Nieuws

09 April 2012:

Ruime overwinning voor DD 5 in laatste wedstrijd van het seizoen

Op 4 april j.l. werd in Zoetermeer de gemeenschappelijke slotronde gespeeld door de teams die afgelopen seizoen in de 2e klasse van de HSB uitkwamen.

DD 5 speelde tegen RVC 2. RVC is een samenwerkingsverband tussen de schaakverenigingen RHC-Arena (Den Haag Mariahoeve), Voorburg en Corbulo (Leidschendam).

Door een afmelding op het laatste moment begonnen we de wedstrijd met 7 man. Een meevaller voor ons was dat de teamleider van RVC 2 voor de wedstrijd aangaf dat ook zij ten hoogste met 7 man konden spelen. Bord 8 bleef hierdoor onbezet en hiervoor gold de reglementaire uitslag "0-0".

We kwamen al snel op voorsprong door een overwinning van Frans Engering (bord 6), die met wit in een Italiaanse opening al na een zet of zeven een stuk won. Een paar zetten later, na nog meer materiaalverlies, gaf zín tegenstander op.

Niels van Engelen (3) was nog sneller klaar omdat zín tegenstander niet op kwam dagen.

Maurice Westerhuis (5) won soepel: Initiatief, kwaliteitswinst, de eigen stukken in de vijandelijke witte stelling, en partijwinst rond een uur of negen.

Erik van der Graaf (4) kreeg met wit vanuit de opening (ruilvariant Damegambiet) met een ontwikkelingsvoorsprong het initiatief. Zwart bleef, hoewel onder druk, tot in het eindspel overeind. Daarna was het voor zwart opeens voorbij na het overzien een paardvorkje. Tussenstand 4-0.

Ondertussen stond Dimitri Karagantcheff (7) met zwart passief in een gesloten stelling en kon alleen maar afwachten. Op een gegeven moment opende wit het centrum voor aanval maar overzag iets en Dimitri won een stuk. De witte aanval sloeg niet door, Dimitri won nog een stuk waarna wit opgaf.

Aan de twee topborden leverde RVC wel zware tegenstand. Op die borden werd het langst doorgespeeld. Adri Voermans verloor aan bord 1.

Stefan Boeters (2) speelde met wit een Engelse partij waarin de spanning in het centrum (pionnen op e4, f4, e5 en f5) lang voortduurde. Toen de spanning uiteindelijk werd opgelost, kreeg wit een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Zwart kreeg een vrijpion op de e-lijn. Daarna kon zwart bij inmiddels gereduceerd materiaal (Wit: Dame, paard + 5 pionnen, Zwart: Dame, Loper + 5 pionnen) zijn pion naar e3 doorschuiven en die als basis gebruiken voor een dame uitval via veld f2 op de witte koning op g1. Zwart dwong tenslotte remise af door herhaling van zetten.

Hiermee werd de eindstand op 5½-1½ gebracht.

Met deze overwinning is DD 5 op de tweede plaats geëindigd in HSB klasse 2b. Koploper Scheve Toren 2 won ook en werd daarmee kampioen. De eindstand laat zien dat de bovenste drie teams; Scheve Toren 2, DD 5, en Schaakcombinatie HTV 3 duidelijk sterker waren dan de overige schaakteams.

Erik van der Graaf


Eindstand HSB Klasse 2B, seizoen 2011-2012

Persoonlijke scores van DD 5