Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com.

De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Schachmatt: K. Richter Berlijn, 1958 € 4,-  Foto
Schachmatt: K. Richter, Walter de Gruyter, Berlijn 1958, paperback, 96 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Slechts 96 pagina's telt dit boekje, maar niet het vele is goed, maar het goede is veel. Kurt Richter was een schrijver die zijn lezers altijd wist te boeien met zijn schrijfsels. Welke rechtgeaarde schaker wil er nou niet meer weten over mat zetten met  lichte en zware stukken, of met een pion? Doorbreken via de f-lijn, het dameoffer, het tweepaardenmat, mataanval aan de rand en in het midden en het magische veld f6? Sla het open en wordt binnengezogen in een wereld van fantasierijke wendingen die zich afspelen op het schaakbord. Natuurlijk ook opgaven en de bijbehorende oplossingen en veel grappige "kurzpartien'' van veelal onbekende Duitse spelers die als voorbeeld dienen bij de bovengenoemde thema's.
Ungarische Schachprobleme mit Wenigen Steinen: G. Bakcsi Frankfurt, 1985 € 5,-  Foto
Ungarische Schachprobleme mit Wenigen Steinen: G. Bakcsi, Deutsch Verlag, Frankfurt 1985, paperback, 302 pagina's, algebrai. notatie, nette staat. Deze titel over de Hongaarse schaakproblematiek bevat opgaven met 8 tot 12 stukken en miniaturen, opgaven met slechts 7 stukken. De samensteller, journalist en IGM  György Bakcsi (1933) verzamelde in totaal 840 problemen, studies en zelfmatopgaven van Hongaarse schaakcomponisten. De oplossingen zijn achterin het boek te vinden. Bakcsi had van 1976 tot 1985 een rubriek over probleemschaak in het tijdschrift ''Sakkelet'' en schreef een aantal boeken over het onderwerp.
Dutch Defence: M. Gurevich Belgrado, 1994 € 2,-  Foto
Dutch Defence: M. Gurevich, Chess Informant, Belgrado 1994, 160 pagina's, figurine notatie, paperback, gebruikt. Deze monografie handelt uitsluitend over de variant 1.d4 f5 2.c4 Pf6 3.g3. Het grootste gedeelte is gewijd aan partijfragmenten + jaar en namen spelers, nummer informator waar de complete partij is te vinden en een evaluatie. 100 partijen die werden gespeeld tussen 1980 en 1997 zijn in het boek opgenomen en worden samen met een index van namen achterin aangetroffen.
Michail Tal: H. Bouwmeester & B. Withuis Amsterdam, 1961 € 4,50  Foto
Michail Tal: H. Bouwmeester & B. Withuis, Ten Have, Amsterdam 1961, gebruikt, 192 pagina's, algebrai. notatie. Deze levendig geschreven biografie over de geniale Rigase GM bevat 75 van zijn partijen, waaronder enige van de meest interessante uit zijn match om het wereldkampioenschap met Botwinnik. De partijen zijn in samenspraak door Bouwmeester en Withuis voorzien van uitstekende analyses. Wij leren Tal hier niet alleen kennen als een uitzonderlijk kenner van de openingstheorie, maar ook als een fenomeen in midden- en eindspel en in het bijzonder als een weergaloos aanvalsspeler, die combinaties aan de lopende band uit zijn mouw schudde en waar zijn tegenstanders geen antwoord op hadden. De potjes in dit innemende boek bestrijken een periode van 1951 tot aan het behalen van de wereldtitel in 1961.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index


The Labourdonnais System in the Sicilian Defence B32: A. Neumann Bologna, 1995 € 6,-  Foto
The Labourdonnais System in the Sicilian Defence B32: A. Neumann, S1 Editrice, Bologna 1995, paperback, 270 pagina's, goede staat, figurine notatie. In dit boek draait het om posities die kunnen ontstaan na de zetten 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 e5. De zet die het verschil maakt is 4...e5, in de Sveshnikov speelt zwart eerst 4...Pf6 en dan e5.Over de Duitse samensteller valt niet veel te melden, behalve dat hij een grote hoeveelheid partijen bij elkaar heeft gezocht die gespeeld werden gedurende de jaren negentig van de vorige eeuw. Ook is er niet bezuinigd op diagrammen en staan er talrijke partijen en zijvarianten ter beschikking tot de lezer.
Neuerungen Im Rétisystem: A. Kuligowski Nürnberg, 1987 € 1,50  Foto
Neuerungen Im Rétisystem: A. Kuligowski, Münster-Verlag, Nürnberg 1987, brochure, 60 pagina's, algebrai. notatie, gebruikt. De klassieke Réti is een opening die begint met 1. Pf3 d5 2. c4. Het plan voor wit is om d5 onder vuur te nemen vanaf de flank, of om de pion te verlokken naar d4 te komen. Wit combineert dit door de loper naar g2 te spelen om druk uit te oefenen op de centrumvelden. In deze brochure zijn 100 partijen afgedrukt in korte notatie en de Poolse schaker Kuligowski geeft af en toe zijn visie op bepaalde varianten. Ook de koningsindische aanval komt aan bod, dit systeem kan via een omweg tot stand komen. De titel is misleidend, alles werd midden jaren '80 gespeeld en niet door de minste van de toenmalige spelers.
Schnellkurs der Schacheroffnungen Theorie: J. Konikowski Hollfeld, 2002 € 8,-  Foto
Schnellkurs der Schacheroffnungen Theorie: J. Konikowski, Beyer Verlag, Hollfeld 2002, gebonden, 300 pagina's, figurine notatie, als nieuw. Wie enige basiskennis wil vergaren hoe een bepaalde opening moet worden gespeeld kan veel informatie halen uit deze titel. De Poolse veelschrijver Jerzy Konikowski heeft alle openingen op een rijtje gezet en geeft theoretische beschouwingen en kenmerken die van belang kunnen zijn. Complete partijen komen niet voor, wel erg veel variantenreeksen. Daarom is het nogal moeizaam om helemaal door te nemen, maar degene die aan een breed repertoire wil werken kan er misschien iets nuttigs in vinden.
Chess Treasury of the Air: T. Tiller Londen, 1966 € 2,50  Foto
Chess Treasury of the Air: T. Tiller, Penguin, Londen 1966, pocket, 286 pagina's, algebrai. notatie,  gebruikt. Voordat de televisie zijn intrede deed maakte BBC radio tussen 1958 en 1964 een uitmuntende serie programma's over het schaakspel. De schaakexperts aan deze onderneming waren een wie is wie van de Britse schaakwereld: Gerald Abrahams, Bob Wade, C. H. O’ D. Alexander, Leonard Barden en Harry Golombek, maar ook schakers uit het buitenland verleenden hun medewerking, zoals Euwe en Gligoric. In 1966 verscheen deze bloemlezing met o.a. simultaan- en olympiadepartijen van beroemde spelers, ongekroonde koningen (summiere karakteristieken van Rubinstein, Schlechter, Levenfisch), consultatie potjes (1.a3?!), matches tegen luisteraars, blunders en favoriete schermutselingen, sportiviteit en vermakelijke verhalen die met het schaakspel van doen hebben. Bobby Fischer wordt in het voorwoord bedankt voor zijn bijdrage, maar dat zal een truc geweest zijn om de verkoop te bevorderen. Toch vlot geschreven en onderhoudend.


The Symmetrical English: C. Hansen Londen, 2000 €6,-  Foto
The Symmetrical English: C. Hansen, Gambit, Londen 2000, paperback, 256 pagina's, figurine notatie, gebruikt, repertoireboek. Het symmetrische Engels bestrijkt een groot deel van de moderne theorie. De strategische verscheidenheid die men in dit boek aantreft is overweldigend: van het ingetogen symmetrisch tot de woeste gambietvarianten van de Anti-Benoni, en alles wat daar tussen zit! Het verstrekt gedetailleerde informatie over alle zijtakken die ontspringen na 1.c4 c5 en vele varianten die ontstaan uit verschillende openingen, zoals de Semi-Tarrasch, of wanneer wit de Benko of Benoni wil vermijden. Ook is er aandacht voor het egelsysteem, een populair werkpaard onder het toernooivolk. Carsten Hansen (1971), Deens FM, toont aan dat het symmetrische Engels niet het etiket verdient vervelend en oninteressant te zijn.
The Four Knights: J. Pinski Londen, 2003 €8,-  Foto
The Four Knights: J. Pinski, Everyman Chess, Londen 2003, paperback, als nieuw, 192 pagina's, figurine notatie. Het Vierpaardenspel is een van de oudste opening in de geschiedenis van het schaakspel. Ondanks zijn serene voorkomen kan het Vierpaardenspel leiden tot ruig gambietspel, maar ook tot kalm positiespel. De Poolse IM Jan Pinski (1979) behandelt in dit boek drie belangrijke systemen en wel in deel 1 het Spaans Vierpaardenspel met 4.Lb5 Lb4 of 4...Pd4 en afwijkingen, in deel 2 het Schots Vierpaardenspel dat ontstaat na 4..d4 exd4 5..Pxd4, zijvarianten na 7...d5 en zijvarianten na 5.Pxd4, en in het derde deel andere systemen zoals 4.d4 Lb4, Belgradogambiet en diverse systemen die werden uitgevogeld door Igor Glek, wiens naam in dit boek veelvuldig voorkomt.


Matten 1: D. J. ten Geuzendam Alkmaar, 2007 € 1,50  Foto
Matten 1: D. J. ten Geuzendam, Alkmaar 2007, paperback, redelijke staat, 128 pagina's. In dit inmiddels ter ziele gegane magazine verhalen, interviews en enkele andere zaken over schaken en schakers geillustreerd met zwart-witfoto's en enkele karikaturale tekeningen. In het eerste nummer 13 vragen aan Loek van Wely,  het schaakleven van Lodewijk Prins door Lex Jongsma, een bijdrage van Mart Smeets (die over alles wel een mening heeft), schrijfster Laurie Langenbach en haar aanbidding voor Jan Timman en nog veel meer. De bijdragen zijn lezenswaardig geschreven en door de grote variatie is er voor een ieder die enigszins geinteresseerd is in het schaakwereldje wel iets (soms veel) van zijn/haar gading te vinden.
Schachtaktik Zug und Bereich: E. Voellmy 1946 € 10,-  Foto
Schachtaktik Zug und Bereich: E. Voellmy, Heinrich Majer Verlag 1946, gebonden en in goede staat, 128 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Schachtaktik Zug und Bereich bestaat uit 2 delen en Voellmy geeft een uitgebreide toelichting bij thema's als bezetting nieuwe/verlaten oude velden, ruimtewerking, veelzijdige zetten en slaan/niet slaan. Enkele fraaie partijen dienen als voorbeeld. Erwin Voellmy (1886-1951) was een sterk Zwitsers schaker en wiskundeleraar. Hij verzorgde 40 jaar een schaakrubriek voor een krant in zijn woonplaats Basel en schreef diverse schaakboeken. Ook was hij drie keer kampioen van Zwitserland en wel in 1911 (gedeeld), 1920 and 1922.


Chess Opening Essentials 4: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2010 € 17,-  Foto
Chess Opening Essentials 4: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2010, paperback, als nieuw, 256 pagina's. Vierde deel van een toegankelijke handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle mogelijke openingen die met 1.Pf3 en 1.c4 beginnen uiteengezet en de lezer krijgt zodoende veel basisinformatie over de Reti, Koningsindische aanval en de Engelse opening. Maar ook zonderlinge openingen zoals de Reaganaanval 1.h4, Sokolsky 1.b4 en en de Ware opening 1.a4 worden toegelicht. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het basale karakter. Zet de plannen voor beide kleuren uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geillustreerd met een aantal partijen. Het helpt de beginner en gevorderde speler in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar stijl en smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.
Half a Century of Chess: M. Botvinnik Londen, 1984 € 25,-  Foto
Half a Century of Chess: M. Botvinnik, Pergamon Press, Londen 1984, softcover, iets vergeeld, algebrai. notatie, 278 pagina's. Mikhail Botwinnik laat gedetailleerde analyses los op 90 van zijn beste partijen die hij speelde tussen 1925 en 1966. Zo krijgt de lezer een indruk hoe de oud-wereldkampioen de vloer aanveegde met zijn opponenten. Ook geeft Botwinnik een omschrijving van het karakter en speelstijl van zijn diverse tegenstanders met wie hij de degens kruiste, en hij is af en toe niet mals in zijn commentaar.  Wat naar voren komt is zijn nauwkeurige openingsvoorbereiding, diepe strategische concepten en formidabele eindspeltechniek. Een voortreffelijk boek.


 
Chess Opening Essentials 2: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2009 € 17,-  Foto
Chess Opening Essentials 2: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2009, paperback, als nieuw, 288 pagina's. Tweede deel van een toegankelijke handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle mogelijke openingen die met 1.d4 beginnen uiteengezet. Het grootste deel van het boek schenkt aandacht aan het Damegambiet in al zijn verschijningen, vormen en varianten. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het basale karakter. Zet de plannen voor beide kleuren uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geillustreerd met een aantal partijen. Het helpt de beginner en gevorderde speler in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar stijl en smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.
An Opening Repertoire for the Attacking Player: R. Keene & D. Levy Londen, 1976 € 3,-  Foto
An Opening Repertoire for the Attacking Player: R. Keene & D. Levy, Batsford, Londen 1976, algebrai. notatie, gebruikt, 124 pagina's. De gemiddelde club- of toernooispeler heeft weinig tijd om de uitdijende theorie van het schaakspel te studeren, maar wil voor alles een speelbaar middenspel. Dit boek verstrekt veel wat voor de fantasierijke schaker interessant kan zijn om scherpe posities te bereiken en goede vooruitzichten te bieden. De twee auteurs hadden aan 19 hoofdstukken voldoende om de meest voorkomende openingen uit te diepen. GM Raymond Keene heeft vele schaakboeken op zijn naam, zoals "How to Play the Nimzo-Indian"en "Batsford Chess Openings". IM David Levy is een specialist in scherpe varianten, zoals  "Sicilian Dragon: Classical and Levenfish Variations"en "How to Play the King's Indian Defence".


Wen die Götter Lieben...: H. Wieteck Bad Bramstedt € 4,-  Foto
Wen die Götter Lieben...: H. Wieteck, NORD, Bad Bramstedt, 64 pagina's, paperback, figurine notatie, redelijke staat. Een selectie partijen van vroeg gestorven schaakspelers. De Duitse samensteller Helmut Wieteck begint bij Greco en eindigt met Janos Flesh, een Hongaarse schaker die omkwam bij een auto-ongeluk in Engeland. Een ietwat morbide boekje, maar de potjes die erin staan zijn zeer de moeite waard om na te spelen. Jammerlijk is dat voor de tekstletter een zeer klein corps is gebruikt, maar een goede leesbril kan dit euvel verhelpen.
De Najdorfvariant: T. Hosking, B. Wade, N. Heymann
€4,-  Foto
De Najdorfvariant: T. Hosking, B. Wade, N. Heymann, Rochade Europa, totaal 160 pagina's, brochure, figurine notatie, prima staat. Het eerste boekje is uit de serie Developments in the Sicilian en bestaat uit een selectie van 120 Najdorfpotjes die tussen 1985 en 1987 werden gespeeld. Het werd samengesteld door Tony Hosking en Bob Wade, ook zijvarianten worden in dit deeltje toegelicht. Het tweede boekje is getiteld Schnellkurs in Sizilianisch en de samensteller is de Duitse schaker Norbert Heymann. Hij verzamelde een groot aantal bekende en ook onbekende Najdorfpartijen uit de jaren '90 van de vorige eeuw. Uitleg bij de partij is summier, maar het geeft een aardig beeld over deze opening. Samen €4,-.


Chess Opening Essentials 3: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2009 € 17,-  Foto
Chess Opening Essentials 3: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2009, paperback, als nieuw, 336 pagina's. Derde deel van een toegankelijke handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle Indische openingen uiteengezet. Het verstrekt een solide basis en is veelomvattend omdat het alle varianten belicht die kunnen opduiken. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het basale karakter van het boek. Zet de plannen voor beide kleuren uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geillustreerd met een groot aantal partijen. Het helpt de beginner in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar stijl en smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.


The Soviet Chess School: A. Kotov & M. Yudovich Moskou, 1982 € 7,-  Foto
The Soviet Chess School: A. Kotov & M. Yudovich, Raduga Publishers, Moskou 1982, hardcover, 192 pagina's, algebrai. notatie. “The Soviet Chess School” verschilt van “The Soviet School of Chess” zoals appels met peren. “The Soviet Chess School” is geen verbeterde versie, herziening of vervolg van “The Soviet School of Chess”. De twee boeken zijn afwijkend, hoewel de auteurs en naam bijna hetzelfde zijn. “The Soviet Chess School” bevat levensbeschrijvingen en foto's en partijen van spelers zoals Kasparov, Karpov en Spassky, terwijl deze spelers niet worden genoemd in het 32 jaar eerder verschenen “The Soviet School of Chess”. Niet vreemd, Spassky was toen 14 jaar oud. “The Soviet School of Chess”werd in Rusland uitgegeven in 1951 en vertaald in het Engels in 1958. “The Soviet Chess School”werd in 1983 uitgegeven in Moskou en later vertaald. Dit boek bestrijkt een bredere periode en gaat dieper in op de uitvinding van het schaakspel. Verder kunnen spelers als Botwinnik, Smyslov, Tal, Petrosjan en Geller geen kwaad doen en worden uitgebreid in het zonnetje gezet d.m.v. partijen en talloze fragmenten.
Matten 7: D. J. ten Geuzendam c.s. Alkmaar, 2010 € 3,-  Foto
Matten 7: D. J. ten Geuzendam c.s., New In Chess, Alkmaar 2010, magazine, 134 pagina's, goede staat. Matten is de "Hard Gras" over schaken. Het staat vol met leesverhalen over schaken en schakers. Dus geen partijen, geen analyses, en slechts een enkel diagram. Grimmige, vrolijke en ontroerende verhalen over genieën en zij die minder verstandelijk beredenerend zijn. Met foto’s en cartoons. Matten is er niet alleen voor de actieve schaker, maar voor iedereen met een brede belangstelling, of met een sluimerende liefde voor het spel. In dit nummer bijdragen van o.a. Jan Timman/Op bezoek bij Judit Polgar, Franka van der Loo/Over Laurie Langenbach en haar fascinatie voor Timman, John Kuipers/Erika Sziva en het leven als één groot loslatingsproces, Rob van Vuure/Het notatieformulier van Judit Polgar-Garry Kasparov, Linares 1994 en Adri Plomp/Het korte leven van Salo Landau.


Lasker, Volume 11: L. Rellstab Hamburg, 1958 €16,-  Foto
Lasker, Volume 11: L. Rellstab, Wildhagen Verlag, Hamburg 1958, hardcover in rood linnen, iets vergeeld, verder in goede staat, 570 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker (1868-1941) was een Duits wiskundige en schaakgrootmeester. Van 1894 tot 1921 was hij wereldkampioen schaken. Toen hij 11 jaar was werd hij door zijn vader naar Berlijn gestuurd om de kost te verdienen. Hij wist zich staande te houden en verdiende een goede boterham met schaken in koffiehuizen. Op zijn twintigste schreef hij zich in voor een sterk toernooi in Breslau. Hij kwam daar als winnaar tevoorschijn en besloot zich nog meer in het schaken te verdiepen. In 1894 werd hij wereldkampioen en wist zijn titel te behouden in tweekampen tegen talrijke sterke grootmeesters. In 1921 moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Cubaan Capablanca. Lasker speelde nog een aantal sterke toernooien maar het kwam niet meer tot een revanche. In 1937 verhuisde hij naar Amerika waar hij in 1941 overleed. In dit deel dat werd samengesteld door de Duitse speler Ludwig Rellstab staan alle serieuze, vrije en simultaanpartijen die Lasker tussen 1889 en 1937 speelde.
Ajedrez Stawton No. 4
€34,-  Foto
Ajedrez Stawton No. 4: De naam van dit fraaie en complete schaakspelletje is waarschijnlijk afgeleid van het Stauntonmodel. Het oorspronkelijke doosje is bijgeleverd. De elegante en in goede staat verkerende kunststof stukken zijn voorzien van een vilten voetje. De koningshoogte is 7,2 cm en de hoogte van de dame is 6,5 cm. De firma José Oriol Escardibul die sinds 1840 werkzaam zijn in Barcelona en vanaf de vroege jaren '20 van de vorige eeuw schaakspellen vervaardigd is verantwoordelijk voor dit aardige en relatief unieke setje stukken.


Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch Groningen, 1947 €8,-  Foto
Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch, Niemeijer's uitgeversmaatschappij, Groningen 1947, gebonden en in redelijke staat, 388 pagina's, algebraische notatie.Het was een mirakel dat een dergelijk groot toernooi georganiseerd kon worden, 15 maanden na de oorlog. Het was ook het eerste toernooi waar een nieuwe lichting Russische grootmeesters aan de deur klopte. En ze waren zeer succesvol. Botwinnik veroverde de eerste plaats met 14½ uit 19, Smyslov werd derde, Isaac Boleslavsky en Salo Flohr gedeeld zesde en zevende. Het was tevens het begin van de Russische hegemonie in het internationale schaak. Euwe behaalde een prachtige tweede plaats. In dit boek staan 190 partijen met licht commentaar van de oud-wereldkampioen en zijn secondant.
From London to Elista: E. Bareev & I. Levitov Alkmaar, 2007 €20,-  Foto
From London to Elista: E. Bareev & I. Levitov, New In Chess, Alkmaar 2007, paperback, 400 pagina's, als nieuw, figurine notatie. Dit fascinerende boek gunt ons een kijkje in de schaakwereld op het allerhoogste niveau. De twee schrijvers onthullen alles over de drie wedstrijden om het wereldkampioenschap tegen Kasparov, Leko en Topalov: de voorbereiding, voortgang en nasleep, strategie en stress. Evgeny Bareev, een voormalig secondant van wereldkampioen Kramnik, verzorgde tevens de uitmuntende analyses bij alle partijen. Winnaar English Chess Federation 2008 Book-of-the-Year Award, een belangrijke prijs op schaakgebied. Het boek bevat een groot aantal foto's.


Ludieke Uren: J. J. Lindner Zutphen, 2005 € 5,-  Foto
Ludieke Uren: J. J. Lindner, Walburg Pers, Zutphen 2005, paperback, als nieuw, 248 pagina's. Ludieke Uren is geen gewoon spelletjesboek. Geen overvloed aan doorgaans onleesbare spelregels, maar een subjectieve, culturele en historische benadering van het spelen. Lindner, voormalig journalist van de Volkskrant en ruim vijftig jaar lid van Discendo Discimus, beoefent zelf een aantal denksporten en is zijn hele leven al gek van spelletjes. In Ludieke Uren beoordeelt hij tientallen bekende en minder bekende spellen. Risk, Monopoly en kolonisten van Catan uiteraard, maar ook Pandoeren, Kruisjassen en Triktrak; vergeten spellen, waar onze (over)grootouders zich mee vermaakten. De auteur speelde vele jaren schaak in de hoofdklasse en is tegenwoordig actief voor DD 3. Met dit boek verweeft hij zijn eigen ruime spelervaring met geschiedenis, literatuur en anekdotes.
The Gruenfeld Defense: L. Shamkovich & J. Cartier Dallas, 1997 € 3,50  Foto
The Gruenfeld Defense: L. Shamkovich & J. Cartier, Hays Publishing, Dallas 1997, paperback, goede staat, 192 pagina's, repertoireboek, algebrai. notatie. Leonid Shamkovich (1923-2005) was een Russische GM en kwam na veel omzwervingen in Amerika terecht waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Hij licht in dit boek zeven verschillende systemen toe die gebaseerd zijn op de Grunfeld, waaronder de afruilvariant en de Russische variant met 5.Db3. Over Jan Cartier valt weinig te vertellen, de twee werkten eerder samen aan een boek met als titel Tactical Chess Training. Met veel diagrammen en een index, maar ook met veel ruimte tussen de regels, iets waar Amerikaanse uitgeverijen zich vaak aan schuldig maken.
Schaakmat!: G. Kasparov Alkmaar, 2005 € 5,-  Foto
Schaakmat!: G. Kasparov, New In Chess, Alkmaar 2005, hardcover, 98 pagina's, algebrai. notatie, als nieuw. Vierkante uitgave waarin het schaakspel van het begin af aan wordt uitgelegd. Er wordt aandacht besteed aan: het bord, gang van stukken en hun waarde, en passant slaan, rokade, notatie, winnen, remise, vork, penning en aanval, combinaties, mat, pat, principes van de opening, eenvoudige matvoeringen. Bij de meeste onderwerpen staan ook goed gekozen opgaven met antwoorden. Tot slot volgt een lijst met schaaktermen. Per twee bladzijden wordt theorie gegeven, waarbij in een gekleurd kader een samenvatting is opgenomen. De presentatie is aantrekkelijk met hoofdstukken in felle kleuren en zowel ruimtelijke als klassieke diagrammen. De uitleg is uitstekend te volgen, ook door jonge tieners. Wat beter behandeld wordt dan in veel andere eerste schaakleerboeken, is welke zetten fout zijn en waarom. Met name bij de behandeling van de opening wordt een aantal slechte zetten waartoe beginners geneigd zijn, besproken, gevolgd door goed opgezette opgaven waarbij de kwaliteit van enkele alternatieve zetten wordt besproken. Fraai en stevig uitgevoerd boek dat als eerste schaakleerboek duidelijk boven de middelmaat uitsteekt. Vanaf ca. 12 jaar.
Sizilianisch mit Lb5: R. Kraut Schwieberdingen, 1996 € 5,-  Foto
Sizilianisch mit Lb5: R. Kraut, Schachverlag Kania, Schwieberdingen 1996, paperback, gebruikt, algebrai. notatie, 352 pagina's, repertoireboek. De Duitse IM Rainer Kraut (1966) is verantwoordelijk voor de samenstelling van dit boek. Het bestaat uit twee delen, het eerste deel handelt over de variant 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 en het tweede deel over 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.Lb5. Weinig verschil zal men zeggen, maar het schaakspel is doordrenkt met kleine nuances. In ieder geval heeft de schrijver er een hoop tijd en werk ingestopt met het idee om de bekendere varianten in het Siciliaans te omzeilen. De uitleg en toelichting is leesbaar, maar de gemiddelde lezer moet zijn ogen wat meer inspannen wat betreft de partijfragmenten. Achterin zijn als bonus 11 complete partijen afgedrukt die ooit werden gespeeld in de Duitse Bundesliga.


Wit Begint...: J. v. d. Weijer & E. Habers Venlo, 1991 € 4,-  Foto
Wit Begint...: J. v. d. Weijer & E. Habers, Van Spijk, Venlo 1991, paperback, 64 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Dit boekje biedt de zwartspeler een zestal weinig voorkomende systemen (vier tegen 1.e4 en twee tegen 1.d4), geïllustreerd met partijen die, geheel volgens de doelstelling van deze uitgave, voor het merendeel door zwart worden gewonnen. In alle gevallen ontstaat in de opening scherp spel, maar het is niet zo dat de zwartspeler het ei van Columbus krijgt voorgeschoteld. Men is geneigd te denken dat het 'verrassingseffect' van de zwarte zetten wellicht een grotere rol speelt dan de toelichtingen suggereren. Overigens een aardig boekje voor clubschakers die in hun (competitie)partijen met zwart enige risico's niet schuwen. De twee auteurs doken in de volgende openingen: Bird (Spaans), Schots gambiet, Ulvestadvariant, Nimzowitsch verdediging, Fajarowiczvariant en de Tsjigorin verdediging. Van elke opening worden een aantal complete partijen in korte notatie afgedrukt.
Sicilian Defence Moscow Variant: M. Skoko Belgrado, 1998-99 € 4,50  Foto
Sicilian Defence Moscow Variant: M. Skoko, Best Chess Editions, Belgrado 1998-1999, goede staat, figurine notatie, totaal 256 pagina's. De Moskouse variant of Rossolimovariant met 3.Lb5 is op drie manieren tegen te spelen, met 3..Pd7, 3...Ld7 en 3...Pc6. De Servische IM Milan Skoko stelde over deze speelwijze 2 boekjes samen. Het deeltje met 3...Pc6 bevat 44 uitvoerig geanalyseerde potjes en 45 partijen met alleen de notatie. De inhoud aangaande de afwijking met 3...pd7 bestaat uit 20 nauwkeurig bekeken partijen en 39 partijen waarvan de notatie. Een aantal Bulgaarse en voormalige Joegoslavische spelers was verantwoordelijk voor de analytische arbeid, samen €4,50.
Learn from the Grandmasters: R. Keene Londen, 1975 € 2,-  Foto
Learn from the Grandmasters: R. Keene, Batsford, Londen 1975, paperback, gebruikt en met notities, Engelse notatie, 120 pagina's. Het uitgangspunt van dit boek was dat 14 grootmeesters twee partijen uitvoerig analyseren - een overwinning van zichzelf, die om de een of andere reden in zijn geheugen gegrift staat - en een overwinning van een andere speler, die een grote indruk maakte. In verschillende gevallen was dit een partij waarin de desbetreffende schrijver zelf verslagen werd. Spelers als o.a. Tal, Timman, Browne, Ree, Gufeld en Larsen laten in totaal 28 potjes zien, elk met zijn eigen geschiedenis en achtergrond. De Nederlandse editie kwam in 1977 op de markt onder de naam Schaken met Grootmeesters.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index