Nieuws

10 Februari 2019:
De Giessen en Linge - DD 3: 5½-2½ (KNSB klasse 4H)

Zaterdag 9 februari traden wij aan in Sliedrecht waar deze vereniging ook een speellocatie heeft. Ons bord 1 bleef leeg daar Frans Wentholt ziek was en het mij niet lukte een invaller te vinden.



Op bord 2 speelde Mehdi een Grünfeld waarbij zijn tegenstander de loper gefianchetteerd had  op g2. Mehdi bezorgde zijn opponent een geïsoleerde pion op c3 en zijn dame nam daarna plaats op c7 omdat via de c-lijn niets meer te duchten viel. Zijn hoger gerankte tegenstander was duidelijk niet op z'n gemak en terecht, want hij verloor ook nog een pion op b3, waarna zwart een gedekte vrijpion op de a-lijn bezat. Dit kon niet meer misgaan en dat deed het ook niet. Ik heb nog gezien dat de zwarte a-pion zich in beweging zette en wit probeerde enig tegenspel op touw te zetten, maar toen ik bij de andere borden ging kijken, bleek het een paar minuten later gebeurd te zijn met het witte spel. 0-1

Ikzelf kreeg een Aljechin aangeboden maar hapte toch niet toe. Hoewel ik er best wel in thuis ben had ik geen zin om dat te testen in een KNSB-wedstrijd waar het teambelang voorop staat. Het werd een vrij moeilijke positionele partij waarin zwart toch wel meer troeven had. Gelukkig deed ik niet echt iets doms en corrigeerde de opstelling van mijn torens waar dat nodig was, ook al kostte dat enige tempi. Op die manier had zwart steeds niets beslissends. Toen hij nog 4 minuten had na 30 zetten bood ik remise aan. Komisch was dat mijn tegenstander half over zijn schouder kijkend naar zijn teamleider zocht, dan weer naar het bord keek, dan weer half om zich heen totdat hij tenslotte met nog 2 minuten op de klok zijn hand uitstak ten teken van accoord.

Stan had voor zichzelf iets nieuws van stal gehaald namelijk het Hollands. Hij kreeg een pion op f4 en dat zag er goed uit. Ik maakte me geen zorgen. Ergens gaande de rit offerde zijn tegenstander een kwaliteit op d5. Dat zal wel een goede keuze geweest zijn, want toen ik weer eens kwam kijken stond Stan slecht. Zijn paard en toren op de damevleugel stonden nog in de startblokken terwijl wit in het centrum een pionnenfront aan het creëren was gesteund door twee lopers. Hoe mooi het er ook uitzag voor Stan na f4, een speler van zo'n 1860 loop je niet zomaar onder de voet. 1-0

Daniel is nog steeds goed op dreef en kreeg de Owen Defence voorgeschoteld. Hij ging het eindspel in met een pion minder, maar met lopers van ongelijke kleur bij verder gelijke materiaal verhouding. Ik denk dat het voor de meeste toeschouwers wel duidelijk was dat dit remise moest worden. Daniel's tegenstander had mogelijk een andere visie of reden om Daniel zo'n 50 zetten lang examen af te nemen. Daniel liet zich niet meeslepen en ging ook niet per ongeluk z'n loper of koning op een verkeerd veld zetten. Tenslotte paste zijn tegenstander nog een truc toe door zijn pluspion die op c3 stond naar c2 te spelen:


,

Tom blijft ook goed op dreef en probeerde een moeilijk toreneindspel tot winst te voeren. Uiteindelijk werd tot remise besloten.

Erik speelde Koningsindisch, maar had ook met een sterke tegenstander te maken. Net op het moment dat Erik er weer bovenop leek te komen met het slaan van een ongedekte pion, bleek de stelling van z'n tegenstander dermate veerkrachtig dat de nul onafwendbaar bleef.

Peter had een goede opening met gelijk opgaand spel, gaandeweg beschikte wit echter over een ressource die Peter niet had gezien. 1-0

Lothar v.d. Sluijs

Berichten: