Nieuws

22 Mei 2021:
DD-Online-Vierkampen Mei 2021 (uitslagen tweede/derde ronde)

Er zijn nu twee winnaars bekend: Rick den Butter (Torengroep) en David Madularea (Lopergroep). Van harte gefeliciteerd. Inmiddels is bekend dat in de Piongroep alle spelers op 1.5 punt zijn uitgekomen. In de Paardgroep zijn Raymond en Daniel gelijk geëindigd. Omdat Raymond de ondelringe partij heeft gewonnen mag hij zich de winnaar noemen.


1. Online-vierkampen mei
Piongroep
NrNaam1234TotPlts
1Stefan Boeters
01½1½2
2Prajit Kumar1
½01½2
3Leo Kuiper0½
12
4Gosse Romkes½10
1½2

Vier spelers eindigen gedeeld eerste/laatste. Ik waag me maar niet aan een winnaar in deze groep want dat kan niet goed gaan.

Ronde 2/3.
Leo speelt in zijn inhaalpartij met wit een interessant gambiet tegen Gosse die al snel verdwaald in het schaakbos, dat Leo al 20 jaar bewandeld. Na 15 zetten op vrijwel bekend terrein offert Leo op f7 een paard en het is over en uit en de stukken kunnen in het doosje. Raar maar waar maar een volledig verdiende overwinning. Mijn openingen beginnen aan alle kanten te rammelen merk ik.

Stefan wint van Leo en ik zag aanvankelijk het mailtje over het hoofd waarin Leo hun partij becommentarieerd: "Stefan heeft vanavond van mij gewonnen. Via een Bird opening kwamen we in een soort Franse stelling waarin wit wat meer ruimte had. Na wat afwikkelingen en een minder goed plan van mij kwamen we beiden wat in tijdnood. Ik gaf op omdat ik dacht verloren te staan maar bij nader inzien viel dat volgens de computer in elk geval reuze mee.....🤓 Ik was er vanavond niet zo erg met mijn hoofd bij, maar eerlijk is eerlijk, Stefan heeft het prima gedaan, gefeliciteerd."

Prajit speelt tegen Gosse met wit en kiest een variant die het zwart erg moeilijk maakt in de opening. Door een onnauwkeurigheid op zet tien heeft zwart het gelijk erg moeilijk. Wit staat duidelijk beter maar wat dan opvalt is dat het voor wit lastig is om progressie te boeken en dit te verzilveren. Dan ontstaat uiteindelijk op zet 22 de volgende stelling:Prajit heeft 22. Lc8 gespeeld in een stelling waarin zowel wit als zwart moeten oppassen voor de onderste lijn. Wit lijkt dit probleem in zijn voordeel te hebben opgelost want hij valt Lh3 aan en die kan niet slaan op c8 want dan staat zwart mat. Zwart kan ook niet Dh6 spelen want dan komt Tc7 met beslissend aanval. Staat zwart hier dan verloren? Nee, welke zet kan zwart spelen die voor hem vrijwel direct winnend is?

[oplossing onderaan bericht] 


2. Online-vierkampen mei
Paardgroep
NrNaam1234TotPlts
1Theo van Orsouw
10014
2Raymond Timmermans0
1121
3Jaco Arkesteijn10
013
4Daniel Diaz101
22

Wie geeft Daniel het laatste zetje naar plek 1? Niet Raymond dus, want die verslaat Daniel in ronde 3 en komt op gelijke hoogte. Als Theo zijn partij wint van Jaco komen er drie spelers op 2 punten die de eerste plaats delen. 

Ronde 3.
Daniel merkt droogjes op: "Allereerst wil ik mijn uitslag doorgeven van mijn partij tegen Raymond Timmermans die ik met zwart heb verloren." Geen hints of de uitslag terecht is, na harde strijd tot stand is gekomen of ergens een muisslip heeft gekend. Ik houd het op een harde strijd.


3. Online-vierkampen mei
Lopergroep
NrNaam1234TotPlts
1Paul Koks
00004
2Max van Herpen
1
1022
3Imanol Leorato10
013
4David Madularea111
31

David geeft zijn visitekaartje af en heeft deze vierkamp overtuigend gewonnen. Van harte gefeliciteerd! Paul had het deze keer zwaar in deze groep en Imanol redt de eer en is trots op zijn partij die hij won van Paul. 

Ronde 3:
David had het overigens niet gemakkelijk en de strijd werd pas in het late eindspel beslist: "This evening Max (white) and David (black) played against eachother. David (black) won (0-1). Comment from David: "It was a risky game with mistakes on both sides, and David was lucky in the endgame." 

En zoals gezegd was Imanola trots op zijn overwinning: "Hello, Imanol was proud of his final moves and indeed they were nicely played. I will try to send a diagram tomorrow." De diagrammen volgen nu hieronder:


Partijstelling 1 Imanol - Paul

The c4 pawn is hanging since a number of moves, but of course the a3 pawn is a more valuable asset, so the White rooks are a bit stuck at the moment, and it is not obvious to make progress. However, in the position of the diagram, Black makes the decisive mistake: Rf8? in diagram 2. Here White had, as he said, a “huge think” (ehm, 5 minutes….) to find the most effective sequence and secure the win.

The game continues (after Rf8?): 39. Rxc4, Rf2 + 40. Kc3, Rxg2 41. b5!, Rg3+ 42. Kb4. A simple King manoeuvre, yet neat and beautiful. Few moves later, Black had to resign (diagram 2).Partijstelling 2 - Imanol - Paul

En Paul schreef hierover: "Met verwisseling van kleuren ten opzichte van onze strijd in maart mocht ik het met de zwarte stukken opnemen tegen Imanol Leorato. Er komt een Siciliaanse verdediging van de variant Chekhover op het bord, waarbij er een lange tijd gelijkopgaande strijd ontstaat van het kaliber: daarvoor speel je schaak. Partijen om van te genieten. We komen in een toreneindspel terecht, met vier witte pionnen tegenover vijf zwarte pionnen. Maar de twee verbonden witte pionnen op de damevleugel zullen beslissend zijn, omdat de zwarte koning niet op tijd bij de strijd betrokken kan worden. Na wit's 45e zet feliciteer ik Imanol met zijn spel. De analyse in Chess laat zien dat er door beide partijen goed gestreden is. Met nauwkeurigheid van 95% voor wit en 92% voor zwart."


4. Online-vierkampen mei
Torengroep
NrNaam1234TotPlts
1Sander Harmes
00
04
2Rick den Butter1
1131
3David van Dam10
013
4Auke de Vries
01
12

Auke heeft een van zijn te spelen nu inderdaad afgerond en David laten zien dat de opening iets is om aan te werken. Laatstgenoemde wint vervolgens van Sander die nog 1 kans heeft om de nul kwijt te raken. Rick den Butter smaakt het zoet van de eindoverwinning in deze groep. Goed gedaan Rick!

Ronde 2/3:
David schrijft: "Partij tegen Auke ging niet zo goed … moet nog veel leren van openingen ☹. Auke de Vries -  David van Dam 1-0. (Partij vandaag tegen Sander Harmes ging stuk beter, maar als goed is rapporteert hij dat nog aan jou 😊)". Ik ben benieuwd waar Sander dan meekomt. Ik heb nog steeds geen berichtje betekent dat dat David heeft gewonnen!? Kom op Sander, waar ben je ...

De Partij David-Sander heb ik toevallig kunnen bezien. Het was zeer lang een gelijk opgaande strijd waarbij Wit (David) steeds meer de aanval naar de zwarte koning zocht. Sanders (zwart) liet zich op een bepaald moment daardoor wat imponeren waardoor kleine tactische wendingen in de stelling kwamen. Deze werden door David na dus een mooie strijd, nauwkeurigheid bij beide boven 90%, keurig benut.

[Oplossing diagramstelling. Zwart speelt 22. .... Tc5 waarna zwart een stuk wint, de kwaliteit wint of zelfs mat zou kunnen zetten op de onderste rij na bijvoorbeeld Txc5 en de zwarte dame geeft schaak op de onderste rij! Een mooie zet dus die ik 2 a 3 zetten van tevoren had zien aankomen. Wit besloot tot 23. Lxh3 Txc1 schaak, 24. Kg2 Dc6 en in feite uit, maar ook 24. Lf1 Dc6 25. De3 Txf1 26. Kxf1 Dh1 mat was een waardige afsluiter geweest]