Nieuws

12 Oktober 2014:
DD 2 Bergen op Zoom

Onze eerste competitiewedstrijd verraste vriend en vijand! Uiteraard gingen we er goed voor zitten, maar dat we halverwege de middag met 3½-½ voor zouden staan had ik en velen met mij, niet voor mogelijk gehouden. Okay, we hadden Vrouwe Fortuna niet tegen, maar op het eind van de middag was de 5-3 overwinning zeker verdiend! Vooral ook omdat aan de eerste twee borden, op zeker moment, onze tegenstanders een uur meer tijd hadden verbruikt en dat gaf mij goede hoop dat dit in de eindfase wel eens gunstig voor ons zou kunnen uitpakken.

Een kort verslag per bord:

Bord 1:  Lukasz werd geconfronteerd met de Franse doorschuif en bouwde een mooie stand op, die hij steeds meer versterkte. Na anderhalf uur waren er 9 zetten gedaan en had zijn tegenstander een uur meer verbruikt. Maar het moet worden gezegd, wit hield het hoofd koel en op een gegeven moment kwam Lukasz naar me toe en zei enigszins teleurgesteld dat hij er niet doorheen kwam. Een halfje dus.

Bord 2: Henk speelde een mooie partij! Ook hij had een uur meer tijd, maar die soupeerde hij langzaam op in een eindspel dat niet makkelijk voor hem was. Zwart had twee verbonden vrijpionnen in het centrum en Henk moest steeds de juiste voortzetting kiezen om het remise te houden. Leerzaam voor ondergetekende! Ook een halfje.

Bord 3: Daniill kreeg het Frans op het bord. Hij bouwde een rustige stelling op met zwart en toen de strijd eigenlijk nog moest beginnen liet zijn tegenstander een vork toe die fataal bleek en na enig nadenken gaf wit op.

Bord 4: En ook bij Jos kwam Frans op het bord! Maar dit leidde tot een voor mij onoverzichtelijke partij. Ik kreeg de indruk dat ook Jos dat vond, want hij verbruikte veel tijd en kon het uiteindelijk niet bolwerken. Onze enige nul.

Bord 5: Bij Onno een Benoni. Valt weinig over te zeggen, maar wel een half punt.

Bord 6: Alexander speelde met wit het flankspel. Uiteindelijk werkte zwart zich onder de druk uit, kreeg een mooie vrijpion, maar blunderde toen de partij weg.

Bord 7: Bij Jan Willem het Slavisch. Uiteindelijk verdwenen op de damevleugel de pionnen van het bord en bleef er een gebalanceerde stelling op één vleugel over. Toch verloor JW ergens een pion en toen was het heuvel-op lopen. Maar ook hij hield het keurig remise.

Bord 8: Theo speelde een ingewikkelde partij. Hij zag kans de zwarte koning in het midden vast te houden en het zag er op afstand - Theo zat in de hoek - goed uit. Zwart stond onder zware druk en deed op een gegeven moment een onreglementaire zet. Hij moest met het aangeraakte stuk spelen en verloor een toren. Mooi werk dus.


,

Zo wonnen wij onze eerste wedstrijd en dat maakt ons heel blij.

Theo van Vorselen