Nieuws

04 Februari 2012:
DD 2 doet goede zaken

Dinsdag 31 jan. speelden wij tegen RVC 1, terwijl tegelijkertijd onze naaste concurrenten Promotie 2 en Botwinnik 2 tegen elkaar speelden in Zoetermeer. Onze voorsprong bedroeg resp. twee en drie matchpunten. Een belangrijke avond dus en onwillekeurig komt dan de gedachte bij je op dat een gelijkspel ons wel heel goed zou uitkomen.

Maar eerst onze wedstrijd. RVC een fusieclub staat helemaal onderaan met nul punten en dat geeft rust, maar ook onrust, want een kat in het nauw maakt rare sprongen. We waren compleet en speelden in de standaard opstelling. Ik wil wel even memoreren, dat we nog nauwelijks invallers hebben moeten inzetten. Er heerst een goede sfeer in het team en iedereen gaat er voor met als doel; promotie naar de KNSB!

Aan het eerste bord speelde Jan Joost tegen Kamar. Een man die bleek goed te kunnen schaken. JJ. zag in de opening iets over het hoofd en verloor een pion, terwijl zijn koningsvleugel behoorlijk werd verzwakt. Maar onze man liet onder grote druk zien, hoe je zo'n stelling moet verdedigen. Het werd uiteindelijk een dame-eindspel nog steeds met een pion minder voor zwart dat door beide spelers goed werd behandeld. Wit speelde inventief en gedurfd verder, maar moest na lang aarzelen toch genoegen nemen met remise.

Jos, aan bord 2 werd geconfronteerd met het Frans met Lb4. Er verscheen een standaard stelling op het bord. Tegenstander Mellens speelde goed tegen, maar na een 'petite combinaison' verloor hij ineens een stuk en alhoewel hij nog wat tegenspartelde moest hij toch de nederlaag accepteren.

Alexander die 's middags nog aan de schaakhappening in het stadhuis had deelgenomen en remise had gemaakt in de simultaan tegen Karjakin, speelde de versnelde Draak tegen Dries. Er ontstond een zeer rommelige stelling  op het bord. Wel theorie geloof ik, maar het zag er toch niet fris uit. Een dode loper op c8, koning in het midden en een gehavende pionnenstelling. Maar dat heb ik al vaker gezien bij Alexander, hij blijft manoeuvreren en ziet kans op een gegeven moment de partij toch naar zijn hand te zetten en te winnen. Zo ook vandaag!

Henk aan bord vier, won al snel een pion. Ik zag geen compensatie en op de voor Henk karakteristieke manier, dus stapje voor stapje, schoof hij de partij uit.

De enige partij waarin we gelukkig wegkwamen, was die van Jan Willem. Hij had met zwart een goede stand bereikt. Hij had druk op een geïsoleerde pion, maar verbruikte veel tijd. En ineens verloor hij een stuk. Dat was voor mij wel even schrikken en voor JW ook, neem ik aan. Maar hij speelde onverdroten verder. En het wonder geschiedde, Wit haalde de koning erbij, op zichzelf goed, maar de monarch liep zover op de troepen vooruit, dat hij werd gevangen.

J. Scholten (RVC 1) J.W. Koelmans (DD 2)Remko werd geconfronteerd met het Skandinavisch. Na 3. Pc3 ging de Dame naar a5 en er ontstond een standaard stelling. Remko ontwikkelde zich rustig, maar tegenstander Hylkema liet dat na. Bovendien had hij de koning in het midden gehouden. Het lukte Wit niet de beslissende voortgang te vinden met remise als resultaat.

Bord 7 en 8 scoren er lustig op los. Theo won tegen Nitzsche al snel een pion en speelde de partij geruisloos uit. Vincent tegen van As, toverde een mooie aanval uit zijn hoed en won een stuk hetgeen beslissend was.

Het gaat dus goed met het tweede. De volgende dag bleek dat Promotie en Botwinnik gelijk hadden gespeeld en dat mijn stille hoop in vervulling was gegaan. De stand na 6 ronden is nu als volgt:

1.
DD 2
12
37,5
2.
Promotie 2
9
29
3.
SHTV
9
28,5
4.
Botwinnik
8
27,5
 
Nu niet verslappen, maar gewoon blijven winnen!

Theo van Vorselen

Berichten: