Nieuws

09 April 2018:
Eindronde HSB: DD 5 Schaakhuis 3: 3½-4½

Voor DD 5 kon het een relaxte pot worden, afgelopen woensdag. Er stond niet veel meer op het spel, degradatie-gevaar was nu eindelijk afgewend, en een hoge positie zat er ook niet meer in.

De bekende eindronde word in Zoetermeer gespeeld met alle 2e klasse teams tegelijk. Dit geloof ik om competitie vervalsing tegen te gaan. Misschien is het ook wel voor de gezelligheid. We hadden zoals gebruikelijk weer wat spelers tekort, en als teamleider ging ik op zoek naar kandidaten. Aangezien het 6e ook moest spelen, kwam ik vanzelf bij het 7e terecht, te weten bij Theo v Vorselen en Kees v Hulst.

Nadat ik deze mensen had gebeld was ik helaas zelf vergeten dat we moesten spelen. Dus om 20 u kreeg ik een telefoontje van Kees v Hulst dat er nog 2 mensen niet waren. Toen ben ik als een idioot naar Zoetermeer gereden, schnitzels laten staan, waar ik nog net op tijd was, en met 3 kwartier achterstand kon beginnen.

Helaas was Ruud, de andere laatkomer, minder gelukkig. Hij had gepland om precies een uur te laat binnen te komen, echter dat was een uur na het aanzetten van de klokken. Kennelijk is het zo dat na een uur na de officiële begintijd de partij verloren verklaard dient te worden. Dit laatste was dus gebeurt, en leverde dus de eerste nul op.

Doordat ik weinig tijd had kon ik alleen op mijn eigen pot letten en heb ik niets van de andere partijen mee gekregen. Iedereen was wel hard bezig toen ik binnenkwam. Mijn eigen pot dan maar: Ik speelde tegen Kanako. Zij heeft ooit wel eens een tijdje bij DD gespeeld voor de kenners. Ik beantwoordde het Engels met Hollands. Maar de opening speelde ik slordig en kwam als snel in problemen. Eerst was er nog een mooi pionnencentrum waar ik mijn hoop op gevestigd had, maar dit brokkelde langzaam af. Enige voordeel was dat mijn tegenstandster langzaam speelde en de tijdvoorsprong langzaam weggaf en uiteindelijk zelfs minder had dan ik. Uiteindelijk stond ik 2 pionnen achter maar had wel een soort vesting. Mijn tegenstandster speelde agressief in schaakhuis stijl, waardoor ik veel energie aan truuken moest besteden. Echter in tijdnood keerden mijn kansen. Kanako had op g6 erg sterk kunnen inslaan, maar toen dat niet gebeurde kon ik uiteindelijk op de 1e rij met de dame schaakgeven tegen de kale koning. Toen ging het snel, en na geforceerde dameruil was de partij in mijn voordeel beslist. hoop geluk gehad... Na de 40e zet ongeveer heb ik helaas geen notatie meer.


,

Kees van Hulst was zo vriendelijk het volgende verslagje van zijn partij te sturen: "Mijn partij verliep minder goed, een sterkere tegenstander die goed speelde, ik liet m'n stukken opsluiten en kon alleen maar voorzichtig schuiven tegen het initiatief en aanval van zwart. Door een pion te geven kon ik de dame en stukken ruilen waardoor de angel eruit was. Er bleef een eindspel over met beide witte lopers en elk een toren (pion minder). Misschien was het remise te houden, maar ik was zo stom om de torens te ruilen, kon weinig meer uitvoeren en de stelling werd onhoudbaar."

DD5 heeft zich net goed genoeg getoond voor de 2e klasse. We hebben eigenlijk een harde kern van 6 spelers die maximaal 1 partij gemist hebben. Helaas hebben al deze spelers een negatieve W-We, behalve Frans Engering. Verder leunen we sterk op inval spelers. In totaal hebben 16 spelers aan onze partijen meegedaan! Hoewel dit trouwens wel meer voorkomt in de 2e klasse.

Ook opmerkelijk is dat we 4 potten met 3½-4½ verloren hebben. Met slechts 1 betrouwbare puntenpakker erbij zouden we aanmerkelijk beter scoren.

Ondanks dat we 7e in de ranking zijn geworden staan toch 4 spelers in de top 25 van onze klasse met 50% of meer score. te weten: Frans, Jan Kees, Erik, en Jaco.

Jaco Arkesteijn