Nieuws

10 November 2016:
Rijswijk 3 – DD 3: 2-6

Aan bord 6 kreeg Wim Reimer met zwart zijn vertrouwde Slavisch op het bord. In een symmetrische stelling werd er via de open c-lijn een en ander geruild en om  21.30 werd de vrede getekend. (0,5-0,5 en 0,5-0,5).

Jaap van Eesteren speelde op bord 1 met wit tegen oude, vertrouwde Peter Gaemers. Er kwam een Pirc op het bord, die door jaap rustig werd aangepakt. Na het nodige gemanoevreer bood zwart remise aan en er was geen reden om dat te wijgeren. (0,5-0,5 en 1-1).

Jan Joost aan bord 3 rocheerde in een Siciliaan lang, ruilde de dames en ging een eindspel van wederzijds twee torens plus loper (ongelijke kleur) in. Hij had enorme druk op de witte velden, blokkeerde en zwarte vrijpion met zijn koning en wist tenslotte een vrijpion op de koningsvleugel te laten promoveren. (1-0 en 1-2).

Mark van Iersel had het met zwart aan bord 8 in eerste instantie niet gemakkelijk. Wit drukte tegen twee geïsoleerde pionnen op c5 en a7 en zwarts loper op h7 stond wat buiten spel. Mark wist echter steeds net op tijd een tegendreiging te creëren en toen wit een paard op e5 zichzelf in een dodelijke penning zette sloeg mark genadeloos toe. (0-1 en 1-3).

Lothar van der Sluijs aan bord 7 kreeg in het symmetrisch Engels een fraaie stelling met  druk tegen een zwarte pion op d7 en een wit paard op d6. Zwart wist echter geleidelijk aan stukken te ruilen en het nadeel binnen de remismarge te houden. (0,5-0,5 en 1,5-3,5).

Pieter Smeele kreeg aan bord 6 in de doorschuif-variant van de Caro-Kann een forse aanval over zich heen moest een pion geven en de teamleider maakte zich grote zorgen. Pieter kennelijk niet want even later had hij een tegenaanval uit zijn hoge hoed getoverd en kegelde zijn tegenstander in beiderzijdse tijdnood van het bord. (0-1 en 1,5-4,5).

Hiermee was de wedstrijd beslist. Remko werd met wit aan bord 5 met de zeldzame Hongaarse verdediging geconfronteerd. Zwart meende op een gegeven moment een pion te kunnen winnen en dat dat hij ook, maar door een tussenzet verloor hij wel een stuk. Remko schoof vervolgens de partij langzaam uit. (1-0 en 1,5-5,5).

Reinhard stond met zwart aan bord 3 de gehele partij wat gedrongen. Hij kon uiteindelijk pionverlies niet vermijden, maar wist na hard werken remise te maken in een paardeindspel. (0,5-0,5).

Hiermee kwam de einduitslag op 2-6 voor ons team. DD 3 staat nu reeds bovenaan in groep 1a met 1 wedstrijdpunt voorsprong op Promotie 4 en Botwinnik 2.

Eric Koreman