Nieuws

16 December 2011:
Overwinning voor DD 5 tegen Rijswijk 3

Op 8 november j.l. speelde DD 5 z地 tweede wedstrijd van het seizoen tegen Rijswijk 3.

Dat beloofde een pittige wedstrijd te worden omdat Rijswijk z地 eerste wedstrijd met 7-1 had gewonnen. We kwamen echter al binnen een uur op voorsprong door een overwinning van Frans Engering (bord 8). Frans won al vlot na de opening een stuk en maakte het daarna snel uit.

Het volgende punt werd gescoord door Stefan Boeters (bord 4) doordat z地 tegenstander, die lang nadacht en al in tijdnood begon te raken een stuk weg blunderde. Stefan speelde met wit de Mikenas aanval in de Engelse Opening (die begint met 1. c4 e6 2. Nc3 Nf6 3. e4 d5 4. e5). Zwart speelde een verdediging die volgens het boekje als voordelig voor wit wordt beschouwd. Aanvankelijk kreeg wit inderdaad wat voorsprong in ontwikkeling en leek de zwarte koning op de tocht te staan. Nadat zwart rond zet 15 kon rokeren ebde het witte voordeel echter weg en moest wit zelfs opletten dat zijn geïsoleerde d-pion geen serieuze zwakte zou worden. Maar zwart lukte het daarna ook niet om zijn positie te versterken en geleidelijk kon wit door een actie op de damevleugel het initiatief weer overnemen. Daarna kwam voor zwart de opkomende tijdnood en vervolgens de blunder met het bekende gevolg.

Peter Zwolsman (bord 2) verloor met wit. Hij werd overrompeld door een koningsaanval van z地 tegenstander in een scherpe Nimzo-Indier waarin Peter lang had gerokeerd.

Erik van der Graaf (bord 6) bracht de stand op 3-1 met een regelmatige overwinning. Kort na de Konings Indische opening liet zwart wat gaten vallen in z地 stelling waarna een sterk wit paard op e6 kon worden gezet. Vervolgens kon een koningsaanval worden opgezet die zwart met een pionoffer aanvankelijk nog kon tegenhouden maar de druk op de zwarte stelling bleef. Tenslotte kon worden werd afgewikkeld naar een eindspel met een stuk meer.

Toen was het kwart over tien. Het zag er goed uit. Adri Voermans (bord 1) had weliswaar een pion minder in een toreneindspel maar met een actieve koning in het centrum leek die stelling goed voor remise. Peter Kievoet en Dimitri Karagantcheff stonden beter en de stelling van Maurice Westerhuis (bord 5) zag er wat gedrukt maar goed houdbaar uit.

Het werd toch nog spannend. Adri wist het toreneindspel remise te houden maar Maurice kwam in een slecht dubbel lopereindspel terecht waarin hij de opgerukte vrijpion van z地 tegenstander met stukverlies probeerde onschadelijk te maken. Het resterende eindspel was verloren. Tussenstand 3.5- 2.5.

Dimitri (bord 7) stond beter en had meer ruimte maar de stelling was dusdanig dichtgeschoven dat het moeilijk leek vorderingen te maken. Dimitri bleef echter scherp op de aanval spelen en offerde een stuk om de vijandelijke koningsstelling open te breken. De aanval sloeg echter niet door en snel daarna kon tenslotte de speler van Rijswijk 3 het punt binnenhalen.

Kort daarvoor had Peter Kievoet met zwart (bord 3) de wedstrijd overwinning echter al veilig gesteld na een gewonnen toren tegen paard eindspel te verzilveren. Spannend was het wel want er moest door beide spelers met tijdnood voor beiden nog flink gerekend worden. Door de ietwat ongebruikelijke zetvolgorde van wit (1. e4 e5 2. Lc4 Pf6 3. d3) had Peter het idee dat hij ergens voordeel moest kunnen krijgen. Het lukte echter niet zo snel een goed plan te vinden. Pas na 14 zetten en drie uur later zag hij een manier om het initiatief te grijpen en wit enigszins onder druk te zetten. Z地 tegenstander bood vrijwel meteen daarna remise aan maar hij besloot gelukkig door te spelen. Z地 opponent werd nerveus onder de druk en tastte vervolgens mis, waarna een kwaliteit kon worden gewonnen en kon worden afgewikkeld naar het al genoemde gewonnen eindspel.

Daarmee kwam de eindstand op 4.5 tegen 3.5 in het voordeel van DD 5.

Erik van der Graaf