Nieuws

15 Juli 2018:
WK seniorenteams 9e en laatste ronde

Wij mogen op DD dan wel klagen dat we zo weinig jeugd in de gelederen hebben, maar op het senioren-WK voor teams in Dresden bleek het juist een plus dat wij een ploeg routiniers met niet aflatende wedstrijdervaring op niveau in het veld konden brengen.

Door in de negende en laatste ronde met 2 1/2 - 1 1/2 te winnen van Oostenrijk, een team met twee FIDE-meesters en 25 punten meer in het ELO-gemiddelde, wist de "Koninklijke DD" , zoals wij ons plechtig afficheren, een voortreffelijke 14de plaats te behalen, ruimschoots hoger dan plek 22 die de ranglijst ons in het begin voorspelde. 

Er deden in onze categorie 61 ploegen mee, de Russen (met Sveshnikov en Balashov) werden kampioen.

Rogier van Egmond (bord 1) was, tot eigen verbazing, als eerste klaar doordat zijn tegenstander in de Maroczy van de draak op een ongelegen moment Pg4 speelde. Dat kan in enkele varianten goed voor zwart uitpakken, maar hier verloor het uiteindelijk een vol stuk.

Rogier, net de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en dus voor het eerst in de sector 65+ doende, werd hierdoor met 5 uit 8 ongeslagen onze topscorer, voorwaar een uitmuntende prestatie!

Niet lang hierna werd het zelfs 2 - 0 voor de onzen, toen Jan Joost Lindner (met zwart aan bord 4) een gruwelijke wurgpartij middels een kwaliteitsoffer tot winst bracht. De witte koningsstelling, waarin een paard en een loper wanhopig naar een niet-bestaande uitweg uit de geheel door zwarte pionnen klemgezette veste zochten, deed aan het slot eerder aan een go-positie denken.

Al met al heeft Jan Joost, die het eigen spel vaak met twijfelszaaiend commentaar begeleidt, met 4 uit 7 een resultaat dat er wezen mag neergezet.
 
De laatste twee partijen echter deden ons vrezen dat er toch niet meer dan een gelijkspel in zat. En toen Ronald Dickhoff (bord 3) al snel daarna opgaf in een inderdaad perspectiefloze stand met een kwaliteit minder, wat zijn totaal op 3 1/2 uit 7 bracht (waar hij, zo leek het, niet helemaal tevreden mee was), kwam het er op aan wat Pim Ghijsen, onze captain , zou gaan doen aan het tweede bord.  
Dat werd langdurig nagelbijten, want tegenstander FM Singer is iemand, zo kan ik uit eigen ervaring melden, die in elke stelling een uitdaging ziet om het allerlaatste winstkansje op te sporen en te benutten. Zo leek het ook nu te gaan: ondanks gereduceerd materiaal (dames + lopers van gelijke kleur en een pion meer voor Pim, in ruil voor een gedrukte stelling) zocht de immer stuurs kijkende witspeler de aanval. In de analyseruimte stonden onze gezichten somber, maar eens te meer bewees Pim een verdediger van formaat te zijn. De onverholen blijdschap waarmee hij de remise noteerde bewees voorts zijn grote toewijding aan de zaak van DD, dat hierdoor immers boven de grauwe middenmoot in de eindstand werd getild. Als matchwinnaar verdient deze VAS-er in elk geval diepe DD-dankbaarheid. Pim eindigde op 3 1/2 uit 7. 

Zelf kan ik niet anders dan met teleurstelling op dit toernooi terugkijken. Met 3 uit 7 was ik de enige met een negatief resultaat. In één wedstrijd was ik zelfs de regelrechte matchverliezer toen ik als enige verloor en de rest, tegen een hoger geplaatst team, remise maakte. Dan wil je het liefst van de aardbodem verdwijnen omdat je beseft dat je, ondanks de vele opbeurende woorden, toch als een blok aan het been de hoge vlucht van een team dat (nog) beter verdient in de weg staat.

Alexander MünninghoffBij Foppe Jan en Jan Willem was na 8 ronden de accu leeg. Eerstgenoemde ruilde al snel de dames. Er bleef een op het oog vredige stelling over, maar een tactisch intermezzo kostte materiaal. FJ kon meteen opgeven.

Jan Willem had wit en bood na 14 zetten remise aan. Dat werd vriendelijk geweigerd waarna JW meteen een pion weggaf. Vervolgens stapelden beide spelers fout op fout.

De laatste werd door zwart gemaakt. Een gelukkig punt voor Jan Willem.
Het Oranje team won mede daardoor de match  tegen SG Grün-Weiss Dresden met 2 1/2 - 1 1/2.  

Mede door dit resultaat kreeg het Oranje team een prijs voor de de beste teamprestatie in de groep 50+.

Startend op plaats 46 eindigde het team op de 14 de plaats. Voorwaar een excellente prestatie!

De scores:
bord 1 Ed Baarslag: 6 uit 9
bord 2 Matthijs Dijkstra: 5 uit 9 
bord 3 Jan Willem Koelmans: 4 1/2 uit 9 
bord 4 Foppe Jan Montsma: 4 1/2 uit 9

FJM/JWK