Nieuws

30 September 2019:
HSB hoofdklasse: DD 1 - Botwinnik 1: 5½-2½

Dinsdag 24 september werden twee partijen vooruitgespeeld: Hommes boekt aan bord 2 een reguliere overwinning en Arkesteijn aan bord 8 verloor in een gecompliccerd middenspel de kwaliteit en later de partij.

Donderdag 26 september begonnen we dus met een 1-1 stand.

Mityaev (b1-zw) krijgt de ruilvariant van het Slavisch op het bord. Hij rocheert niet en bouwt druk op via de c-lijn. Hij komt steeds beter te staan en lijkt, zeker gezien de grote tijdnood van zijn tegenstander, te gaan winnen. Wit vind echter een fraai kwaliteitsoffer (ik stond er net zelf naar te kijken) dat de stelling geheel neutraliseert. Na nog wat afruil resteert een lopereindspel van 3 tegen 3. 0,5-0,5 (1,5-1,5)

Henke (b3-zw) speelde tegen 1. d4 zijn vertrouwde Pc6. Na lang gemanouvreer en langdurig drukspel won Aleksander uiteindelijk een pion en na enkele afruilen resteerde een eindspel met lopers van ongelijke kleur. Wit had echter een passieve loper en de witte koning werd gedwongen f2 te blijven dekken zodat uiteindelijk Aleksanders koning beslissend de witte damevleugel kon binnendringen. Fraai gespeeld! 0-1 (2,5-1,5)

Kuiper (b4-w) kwam in een Scandinavische partij niet zo goed uit de opening en verloor een pion. Leo had echter nog wel een troef: zijn vrije d-pion! Toen Leo daar een toren achter zetten (d1) deed zijn tegenstander iets merkwaardigs: hij pakte de geruilde witte dame op, liep om de tafels heen en legde haar naast Leo neer. Die keek niet goed begrijpend op, maar liet zich niet uit het veld slaan. Als wedstrijdleider heb ik de speler van Botwinnik hier op aangesproken en hem een waarschuwing gegeven. Leo marcheerde met zijn pion na d7 en zwart was zo vriendelijk op een gegeven moment f6-f5 te spelen wat Lg5 toeliet. Dat kostte zwart een kwaliteit en de partij. 1-0 (3,5-1,5).

Koelmans (b5-zw) speelde een klassieke Najdorf. Wit droomde van eeuwige glorie en offerde een paard op e6. Jan-Willem had natuurlijk allang gezien dat dit niet klopte en maakte korte metten met zijn tegenstander 0-1 (4,5-1,5).


,

Van Iersel (b6-w) kreeg de Philidor tegen en speelde d5 en dxc6. Dat is geen goed plan. Zwart kreeg een sterk centrum en marcheerde met zijn d-pion naar d2. Mark moet een stuk geven, maar vocht dapper door. Er resteerde een eindspel T+P+pi vs T+pi. In vliegende tijdnood kon verloor Mark uiteindelijk zijn pion en daarmee de partij. 0-1 (4,5-2,5).

Boeters (b7-zw) koos tegen een wit Koningsfianchetto een Philidor-opstelling. Hij kreeg ruimtelijk voordeel, maar wit trok fel ten aanval, nadat zwart een paar kansen tot dynamisch spel had gemist. Wit laat de winst echter liggen om zich vervolgens in zijn eigen zwaard te storten. 0-1 (5,5-2,5)


,

Een goed begin voor DD 1 en dat was ook nodig in een zeer zware poule.

Eric Koreman