Nieuws

19 Oktober 2015:
Novelty Destroyers – DD 5: 4½-3½

Er moet nog eens een patent worden uitgevonden voor onschuldige schakers om een internationale organisatie te kunnen betreden, zonder slagbomen en maar zoeken waar het achteraf schaakzaaltje (4e etage) zich zal kunnen bevinden, moet toch kunnen met de moderne middelen, maar mogelijk te privacy gevoelig. Ik kom aanrijden in mijn oude Volvo en dat alleen al zou genoeg moeten zijn, bijvoorbeeld, wat naïeve burger, maar kans op bommen en spionage nihil en dan wordt mijn pad naar het zaaltje verlicht met pijlen op de grond en vol egards wordt ik door de robot (de moderne butler) ontvangen, die mijn jas aanneemt en en drankje aanbiedt en verzorgt met rustgevende muziek op de achtergrond, zodat ik volledig ontspannen en geconcentreerd mijn partij kan beginnen, evenals mijn teamgenoten. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn. Maar klaarblijkelijk is zo'n patent nog niet aangeboden of expres tegengehouden door de schaakclub van het European Patent Office om hun tegenstanders in verwarring te brengen. Dit verklaart de kleine nederlaag die wij geleden hebben. Ook erg verdacht was een ton in de schaakruimte die niet aangeraakt mocht worden vanwege rampen die zich zouden kunnen voltrekken, waarschijnlijk een gedachtenlezer, of mogelijk een negatieve stralingzender waar onze tegenstander dan tegen bewapend zou zijn. Het is werkelijk verbazend tegen al dit technisch geweld dat wij nog redelijk op de been zijn gebleven.

Novelty Destroyers is een team waarbij de bovenste vier borden duidelijk sterker zijn dan de onderste vier borden. Een 4-4 uitslag zou in theorie te verwachten zijn en daar zijn wij redelijk bij in de buurt gekomen. Wij beschikten over drie invallers, die zich met verve hebben verweerd.

Lluis Madruga Bonals (7) had ergens een pion weten te veroveren en speelde het eindspel bekwaam uit. Johan-Martijn te Hove (8) speelde het toreneindspel veel actiever dan zijn tegenstander. Onze vaste invaller Frans van Kampen (6) was na een Caro-Kann verdediging (de tegenstander had een grote kans op voordeel gemist, na een soort Kasparoviaans te vroeg ...h6) in een gelijke stelling terecht gekomen, beide spelers wilden elkaar geen pijn doen, en er werd remise overeengekomen na herhaling van zetten.

Ikzelf als potentieel slachtoffer op bord 2 werd geconfronteerd met de Maroczy-opstelling. Een goed getimede (al zeg ik het zelf) ...d5 doorbraak, zoals dat hoort, bracht mij een stelling met mogelijkheden, maar een verkeerde stukkenruil (ik sloeg met een paard om mijn loperpaar te behouden, terwijl slaan met de loper veel beter zou zijn geweest, “behekst” door de theorie van het loperpaar) leidde tot het verlies van een pion. Uit materialisme wilde ik de pion gelijk terugwinnen,  uiteindelijk volgde het verlies van een stuk omdat vermoedelijk al een lichte wanhoop zich van mij meester had gemaakt.

Jan-Kees (potentieel slachtoffer bord 3) speelde zijn vertrouwde spel om een remise te behalen, in de slotstelling stond hij mogelijk wat beter, maar het er maar niet op gewaagd. Slavik Koval (potentieel slachtoffer bord 4) had een lastige, zeer lastig te verdedigen stelling. Hij was aan het proberen zelf wat initiatief, tegenspel te krijgen, maar werd door zijn tegenstander hardhandig van het bord gespeeld.

Max van Herpen (5) probeerde in een Konings-Indisch partijtje tot een Sämisch-aanval te komen, maar had wat moeilijkheden met de rokade.De tegenstander kreeg een sterk paard op e5 en ergens ging een pion verloren. Na veel vereenvoudigingen bleef er een eindspel met lopers met ongelijke kleur, over dat was net remise te houden. Het staat nu 3½-3½, met nog een partij aan de gang.

Ortwin (potentieel slachtoffer bord 1) was in een heroïsch gevecht gewikkeld na een onregelmatige Franse Tarrasch opening. De stelling was zet na zet vrij gecompliceerd met witte aanvalsmogelijkheden en een zwarte pion die vrij ver was opgerukt, voeg nog een viertal paarden toe, die alle kanten kunnen uitspringen, een toren op de 7e lijn, nog drie torens, een zwarte dame die de witte stelling wist binnen te dringen, zeer gecompliceerd. Met nog een minuutje op de klok wist zwart onder dreiging van promotie van de pion met zijn verrekte paarden wit mat te zetten, Ortwin zeer teleurgesteld achterlatend. Allemaal opgeteld leidt dat tot een 4½-3½ nederlaag.

Alle teams in klasse 1b hebben nu gespeeld. De gemiddelde ratings van de teams volgende zullen wij tegen degradatie en voor behoud moeten vechten.

Frans Wentholt

2015-10-08
 Novelty Destroyers 11642-DD 516554½-3½ 
1C. Schmitt1972-H.O. Noija17121-0 
2B. Brendemühl -F. Wentholt16231-0 
3R. Lange1840-J.C.K.W. Bartel1665½-½ 
4C. Gruss1809-V. Koval17291-0 
5E.R.I. Dhondt -M. van Herpen1613½-½ 
6O. Krikorian1621-F.F. van Kampen1667½-½ 
7F. Molinari1531-L. Madruga Bonals 0-1 
8N. Tryfonas1078-R.J.M. ten Hove15730-1