Nieuws

15 Juli 2018:
WK seniorenteams, 8e ronde

Voor de 8ste ronde was het DD senioren 65+ team gekoppeld aan een iets zwakkere tegenstander: Stiftung BSW/DBAG II (zeg maar het tweede team van het Duitse spoor) met een ploegrating van maximum 1986.

Nu we in de eindfase van het toernooi komen is het belangrijk op het juiste moment de juiste mensen op te stellen uit ons team van vijf spelers. Na constructief teamoverleg nam captain Pim Ghijsen de beslissing de laatste ronde in de sterkste opstelling te spelen, daarbij anticiperend op winst tegen het spoorteam met een iets minder sterke ploeg.

De wedstrijd begon met een bijzonder voorval. De 4 bordspeler van de tegenpartij stelde aan Jan Joost Lindner (die aan het derde bord zou plaatsnemen) voor om de partij tegen Alexander Münninghoff maar remise te laten worden. Het weer is te mooi om te schaken en de score van de spoorman was al indrukwekkend!? Jan Joost counterde beslist en zei dat hij daar niet over ging en dat Alexander wel 100 elopunten meer had.

De partij van Pim Ghijsen aan bord 2 duurde maar kort. Pim had niet veel bereikt uit de opening en de tegenstander plaatste slim een vroeg remiseaanbod. DE stand op de andere borden was niet zo slecht voor ons team en na een lange denkpauze ging onze captain akkoord met de remise.

Bij Jan Joost Lindner (bord 4) kregen we de Moskalenko variant van het Frans, die hij goed bestudeerd had. Hier hoopten we op een levendige strijd. Enige strijd en dreiging kwam er wel maar aan de verkeerde kant van het bord. Jan Joost beging helaas een onnauwkeurigheid en moest dit betreuren door ijlings zijn paarden in goede defensieve posities te krijgen. Wit zou zijn voordeel(tje) hebben kunnen uitbouwen naar iets moois, maar ook hier was de opponent dik tevreden met remise en elopunten winst. Stand 1-1.

Alexander, die de laatste ronden wat ongelukkig gespeeld had, was voor deze partij goed opgeladen. Met actief spel was hij erin geslaagd om zijn stukken op mooie velden geplaatst te krijgen. Met mooie manoeuvres wist hij de zwartspeler goed onder druk te zetten wat uiteindelijk resulteerde in een gewonnen stelling. Hij mocht het put noteren door zijn tegenstander mat te zetten. Een prima revanche van Alexander!

Aan bord 1 speelde Rogier van Egmond Siciliaans, de 4 paarden variant. Wit behandelde de opening wat onorthodox, waarna de stelling het karakter kreeg van Frans Tarrasch met de isolanus op d5.

De witspeler liep in een kleine combinatie van Rogier die hem twee stukken voor een toren opleverde. Technisch gewonnen?!

Dat was de vraag van de toeschouwers. Rogier speelde doelbewust en kreeg met kleine middelen steeds meer greep op de stelling. Uiteindelijk bezweek wit, inmiddels zeer krap in de tijd, onder de druk en werd keurig combinatoir weggezet. Ook een puike prestatie!

Morgen spelen we tegen Oostenrijk!  

Ronald Dickhoff50+ moest vandaag tegen Irak. Een team waarvan twee leden respectievelijk in Rotterdam en Den Haag wonen. Op papier alweer duidelijk sterker dan wij. Niettemin wisten we de stand op 2-2 te houden.

Jan Willem - met zwart - beging in de opening een onzorgvuldigheid die hem een pion kostte. Vervolgens kon hij op zoek gaan naar compensatie. Maar die bleef uit. Hij kwam onder toenemende druk te staan, Tenslotte besloot hij tot een kwaliteitsoffer, maar ook daarna was van compensatie geen sprake. De partij ging verloren.

Foppe Jan - met wit - speelde zijn beste partij tot nu toe. Hij wist zijn tegenstander op te zadelen met twee zwaktes: op d5 en f5. Om die zwaktes te dekken moest de Irakees zijn stukken zodanig plaatsen dat er van harmonie daartussen steeds minder sprake was. FJ vond de weg naar de zwarte koningsstelling. Zwart bleek niet bestand tegen het spervuur van vrijwel alle witte stukken en gaf het op.

Al met al zit dat 50+ team heel goed in het toernooi: ze staan nu op de ranglijst op plaats 24 (van de 67 teams) met 9 matchpunten en 17 1/2 bordpunt.  

Foppe Jan Montsma