Nieuws

14 Juli 2019:
Leiden Chess Tournament 2019

De DD-afvaardiging in Leiden telt maar liefst 11 spelers: van John van der Wiel in de kroongroep tot Hayun Shin in groep C. Na drie rondes is Mark Bueno (groep B, 2½ punten) de topscorer.
12 Juli 2019:
Alexandr Mityaev wint finale Van-Eekelen-beker

Mityaev won de tweede partij van de finale met wit tegen Rogier van Egmond, de winnaar in het vorige jaar. De eerste partij was in remise geëindigd, zodat Van Egmond (hogere rating aan het begin van het seizoen) de tweede partij had moeten winnen om zijn bekertitel te continueren.


Mityaev Van Egmond
11 Juli 2019:
DD 1 (HSB) viert kampioenschap

Na een lange zoektocht naar een geschikt datum is het kampioenschaps­entenje van DD 1 toch nog van de grond gekomen. Volgend seizoen dan maar hoofdklasse...


DD 1 kampioenschapsetentje
04 Juli 2019:
Haarlem Nova College Toernooi

Petar Arnaudov (Groep A) en Niels Engelen (Groep B) deden afgelopen weekend mee bij het weekendtoernooi in Haarlem. Arnaudov bereikte met 4½ uit 6 de derde plaats in de A-groep, Engelen kwam eveneens op 4½ en werd daarmee 8e in de B-groep. Hij heeft zijn partij uit de laatste ronde tegen Thiemen Dekker van commentaar voorzien.
04 Juli 2019:
Terugblik blindsimultaan

Er is veel onderzoek gedaan naar blindschaken. Aangetoond is dat drie zaken belangrijk zijn: schaakkennis, ruimtelijk voorstellingsvermogen en geheugen. Geheugen staat dus niet op de eerste plaats. Wat mezelf betreft, ik heb ruim vijftig jaar schaakervaring opgedaan en heb van beide ouders gunstige genen gekregen. Mijn moeders familie herbergt tekentalenten (ruimtelijk inzicht) en mijn vader was een uitstekend hoofdrekenaar (geheugen).
03 Juli 2019:
First Tuesday Rapid juli

Op verzoek van enkele enthousiaste deelnemers kwam er een extra editie van de First Tuesday Rapid in juli. Door een overwinning in de laatste ronde op Stan Cortenbach kon Stefan Boeters de eerste plaats veroveren. Naast Cortenbach eindigden ook Alexandr Mityaev, Theo van Orsouw en Adri Voermans op 3 uit 4.
01 Juli 2019:
Open Kampioenschap SHTV

Het Open Kampioenschap van SHTV is met een vijfvoudig gelijkstand aan de kop geëindigd. Gert-Jan Willighagen, Marco van Straaten, Henk van Huizen, Rik Pronk en DDer Alexandr Mityaev kwamen allen op 5½ uit 7. Mityaev kon in deze groep weliswaar de hoogste TPR bereiken, maar eindigde op weerstandspunten toch maar op de 5e plaats. Ook Stan Cortenbach deed tot het eind mee op de prijzen, maar kwam door een nederlaag in de laatste ronde niet verder dan 4½ punten (met een TPR van 1966). Ton Bodaan en Lothar van der Sluijs eindigen eveneens op 4½ punten.
29 Juni 2019:
Blindsimultaan-seance Arie Werksma

Ondanks de tropische hitte en het WK damesvoetbal waren er 29 juni zeven deelnemers naar het Nationaal Schaakgebouw gekomen om een blindseance te spelen tegen Arie Werksma, oud-lid van Discendo Discimus. Voor een aantal leden was dit een nieuwe ervaring. Voor Arie niet, hij is intussen een veteraan op dit wonderlijke terrein van het schaken. Verleden jaar, 5 mei 2018, won hij er twee, gingen drie partijen verloren en kwam hij tot twee remises. Zou hij dit jaar die prestatie kunnen verbeteren?
Agenda