Nieuws

28 April 2021:
DD-Online-Vier/Vijfkampen

Vrijwel alle partijen zijn gespeeld zodat de eindstanden bijna overal bekend zijn.

Online-vijfkampen april
Piongroep
NrNaam12345TotPlts
1Remko de Waard
000005
2Gosse Romkes1
0½03
3Leo Kuiper11
1½1
4Stan Cortenbach1½0
03
5Stefan Boeters11½1
1

Leo Kuiper en Stefan Boeters winnen gezamenlijk de 'piongroep'. Volgens mij beiden ook overtuigend gespeeld in deze vijfkamp. Van harte gefeliciteerd.

Ronde 4/5:
Leo en Stefan deelden het punt. Het was beslist geen salonremise want de eindstand getuigde van een stevige strijd. Met wat meer bedenktijd over had Stefan wellicht nog een winstpoging kunnen wagen.

Gosse werd vakkundig door Stefan van het bord gezet. Op naar de derde partij met 1. f4, driemaal is scheepsrecht. Tegen Stan kon Gosse eindelijk weer eens een resultaatje bijschrijven. In de Hollandse verdediging van Stan met zwart kon hij redelijk met de opening uit de voeten maar hij was niet daadkrachtig genoeg om voor het hele punt te gaan. Gelukkig een keer niks weggegeven!?

Remko en Stan spelen donderdag hun partij. Er staat behalve enige eer ook nog een laatste plaats op het spel. Zet hem op boys! En Stan wist het volgende te vertellen: "Vandaag speelde ik de laatste ronde in de vijfkamp. Waar ik sinds enige tijd de Grand Prix aanval tegen het Siciliaans zonder groot succes speel, ging het vandaag wel zoals je het als witspeler wil: de zwarte koning met een hoop stukken aanvallen totdat de verdediging van zwart het niet houdt. Na ruim twintig zetten gaf Remko zich gewonnen omdat mat niet te voorkomen was." Leuk voor Stan en naar voor Remko met die vijf nullen. 


Online-vijfkampen april
Paardgroep
NrNaam12345TotPlts
1Imanol Leorato
0½00½5
2Daniel Diaz1
½011
3Hans van Calmthout½½
½11
4Hans Ranft11½
01
5Theo van Orsouw1001
24

In de 'paardgroep' drie winnaars: Daniel Diaz, Hans van Calmthout en Hans Ranft. Maar wie zou zich de reglementaire winnaar mogen noemen? Wie het weet mag het zeggen! 

Ronde 4/5:
Hans R. versloeg Imanol in een opwindende partij: "ik mocht de laatste partij winnen, na een onnauwkeurigheid in de opening kwam zwart gewoon goed te staan. In een tactisch middenspel met veel wederzijdse fouten, kreeg ik het overwicht en won een kwaliteit. In het eindspel nam ik een gok en gaf de toren voor een loper in een op dat moment gelijke stelling. Mijn koning kwam actief te staan en na mijn tegenstander eerst op de koningsvleugel te hebben teruggedrongen, kon ik op de andere vleugel toeslaan met een nipte winst als resultaat. Een leuke partij met veel tactische wendingen."

De vader van Imanol ondersteunt Hans' bevindingen: "Despite the defeat, this was in my opinion Imanol's best game in the DD tournaments so far. It was pretty much intense in all phases of the game, both players ended up low on time and the game was uncertain until White's victory after 72 moves. Apart from a few easy-to-spot mistakes, the game will be tough to analyse, there were just plenty of unbalanced positions. Imanol is looking forward to understanding at least some of them ("it was just so unclear"). So we can hopefully come back to you to report on some analysis (as Hans v.C. did in his previous game)." En Imanol ging niet bij de pakken neerzitten en heeft zich alweer opgegeven voor de mei-uitvoering! Dat is een goede spelopvatting van onze youngster die het zwaar had in deze groep.

En ook Daniel kon Theo een punt afhandig maken en zo bijdragen aan een bijzondere stand in deze groep, met drie nummers 1.

Tenslotte stelt Hans vC: "Zojuist mijn laatste wedstrijd gespeeld. In een Engelse partij, speelde Theo vrij snel, 25 zetten in 5 minuten, schoot een flinke bok, verloor een stuk en ging mat." Een paar dagen later ontving ik nog een aanvulling van Hans en die ga ik plaatsen wanneer het mij lukt om het schaakdiagram hier goed te plaatsen (site is onwillig nu!).

En zo kwamen hier dus drie spelers met 2.5 punt op de gedeelde eerste plaats.


Online-vierkampen april
Lopergroep
NrNaam1234TotPlts
1Auke de Vries
10014
2Max van Herpen
0
1121
3Marloes Vernooijs10
004
4Paul Koks
101
21

Max greep zijn laatste kans door in een rechtstreeks duel Paul te verslaan. Daarmee kwamen beide spelers op twee punten en de eerste plaats. Door het onderlinge duel te winnen mag Max zich de eindwinnaar noemen. Gentleman Auke biedt Marloes de mogelijkheid te winnen waardoor ze beiden gedeeld derde worden. Onderlinge resultaat kan van belang zijn voor promotie en degradatie.

Ronde 3:

Max revancheert zich nadrukkelijk blijkens een kort partijverslag van Paul: "Vanwege de 3e ronde in de April editie van de Online Vierkampen komt er in de partij tussen Max van Herpen en Paul Koks het Colle systeem op het bord. Gedurende een reeks zetten wordt er naar een mooie positie geschoven. Na Max' 13.Tc1 wordt wil zwart Dd8 spelen, maar de dame komt op d7 terecht. Met 14.Pe5 wint Max niet alleen een belangrijk tempo; zwarts witte veldenloper blijft opgesloten en gaat niet aan het spel meedoen. Waarmee wit eigenlijk al een stuk voor staat. Nadat de zwarte veldenlopers geruild zijn, zijn er geen mogelijkheden meer wits Paard van e5 te verdrijven en is er met zwart eigenlijk geen serieus tegenspel meer te bieden. Nadat een zwart paard in de doos kan wordt de strijd definitief gestaakt. 1 - 0 voor Max." In een ander mailtje laat Max weten dat hij in de mei-uitvoering niet te hoog moet worden ingedeeld, en waarom  .........?, omdat hij slecht tegen zijn verlies kan kon vertelde hij eerlijk.

En over gentleman Auke schrijft Marloes het volgende: "Ha Gosse, Auke was zo vriendelijk om me deze keer te laten winnen. Het was een leuke partij!" 


Online-vierkampen april
Torengroep
NrNaam1234TotPlts
1Carlijn Versluis

0
0
2Joey Rog


00
3Sander Harmes
1

01
4Tomas Scholtus
11
21

Hier staan nog enkele partijen open die hopelijk deze week nog gespeeld kunnen worden. Tomas heeft duidelijk de beste papieren maar Sander zal i.i.g. proberen langszij te komen natuurlijk. Maar Tomas eindigt dan als nummer 1 omdat de onderlinge partij dan beslissend is.

Ronde (2)/3:
Uw reporter wacht nog op enkele spannende verhalen uit de laatste ronde.