Nieuws

10 Mei 2019:
HSB-bekerfinale onbeslist: overspelen

De finale in de HSB-beker tussen DD en Schaakmat Westland is in een 2-2 gelijkspel geëindigd. Een overwinning van Elmar Hommes bleek niet genoeg. Anders dan eerdere rondes wordt de finale niet door snelschaken beslist, maar de match wordt binnenkort in het Westland herhaald.

2019-05-01
 DD Beker2002-Schaakmat Westl. Beker20852 -2  
1A.C.Z. Henke2003-M. van Woerden2136½-½ 
2E. Hommes2106-H. van Putten21121-0 
3A. Mityaev1989-M. Pietersma21300-1 
4S. Boeters1908-F. Vreugdenhil1962½-½ 

Bord 1: Michiel van Woerden - Aleksander Henke ½-½. Zwart had een moeilijke verdedigingstaak met een zwakke pion op e6, een gevaarlijke witte loper op a2 en witte dominantie op de d-lijn. Het lukte hem echter toch nog genoeg tegenspel op de damevleugel op te tuigen en remise te bereiken.

Bord 2: Elmar Hommes - Henk van Putten 1-0. Deze partij was als eerste beslist en bracht DD op voorsprong. Wit won al vroeg in de partij een pion op de damevleugel bij aanhoudende activiteit. Zwart lukte het de dames te ruilen, maar dat kostte hem een tweede pion, zodat Wits centrale vrijpion de partij kon beslissen.

Bord 3: Menno Pietersma - Alexandr Mityaev 1-0. De partij bereikte al gauw de eindspelfase met een tamelijk geblokkeerde pionnenstructuur. Zwart was tussentijds in voordeel door spel op de zwakke witte d-pion en zijn betere lichte stukken. Bij een pionnenruil rekende Alexandr echter mis en verloor de kwaliteit. Het resulterende eindspel paard tegen toren was hopeloos.

Bord 4: Stefan Boeters - Frans Vreugdenhil ½-½. Wit had bijna tijdens de hele partij voordeel door een drukstelling op de damevleugel met nauwelijks zwart tegenspel. Wit miste echter het goede moment voor de pionnendoorbraak b5 en kwam door de opgespeelde zwarte g-pion toch nog in moeilijkheden. Net op het moment dat Zwart in wederzijdse tijdnood beslissend voordeel kon bereiken, bood hij remise aan in de veronderstelling dat de wedstrijd dan voor Westland gewonnen zou zijn.

Stefan Boeters