Nieuws

07 Juli 2018:
WK seniorenteams Dresden, 1e ronde

Vanmiddag vond de aftrap plaats van het WK senior teams te Radebeul in Duitsland. Na de gebruikelijke toespraken van enige FIDE bestuurders werd de menigte onthaald op een flitsend programma bestaande uit een demonstratie judo, dans, acrobatiek op speciale fietsjes en een muzikale breakdance. Dit alles uitgevoerd door de Dresdense jeugd. Qua lenigheid en snelheid kunnen de aanwezige senioren dit niet meer evenaren, maar er wel van genieten. En natuurlijk hopen ze bepaalde elementen voor hun spel te kunnen benutten. 

De bekende Russische grootmeester Sveshnikov memoreerde het recente verscheiden van grootmeester Vasiukov, een ware houwdegen uit de Russische school. n tot op hoge leeftijd actief in senioren toernooien en het organiseren daarvan. Svesnikov probeerde de geschiedenis te herschrijven door te stellen dat Vasiukov de sterkste grootmeester was in de categorie 80+. Het "vergat" hier toch wel de grote Viktor Korchnoi, maar die is in Rusland niet zo populair!

Na het aanhoren van de FIDE hymne kon de meute aan de slag. Het DD team strijdend onder de naam "Koninklijke DD", met ranglijst nummer 22 mocht de strijd aanbieden met het Ierse team (ranglijst nummer 45). Onderschatting is in dit soort wedstrijden een doodzonde, dat leerde het DD team wel van de eerste ronde vorig jaar in Kreta.

Het eerst klaar was Jan Joost Lindner (bord 3) die zijn tegenstander probeerde te vloeren met een al te enthousiaste aanval op de zwarte koning. De Ier werkte in het geheel niet mee en kon alle gevaren keren en een pion incasseren. Een gehaaide toernooitijger zou er nu voor gaan zitten maar Ierland was tevreden met de ELO puntenwinst bij remise. Dat werd het dus.

Hierna incasseerde Alexander Münninghoff aan bord 4 een punt. Hij was door zijn opponent besprongen met een Siciliaanse gambiet variant, waarbij Alexander kon aantonen dat hij ook weet te verdedigen en zo de materie in een punt weet om te zetten. Een prima prestatie!

Uw verslaggever was nog enigszins "roestig", de opening niet helemaal optimaal, maar toen het er op aankwam en er een kansje opdook werd er met de Ier korte metten gemaakt dmv. van een kwaliteitsoffer. Daarna liep het vanzelf genadiglijk mat.

Rogier van Egmond noteerde de meeste zetten vandaag. Na een boeiend middenspel tegen de sterke Harding kon hij met kleine middelen steeds de druk verhogen. Uiteindlijk moest zijn tegenstander de kwaliteit geven met enige hoop op behoud. Rogier wikkelde verder echter secuur af en liet de Ier geen kans. Na bijna 5 uur strijd staakte hij de strijd. Een goede 3 1/2 - 1/2 overwinning.

Morgen treden we aan tegen St. Petersburg! Dat is andere koek.

Andere DD-ers die meedoen zijn Jan-Willem Koelmans en Foppe-Jan Montsma. Beide spelen in het team 50+ , dat vandaag de degens kruiste met de Russische dames. Jan-Willem boekte een fraai resultaat door een remise af te dwingen, Foppe-Jan moet zijn meerdere erkennen in het Russische geweld.