Nieuws

09 Juli 2018:
WK seniorenteams Dresden, 3e ronde

Het DD-team voor het wereldkampioenschap voor seniorenteams in Dresden heeft in de derde ronde een spannende wedstrijd gewonnen tegen Petermännchen Schwerin (Noordelijk en ex DDR). De held van de dag was Pim Ghijsen die een fraai eindspel won tegen een tegenstander met een wat lagere rating. Pim kreeg al in de opening een pion toegeworpen. Later werd hij in een eindspel met torens en lopers gedwongen om zijn loper slecht te maken en hij twijfelde vanaf dat moment aan zijn winstkansen.

Het werd een langdurig en subtiel eindspel waarbij Ghijsen het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk maakte. Na lang spelen had hij diverse dreigingen maar was nog allerminst zeker van de winst. Zelfs niet toen zijn opponent, kennelijk murw gespeeld, plotseling opgaf.

Het was een kostbaar punt want aan twee andere borden was al remise gespeeld en aan het bord van Rogier van Egmond bleef het uitermate opwindend. Onze kopman speelde een prima opening en kwam ruim gewonnen te staan maar door wat mindere zetten ging het loperpaar van zijn tegenstander ineens gevaarlijk opleven. Er volgde een zeer scherpe fase waarbij het steeds de vraag was of Van Egmond zou winnen of in remise moest berusten. Het was een thriller met menige verrassende wending maar vrij diep in de middag - Ghijsen had inmiddels gewonnen - moest Rogier toch in remise berusten.

Ook de twee andere remisepartijen waren niet zonder thrill. Ronald Dickhoff, aan het derde bord met eindelijk eens met wit, kwam prachtig uit de opening en bouwde bekwaam een winststelling op. Op het beslissende moment miste hij een gepointeerde uitmaker waarna het toreneindspel onvermijdelijk remise werd. Later op de dag betreurde hij het met overtuigende kracht.

Alexander Münninghoff, wiens prachtboek binnenkort in Duitsland verschijnt onder de titel "Der Stammhalter", speelde een ruimschoots versnelde Siciliaanse draak. Dat ging redelijk goed tot hij blunderend in val trapte waardoor zijn pionnenstelling lelijk verprummeld werd. Zijn tegenstander verzuimde op simpele wijze zijn damevleugel te beschermen om daarna de zwakke pionnen aan te vallen. Alexander kreeg daardoor tegenspel tegen deze vleugel en het "Petermännchen" bood, waarschijnlijk ietwat voortijdig remise aan.

Jan Joost Lindner