Nieuws

19 December 2015:
DSC 4 DD 3: Eindelijk een punt!

Na de ongelukkig afgelopen laatste twee ronden, zat het deze keer mee tegen DSC 4. De wedstrijd begon rustig met drie remises: Van Eesteren (7) kreeg in een Fransman met 3. Ld3 een iets beter stelling met een meerderheid op de damevleugel, maar tot veel voordeel leidde dit niet (½-½).

Smeele (2) speelde met zwart tegen het Catalaans zeer gedegen met c6 en e6 en hield de stelling gesloten. Na nog wat zetten werd de vrede getekend (1-1).

Van der Sluijs (5) speelde een variant van het Siciliaans waarbij wit de lopers op c6 en f6 ruilt, maar veel leverde dit niet op (1½-1½).

Henn (3) kreeg de Tartakower van het damegambiet voorgeschoteld en bezorgde zwart 'hangende pionnen' op d5 & c5, wat wit enige mogelijkheden leek te bieden. Reinhard zag echter ineens een vorkje over het hoofd, dat hem de kwaliteit en ondanks langdurig tegenspartelen de partij kostte 0-1 (2½-1½).

Lindner (1) kreeg na zijn bekende 1. f4 nauwelijks voordeel en dacht al aan remise, toen de tegenstander een paar rare zetten deed. Dit deed de hoop bij Jan-Joost herleven en hij trok ten aanval. Die kwam echter net te laat. Hij moest een pion geven en na dameruil was het resterende toreneindspel verloren 0-1 (3½-1½).

Het zag er nu slecht uit: Reimer (6) stond compleet verloren en het wachten was eigenlijk op zijn opgave. Maar zie een wonder gebeurde: de tegenstander had erg weinig tijd, raakte in paniek en liet pardoes de zwarte a- en b-pion doorlopen 0-1 (3½-2½).

Montsma (8) bood in een lastige stelling met duidelijk minder tijd remise aan. De tegenstander meende door te moeten spelen en zag een combinatie voor zwart over het hoofd. Foppe-Jan niet. Hij sloeg genadeloos toe en maakte de partij in een paar zetten uit. Bravo! 0-1 (3½-3½).


,

Nu hing alles van Boeters (4) af. Hij stond de hele partij in een Engelse opening met e5 en d5 telkens iets beter. Op verzoek van de teamleider speelde hij dapper door en wist een pion te winnen. Maar het dame-eindspel was lastig. Met erg weinig tijd hield hij het hoofd koel en scoorde hij het beslissende halfje. (4-4). Eindelijk een punt. Er komen nog een paar wedstrijden die ons de gelegenheid zouden moeten bieden onze score uit te breiden.


,

Eric Koreman