Nieuws

10 December 2019:
HSB hoofdklasse: Schaakhuis 1 - DD 1 4½-3½

Na het enthousiasme van het begin van het seizoen is DD 1 terug in de alledaagse perikelen. Tegen Schaakhuis 1 werd het een nipte en ietsje ongelukkige nederlaag. De rating-underdogs (Arkesteijn, Cortenbach, Boeters) konden scoren, maar een enkele verdere remise op het topbord (Henke) was te weinig voor het teamresultaat.


Henke (rechts) - Hoogland

Cortenbach (rechts) - Yalcin

Bord 1: Aleksander Henke - Mike Hoogland ½-½
Wit had in het middenspel wat initiatief en aanvalskansen tegen de zwarte koning. Maar nadat Zwart zich nauwkeurig had verdedigd, bleef hij een pion voor staan. In het eindspel met torens en lopers kon Wit nog net genoeg initiatief langs de zevende rij ontwikkelen om remise veilig te stellen.

Bord 2: Melchior Vesters - Elmar Hommes 1-0
Zwart raakte in het middelspel een pion op de damevleugel kwijt. De poging om hem in het centrum terug te winnen, leidde to een akelige penning van het zwarte paard tegen die geen overtuigende verdediging meer te vinden viel.

Bord 3: Stefan Boeters - Marco van Straaten 1-0
Net op het moment dat Wit begon zich zorgen te maken over een aankomende koningsaanval van Zwart, kwam er een tactisch trucje uit de lucht vallen. (Nou, in het schaken valt niets uit de lucht, maar zo voelde het voor de spelers.) Zwarts stukken stonden even zo ongelukkig dat het opspelen van de koningsvleugelpionnen h4 en g4 ze zo in het nauw bracht dat stukverlies onvermijdelijk bleek.

Bord 4: Maurice van Mourik - Leo Kuiper 1-0
"Mijn tegenstander weigerde het Benkö gambiet, speelde een heel slap systeem gebaseerd op ‘niets doen’. Ik miste een opgelegde kans om door te breken, ging te ver in het forceren en daarna maakte hij het netjes uit." 

Bord 5: Jan Willem Koelmans - David Jonkman 0-1
De spelers stevenden af op een voor Wit lastig toreneindspel met een minuspion. Toen besloot Wit te torens te ruilen en het in een pionneneindspel op een pionnenrace te laten aankomen. Zwart kon de witte koning echter handig op de a-lijn voor zijn pion insluiten, waarna Zwarts pluspion op de koningsvleugel direct besliste.

Bord 6: Norbert Harmanus - Mark van Iersel 1-0
Mark speelde een Hollandse partij en kwam goed uit de opening. Wit had geen plan en zwart had het centrum stevig in zijn greep met mooie vooruitzichten. Helaas blunderde Mark de stelling weg met verlies van een pion en vervolgens ook nog een kwaliteit, erg zonde. Met ½ uit 4 heeft Mark helaas geen goed seizoen dit jaar 🙁.

Bord 7: Stan Cortenbach - Bilal Yalcin 1-0
Wits pionnendoorbraak met c4 en d5 bracht de beslissing in een tactisch ingewikkelde partij. Hieronder met commentaar van Stan.


,

Bord 8: Paul Regeer - Jaco Arkesteijn 0-1
Zwart speelde tegen een witte isolani op de d-lijn. Door dreigingen op de achtste rij wist Zwart deze pion te winnen. De opgave van Wit kwam misschien iets vroeg.

Berichten: