Nieuws

11 Juli 2018:
WK seniorenteams 4e ronde: DD Frankrijk

Aan de vooravond van de halve finale België - Frankrijk voetbal mocht ons DD-team vandaag proberen onze zuiderburen een hart onder de riem te steken, wij waren namelijk aan Frankrijk gekoppeld, op rating het 2e team van de 65 plussers, met een grootmeester en drie IM's in de gelederen. Gisteren hadden zij verrassend verloren van een Duitse ploeg vandaar dat zij op de ranglijst gezakt waren.

Na St. Petersburg opnieuw een uitdaging voor ons team! Rogier werd rust vergund, hoewel je soms maar beter kunt spelen, het rondlopen en meeleven kost heel wat energie!

Aan bord 1 speelde Pim tegen IGM Vaisser. Na vroege dameruil bleef de stelling geruime tijd gelijk en mochten wij hoop hebben op een remise.
Het langdurig manoeuvreren wierp op het einde toch voor de Franse grootmeester zijn vruchten af, middels een kleine combinatie won hij als laatste de partij.

Bord 2 zag Ronald een grootmeesterlijke voorbereiding (met hulp van van der Wiel!) van pas komen. Ook hier een relatief vroege dameruil gevolg door een eindspel waarin Ronald uiteindelijk kon afwikkelen naar een toreneindspel, iets wat je hem wel kunt toevertrouwen! Een goede remise tegen een meester met 250 meer Elo!

Ook bij Joost (bord 3) zag het lange tijd ernaar uit dat de stelling gelijk opging maar een mogelijke centrumdoorbraak van zijn tegenstander deed onze man besluiten de stelling te forceren. Helaas faalde dit en moest Joost opgeven.
Alexander's tegenstander had zich voorbereid op de Wolga, iets wat Münninghoff allang niet meer op zijn repertoire heeft! Ja, ja ook de 65 plussers hebben hun database onder handbereik, maar niet altijd even nuttig dus!

De stelling vanuit het Hollands werd met tegengestelde rochades superscherp en tijdens de analyse achteraf waren er ook voor Alexander scherpe mogelijkheden voorhanden. Een en ander kwam helaas niet uit de verf en middels een mooie combinatie won de sterke Fransman.

Al met al een niet onverwachte nederlaag met 3 1/2 - 1/2, morgen proberen wij dit tegen team Wenen weer recht te zetten.

Rogier van EgmondHieronder nog een kort bericht over de DD-ers spelend in de 50+ groep van de hand van Foppe Jan Montsma. Het betreft de wedstrijden van het team Oranje uit de 3de ronde tegen Niederösterreich (gewonnen met 3-1) en de 4de ronde tegen Brabant (een nipt verlies met 1.5 - 2.5).

In de sectie 50+ had Jan Willem in de derde ronde geen geluk. Een gewonnen stelling verzandde in remise. Een beetje bang voor een mogelijke tegenaanval van van zijn tegenstander koos hij voor een eindspel met een pion meer. Dat bleek lastiger te behandelen dan voorzien.

Foppe Jan had meer geluk. Een geheide remisestelling vergleed naar winst na een gigantische blunder van zijn tegenstander op de veertigste zet.
Vandaag stond de vierde ronde op de rol. Jan Willem kwam in zijn partij tegen het ijzersterke team van Brabant snel tot remise en is bij de DD-ers voorlopig remisekoning. Foppe Jan hield lang stand, maar moest toch tegen de veertigste zet de pijp aan Maarten geven.

Foppe Jan Montsma