Nieuws

29 Juni 2019:
Blindsimultaan-séance Arie Werksma

Ondanks de tropische hitte en het WK damesvoetbal waren er 29 juni zeven deelnemers naar het Nationaal Schaakgebouw gekomen om een blindseance te spelen tegen Arie Werksma, oud-lid van Discendo Discimus. Voor een aantal leden was dit een nieuwe ervaring. Voor Arie niet, hij is intussen een veteraan op dit wonderlijke terrein van het schaken. Verleden jaar, 5 mei 2018, won hij er twee, gingen drie partijen verloren en kwam hij tot twee remises. Zou hij dit jaar die prestatie kunnen verbeteren?

Om twee uur werd er gestart en de zeven borden hadden de volgende bemensing: 1. Ricky de Vries, 2. Daniel Diaz, 3. Stan Cortenbach, 4. Toon van Weel, 5. Thomas Scholtus, 6. Jacqueline Driessen en 7. Theo van Orsouw. Deze had de hoogste rating en wist in 2018 van Arie te winnen op dit onderdeel.

Ceremoniemeester was Mehdi Vosooghi, hij liep langs de borden en gaf de zetten door aan de simultaangever. Om drie uur was er nog weinig tekening in de strijd te bespeuren. Arie zat een muur van het Schaakgebouw te bewonderen, maar er was geen spoor van verwarring te bekennen.Terwijl het toch bewonderenswaardig is om ''zicht'' op zeven borden te behouden.

De meest gebruikelijk opening was het Siciliaans,ook opende Arie met 1.f4 tegen Van Orsouw en kwam er een Caro-Kann op het bord bij Van Weel. Scholtus en Driessen kregen 1. d4 te bestrijden.Ricky de Vries koos voor het Spaans, altijd een ingewikkelde opening en was een stuk kwijtgeraakt in het verdere verloop. Om 5 voor half 4 moest Arie de koning omleggen tegen Stan Cortenbach, deze talentvolle speler kwam na 20 zetten tot winst in een Siciliaanse Draak. Om vier uur kon ook Van Weel zichzelf feliciteren nadat hij een vol stuk had gewonnen.

Jacqueline Driessen kreeg om 5 over 4 remise aangeboden en nam dit aan.Theo van Orsouw echter was een toren kwijtgeraakt en besloot nog wat door te spelen. Maar besloot uit sportiviteit even later toch de handdoek in de ring te gooien. De stand op dat moment: 2½-1½ voor de simultaannemers. Om kwart over 4 waren nog drie spelers bezig zich Arie van het lijf te houden. Om half 5 gaf Thomas Scholtus het op, er zat voor hem geen muziek meer in de stelling. Daniel Diaz op bord 2 had inmiddels een gewonnen stelling opgebouwd in een Siciliaan en om 10 over half 5 gaf Arie dit spel op.

Ricky de Vries was de laatste deelnemer die nog bezig was, maar Arie wist deze partij om ¼ voor 5 winnend af te sluiten en daardoor werd een 3½-3½ eindstand bereikt. Al met al een mooi resultaat voor de deelnemers en een razend knappe prestatie van de simultaangever. En een verbetering van zijn resultaat ten opzichte van 2018. Na afloop gaf Arie nog zijn indrukken van de middag onder het genot van een drankje. Misschien tot volgend jaar?

Leen Spaans