Nieuws

07 April 2016:
DD 1 komt niet verder dan gelijkspel

Hoe droef, maar met het 5-5 gelijkspel tegen Voorschoten heeft DD 1 de degradatie naar de tweede klasse KNSB niet weten te ontlopen. Concurrent Voerendaal speelde tegen Purmerend eveneens 5-5 waarmee 7 matchpunten behaald werden en ze hiermee van ons niet meer in te halen waren. En dat terwijl uw verslaggever na het gelijkspel tegen Caissa nog zo optimistisch was geweest...

Het begon allemaal rooskleurig want de tegenstander van Lars Vistisen kwam niet opdagen: een reglementaire nul voor de Voorschotenaren die we best konden gebruiken.

Bij John van der Wiel aan het topbord werd het evenwicht niet verbroken en remise was spoedig een feit. Daarentegen bracht Rogier van Egmond aan bord 4 de zaken weer op gelijk voet. In een 1. c4 geopende partij ziet hij zich gedwongen de kwaliteit te geven en krijgt een op het oog riskante stelling die met de zet slechter wordt. De partij gaat kansloos verloren. Bij Peter Gelpke aan bord 3 creëert de tegenstander in een Caro-Kann geopende partij een vrijpion op de h-lijn. Peter weet de ontstane dreigingen te neutraliseren en houdt het eindspel remise.

De partijen van Gerrit Prakken (5) en vooral die van Martijn Otten (8) verlopen positief en geven hoop op een uiteindelijke overwinning, temeer daar die van Arie Werksma (2) en Edgar Blokhuis (6) naar het zich laat aanzien tenminste remise zullen opleveren. Ook Ron Dickhoff (10) heeft een klein plus en invaller Jan Willem Koelmans (7) houdt de zaken vooralsnog op gelijk voet.

Helaas, Arie Werksma heeft dan weliswaar een fraaie aanvalsstelling, maar door een miscalculatie gaat de partij verloren en Edgar Blokhuis geeft geheel tegen zijn gewoonte in een stuk weg en een nul mag genoteerd worden.

Martijn Otten brengt een eindspel van twee torens tegen toren en loper, zij het misschien niet op de meest directe wijze, gedecideerd tot winst. Ron Dickhoff bouwt zijn voordeel langzaam uit, verovert een stuk en behaalt zijn eerste volle punt van het seizoen.

Met groot geduld haalt Gerrit Prakken het volle punt binnen en het wachten is op het resultaat van Jan Willem Koelmans: wordt het remise of niet? Jammer genoeg is in het eindspel het Voorschotense paard sterker dan de DD-loper en gaat dit eindspel voor ons verloren.

Met open vizier kunnen wij in de laatste wedstrijd het op bezoek komende Stukkenjagers tegemoet treden. Immers, winst, gelijkspel of verlies, wat kan het ons deren!

Willem Reimer