Nieuws

19 Februari 2017:
DD 5 - Promotie 4: 2-6

Donderdag hadden we de eer om Promotie 4 uit Zoetermeer in ons clubgebouw te mogen ontvangen voor de externe competitie. Het was een druk gebeuren aangezien ook DD 3 thuis speelde. Ook werden er filmopnamen gemaakt voor TV West en was er een crew aanwezig van een stuk of 3, die vooral Alexander Münninghof filmden, en toch weer niet DD 5, zo bleek later.

We speelden weer met invaller Niels Engelen, wegens succes geprolongeerd, die Peter Kievoet verving. Op bord 1 speelde Tom, en zijn tegenstander had de Bird opening ingezet. Tom had de mogelijkheid voor beide rochades opengehouden. Op 2 speelde Erik, en de opening leek op een kruising tussen Hollands en Nimzoindisch. Op bord 3 had de tegenstander al 1. e4 gespeeld, en het wachten was op Ruud. Op bord 4 speelde ikzelf en ik werd op Hollands getrakteerd. Wanhopig probeerde ik me de wijze lessen van Job te herinneren, maar deze waren van toepassing op de Stonewall en het was nog niet duidelijk of het dit ging worden. Toch maar weer eigen systeem geprobeerd met Lg2. Tegenstander Lg7.


Bord 1: De Jong (rechts) Vokurka

Op bord 5 speelde Jan Cees. Hij was in de hem zeer bekende Koningsindische stelling gekomen. Op 6 speelde Frans, en hij had een dubbel fianchetto ingezet tegen een soort Stonewall. Op bord 7 speelt Niels en net als ik kijk worden de eerste set paarden geruild. Op bord 8 speelt Piet een soort Koningsindisch zonder rochade, dus een gezond pionnencentrum voor onze speler.

Na een tijdje zie ik dat bij Tom er nog niets afgegaan is. Tegenstander heeft iets meer ruimte. Bij Erik lijkt het dat hij iets sneller ontwikkeld heeft en de tegenstander nog niet gerocheerd. Ruud is inmiddels binnengekomen en heeft snel een Siciliaan op het bord getoverd. Als ik kijk staat net e4 onder druk en tegenstander moet daar op reageren. Mijn partij begint uit de opening te raken en ik heb net c5 doorgedrukt, met tussenschaak-trucken, als de tegenstander niet oplet.

Jan Cees heeft de half open F lijn, en zijn tegenstander heeft een mooi paard op e4. Frans heeft een mooi paard op e5 gekregen, het doel van de witspeler is nu al bereikt. Bij Niels is er een pion achterstand te bespeuren. Misschien kan hij iets op de A lijn proberen. Piet heeft denk ik lang gerocheerd en heeft een ongelofelijke pionnen formatie opgebouwd! Een enorme V-formatie van 7 pionnen met als top d5.


In mijn partij krijg ik ruimte overwicht op dame vleugel en wat druk over de a-lijn. De tegenstander stelt zich redelijk afwachtend op, misschien hopend op een fout. Uiteindelijk word ik gedwongen dames te ruilen. Ergens in de partij neem ik de gunstige beslissing zwartveldige lopers te ruilen en mijn tegenstander ruilt paarden. nu houd ik de goede tegen de slechte witveldige loper over. Na langdurig geren en geschuif waarbij mijn tegenstander in lichte tijdnood komt. uiteindelijk is promotie van de a-pion niet meer tegen te houden en kan ik het punt noteren.


,

Na dit kleine feestje kon ik weer bij de andere partijen kijken. 3 spelers waren nog bezig. Tom en Ruud waren gesneuveld. Piet had een remise weten binnen te slepen. We hadden dus 1,5 punt, met nog 3 potentiële punten. Bij Erik: tegengestelde lopers en torens, Erik een pion achter. Net als ik kijk worden de torens ook geruild. Remise perspectieven? Bij Jan Cees: Spannend eindspel waarbij Jan Cees met zijn dame in de vijandelijke stelling staat met schaak mogelijkheden. Later worden de dames geruild waarbij onze speler met pion achterstand overblijft. Later hoorde ik dat hij dacht het eindspel wel te kunnen houden en dat bleek ook. JC houd meestal goed de remisemarge in zicht.

Bij Frans: Als ik kijk staat Frans een kwaliteit achter, maar heeft wel 2 mooie lopers, en spoedig wordt de kwaliteit teruggenomen. wat rommelige stelling waarbij het initiatief duidelijk voor Frans is. beide spelers zitten in tijdnood. Frans besluit de h-pion te gebruiken om de aanval op de koningsstelling in te zetten. Lijkt een goed idee. Echter de tegenstander weet met dame schaakjes de koning op te jagen en onplezierig mat te zetten met dame h5. onverdiend, maar in tijdnood kan van alles gebeuren.

Helaas loopt ook de partij van Erik verkeerd af. Ik begreep van Niels dat zijn partij pot remise was, maar dat hij in slaap gesust een fout maakte. Gezien de sterkte van zijn tegenstander had dit een mooi halfje kunnen zijn.

Een blik op het competitieschema leert dat DD 5 serieuze degradatie kandidaat is. Enige hoop is dat we de 2 zwakste teams nog moeten tegenkomen. Volgende keer tegen de Novelty Destroyers.

Jaco Arkesteijn


2017-02-16
 DD 51642-Promotie 417712 -6  
1T. Vokurka1741-S.F.C. de Jong 18300-1 
2E. v/d Graaf1712-H.T. Tan18750-1 
3R.A. van Manen1686-J. v/d Berg17170-1 
4J.P. Arkesteijn1655-B. van de Graaf17821-0 
5J.C.K.W. Bartel1645-G. Eggink1898½-½ 
6F. Wentholt1605-E. Eveleens16820-1 
7N. Engelen1457-F.J. Sieben17520-1 
8P. Hofstee1637-G.M.B. Toxopeus1629½-½ 

Berichten: