Nieuws

05 Mei 2018:
Blindsimultaan Arie Werksma

Op bevrijdingsdag 5 mei vond er een fascinerend gebeuren plaats in het Nationaal Schaakgebouw. Arie Werksma, vaste waarde voor DD 1, nam het blind op tegen 7 tegenstanders. Om 2 uur begon de voorstelling en onze webmaster Stefan Boeters fungeerde als ''caller of ceremony'' en deed dat met welluidende stem. Ook noteerde hij alle potjes. Tegenwoordig kunnen meesters en GM's vrijwel allen blindschaken, sommigen spelen blindsimultaans over vijf of meer partijen tegelijk. Ze onthouden bepaalde logische patronen van het spel en geen losse stellingen.

simultaanspelers

Arie Werksma

De Amerikaanse schaker Timur Gareyev won in december 2016 tegen 48 tegenstanders 35 partijen, speelde hij er 7 gelijk en verloor er 6. Hij had waarschijnlijk een paar dagen nodig om bij te komen van deze exercitie. Ondertussen zat Arie deze middag met zijn rug had naar de 7 spelers en had zijn blindegeleidehond thuis gelaten. Hij had toch niet veel aan het dier gehad. Het gezelschap bestond uit een mengeling van verschillende speelsterktes, en het is een knappe prestatie om 7 borden met allerlei openingen voor de geest te halen.

De borden waren in deze volgorde bemand: Van Orsouw, Van Weel, Reimer, Van den Bos, Horst, Wahd en Driessen, uiteraard allemaal achter de zwarte stukken. De volgende openingen werden gespeeld, bij Theo een Siciliaan, Toon zijn geliefde Caro-Kann, Reimer kreeg de uitgestelde afruilvariant van het Spaans tegen, Frans Pieter de Franse doorschuiver en ook Gerrit speelde Frans. Wahd speelde onregelmatig en Driessen moest het opnemen tegen 1.f4. Om 3 uur was er nog weinig tekening in de strijd te melden, en Arie maakte op heldere wijze zijn cerebrale processen kenbaar.

Om ½ 4 bood Arie na 18 zetten remise aan in de partij tegen Reimer en dit werd met instemming aangenomen. Om 4 uur moest Driessen een stuk geven om groot nadeel te voorkomen, de witte dame was de koningsvleugel binnengedrongen en werd ondersteund door een loper op b2. Om ½ 5 kon Van Orsouw na 24 zetten mat geven op a2, de twee spelers hadden een scherpe Siciliaan gespeeld met 4.Dd4, de zogenaamde Hongaarse variant, maar ergens was een storing ontstaan. Een fraai resultaat en geen schande voor Arie, overigens. Van Orsouw is een gevaarlijke speler en goed op de hoogte met de theorie. Ook Wahd op bord 6 zag in het middenspel een stuk teloor gaan, maar vocht dapper door.


,

Toon van Weel bood om 10 over 5 na 33 zetten remise aan en dit werd door Arie geaccepteerd, hij stond 1 pion achter bij een onduidelijke stelling. Driessen gaf hierna onmiddellijk op, haar stelling was ernstig gecompromitteerd. De eerste winstpartij voor Arie. Ook Wahd gaf op, hij speelde lange tijd door met een stuk minder en Arie weet daar zonder bord wel raad mee. Er waren toen nog 2 spelers in de strijd, Van den Bos en Horst. Beide partijen gingen voor Arie verloren, op het eind ging de vermoeidheid een rol spelen, zoals hij na afloop aangaf. Toch een knappe prestatie en een geslaagde middag. Uiteindelijk resultaat: 2 gewonnen, 3 verloren en 2 remises.

Leen Spaans

Berichten: