Nieuws

02 December 2016:
DD 3 – Botwinnik 2: 'Het zat niet tegen'

De wedstrijd begon rustig met twee remises. Wim Reimer (6) kreeg in de ruilvariant van het Spaans geen voordeel en Jan Joost Lindner (1) bleek na de analyse nergens echt kansen te hebben gehad in een Hollandse partij (1-1).


Smeele - Middelkoop

De Wit - Münninghoff

Ondertussen had Reinhard Henn (4) een stuk geofferd, had Pieter Smeele (3) het erg moeilijk en stonden Lothar van der Sluijs (7), Alexander Münninghoff (2) en Jaap van Eesteren (5) zeker niet beter. De teamleider maakte zich lichte zorgen.

Gelukkig had Remko de Waard (8) een fraaie aanvalspartij tegen de Draak gewonnen en stonden we rond 22.00 met 2-1 voor. Reinhards stukoffer bleek te optimistisch en Botwinnik kon de stand gelijk trekken (0-1 en 2-2). Jaap had een grap overzien die twee pionnen kostte en die een vrijwel verloren stelling opleverde. Pieter moest een vermoedelijk onhoudbaar eindspel met een witte vrijpion op c6 verdedigen en over Alexander maakte ik me lichte zorgen. Kortom: hoe zou dit aflopen?

Maar zie een wonder geschiedde: Alexander had met een beetje hulp van zijn tegenstander de open e-lijn met dame en twee torens weten te bezetten, veroverde de zwarte d6-pion en stoomde vervolgens met zijn vrije d5-pion door naar de winst (1-0 en 3-2). De tegenstander van Jaap, die met een kwaliteit minder toch steeds de lastigste keuzes voor zijn tegenstander op het bord bracht, raakte zo in verwarring dat hij uiteindelijk voor de zwarte a-pion zijn toren moest geven om vervolgens in een K+P+2pi. vs  K+3pi. eindspel kansloos te worden afgeserveerd (0-1 en 4-2).

Het wonder gaat verder: de tegenstander van Pieter raakte in tijdnood de kluts kwijt, gaf zijn vrije c-pion weg en nog een paar pionnen en werd mat gezet (0-1 en 5-2). Lothar had, zoals gezegd geen voordeel in een Konings-Indische partij, maar bleef wel druk uitoefenen op de stelling van zijn tegenstander. Die wist daar niet goed raad mee. In plaats van niets te doen en rustig af te wachten, gooide hij zijn pionnen voorwaarts, hetgeen Lothar de gelegenheid bood de witte stelling binnen te dringen en het laatste winstpunt voor ons team binnen te halen (0-1 en 6-2)!!

DD 3 staat bovenaan in klasse 1a (6/17): 2 wedstrijdpunten en 6 bordpunten voor op Rijswijk 3 en 3 wedstrijdpunten en 3 bordpunten voor op Promotie 4, onze volgende tegenstander (uit).

Eric Koreman

Berichten: