Nieuws

22 April 2021:
DD-Online-Vier/Vijfkampen

Zowel in de vier- als in de vijfkampen komen de eventuele winnaars langzaam in beeld maar is er nog niets definitief beslist. 

Online-vijfkampen april
Piongroep
NrNaam12345TotPlts
1Remko de Waard
00
00
2Gosse Romkes1
0

1
3Leo Kuiper11
1
3
4Stan Cortenbach

0
00
5Stefan Boeters1

1
1

Leo manifesteert zich nadrukkelijk als potentiele winnaar. Stefan is degene die ook nog ongeslagen is en het Leo mogelijk nog moeilijk kan maken.

Ronde 3:

Stan verliest zijn tweede partij tegen Stefan. Meer informatie is niet bekend. Het lijkt erop dat Stan tegenover zijn tegenstander moet zitten om het beste uit zichzelf te halen. 

Leo schrijft over zijn overwinning op Remko: "Vanavond heb ik Remko de Waard mogen verslaan in een spannende Siciliaanse Draak, mijn lijfvariant. Remko was niet helemaal op de hoogte van de finesse van mijn variant waardoor ik het initiatief kreeg. In een scherpe stelling wist ik zijn Dame te veroveren, maar hij kreeg daar wel een Toren en twee lichte stukken voor. Ik had echter ook flink wat pionnen en zijn Koning stond onveilig. Na een afruil offerde ik mijn Dame terug voor Toren en Paard en resteerde een eindspel waarin ik een Koning en vier pionnen had en Remko een Koning plus Loper. Remko gaf op omdat zijn koning ook te ver weg stond om nog iets te redden. Dit was verreweg de spannendste partij tot nu toe, afgezien van de overwinning van Gosse op mij in de vorige cyclus."


Online-vijfkampen april
Paardgroep
NrNaam12345TotPlts
1Imanol Leorato
0½
00
2Daniel Diaz1
½


3Hans van Calmthout½½
½

4Hans Ranft1
½
0
5Theo van Orsouw1

1
2

Hier manifesteert zich nu toch duidelijk Theo als gegadigde voor de eerste plaats. Maar er liggen meer kapers op de kust, naast Daniel zijn ook beide Hansen daarvoor nog in beeld. Gelukkig is Imanol van de hatelijke nul af en er had misschien wel een halfje meer in gezeten.

Ronde 3:
Hans van Calmthout meld: "Na een kwartier vertraging, kon de wedstrijd van start tussen Imanaol en Hans van Calmthout. Op zet 7 meldde wit: “mouseslip” na De3, nothing too serious antwoordde zwart. Maar dat chatten werkte averechts op zwarts focus zie:


Hier speelde zwart de normale zet ..Lf5, maar na wits pijlsnelle antwoord Db3 zag zwart inktzwarte wolken boven de stelling verschijnen. Zwart had een enorme bok geschoten. Nadat wit op b7 had genomen kreeg hij een prachtige stelling in handen met een prachtig loperpaar. Zwart wist snel P tegen L te ruilen, waarna wit probeerde al zijn stukken snel te ruilen om daarna met zijn pluspion te winnen. Uiteindelijk resteerde er een loper eindspel en omdat wikt nauwelijks tijd gebruikte, liet zwart zich het eindspel nog even bewijzen.


Na wits gf3x, probeerde zwart nog even ..g3, waarop wit pijlsnel Lh4 deed. (Ke3 1-0). Na zwarts ..Kf4 werd opnieuw snel Lg3x ? gespeeld. Goed de stelling was voor zwart nog steeds verloren, maar na nog een paar onnauwkeurigheden van wit, kon zwart alsnog de remisehaven bereiken."

En Hans Ranft schrijft: "na gisteren verloren te hebben van Theo, vandaag winst tegen Daniel. In een moderne variant van het russisch bleef het lang gelijk opgaan. Wit had een 4-3 pionnen overwicht, maar als dubbelpion. Ikzelf had een 3-2 op de andere vleugel. Hoewel de engine toch nog wel wat betere zetten kon produceren, won ik op die vleugel uiteindelijk een pion en daarmee de partij.
Tegen Theo een wilde partij, met een gemiste winstkans, uiteindelijk verloor ik in gelijke stand een kwaliteit door een mouseslip en daarmee de partij. Ik verbruikte veel tijd."


Online-vierkampen april
Lopergroep
NrNaam1234TotPlts
1Auke de Vries
1001
2Max van Herpen
0
112
3Marloes Vernooijs10
00
4Paul Koks
101
2

Max grijpt zijn laatste kans door in een rechtstreeks duel Paul te verslaan. Daarmee komen beide spelers op twee punten en de eerste plaats. Door het onderlinge duel te winnen mag Max zich de eindwinnaar noemen. Gentleman Auke biedt Marloes de mogelijkheid te winnen waardoor ze beid gedeeld derde worden. Onderlinge resultaat kan van belang zijn voor promotie en degradatie.

Ronde 3:

Max revancheert zich nadrukkelijk blijkens een kort partijverslag van Paul: "Vanwege de 3e ronde in de April editie van de Online Vierkampen komt er in de partij tussen Max van Herpen en Paul Koks het Colle systeem op het bord. Gedurende een reeks zetten wordt er naar een mooie positie geschoven. Na Max' 13.Tc1 wordt wil zwart Dd8 spelen, maar de dame komt op d7 terecht. Met 14.Pe5 wint Max niet alleen een belangrijk tempo; zwarts witte veldenloper blijft opgesloten en gaat niet aan het spel meedoen. Waarmee wit eigenlijk al een stuk voor staat. Nadat de zwarte veldenlopers geruild zijn, zijn er geen mogelijkheden meer wits Paard van e5 te verdrijven en is er met zwart eigenlijk geen serieus tegenspel meer te bieden. Nadat een zwart paard in de doos kan wordt de strijd definitief gestaakt. 1 - 0 voor Max."

En over gentleman Auke schrijft Marloes het volgende: "Ha Gosse, Auke was zo vriendelijk om me deze keer te laten winnen. Het was een leuke partij!" 


Online-vierkampen april
Torengroep
NrNaam1234TotPlts
1Carlijn Versluis

2Joey Rog


00
3Sander Harmes00
4Tomas Scholtus
11
2

Hier zijn nog maar weinig uitslagen bekend maar het heeft er alle schijn van dat Tomas op koers ligt om deze vierkamp te winnen.

Ronde 2 of 3:
Tomas schrijft: "Mijn partij tegen Joey Rog is geëindigd in een overwinning voor mij (voor zwart dus). Het was een partij gespeeld in een heel hoog tempo, en het duurde uiteindelijk maar een minuut of tien. Ik probeerde het koningsindisch te spelen, maar volgens de analyse was het een moderne verdediging. Ik maakte overigens nog een grove blunder, maar omdat dit onbestraft bleef, kon ik vrijuit aanvallen. Het was al snel niet meer te redden voor wit. 0-1. 

De partij is te zien via volgende link: https://www.chess.com/live/game/12681382685