Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com.

De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Lehr- und Handbuch der Endspiele 1: A. Chéron Hamburg, 1960 € 7,-  Foto
Lehr- und Handbuch der Endspiele 1: A. Chéron, Schach-Archiv, Hamburg 1960, paperback, 354 pagina's, algebraische notatie, goede staat. Tweede herziene druk. In dit deel komen diverse toren-eindspelen en toreneindspelen tegen lichte stukken aan bod. André Chéron (1895-1980) was een Frans speler, eindspelspecialist en maker van eindspelstudies. Hij was kampioen van Frankrijk in 1926, 1927 en 1929 en speelde voor Frankrijk op de Olympiade van 1929. Deze titel is het eerste deel van in totaal vier over het eindspel. Wat opvalt aan de inhoud is de enorme diepgang en nauwkeurigheid. De lezer zal al zijn aandacht nodig hebben, want de auteur was nogal een diepzeeduiker en gek op lange varianten. Oorspronkelijk in het Frans verschenen vanaf 1952, en enige jaren later vertaald naar het Duits. Voor de schaker die meer wil weten over de laatste fase van het schaakspel.
Endspiele: J. Averbach Berlijn, 1989 € 4,-  Foto
Endspiele: J. Averbach, Sportverlag Berlin, Berlijn 1989, hardcover, goede staat, 384 pagina's, figurine notatie. De nog oudst levende GM (1922) schreef in 1981 dit boek waarin hij uitlegt hoe men paard tegen lopereindspelen en toren tegen een licht figuur moet behandelen. In 1989 werd het in het Duits vertaald. Met veel voorbeelden uit de toernooipraktijk en afgeleide studies en problemen door erkende eindspelvorsers. De typografie is overzichtelijk en daardoor makkelijk leesbaar. Wie aandacht heeft voor dit ondoorgrondelijke onderdeel van het schaakspel zal gegrepen worden door de soms wonderbaarlijke wendingen.
Chess Player Trio: Chess Player Nottingham, 1981 € 3,-  Foto
Chess Player Trio: Chess Player, Nottingham 1981, figurine notatie, totaal 246 pagina's, gebruikt, Engelstalig. Dit trio bestaat uit de volgende titels: 1...b6! van Kapitaniak , Torre Attack van Jimmy Adams en Sokolsky Opening van M. Thomas en A. Gillam. Alle volledige potjes die U tegenkomt in deze drie deeltjes zijn in korte notatie. Weliswaar openingen met een kwade geur, maar toch aardig om eens mee te experimenteren. Afzonderlijk verkrijgbaar voor €1,25, in 1 koop slechts €3,-
The Kings of Chess: W. Hartston Londen, 1985 € 7,-  Foto
The Kings of Chess: W. Hartston, Pavilion Books, Londen 1985, hardcover met omslag, goede staat, 192 pagina's, Engelstalig en algebrai. notatie. De oudste herkenbare versie van schaken stamt waarschijnlijk uit Perzië, maar er zijn aanwijzingen dat dit spel gebaseerd is op een nog oudere variant voor vier personen die elk aan een zijde van het bord zaten. Verschillende versies verspreidden zich naar China en Japan en westwaarts naar de Arabische wereld om via Italie en Spanje uiteindelijk in heel Europa door te dringen. De Engelse IM William Hartston (1947) schetst de geschiedenis  van het schaakspel in korte streken en gaat hoofdzakelijk dieper in op de achtereenvolgende wereldkampioenen die het spel voortbracht. Dat doet hij d.m.v. een biografie, foto's en 1 aansprekende partij. The Kings of Chess is daardoor een fijn naslagwerk geworden, met veel tekeningen, foto's en feitjes.


Pandolfini's Ultimate Guide to Chess: B. Pandolfini New York, 2003 € 6,-  Foto
Pandolfini's Ultimate Guide to Chess: B. Pandolfini, Simon & Schuster, New York 2003, paperback, iets verkleurd, 384 pagina's, algebrai. notatie. Deze titel is in de vorm gegoten als een vraag en antwoordspel tussen leerling en leraar. Pandolfini, Amerikaans NM, gidst zijn denkbeeldige pupil (en lezers) van de eerste beginselen van het schaken naar vergevorderd strategisch spel. Hij realiseert dit met veel diagrammen en een duidelijke uiteenzetting. De schrijver (1947) verstrekt informatie over een grote hoeveelheid zaken, o.a. patroonherkenning, openingrepertoire, middenspel, strategie en plannen maken. Speciaal voor de beginner die zich het Engels eigen heeft gemaakt is dit een uitermate toegankelijk en plezierig instructieboek.
Chess Openings the Easy Way: N. de Firmian New York, 2003 € 6,-  Foto
Chess Openings the Easy Way: N. de Firmian, Random House, New York 2003, paperback, 248 pagina's, algebrai. notatie, nieuwstaat. De Amerikaanse GM Nick de Firmian (1957) maakte een beknopt overzicht van de meest voorkomende openingen en geeft daarbij de onderliggende gedachte. Daarna wordt elke opening in tabelvorm overzichtelijk met varianten, subvarianten en voetnoten toegelicht. Het boek is hoofdzakelijk bedoeld om serieuze beginners een volgende stap in hun schaakontwikkeling te laten zetten. De Firmian geeft verder uitleg over het centrum, ontwikkeling der stukken en hoe materiaal te winnen. Ook komen fianchettospel, gambieten en strategische kenmerken aan de orde.
212 Endspielstudien: F. J. Prokop Praag, 1943 € 25,-  Foto
212 Endspielstudien: F. J. Prokop, Lapacek, Praag 1943, slechte staat en met notaties, paperback, 80 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. František Josef Prokop (1901-1973) was een Tsjechische schaker en eindspelcomponist en verantwoordelijk voor twee boeken op dit gebied, namelijk 212 Endspielstudien en Zauber des Schachdiagramms (1968). Ook was hij internationaal scheidsrechter. Voor dit boekje verzamelde hij 212 van zijn mooiste eindspelstudies. In alle gevallen wint wit of maakt remise. De oplossingen zijn achterin te vinden, maar helaas vond de vorige eigenaar het nodig om zijn bevindingen met een potlood van commentaar te voorzien. Redelijk obscuur en zeldzaam werkje.
The Pirc: S. Videki & H. Warzecka
€ 6,-  Foto
The Pirc: S. Videki & H. Warzecka, Caissa Chess/RD Verlag, totaal 468 pagina's, paperbacks, redelijke staat, algebrai. notatie, repertoireboeken. Dit kavel bestaat uit The Pirc Defence, Engelstalig en geschreven door de  Hongaarse IM Sandor Videki (1966) en Pirc-Dreibauernangriff door Helmut Warzecka. Het eerste boek maakt een volledige indruk en is van goed en serieus commentaar voorzien. Het tweede boek handelt uitsluitend over de z.g. driepionnenaanval, is Duitstalig en simpeler wat de inhoud aangaat. Ook is de leesbaarheid niet geweldig, maar wel heeft de schrijver 70 complete partijen toegevoegd om een idee te krijgen. De driepionnenaanval wordt tevens uitvoerig in het boek van Videki toegelicht, samen €6,-

» Meer boeken
» Boekenverkoop index


Sizilianisch mit e7-e5: R. Schwarz Heidelberg 1978 € 4,-  Foto
Sizilianisch mit e7-e5: R. Schwarz, Schachverlag RS, Heidelberg 1978, paperback, gebruikt, 134 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. De Sveshnikov zal elke doorgewinterde schaker bekend in de oren klinken. In de jaren 70 van de twintigste eeuw hebben Evgeny Sveshnikov (1950) en Gennadi Timoshchenko (1949) baanbrekend werk verricht voor deze opening. Voor die tijd stond het bekend als Lasker-Pelikan siciliaans. Emanuel Lasker speelde het één keer in zijn match tegen Carl Schlechter en de Argentijnse schaker Jorge Pelikan speelde het een paar keer in de jaren 50 van de twintigste eeuw. Zwart accepteert structurele zwaktes in zijn stelling en hij krijgt daarvoor actief stukkenspel en een sterk pionnencentrum. Tussen al de varianten die toelichting verschaffen omtrent dit complexe systeem worden tevens 70 partijen met beknopt commentaar weergegeven.
Boost Your Chess 1: A. Joesoepov Glasgow, 2010 € 5,-  Foto
Boost Your Chess 1: A. Joesoepov, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, beduimeld en gebruikt, 270 pagina's, figurine notatie.De vorige eigenaar had veel baat bij Boost your chess 1. Dit exemplaar is door hem grondig doorgewerkt, en dat bleek een wijs besluit. Hij speelt tegenwoordig het zesde van Discendo Discimus en scoort meer punten dan in het verleden. De lezer krijgt een groot aantal opgaven in diagramvorm voorgeschoteld en moet aan het werk om de oplossing te vinden. Voor een goed antwoord worden punten vergeven en zo kan men bepalen of de leerstof is begrepen. Als de score te laag is wordt geadviseerd om het hoofdstuk nog eens door te nemen. De opgaven komen allemaal uit de praktijk en behelzen allerlei fases van het schaakspel, zoals openingen, tactiek en strategie, middenspel, eindspel en combinaties.
Budapester Gambit: O. Borik Düsseldorf, 1985 € 3,-  Foto
Budapester Gambit: O. Borik, Rau Verlag, Düsseldorf 1985, paperback, 96 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Repertoireboek. Na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4 staat het Boedapestgambiet op het bord, een ongebruikelijk speelwijze die af en toe opduikt. Niet geheel koosjer, maar misschien bruikbaar als verrassingswapen. De Duitse IM Otto Borik heeft diverse varianten en zijtakken uitgewerkt en voorzien van commentaar. 35 complete partijen geven verder een aanvullende indruk hoe deze opening toegepast kan worden.


Garry Kasparov New World Chess Champion Oxford, 1986 € 8,-  Foto
Garry Kasparov New World Chess Champion: G. Kasparov, Pergamon Press, Oxford 1986, paperback, gebruikt, 118 pagina's, algebrai. notatie, vertaling K. Neat. Kasparov en Karpov troffen elkaar voor het eerst in september 1984. Karpov was nog steeds wereldkampioen, maar kon hij zijn titel prolongeren? Na 10 partijen had Karpov vier keer gewonnen en leek het een kwestie van tijd. Kasparov wist in het resterende gedeelte terug te komen tot 5-3. In februari werd de strijd gestaakt omdat de spelers last van vermoeidheidsverschijnselen kregen, aldus de president van de F.I.D.E. Een nieuwe match vond later in 1985 plaats en deze keer wist Kasparov na 24 partijen de wereldtitel over te nemen van Karpov. Dit boek biedt inzage over de strategie en tactiek die Kasparov gedurende de tweede match toepaste. De 24 partijen worden door Kasparov verhelderend uiteengezet en achterin staan de 48 partijen van de eerste tweekamp in korte notatie.
The Queen's Gambit Accepted: I. Neishtadt Londen, 1997 € 6,-  Foto
The Queen's Gambit Accepted: I. Neishtadt, Cadogan Chess, Londen 1997, paperback, als nieuw, figurine notatie, 288 pagina's, repertoireboek. Het aangenomen damegambiet is een van de oudste en betrouwbaarste opening voor de zwartspeler. Het leidt tot dynamische stellingen en vrij stukkenspel waarin de speler met de meeste ondernemingsdrang vaak de winst grijpt. De auteur van dienst, de van origine Russische correspondentieschaker Iakov Neishtadt (1923), had 13 hoofdstukken nodig om een voortreffelijk boek over deze opening te schrijven. Het bevat voor beide kleuren een bron van informatie en inspiratie. Ook tegenwoordig zijn er prominente spelers die deze opening nog altijd toepassen, zoals Lautier en Sadler.
Skandinavisch..... Richtig Gespielt: J. Konikowski Hollfeld, 2003 € 9,-  Foto
Skandinavisch..... Richtig Gespielt: J. Konikowski, Beyer Verlag, Hollfeld 2003, hardcover, 216 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. Het vertrekpunt van deze titel is 1.e4 d5 2.exd5 Pf6. Daarna duikt de schrijver Jerzy Konikowski (1947) in de meest gangbare voortzettingen. Hij heeft hierbij de beschikking tot 24 hoofdstukken en ze worden allemaal optimaal gebruikt. Het Skandinavisch wordt op het hoogste niveau bijna niet gespeeld. De Russische en later Nederlandse schaker Sergey Tiviakov was de enige GM die het een aantal jaren geleden graag op het bord bracht. Achterin het boek zijn nog 40 partijen met volwaardig commentaar te bewonderen, maar deze zijn van minder bekende spelers en werden hoofdzakelijk bevochten in de Duitse Bundesliga.


Schaakzaken: J. Timman Amsterdam, 1990 € 6,-  Foto
Schaakzaken: J. Timman, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1990, paperback, goede staat, 216 pagina's, algebrai. notatie. Jan Timman was in zijn tijd niet alleen een groot schaker, maar ook een voortreffelijk schrijver. En een man met een scherp oog voor wat er om hem heen gebeurde. Hij wijdt een aantal gedenkwaardige passages aandacht aan de voorzitter van de F.I.D.E. Campomanes en aan zijn grootste vriend Jan Hein Donner. Tevens analyseert hij partijen uit een groot aantal grootmeestertoernooien en tweekampen, behandelt de mogelijkheden van de schaakcomputer en doet verslag van een thematoernooi. Na het lezen zal deze titel nog veelvuldig geraadpleegd worden door spelers van het schaakspel.
Matchboek K.R.O. Schaaktweekamp '85: J. Timmer Hilversum, 1986 € 4,-  Foto
Matchboek K.R.O. Schaaktweekamp '85: J. Timmer, K.R.O. Hilversum 1986, brochure, goede staat, 80 pagina's, algebrai. notatie. In december 1985 vond te Hilversum de tweekamp plaats tussen Gary Kasparov en Jan Timman.  Het was een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de Hollander verschillende topspelers tegenover zich vond, o.a. Spassky, Hongaar Portisch, Kortsjnoi en Seirawan. Timman verloor de match met 4-2, wat geen schande was aangezien Kasparov dat jaar wereldkampioen was geworden. Alle zes partijen worden in deze brochure van commentaar voorzien door Timman zelf en de GM's Adorjan, Sosonko en Ree. Verder kan de lezer notie nemen van rondeverslagen door Herman Hofhuizen en Hans Böhm, foto's, notatieformulieren en knipsels uit diverse dagbladen.
Kurt Richter Combo: K. Richter Berlijn 1955-67 € 16,-  Foto
Kurt Richter Combo: K. Richter, Walter De Gruyter, Berlijn 1955, 1961, 1967, hardcover en 2 paperback, totaal 306 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Nee, geen aankondiging voor een Jazzformatie, maar drie boekjes die werden samengesteld door Kurt Richter (1900-1969), schaker en schrijver van schaakboeken. In 1950 werd hem de titel IM verleend. Deze drie werden door hem samengesteld. In de hardcover Kombinationen worden 356 middenspelfragmenten uit de praktijk opgevoerd en de auteur geeft direct de oplossing. Hetzelfde geldt voor Schachdelikatessen. Men krijgt 122 stellingen en fragmenten voorgeschoteld uit het rijk der 64 velden en Richter toont de juiste weg naar winst. Het derde boekje Einfälle Reinfalle is op dezelfde manier vervaardigd. 191 diagrammen worden op de lezer losgelaten, maar dit keer zijn de antwoorden achterin te vinden. In totaal moet men dus 669 praktische posities doorwerken. Na het doorwerken heeft de lezer meer inzicht gekregen betreffende midden- en eindspelen. Samen €16,-
World Chess Tournament Brussels 1987 Amsterdam, 1987 € 5,-  Foto
World Chess Tournament Brussels 1987: W. Andriessen & D. J. ten Geuzendam, Interchess, Amsterdam 1987, figurine notatie, 114 pagina's, goede staat, Engelstalig. Er deden 12 deelnemers mee aan dit toernooi, waaronder Jan Timman en John van der Wiel. De toenmalig wereldkampioen Kasparov en Ljubojevic werden gedeeld eerste met 8½ punt en Karpov kwam op plek twee. Richard Meulders, een lokale held, was geen partij in dit zeer sterke veld en behaalde slechts 1 punt. Tal deed het rustig aan, hij verving Robert Hübner die te kampen kreeg met zijn gezondheid. De lezer kan genieten van rondeverslagen, foto's en sommige partijen zijn nauwgezet van uitleg voorzien door enkele deelnemers.


Build Up Your Chess 1 The Fundamentals: A. Yusupov Glasgow, 2008 € 16,-  Foto
Build Up Your Chess 1 The Fundamentals: A. Yusupov, Quality Chess, Glasgow 2008, paperback, als nieuw, 264 pagina's, figurine notatie. Deze titel is bedoeld voor schakers die hun vaardigheden willen uitbouwen op een solide basis. Artur Yusupov gidst de lezer naar een beter niveau schaakbegrip door gebruik van zorgvuldig geselecteerde stellingen en advies. De geleerde stof wordt later getest met een serie opgaven. De lezer leert de noodzakelijke beginselen van zes verschillende onderwerpen: tactiek, positiespel, strategie, varianten berekenen, opening en eindspel. De inhoud bestaat uit 24 lessen met een bepaald thema en verklarende uitleg, b.v. de penning of patmotieven, gevolgd door een aantal voorbeelden. In het tweede gedeelte van de les wordt gevraagd om 12 opgaven van het thema op te lossen. Deze handleiding is bedoeld voor clubspelers die geen trainingsmogelijkheden hebben en daardoor kan Build Up Your Chess 1 The Fundamentals dienen als alternatief.
Winning Chess Brilliancies: Y. Seirawan Redmond, 1995 € 12,-  Foto
Winning Chess Brilliancies: Y. Seirawan, Microsoft Press, Redmond 1995, paperback, keurig exemplaar, 260 pagina's, algebrai. notatie. Yasser Seirawan fungeert in dit boek als gastheer en toont 12 partijen van vooraanstaande spelers vanaf 1970. De Amerikaanse GM is een autoriteit met recht van spreken die dan weer dichterlijk, dan weer analytisch zijn mening verkondigt, inkijkjes geeft en uitleg verstrekt. Hij begint elk potje met een beschrijving hoe de schaakwereld ervoor stond (soms de wereld in zijn geheel) in de periode dat de partij werd gespeeld. Het vertrekpunt is de opening en wat de betekenis is van deze fase in de strijd. Zo werkt hij de gehele partij door, geeft commentaar en wijst op tactische en strategische mogelijkheden. Ook wordt een kort profiel van een handvol spelers geschetst. De schrijver was zo aardig om dit exemplaar van een handtekening te voorzien.
Max Euwe The Biography: A. Münninghoff Alkmaar, 2001 € 14,-  Foto
Max Euwe The Biography: A. Münninghoff, New in Chess, Alkmaar 2001, paperback, 352 pgina's, figurine notatie, als nieuw, Engelstalig. ''Ik ga zeker van Euwe winnen'', zei wereldkampioen Aljechin in 1935 en hij was niet de enige die de Hollander weinig kans gaf. Euwe's overwinning werd daarom als een schok ervaren. Dit fraaie boek laat zien dat het behalen van de wereldtitel het resultaat was van een ijzeren wil, methodische aanpak en energiek handelen gedurende alle aspecten van de match. Max Euwe werd ook wel het genie van de orde en een schaaklogicus genoemd. Hij schreef meer dan 70 boeken, waarvan vele nog steeds herdrukt worden. Ook was hij enige tijd voorzitter van de F.I.D.E., de wereldschaakbond. In die hoedanigheid bemiddelde hij in 1972 tussen Fischer en Spassky tijdens hun tweekamp om de titel. De inhoud bestaat uit een uitgebreide biografie, foto's en vele partijen, waarvan 50 met analyse van Euwe zelf. De schrijver, zelf een fanatiek schaker, was ook hier niet te beroerd om het boek te signeren.
4.d4 im Vierspringerspiel: L. Gutman Kassel, 1993 € 7,-  Foto
4.d4 im Vierspringerspiel: L. Gutman, eigen beheer, Kassel 1993, gebruikte staat, paperback, 200 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. Na de beginzetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.d4 besteedt Gutman aandacht aan de drie belangrijkste vertakkingen, namelijk de Morphy-Bogoljubowvariant met 4...Lb4, Het Belgradogambiet 4...exd4 5.Pd5 en het Schots Vierpaardenspel 4...exd4 5.Pxd4. De meeste tijd is gestoken in het analyseren van het Schots Vierpaardenspel en volgens de theoretici heeft zwart in de drie genoemde voortzettingen weinig te vrezen. De auteur probeert met dit boek aan te tonen dat wit echter het betere spel heeft. Nog altijd zijn er schakers die dit soort oude romantische openingen spelen, 4...Lb4 werd reeds in 1857 door Paul Morphy gespeeld en het Belgradogambiet beleefde zijn opkomst kort na de Tweede Wereldoorlog. Zelfs Karpov brak er ooit een lans voor, volgens hem stond garant voor opwindend en levendig spel.


Smith-Morra Accepted: K. Smith & B. Wall Coraopolis, 1992/3 €2,50  Foto
Smith-Morra Accepted: K. Smith & B. Wall, Chess Enterprises, Coraopolis 1992-1993, paperback, nette staat, algebrai. notatie. Dit deeltje bevat 400 partijen en er wordt geen uitleg verstrekt. De geofferde pion wordt in dit werkje met graagte aanvaard. Het doel van wit is een snelle ontwikkeling en aanvalskansen. Hij heeft een paard op c3 en een centrumpion, terwijl zwart kan bogen op een extra pion en meerderheid in het centrum. Wit's plan bestaat uit Lc4 en controle met torens over de d en c-lijn, met het voordeel dat zwart moeite heeft om een goed veld voor zijn dame te vinden. Deze opening wordt zelden toegepast door topspelers, maar is populair op clubniveau. Het boekje over het geweigerde Morragambiet heeft inmiddels een nieuw tehuis gevonden, €2,50
Catalan System E03-E09: Moravian Chess Olomouc, 1998/9 € 20,-  Foto
Catalan System E03-E09: Moravian Chess, Olomouc 1998-1999, paperbacks, prima conditie, 1584 pagina's, figurine notatie. Organisatoren van het toernooi in Barcelona vroegen in 1929 aan Tartakower om een nieuwe variant te bedenken als eerbetoon aan de schaakgeschiedenis van Catalonië. Echter in 1928 kwam er al een vorm van deze speelwijze op het bord tussen Réti en Leonhardt te Berlijn. Voor wie graag het Catalaans speelt kan met deze vier boeken zijn hart ophalen. De samenstellers van Moravian Chess House in Tsjechië wisten 6913 partijen te verzamelen, commentaar/uitleg afwezig. Er zijn twee systemen waaruit men kan kiezen, open en gesloten en in totaliteit komen 158 verschillende varianten en subvarianten aan bod. De partijen werden gespeeld tussen een periode van 1930 en midden jaren '90. De vier hebben een prijs van €20,-
Winning With The Fischer-Sozin Attack: G. Lane Londen, 1994 € 4,-  Foto
Winning With The Fischer-Sozin Attack: G. Lane, Batsford, Londen 1994, paperback, 160 pagina's, algebrai./figurine notatie. De zet Bc4 in de Siciliaan was een jeugdliefde en het handelsmerk van Bobby Fischer. Hij was compleet op de hoogte van alle in's en out's die konden voorkomen met deze variant. Later stopte hij met Lc4 en begon Lg5 te spelen. Het plan met Lc4 is simpel: ontdoe de zwarte koning van zijn verdediging en speel op mat. Nigel Short speelde de Sozin tijdens de wereldkampioenschapsmatch in Londen tegen Kasparov, maar had er weinig succes mee. Dit boek is een gids om te winnen met Lc4. Gary Lane gaat dieper in op mogelijke antwoorden van de zwarte kant, zoals de Najdorf en de Scheveninger. De diverse varianten worden summier uiteengezet en voorzien van vele diagrammen en 48 partijen zijn als bonus meegenomen. Ook heeft de auteur aandacht besteed aan de Velimirovicaanval.
Das Gedult Buch: A. Freidl Kelkheim, 1985 € 2,-  Foto
Das Gedult Buch: A. Freidl, Gluth Verlag, Kelkheim 1985, paperback, 96 pagina's, goede staat, algebraische notatie, Duitstalig. Dit boekje is een partijenverzameling van de in Polen geboren David Gedult (1895-1981). Deze man had een interessante levenswandel, zo was hij musicus, bakker en detective. Toen hij 23 jaar oud was trad hij toe tot het vreemdelingenlegioen, raakte enkele malen gewond en kreeg in 1964 een hoge Franse militaire onderscheiding. Gedult was tevens een fanatiek schaker en bediende zich vaak van het gambietspel. Een aantal van deze potjes zijn in dit boekje bijeengebracht en ze zijn het naspelen waard. Openingen zoals het Froms-gambiet, Skandinavisch, Falkbeergambiet, Boedapestgambiet, Koningslopergambiet en Blackmar-Diemergambiet komen veelvuldig voorbij. Vooral op het tactische vlak was Gedult een erg handig baasje.


De Wereld van Caïssa: L. Jongsma Amsterdam, 1991 € 3,50  Foto
De Wereld van Caïssa: L. Jongsma, Teleboek  bv, Amsterdam 1991, paperback, goede staat, figurine notatie, 200 pagina's. De mensen uit ''De Wereld van Caïssa'' zijn allen die ooit het gezegende maar ook vervloekte schaakbord ter hand hebben genomen. Dit boek gaat over de wereldkampioenen, de grootmeesters en de meesters. Een groot aantal partijen wordt op de voet gevolgd en becommentarieerd. Lex Jongsma (1938-2013) werd in 1957 jeugdkampioen van Nederland en verzorgde lange tijd een schaakrubriek in De Telegraaf. Ook was hij bij ettelijke schaaktoernooien aanwezig om op vaak humoristische wijze uitleg te geven bij de partijen.
Schaaklezen: D. J. ten Geuzendam Amsterdam, 2000 € 2,50  Foto
Schaaklezen: D. J. ten Geuzendam, Veen, Amsterdam 2000, paperback, goede staat, 160 pagina's. Schaaklezen is een bundeling van schaakstukken die de auteur de afgelopen jaren schreef voor Vrij Nederland. Lezers weten dat Ten Geuzendam (1957) als geen ander is ingevoerd in het selecte groepje grootmeesters dat globetrottend van toernooi naar toernooi reist. Als hoofdredacteur van het vakblad New in Chess staat hij in direct contact met alle topspelers. In een stijl die herinneringen oproept aan Lex Jongsma gunt Schaaklezen de lezer een kijkje achter de schermen van een besloten wereld. Voor de liefhebber eindigt ieder stuk met een geannoteerde partij.


How to Win at Chess: I. A. Horowitz New York, 1968 € 12,-  Foto
How to Win at Chess: I. A. Horowitz, McKay, New York 1968, hardcover, goede staat, Engelse notatie, 800 pagina's. Dit lijvige boek bestaat uit vier delen: How to win in the chess openings, Modern ideas in the chess openings, How to win in the middle game of chess en How to win in the chess endings.  Al Horowitz schreef 10 jaar een schaakrubriek voor The New York Times en was ook eigenaar en hoofdredacteur van het tijdschrift Chess Review van 1933 tot 1969. De United States Chess Federation (U.S.C.F) nam het over en veranderde het in Chess Life. De schrijver was een vooraanstaand speler gedurende de jaren 1930 en 1940. Hij kon bogen op de titel open kampioen van Amerika in 1936, 1938 en 1943 en nam deel aan vier Olympiades, waarin 3 keer de eerste plaats werd behaald. Horowitz greep altijd naast het 'echte' Amerikaans kampioenschap, niet vreemd met spelers als Fine en Reshevsky in de buurt. Hij was in 1951 met het boek begonnen en in 1969 werden de vier delen samengevoegd. Het herbergt een overvloed aan tips en adviezen over de diverse openingen, middenspelen en eindspelen. Gedateerd, maar nog steeds relevant en de vele, vrij onbekende partijen die Horowitz heeft opgenomen (waaronder enkele van zichzelf) maken het zeker de moeite waard.
The Complete Book of Chess Strategy: J. Silman Los Angeles, 1998 € 11,-  Foto
The Complete Book of Chess Strategy: J. Silman, Siles Press, Los Angeles 1998, paperback, goede staat, 360 pagina's, algebrai. notatie.Dank zij de overstelpende hoeveelheid strategische en tactische ideeën worden grote hoeveelheden schaakboeken gekocht, maar hebben studenten moeite met het scheiden van belangrijke momenten. Jeremy Silman (1954) onderkende dit probleem en stelde de eerste strategische gids in woordenboekvorm samen. Alle aspecten van strategie, tactiek, basale openings- en eindspelkennis, zelfs psychologie worden toegankelijk gemaakt voor spelers van allerlei niveau. Elk thema is op alfabetische volgorde gezet, vergezeld van een duidelijke uitleg en een voorbeeld. Studeren was nog nooit zo makkelijk! Neem dit boek mee naar het werk, op vakantie, of naar de toernooien waaraan U mee doet. 's Werelds beste spelers maken regelmatig gebruik van deze kennis en nu kunt ook U over deze techniek beschikken. IM Jeremy Silman is een bekend leraar, schrijver en speler en winnaar van ettelijke toernooien, voornamelijk aan de Westkust van Amerika.
Praktische Schaaklessen 2/3: M. Euwe Den Haag, 1975/77 € 10,-  Foto
Praktische Schaaklessen 2/3: M. Euwe, Van Goor & Zn., Den Haag 1975/1977, hardcover, als nieuw, totaal 552 pagina's, algebrai. notatie. De inhoud van deel 2 bestaat uit een bespreking van de drie fasen: opening, middenspel en eindspel. Op de voorgrond staan de algemene regels voor elk van deze fasen. Dus geen behandeling van uitgebreide zetten van varianten van bepaalde openingen, maar het signaleren van taktische wendingen die in vele openingen optreden en wetmatigheden die algemeen geldig zijn. Ook geen systematische behandeling van de belangrijkste eindspelsoorten, maar zoveel mogelijk richtlijnen die, ofschoon niet van toepassing op alle eindspelen, karakteristiek zijn voor bepaalde groepen. Tussen de begin- en eindfase staat het middenspel dat zich goed leent voor uiteenzettingen. Daarbij is bijzondere aandacht geschonken aan de grondregel van Steinitz en de toepassingen daarvan: ''Maak een plan in overeenstemming met de kenmerken van de stelling''. Na de bestudering van deel 2 staan de hogere klassen voor de lezer open en zal hij als clubschaker geen gek figuur slaan. Het derde deel geeft een specialisatie der openingen en hiermee kan het openingsspel worden geperfectioneerd, samen €10,-

» Meer boeken
» Boekenverkoop index