Nieuws

09 November 2012:
DD 4 verliest wederom met 4½-3½

Het is allemaal erg close in klasse 1a van de HSB. Het is ofwel 4-4 of 4½-3½. DD 4 moest 2 keer aan het kortste eind trekken. Ditmaal tegen Botwinnik 2. De volgende wedstrijd is tegen Botwinnik 3, onze wraak zal zoet zijn.We begonnen met een 2-0 achterstand. Bilal, wellicht iets te overmoedig door zijn voorgaande successen, speelde scherp, stond ietsje beter, maar overzag een vork die hem een paard kostte. Piet Mulder kreeg een bombardement op zijn koningstelling, terwijl hijzelf probeerde dichter bij de vijandelijke koning te komen. Er werden 3 pionnen en een toren geofferd en mat volgde.

Jaap van Eesteren kwam prachtig uit de opening, de tegenstander had geen tegenspel en kon alleen de zaak proberen dicht te houden, daarin slaagde hij na langdurig gemanoevreer. Wellicht dat Jaap in een bepaald stadium meer de sloophamer dan het pincet had moeten gebruiken, remise. Van de partij van Peter Kievoet begreep ik niet veel. Ik dacht dat hij vanaf het begin wat minder vat had op het centrum en uiteindelijk moest hij bezwijken na een moeizame partij van heel hard werken.

Wim Reimer speelde een sterke partij, verzwakte eerste de koningstelling, had een sterke aanval, zijn tegenstander gaf behoorlijk weerwerk met dreigingen tot tegenaanval, maar moest uiteindelijk bezwijken. Met de stand 3½-1½ kreeg Frans van Kampen een remise-aanbod. Wat moet ik doen vroeg hij me, kijk maar naar de stand op het bord, zei ik. Dan speel ik door zei hij, ik sta iets beter. Helaas moest Frans in grote tijdnood na lang tegenstribbelen de vlag strijken. Hadden wij eerder geweten dat de 2 resterende partijen alsnog gewonnen werden, maar zo zag het er op dat moment niet naar uit.

Lothar van der Sluijs had zich aanvankelijk ontworsteld aan de druk van het zeer actieve spel van zijn tegenstander, maar leek toch te gaan bezwijken voor een vrijpion en een toren op de 7e lijn, in de drang tot promotie maakte zijn tegenstander een fout die resoluut werd afgestraft. Stefan Boeters leek aanvankelijk iets onder druk te staan, maar wist het evenwicht toch te behouden en op het laatst kreeg hij een mooie aanval, maar toen was de tijdnood voor beide kanten al redelijk gierend. Stefan wist het hoofd koel te houden en stuurde met vaste hand naar de overwinning.
 
Al met al een prachtige wedstrijd, die toch wel terecht werd verloren, helaas. Om elk puntje moet blijkbaar keihard worden geknokt en het moet natuurlijk een beetje mee zitten. We houden vol.

Max van Herpen