Nieuws

01 Maart 2014:
Promotie 3 DD 4: 4½ - 3½

Wij gingen op die niet zo koude dinsdagavond in februari naar Zoetermeer, naar de nieuwe speellocatie van Promotie. Op zich heeft Zoetermeer met zijn bloemkoolstructuur voor ons Hagenezen, alles van een onneembare veste. De nieuwe speellocatie voegde daar nog een dimensie aan toe. Naast het metrostation is op zich wel een juiste aanduiding, maar daarmee is het nog niet makkelijk te vinden. Maar wij bereiden ons daar goed op voor, wij laten ons niet meteen ontmoedigen, want wij hadden deze avond een missie. We stonden verdorie tweede en de bovenste moesten we nog hebben. Misschien als we nou eens flink ons best deden, wie weet. We geloofden er natuurlijk niet echt in, maar we sloten niks uit. Achteraf gezien denk ik dat leeftijd toch de belangrijkste factor is geweest. We moesten tegen een aantal twintigers spelen en de meesten van ons genieten al heel erg lang van een aow plus aanvullend pensioen. Is voor Promotie een twintiger een senior, voor DD is een vijftiger een junior. Laten we overgaan naar de details.

Onno van Dijk was het eerst klaar. Onno is nieuw bij DD, had op de paar clubavonden die hij had gespeeld, laten zien dat hij met de besten mee kan, wilde op het laatste moment wel invallen vanwege plotstelinge ziekte van de voorziene invaller. Hij had spoedig redelijk greep op het centrum en toen het tot een ontrafeling van de verwikkeling in het centrum kwam, was het uit.

Wim Vink speelde remise, maar had vanaf het begin een zeer overwegende stelling. Ergens miste hij de weg naar de victorie. Zijn tegenstander was zeer tevreden met de uitslag.

Ook Foppe Jan Montsma had een wat betere stelling, maar miste een duidelijk aangrijpingspunt om zijn tegenstander tot overgave te dwingen. Ergens had er de beuk in gemoeten, remise.

Bilal Yalçin (let u even op dat haakje onder de c, daar is hij zeer op gesteld) speelde een partij naar zijn hart na het From gambiet in de Bird opening. Een plezier om naar te kijken. Gelukkig heeft hij de partij met zijn commentaar aangeleverd om nog even na te genieten.


,

Tot zo ver ging alles goed met DD. Inmiddels stond Wim Reimer niet goed. Geleidelijk aan was hij meer onder druk gekomen. Op een gegeven moment leek het mogelijk met een vork van het paard een heel vervelende loper uit te schakelen, waardoor remise misschien tot de mogelijkheden ging behoren. Maar dat zou volgens Wim, zoals hij me later zei, tot mat leiden. Dat fijne kneepje was mij ontgaan. Even later was stukverlies, zonder enige compensatie niet meer te vermijden. Opgeven dus, maar niet zonder zeer lang dralen, wellicht in de hoop van nog een inval?

Piet Mulder stond de hele partij met de rug tegen de muur of beter in de hoek. Een aanval over de h-lijn met sterke ondersteuning vanuit het centrum was niet tegen te houden, maar Piet wist zeer lang te balanceren op het randje, maar uiteindelijk moest hij toch bezwijken.

Jaap van Eesteren had een zeer gecompliceerde partij, die nooit echt uit het evenwicht leek te komen. Met niet veel tijd meer op de klok besloten beide spelers zich niet verder te wagen in de vergiftigde wateren.

Met een gelijke stand op het bord moest Peter Kievoet naar de finale. Het was High Noon. Het schietgevecht vond plaats in wat er nog over was van het plaatselijk café (of er ook een hoerenkast aan verbonden was, ja, nee geachte lezer, ik zou het niet durven zeggen). In ieder geval had onze man alle vastberaden trekken van John Wayne, maar plotseling priemden de lopers van de tegenstander ineens op de al redelijk ontmantelde koning, terwijl een toren in de nabijheid ook al gretig stond te hijgen. Stukverlies was onvermijdelijk. Terwijl de tijd nog slechts werd uitgedrukt in seconden, was overgave onvermijdelijk. Na afloop vertrouwde Peter mij toe dat hij in de schermutseling een mat had overzien. Het had dus anders kunnen aflopen.

Ik vond het een mooie schaakavond, spannend tot het laatst. Misschien hadden we iets meer geloof in onszelf moeten hebben, want talent zit er nog genoeg in die knarsende hersentjes van DD 4.

Max van Herpen

2014-02-18
 Promotie 31770-DD 417934½-3½ 
1M. Wichhart1939-W.P.J. Reimer17951-0 
2M. van Staden jr.1851-J. van Eesteren1825½-½ 
3R. Minnema1814-P. Kievoet18211-0 
4H. Minnema1767-P. Mulder18121-0 
5H. Kuipers1687-W.J.P. Vink1854½-½ 
6E. Guijt1664-O. van Dijk20370-1 
7H. Knops1768-F.J. Montsma1791½-½ 
8D.Th. Brinkman1668-B. Yalcin16540-1