Nieuws

24 November 2017:
DD 3 – Promotie 2: Het begon zo goed

Lindner (zw.-B5) kreeg in het Frans de variant met e5 en het pionoffer op b4 tegen zich. Dat was geen probleem. Jan-Joost neutraliseert eerst alle witte dreigingen op de damevleugel om vervolgens na Kd7 op de koningsvleugel toe te slaan. Met allerlei grappen wint hij drie pionnen en het eindspel. Klassiek Jan-Joost! 0-1 (1-0)

Van der Sluijs (w.-B8) snoept in een Grand Prix Attack een pionnetje op de damevleugel. Zwart kreeg daarvoor en enorme grip op de witte stelling.  De witte stukken zaten achter hun eigen pionnen opgesloten. Een bevrijdingsactie zou te veel risico met zich meebrengen en er werd tot remise besloten. ½-½ (1½-½)

Henn (w.-B4) kreeg de Ben-Oni tegen zich en dat is altijd nauwkeurig spelen. Na de nodige stukkenruil hield zwart een superieure loper van de zwarte velden over en Reinhard moest erg oppassen. Zwart opende uiteindelijk de stelling en toe Reinhard stukverlies over het hoofd zag, moest hij meteen opgeven. 0-1 (1½-1½)

Bij Smeele (zw.-B3) veranderde een Meraner geleidelijk in een Stonewall. Wit rende op de damevleugel en Pieter op de koningsvleugel. Ze kwamen beiden heel ver, maar niet ver genoeg. ½-½ (2-2)

Hierna was het met ons team gedaan.

De Waard (zw.-B6) kwam na een rustige Pf3 & Lf4 opzet van wit snel tot aanval op de damevleugel, waar wit gerocheerd had. Hij speelde erg goed, neutraliseerde de witte aanvalspogingen bekwaam en drong beslissend de witte koningsstelling binnen. Op het moment suprême blunderde hij in grote tijdnood een stuk weg. Verdomd jammer. 1-0 (2-3)

Münninghoff (w.-B2) speelde een dubbelfianchetto en zwart nam een Tartakower-achtige opstelling in. Alexander zadelde wit met een geïsoleerde pion op e6 en het zag er goed uit. Enig nadeel was een geparkeerd wit paard op a3. Zwart wist net op tijd e6-e5 te spelen en zijn zwakke pion af te ruilen. Na nog meer afruilen resteerde een voor Alexander ongunstig paardeindspel dat hij ondanks taaie weerstand verloor. 0-1 (2-4)

Romkes (w.-B1) liet zich in de Aljechin door een openingsval verassen, die we ook wel uit de Caro-Kann kennen wanneer zwart vergeet tijdig e6 te spelen. De hele zwarte koningssteling komt dan vast te zitten. Gosse wist enorm terug te vechten en zich te bevrijden. Dat had uiteindelijk wel twee pionnen gekost, die, verbonden, uiteindelijk het pleit ten gunst van wit beslechtten. 1-0 (2-5)

Van Eesteren trok in een gesloten Siciliaan ten aanval en belaagde de zwarte koningstelling met dame, paard en twee lopers. Door een tussenzet dwong zwart de witte dame een stapje opzij te doen en dat kostte meteen een stuk. Jaap bleef kalm en wist toch steeds kleine dreiginge te creeëren. In wederzijdse forse tijdnood won hij het stuk terug en hij heeft zeker ergens remise kunnen maken. Het mocht echter niet zo zijn. 0-1 (2-6)

Een nederlaag waar niet veel (alleen Remko) tegen in te brengen valt.

Eric Koreman