Nieuws

26 Februari 2013:
DD 1 behaalt gelijkspel tegen RSR/Ivoren Toren in Rotterdam

Evenals tegen Caissa in de vorige ronde heeft DD 1 in de uitwedstrijd tegen RSR/Ivoren Toren een gelijkspel behaald en is daarmee in de rangschikking terechtgekomen op de derde plaats met 10 matchpunten en 36 bordpunten. Bepaald een gemakkelijke opgave was deze 5-5 niet, want lange tijd zag het er naar uit dat met een (kleine) nederlaag rekening gehouden moest worden.

Kon in het verslag van de wedstrijd tegen Caissa nog vermeld worden dat Edgar Blokhuis alle lof verdiende voor het gelijke spel, dit maal gaat de credit naar het duo Dennis Ruijgrok / Rogier van Egmond dat bij een 5-3 achterstand op voortreffelijke wijze voor twee overwinningen zorgde.

Gerrit Prakken bemande dit keer het topbord en trof daar de sterke Oscar van Veen, die het vorige seizoen er in geslaagd was Sergey Fedorchuk aan zijne zegekar te binden. In een 1. Pf3 geopende partij komt hij in een iets mindere stelling terecht en tegenstander Van Veen bouwt de zaken nauwkeurig uit en behaalt de overwinning.

Buurman John van der Wiel boekt een snelle remise. In een Spaanse partij met Lb7 weet hij met de zet b4 het evenwicht te handhaven en wordt de vrede weldra getekend.

Dennis Ruijgrok, een van de bovengenoemde helden, verricht een huzarenstukje door aan bord 3 in een Scandinavisch geopende partij een eindspel van paard (DD) tegen loper (RSR) met een gelijk aantal pionnen tot winst te voeren. Een luid bravo is op zijn plaats!

Edgar Blokhuis aan bord 4 had kennelijk zijn dag niet. In een Zukertort-Nimzowitch geopende partij ontwikkelt hij initiatief op de damevleugel, dat echter vooralsnog niet doorslaat. In een latere fase krijgt hij een remiseaanbod, hetgeen geweigerd wordt. Rampzalig genoeg geeft hij prompt daarop in de ontstane verwikkelingen een stuk weg en kan de nul aangetekend worden.

Ron Dickhoff  bord 5 weet in een damegambiet remise te bewerkstelligen, evenals de voor Melchior Vesters een bord 6 invallende Vincent Oudewaal dit doet.

Aan bord 7 verrichtte Rogier van Egmond de andere heldendaad: in een 1. c4 (traditiegetrouw) geopende partij ontstaat een situatie met een merkwaardige materiële verhouding. Rogier heeft twee lichte stukken tegen een toren, maar met twee pionnen minder. Met actief maar beheerst spel weet hij voor ons met een overwinning de remise-uitslag van de match te bewerkstelligen, waarvoor een welgemeend compliment op zijn plaats is.

Arie Werksma (bord 8) trof Stijn Gieben, die vorig seizoen nog zijn meerdere moest erkennen in Gerrit Prakken. In een Spaanse partij komt Arie een pion achter en daar dit een vrije a-pion betreft is de situatie niet direct rooskleurig te noemen. Tot ons geluk ontstaat een toreneindspel van 3 tegen 2 pionnen op één vleugel, dat in de theorieboeken als remise wordt aangegeven, hetgeen Arie zonder enige aarzeling bevestigt.

Lars Vistisen aan het voorlaatste bord speelt geheel en al in zijn stijl een attractieve aanvalspartij en verovert de dame tegen toren + twee lopers. Hoewel hij een op het oog gevaarlijke aanval krijgt, slaat deze helaas niet door. Uiteindelijk beslist het materiaaloverwicht van de tegenstander (0-1)

Maarten van Zetten, last but not least, aan het staartbord krijgt een stelling die lange tijd in evenwicht lijkt, maar door volhardend spel van onze junior wordt de partij met winst afgesloten.

Conclusie: er wachten ons nog  geduchte tegenstanders, zoals LSG en Wageningen. Maar in de vorm en met de inzet die wij tot nu toe tonen is en blijft er van alles mogelijk. DD ut vivat!

Willem Reimer