Nieuws

07 December 2017:
Haeghe Ooievaar 2 DD 6 (5-3) geen 4-4 erg teleurstellend

Aan het begin van de avond zag het er erg naar uit dat het volstrekt onduidelijk zou zijn wat de einduitslag zou worden totdat de eerste twee borden verloren. Johan-Martijn verloor kansloos een stuk in het vroege middenspel (1-0), Rein stond al snel minder na een wat te optimistische aanval en zonder te rokeren natuurlijk (2-0). Erik zijn stelling zag er optisch vrij goed uit, het werd minder toen de stelling dichtgeschoven leek te worden en Erik niet meer geloofde in een doorbraak (2½-½).

Daarna volgde een remise bij Caspar, die er nog een aanval wist uit te persen, uit een stelling die eerder nogal bedrukt stond, maar ja, het was maar een aanvalletje, remise (3-1) . Niels (zie partij, met zijn gebruikelijke eerlijke zelfkritiek, bedankt!) stond goed tot erg goed, dan wordt bij hem dan totaal gewonnen (hij heeft in principe gelijk, maar de partij is nog niet beëindigd), tot het noodlot toesloeg (4-1).


,


Ik wist mijn partij te winnen (zie partij) na een niet te beste opening, een te optimistische zet en vanaf dat moment ging het wel weer, mijn tegenstander kon de complicaties niet aan. (4-2)


,

Nog twee partijen over voor het beoogde 4-4 resultaat. Frans van Kampen had een redelijk, misschien goede, maar moeilijke stelling uit een Siciliaanse Kan-opening (persoonlijk denk ikzelf de laatste tijd als ik Siciliaans aan het spelen ben dat ik daar toch onderhand echt te oud voor ben) of hij liet zich trucken of hij werd overspeeld, maar wit had een volstrekt winnende stelling die de witspeelster uit zenuwen remise gaf (4½-2½, game over).

De laatste partij: commentaar van Hans zelf: (bedankt Hans, wat niet geldt voor de overige teamspelers, waarvan wij nooit zullen weten hoe zij hun partij hebben beleefd) "Hans speelde met wit de Taimanov-variant van het Siciliaans. Wit stond na de opening licht beter. Wit miste een kansrijke inslag met zijn loper op h6. Door actief tegenspel van zwart, bleef er een dame-eindspel over. Zwart forceerde afruil van de dames. In het pionneneindspel maakte zwart een fout, waarna wit had kunnen winnen (dame tegen de g-pion), echter in de tijdnoodfase claimde zwart remise wegens drie keer dezelfde stelling. Tijdens de beoordeling door de arbiter (de claim van de tegenstander was correct) werd de andere nog actieve partij (van Kampen) remise, waardoor de stand kwam op 4½-2½ waarna door wit remise werd geaccepteerd (5-3).

Kortom: 2 boven par, dat moet beter. (en ook graag van het team commentaar, hoe summier ook op hun eigen partijen.

Frans Wentholt

Berichten: