Nieuws

01 April 2016:
DD 1 behaalt gelijkspel tegen Caissa

In de zevende ronde is DD 1 erin geslaagd tegen het Amsterdamse Caissa een gelijkspel te behalen, wat door de onzen na de nederlagen tegen Voerendaal en UVS met enige vreugde ontvangen werd. Helaas, veilig zijn we hiermee niet, want met 3 matchpunten en 26½ bordpunten staan we op de negende plaats in de rangschikking en de naaste concurrent Voerendaal prijkt op plaats acht met 6 matchpunten en 31½ bordpunten.

Bord 1 werd ditmaal bemand met Gerrit Prakken. Door actief spel op de koningsvleugel lijkt hij aanvankelijk enig voordeel te hebben, maar uiteindelijk wordt in een min of meer gelijke stand tot remise besloten.

Aan bord 2 hadden we gelukkig weer de beschikking over Sergey Fedorchuk. In een gecompliceerde stand begint zich voor hem fikse tijdnood af te tekenen: minder dan 2 minuten voor 16 zetten. Sergey toont zijn klasse en komt in een dame-eindspel met drie pionnen meer, maar met eeuwig schaak kansen voor de tegenstander. Op overtuigende wijze brengt hij de partij tot winst.

Peter Gelpke (3) treft als tegenstander Hans Ree. Deze heeft de gehele partij aanval op de koningsvleugel, wat Peter ondanks manmoedig verzet te veel wordt en daarom in de nederlaag moet berusten.

Aan bord 4 krijgt John van der Wiel op zet 19 in een naar zijn zeggen voor hem mindere stand remise aangeboden, hetgeen na overleg met de teamcaptain aanvaard wordt.

In een op het oog plezierige stand voor Edgar Blokhuis (5) weet de tegenstander hem met geraffineerd spel te verrassen, hetgeen onze man twee pionnen en de partij kost.

Bij Arie Werksma aan bord 6 ist op zet 20 nog geen pion geruild. Een en ander resulteert in een eindspel van toren + paard (Werksma) tegen toren + loper (Caissa) met een gelijke aantal pionnen, dat Arie zij het met de nodige moeite remise weet te houden.

Lars Vistisen (7) heeft een spectaculaire partij waarin hij op het oog de betere kansen heeft. Met grote inspanning weet hij het volle punt binnen te halen.

Rogier van Egmond (8) was ditmaal in sneltreinvaart als eerste klaar. In volkomen gelijke stand wordt tot remise besloten.

Aan bord 9 bereikt Martijn Otten met pionwinst en een goed geposteerd paard op f5 een een prachtige en naar verwachting ook gewonnen stand. Inderdaad brengt Martijn zij het niet zonder slag en stoot de partij tot winst.

De partij van Ron Dickhoff aan het staartbord baat van meet af aan enige zorg. Een niet gerokeerde koning en een inval van de vijandelijke witte dame op b7 liggen daaraan ten grondslag. Uiteindelijk ontstaat een eindspel van loper (Dickhoff) tegen paard (Caissa) met een pion achterstand voor Ron. Helaas gaat dit voor ons verloren.

Het voor ons volgende treffen is de thuiswedstrijd tegen het op papier tiende staande Voorschoten. De hoop en ook de verwachting is dat we dit winnend gaan afsluiten.

Wim Reimer