Nieuws

09 April 2012:

DD 5 wint uitwedstrijd tegen DSCV met 6½ tegen 1½

Op vrijdag 6 maart j.l. speelde DD 5 in Delft de wedstrijd tegen DSCV. Om kans te houden op het kampioenschap moest er gewonnen worden. Dat lukte. Uiteindelijk werd het een royale 6½-1½ overwinning.

De eerste drie partijen werden vlot gewonnen omdat DSCV spelers al in de opening de nodige pionnen en stukken in de aanbieding deden.

Frans Engering (bord 8) was het eerste klaar. De tegenstander overzag na een zet of zeven een pionvorkje. Daarna won Frans zonder problemen. De tegenstander van Peter Kievoet (3) offerde twee 2 pionnen met de bedoeling een koningsaanval op te zetten. Die aanval werd echter gemakkelijk opgevangen.

Stefan Boeters (2) speelde met zwart een rustige variant van de Pirc-opening waarin de eerste 15 zetten gemanoeuvreerd werd met alle stukken op het bord. Zwart manoeuvreerde beter; het witte centrum kwam onder druk, en pion verlies voor wit werd onvermijdelijk . Wit wilde zich daar niet bij neerleggen en offerde toen een stuk voor een aanval op de zwarte koning. Die aanval sloeg niet door Zwart won na 27 zetten.

Maurice Westerhuis (5) kwam in een beter eindspel terecht, won een pion maar kon het net niet afmaken omdat zín tegenstander er in slaagde de stelling volledig dicht te houden. Remise.

Peter Zwolsman (6) speelde een Cambridge Springs variant van het Damegambiet. Dat deed hij beter dan zijn tegenstander. Peter kreeg een sterk loperpaar die hij kon richten op de witte rokadestelling en na het openen van het centrum had hij een winnende aanval waarbij de witte dame kon worden buitgemaakt.

Erik van der Graaf (4) speelde met zwart een Najdorf Siciliaan. Het bleef aanvankelijk bij manoeuvreren waarbij wit zich te passief opstelde. Toen de zwarte stukken eenmaal beter stonden opgesteld dan de witte opende zwart het centrum en won.

Adri Voermans (1) speelde een scherpe partij. Ten koste van een kwaliteit en een pion leek Adri gevaarlijke aanvalskansen te hebben maar er werd goed verdedigd en de aanval sloeg niet door. Uiteindelijk wist de DSCV speler af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel.

Dimitri Karagantcheff (7) tenslotte kwam goed uit de opening, won een pion, wikkelde naar een toreneindspel met een pluspion en speelde het bekwaam uit. Eindstand 6½-1½.

Erik van der Graaf