Nieuws

28 Mei 2019:
DD wint HSB-beker in herhalingswedstrijd

Door een 3-1 overwinning op Schaakmat Westland heeft DD de beker van de HSB voor de tweede keer na 2002 veroverd. In de eerste finale kon DD nog met moeite gelijkstand bereiken, maar in de herhalingwedstrijd in Naaldwijk werd het een duidelijke overwinning. De tactische opstelling van Westland pakte averechts uit. DD kon net op de lage borden tegen de Westlanders met de hogere ratings scoren.


DD-bekerteam (foto: Cissy Caljé)

Bord 1: Aleksander Henke - Frans Vreugdenhil ½. In de ruilvariant van het Slavische damegambiet had Wit weliswaar wat ontwikkelingsvoorsprong, maar dat bleek niet voldoende om er iets uit te halen. De zware stukken werden op de open c-lijn geruild en het resulterend eindspel met paarden en lopers was totaal gelijk.

Bord 2: Manfred Kind - Elmar Hommes ½. De partij bereikte een erg onevenwichtige positie waarin Zwart weliswaar een zwaar verminkte pionnenstructuur (twee geïsoleerde dubbelpionnen) moest verteren, maar daarvoor ruimte voor zijn stukken kreeg. Na ruil van de zware stukken won Zwart een pion, maar het eindspel loper tegen paard werd uiteindelijk toch remise.

Bord 3: Alexandr Mityaev - Michiel van Woerden 1-0. Ook de pionnenstructuur van Alexandr was sinds de opening beschadigt: geïsoleerde pion op de open a-lijn. Alexandrs conclusie: "Dan moet ik in de koningsaanval winnen." Dat lukte, maar pas na een zwaar gevecht waarin Wit zich nauwkeurig tegen het zwarte tegenspel in het centrum moest verdedigen.


,

Bord 4: Menno Pietersma - Stefan Boeters 0-1. Stefan verdedigde het grootste deel van de partij een wat mindere stelling, waarin Wit mooi het centrale veld e4 voor zijn stukken had vrijgespeeld. Op een zekere moment raakte Wit echter de draad kwijt, aarzelde tussen spel op de dame- of koningsvleugel en liet toe dat Zwart terug in het spel kwam. De pionnenopmars f5-f4 bracht Zwart uiteindelijk beslissend voordeel.


,