Nieuws

09 Mei 2023:

NK Jeugd: Anastasiia Nederlands kampioen, naast andere podiumplaatsen

Van 30 april t/m 6 mei vond in Almelo het Nederlands Jeugdschaakcompetitie plaats. Namens DD deden Anastasiia (A-meisjes), Prajit en Noah (B-jeugd), en Luka en David (C-jeugd) mee. Vanaf het begin was duidelijk dat alle spelers goede kansen hadden om bovenin mee te draaien. Voor Noah was het als eerstejaars D-speler bovendien een mooie kans om mee te doen bij vier jaar oudere concurrenten.

Voor Anastasiia was het toernooi een groot succes. De A-meisjes speelden een halve competitie, waarna de top-2 onderling zou uitvechten wie de titel kreeg. Nadat ze samen met Rolinde den Heijer bovenaan in de groep eindigde, wisten ze wat er op het spel stond. Nadat Anastasiia de eerste partij met moeite naar zich toe wist te trekken, kon ze het in de tweede partij goed afmaken. Gefeliciteerd Anastasiia, met deze mooie titel!

20230509_NK Jeugd_Anastasiia met haar prijsAnastasiia in het midden met haar prijs (foto: Harry Gielen)

Voor Prajit lag de druk er vanaf het begin op, omdat hij de hoogst geplaatste speler van de B-jeugd was. Na twee winstpartijen volgden er drie halfjes, waardoor de concurrentie wel erg dicht bij elkaar stond. Er waren twee winstpartijen nodig om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. De eerste van de twee benodigde winsten was er, waarna hij de titelstrijd onderling mocht uitvechten met Kobe Smeets. Een eerste onnauwkeurigheid werd direct afgestraft, waarna het steeds lastiger werd voor Prajit. Uiteindelijk moest hij in zijn lot berusten, waarmee een gedeelde 3e plaats voor Prajit toch teleurstellend was.

Een betere ervaring in de B-groep had Noah. Hij is als elfjarige een eerstejaars D-speler maar als talent moet je veel schaken, en dan kun je je zomaar plaatsen voor het NK B. Tegen zijn veel oudere concurrenten wist Noah goed van zich af te bijten, al bleef hij zelf als altijd kritisch op zijn spel. Met 3,5 uit 7 eindigde hij uitstekend in de middenmoot. Een mooie training tegen sterkere tegenstanders. In het Hemelvaartweekend mag hij met zijn eigen leeftijdsgenoten uitvechten of de D-titel wel in zijn bezit komt.

In de C-groep was Luka de grote verrassing van DD. Op rating was hij als 13e geplaatst maar hij wisselde winsten en remises keurig af, waardoor hij bovenin mee bleef doen tot het einde. Sterker nog, voor de laatste ronde stond hij gedeeld 1e samen met Rhys Arnold. Na een snel halfje van zijn concurrent, wist Luka wat hem te doen stond. Een gelijkopgaande partij moest voldoende bieden voor de barrage om de titel, maar de partij tegen Mees van Batenburg ging toch nog verloren. Nauwelijks bekomen van dit verlies wachtte er direct een barrage om de 2e plaats (en EK-kwalificatie) maar daar ging Luka twee keer onderuit. Zo was de titel nog heel dichtbij, maar moest hij uiteindelijk leven met een gedeeld 2e plaats (4e na barrage).

Wie ook 3e werd, was onze jeugdspeler David. Ook hij wist vooral te voorkomen dat hij verloor, en als je dan wat winstpunten binnensleept, doe je bovenin mee. David wist ongeslagen te blijven, maar kwam niet verder dan de gedeeld derde plek. In de barrage om de tweede plaats won David van clubgenoot Luka, maar ging bovengenoemde Mees er met de EK-plaatsing vandoor. Een gedeeld tweede plaats (3e na barrage) is voor David echter ook een mooi resultaat.

Al met al is het een mooie schaakweek geweest voor de jeugd van DD. Een Nederlands kampioene, en het had niet veel gescheeld of daar hadden meer namen bij kunnen staan. Vooral de vele halfjes van Prajit, David en Luka zorgen ervoor dat ze te kort kwamen voor de hoogste prijzen. Tijdens Hemelvaart heeft de D-jeugd de kans om extra titels voor DD binnen te halen, met kanshebbers als Noah, Prayan, Chingthang en Florian in de gelederen. En het is in Rijswijk, dus komt allen kijken!

Stan Cortenbach (Jeugdleider)

Berichten: