Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


The Pawn Alphabet 1/5/6/7/8: M. Verburg Goes, 1984-1988 € 20,-  Foto
The Pawn Alphabet 1/5/6/7/8: M. Verburg, Goes 1984-1988, brochure, goede staat, pagina's 1-44/133-317, algebrai. notatie. De auteur doet in het eerste deel een poging om het eindspel koning en pion tegen zwarte koning volledig in kaart te brengen. Ook legt hij het codesysteem waarmee hij werkte uit. De lezer zal in het begin moeite moeten doen, maar de oplossingen staan in de vorm van uitgewerkte varianten onder elk betreffende diagram. In deze vijf deeltjes komt het eindspel witte koning en pion tegen zwarte koning en pion ter sprake. Marinus Verburg moet er een hele klus aan gehad hebben, maar alles is keurig gerubriceerd en uitgewerkt. In het bijzonder bedoeld voor de liefhebbers van pioneindspelen, samen €20,-
Grünfeld-Indische Verteidigung - Richtig Gespielt: A. Adorjan & J. Dőry Hollfeld, 1991 € 6,-  Foto
Grünfeld-Indische Verteidigung - Richtig Gespielt: A. Adorjan & J. Dőry, Beyer Verlag, Hollfeld 1991, paperback, goede staat, 200 pagina's, Duitstalig, repertoire. 45 complete partijen door topspelers worden in dit boek van commentaar voorzien door de twee Hongaarse auteurs. GM Andras Adorjan was jarenlang secondant van Kasparov en was in 1987 aanwezig in Sevilla tijdens de match om het wereldkampioenschap tussen Karpov en Kasparov. De Duitse GM Lev Gutman werd bereid gevonden om de 9 Grünfeld-Indische potjes die de twee kanonnen speelden logisch en aannemelijk te maken voor de lezer.
Pawn Promotion: H. van der Heijden Alkmaar, 1996 € 2,50  Foto
Pawn Promotion: H. van der Heijden, New in Chess, Alkmaar 1996, nette staat, 80 pagina's, figurine notatie. Minorpromotie naar een toren of loper is een gebeurtenis die in de praktijk niet vaak voorkomt. De eindspelspecialist Harold van der Heijden heeft toegang tot een van de grootste database met eindspelstudies. Daarin staan 1500 eindspelen met minorpromotie naar toren of loper. Dit boek bevat een selectie van dergelijke eindspelen en is tevens een historisch overzicht. Toen Ignazio Calvi (1797-1872) in 1836 het thema minorpromotie verwerkte in zijn studies, hebben latere eindspelcomponisten dit herhaald vanwege de verbluffende mogelijkheden. Pawn Promotion vormt een welkome aanvulling op de lijst die Tim Krabbé eerder over dit onderwerp samenstelde.
The Safest Grünfeld: A. Delchev & E. Agrest Bulgarije, 2011 € 8,-  Foto
The Safest Grünfeld: A. Delchev & E. Agrest, Chess Stars, Bulgarije 2011, paperback, gebruikt met aantekeningen, 348 pagina's, figurine notatie, repertoire. U herinnert zich dat Alexander Delchev (1971) een boek schreef met als titel The Safest Sicilian? Hierin nam hij het op voor het Taimanovsysteem. Maar zijn er verschillende vormen in de Grünfeld? Niet zoals bij het Siciliaans. Delchev is echter van mening dat er keus is tussen een scherp en veranderlijk systeem en een dat als stabiel kan worden beschouwd. Hij neigt in dit boek dan snel naar het laatste. Beide schrijvers hebben een rating van omstreeks 2600 en Delchev was zelfs drie keer kampioen van Bulgarije. In het algemeen kan de lezer kiezen tussen twee verschillende antwoorden op de witte aanpak en een ervan is meestal scherp van aard.

Kunstschach in der Schweiz: H. Henneberger Luzern, 1980 € 5,-  Foto
Kunstschach in der Schweiz: H. Henneberger, Vereinigung der Schweizer Kunstschachfreunde, Luzern 1980, 154 pagina's, Duitstalige paperback, redelijke staat. Schaakproblemen en studies van Zwitserse problemisten vanaf 1966 tot 1976. Dit boek bevat 266 opgaven die zijn op te lossen d.m.v. twee of meerdere zetten. Ook zijn er hoofdstukken te vinden over zelfmatproblemen en studies.
Die Kunst der Sowjetrussischen Schachschule: M. Botwinnik Kecskémet, 1950 € 7,-  Foto
Die Kunst der Sowjetrussischen Schachschule: M. Botwinnik, Magyar Sakkvilág, Kecskémet 1950, 20 pagina's, Duitstalig. Oud-wereldkampioen Botwinnik is in deze vertaling uit het Russisch niet bescheiden. Hij bewierookt zichzelf en diverse Russische schakers zoals Tsjigorin, Aljechin en Flohr. Maar hij geeft ook interessant commentaar bij cruciale stellingen van enkele partijen die hij speelde. Zijn eindconclusie is dat de Russische schaakschool superieur is aan die van andere landen en dat die een flinke achterstand hebben opgelopen. En natuurlijk krijgt de toenmalige president van de Sovjet-Unie, Josef Stalin, veel dank toebedeeld. Een bijzonder werkje.


The Grünfeld Defence Vol. 2: B. Avrukh Glasgow, 2011 € 14,-  Foto
The Grünfeld Defence Vol. 2: B. Avrukh, Quality Chess, Glasgow 2011, hardcover, 260 pagina's, goede staat, figurine notatie, met notaties. De Israelische GM Boris Avrukh (1978) biedt de zwartspeler een repertoire aan tegen 1.d4 en met name de Grünfeldverdediging. Zijn vorige twee Grandmaster repertoireboeken voor spelers met de witte stukken kregen goede recensies en bleken van grote invloed voor schakers op allerlei niveaus. In dit  tweede deel behandelt hij de belangrijkste varianten die kunnen ontstaan na 4.cd5:, de zogenaamde afruilvariant. De vorige eigenaar heeft de inhoud zorgvuldig geraadpleegd en voorzien van aantekeningen met een gele marker/zwarte fineliner. Afgezien daarvan is het in prima staat, overzichtelijk en voorzien van veel diagrammen.
Verenigde Spaarbanktoernooi 1987 Utrecht, 1987 € 2,-  Foto
Verenigde Spaarbanktoernooi 1987: Eigen beheer, Utrecht 1987, 72 pagina's, redelijke staat, algebrai. notatie. Anatoli Karpov, Jan Timman, John van der Wiel en Viktor Kortsjnoi waren de vier spelers die aan dit minitoernooi deelnamen. Alle partijen staan in het boekje afgedrukt en verantwoordelijk voor de rondeverslagen is Max Pam. De Hollandse GM's Hans Ree en Genna Sosonko namen de analyses en het bijbehorende commentaar voor hun rekening. Karpov en Timman werden gedeeld eerste met 4 punten, en de laatste jaren voor D.D. uitkomende Van der Wiel laatste met 1½ punt. Het toernooi werd georganiseerd ter nagedachtenis aan Max Euwe en bevat ook veel foto's, diagrammen en krantenknipsels.
Nimzo-Indian Defence E32-39: I. Sokolov Belgrado, 1997 € 3,-  Foto
Nimzo-Indian Defence E32-39: I. Sokolov, Chess Informant, Belgrado 1997, 208 pagina's, redelijke staat, figurine notatie, repertoire. Alle mogelijkheden na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.Dc2 d5 worden in deze monografie door de Bosnische en tegenwoordig in Nederland verblijvende GM Ivan Sokolov (1968) kritisch beoordeeld. Ook geeft hij bij de fragmenten de namen van spelers, plaats en jaartal en een uitsluitsel over de desbetreffende stelling. 100 partijen in korte notatie van toenmalige topschakers en een index van spelers completeren het geheel.
Eindspelen door Henri Weenink Margraten € 6,-  Foto
Eindspelen door Henri Weenink: samenstelling J. van Reek, Eigen beheer, Margraten, jaar onbekend, paperback, algebrai. notatie. Tussen 1921 en 1931 produceerde Weenink 54 opstellen voor de Oprechte Haarlemsche Courant over het praktische, theoretische en gecomponeerde eindspel. Deze artikelen zijn voor dit boek zonder grote wijzigingen herdrukt. Voor het eerst wordt er op een theoretisch interessant niveau over de studie geschreven. Materiaal uit de rubrieken van Weenink werd voor van Reek verzameld in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De meeste artikelen verschenen eerder in het gedenkboek 'H.G.M. Weenink' dat na diens dood in 1932 verscheen.

 
Stauntongambiet: A. Hildebrand & T. Gillam 1964/1989 € 5,-  Foto
Stauntongambiet: A. Hildebrand & T. Gillam, 1964/1989, Zweeds/Engels, totaal 142 pagina's, redelijke staat, algebrai. en figurine notatie, theorie. Hollandisch - Das Stauntongambit van Gillam heeft weliswaar een
Duitse titel, maar dat is ook het enige. Verder bestaat de inhoud uit aanbevelingen, mogelijkheden, variantenreeksen en partijen. De algehele vormgeving is rommelig. Het Zweedse boekje Staunton-Gambiten lijkt gestencild en maakt een meer overzichtelijke indruk. Het werd in 1964 gepubliceerd en het theoriegedeelte was in handen van Jevgeni Kusminych (1911-1989). Geen ''krabber'', hij eindigde boven Ragosin, Sokolski en Tsjechover tijdens het kampioenschap van Leningrad in 1933/1934. 40 complete potjes zijn achterin deze brochure te vinden, samen €5,-
The Sicilian Defence: L. Ftacnik Glasgow, 2010 € 14,-  Foto
The Sicilian Defence: L. Ftacnik, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, als nieuw, 430 pagina's, figurine notatie, enige aantekeningen. De Slowaak Lubomir Ftacnik (1957) heeft veel ervaring met de zwarte kant van het Siciliaans en besloot er een boek aan te wijden. In dit deel onthult hij een tipje van de ijsberg en verstrekt een repertoire tegen 1.e4 met 1...c5. Agressieve lieden kiezen al snel voor de Najdorfvariant en de auteur heeft voor dit systeem een groot aantal hoofdstukken ingeruimd. Het is geen toevalligheid dat grote spelers als Fischer, Kasparov, Anand en Topalov zich vaak met zwart van dit wapen bedienden. Maar ook andere mogelijkheden voor wit, zoals 2.c3, 2.Pf3 d6, 3.Lb5, Morragambiet en het gesloten Siciliaans worden door Ftacnik op duidelijk wijze van commentaar voorzien. Er is ruim gebruik gemaakt van diagrammen en de vormgeving is smaakvol en overzichtelijk.
The Grünfeld: D. Vigorito Londen, 2013 € 7,50  Foto
The Grünfeld: D. Vigorito, Everyman Chess, Londen 2013, paperback, 400 pagina's, gebruikt en met notities, algebrai. notatie. De belangrijkste 51 partijen van de afgelopen jaren werden voor dit boek aan een onderzoek onderworpen door de Amerikaanse IM David Vigorito (1970). De tekst bestaat uit planning, strategie, tips en kritisch commentaar en is in zijn algemeenheid bedoeld voor de wit- als zwartspeler. De vorige eigenaar heeft nogal de reputatie als een Grünfeldautoriteit en heeft sommige passages met een gele marker bewerkt.


Test en Train Uzelf: V. Golenitsjev Amsterdam, 1975 € 3,-  Foto
Test en Train Uzelf: V. Golenitsjev, Keesing bv, Amsterdam 1975, paperback, 176 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Dit boek is bedoeld voor de opleiding van schaakleerlingen in klassikaal verband. Het studiemateriaal wordt steeds afgesloten met series opgaven (meer dan 200 in totaal). Door een puntensysteem is de lezer in staat de bestaande en nieuw verworven kennis te toetsen en kan hij nagaan welke lacunes in zijn spel bijgewerkt dienen te worden.
The Grünfeld: V. Bogdanov Londen, 2009 € 10,-  Foto
The Grünfeld: V. Bogdanov, Gambit, Londen 2009, paperback, als nieuw, 128 pagina's, figurine notatie. De Grünfeld is een van de meest agressieve openingen die zwart tot zijn beschikking heeft. Hij verstoort het evenwicht en het plan is om het witte centrum aan te vallen met alles wat beschikbaar is. Een slap antwoord van wit leidt tot gelijkspel, dus is het zaak om doortastend op te treden: hij vormt een breed pionnencentrum als basis voor een later offensief. Omdat de theorie van de Grünfeld een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt is er een consistente draad die door het boek loopt: de Grünfeld is een opening met grote ideeën, waarbij begrip van theorie en resulterende posities van belang zijn. Inhoudelijk bestaat het uit 25 partijen met uitvoerig commentaar waarbij alle hoofdvarianten aan bod komen en GM Viacheslav Eingorn een partij levert over de afruilvariant met Tb1. IM Valentin Bogdanov (1947) komt uit Oekraine en is schaaktrainer.
The Grünfeld Defence Vol. 1: B. Avrukh Glasgow, 2011 € 14,-  Foto
The Grünfeld Defence Vol. 1: B. Avrukh, Quality Chess, Glasgow 2011, hardcover, 350 pagina's, goede staat, figurine notatie. De Israelische GM Boris Avrukh biedt de zwartspeler een repertoire aan tegen 1.d4 en met name de Grünfeldverdediging. Zijn vorige twee Grandmaster repertoireboeken voor spelers met de witte stukken kregen lovende recensies en bleken van grote invloed voor schakers op allerlei niveaus. In dit deel behandelt hij het Fianchettosysteem, de Russische variant met 4.Pf3 en 5.Db3, 4.Lf4 of 4.Lg5 en andere witte opties. De vorige eigenaar heeft de inhoud zorgvuldig bestudeerd en voorzien van aantekeningen met een gele marker/zwarte fineliner. Afgezien daarvan is het in prima staat, overzichtelijk en met veel diagrammen en zijn de notaties een extra stimulans om het aan te schaffen.
The Open Sicilian 1: M. Pavlovic Glasgow, 2010 € 9,-  Foto
The Open Sicilian 1: M. Pavlovic, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, als nieuw, 168 pagina's, figurine notatie, met enkele notaties van de vorige eigenaar. Milos Pavlovic (1964) is een Servisch GM en werd in 2002 kampioen van Joegoslavië. In dit boek geeft hij uitleg over diverse systemen die zijn oorsprong vinden vanuit het open Siciliaans. In bijzonder 3 scherpe variantenreeksen waaronder het stukoffer 13.Pb5 in de Sveshnikov, de Rauzer, verschillende zijtakken die kunnen ontstaan vanuit de Draak (Topalovvariant)en de Taimanov. Ook is er een klein gedeelte gewijd aan het Kansysteem. In het verleden leverde Pavlovic bijdragen voor New In Chess en Chess Informant. The Open Sicilian 1 is daardoor, doordat er veel gebruik wordt gemaakt van diagrammen, een overzichtelijke gids aangaande verschillende zijtakken van een opening die nog steeds aan verandering onderhevig is.


Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker Heidelberg, 1961 € 2,50  Foto
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker, Rau Verlag, Heidelberg 1961, redelijke staat, 64 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker, wereldkampioen van 1894 tot 1921, was een pragmatische speler. Zijn fixatie lag niet op het aanwenden van openingsfinesses, maar de strijd op het bord en dan hoofdzakelijk tijdens het middenspel en eindspel waar hij taaiheid en vindingrijkheid combineerde. Hij was er zich door zijn filosofische karakter van bewust dat de mensheid het spel niet perfect kon spelen. In nadelige stellingen kwam vaak zijn sterkte tot uiting, waarna hij zijn tegenstanders met precies spel tot fouten verlokte en de partij wist te redden of won. Dit boek, oorspronkelijk in het Engels met als titel Common Sense In Chess, werd pas in 1925 in het Duits gepubliceerd. Zoals Lasker het zelf aangaf moet het als een poging gezien worden om alle fases van een schaakpartij met behulp van algemene principes te behandelen. Het hoofdstuk over openingen is bewust onveranderd gelaten.
Batsford Siciliaans Antiek: M. Chandler & J. Nunn/M. Stean Londen, 1981/1982 € 4,-  Foto
Batsford Siciliaans Antiek: M. Chandler & J. Nunn/M. Stean, Batsford, Londen 1981/1982, gebruikte paperbacks, totaal 314 pagina's, figurine notatie, theorieboeken. Twee oude ''beestjes'' uit de Batsfordstal: Sicilian 2.c3 van Murrray Chandler en Sicilian Defence: Najdorf Variation van John Nunn & Michael Stean. Aan Sicilian 2.c3 werden in 1996 hoofdstukken toegevoegd en kreeg toen de titel The Complete c3 Sicilian. Dit is dus de oeruitgave. Sicilian Defence: Najdorf Variation behandelt elke verschillende zesde zet die de witspeler tot zijn beschikking heeft, zoals 6. Lc4, f4, Le2, Le3 en Lg5, maar ook andere systemen worden door de twee auteurs diepgaand en veelomvattend besproken. Ook is er een aantal hoofdstukken gewijd aan de 'vergiftigde pionvariant', samen €4,-.
Eindspel: F. Brady Amsterdam, 2011 € 14,-  Foto
Eindspel: F. Brady, Thomas Rap Amsterdam 2011, paperback, prima staat en als nieuw, 480 pagina's. Bobby Fischer (1943-2008) was een van de grootste schakers aller tijden. Als veertienjarige werd hij schaakkampioen van Amerika. Hij stond niet alleen bekend om zijn overwinningen, maar ook om zijn paranoia. Later trok hij zich terug uit het publieke leven, sloot zich aan bij een religieuze sekte, werd achtervolgd door de F.B.I. en verbaasde de wereld met antisemitische uitspraken (terwijl hij zelf joods was). Biograaf Frank Brady voerde in de loop der jaren talloze gesprekken met Fischer, diens familie en vele schaakdeskundigen. Hij had toegang tot uniek archiefmateriaal. In deze monumentale biografie laat hij de lezer kennismaken met de omstreden Bobby Fischer.


A Hastings-i Nemzetközi Sakkverseny: G. Maroczy Kecskemét, 1924 € 12,-  Foto
A Hastings-i Nemzetközi Sakkverseny: G. Maroczy, Kecskemét 1924, Hongarije, brochure, geniet, slechte staat en vergeeld, met plakband hersteld, 56 pagina's, algebrai. notatie. Het schaaktoernooi te Hastings werd eind 1923 gewonnen door een piepjonge Max Euwe met 7½ uit 9. Op de tweede plaats kwam de Hongaar Maroczy en hij is verantwoordelijk voor de analyses in dit toernooiboekje. 49 partijen zijn in het Hongaars afgedrukt, maar voor Michel-Euwe is plotseling de Nederlandse taal gebruikt en voor Colle-Euwe het Duits. In het midden van de brochure staat een foto afgebeeld van de ontmoeting Euwe-Maroczy.
Smith-Morra Gambit Declined Olomouc, 1996 €6,-  Foto
Smith-Morra Gambit Declined: Olomouc 1996, paperback, figurine notatie, gebruikt, 508 pagina's. De zetten waar het in het geweigerd Morragambiet om draait beginnen met 1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 Pf6. Alle 2081 partijen zijn in korte notatie weergegeven. De periode waarin deze potjes werden gespeeld bestrijken een tijdvak van ongeveer 1954 tot 1996. Elke redelijke variant of mogelijke afwijking die speelbaar is bevonden wordt in deze titel behandeld. Veel namen zijn onbekend, maar er komen ook personen voorbij die een bijdrage aan deze avontuurlijke variant hebben geleverd, zoals voormalige topspelers Kortsjnoj, Polugajevsky, Sveshnikov, Speelman, Browne en Gufeld.
Die Franzosische Verteidigung: H. Tiemann Ludwigshafen, 1998 € 3,-  Foto
Die Franzosische Verteidigung: H. Tiemann, Dreier Verlag, Ludwigshafen 1998, hardcover, goede staat, 208 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. Bijna alle mogelijkheden na de zetten 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 zijn door de schrijver (1934) aan een gedegen onderzoek onderworpen. De partijen die in het boek voorkomen werden medio jaren negentig gespeeld.En degene die het wil doorwerken krijgt waar voor zijn geld, omdat alle pagina's stampvol staan met diagrammen, begeleidende tekst en conclusies. Bovendien staan achterin nog 36 complete potjes en een variantenoverzicht.
Reggio Emilia 1988-1989: E. Paoli
€ 2,50  Foto
Reggio Emilia 1988-1989: E. Paoli, eigen beheer, toernooibulletin, 74 pagina's, redelijke staat, algebrai. notatie. Vanaf 1958 werd in de Italiaanse plaats Reggio Emilia elk jaar rond de jaarwisseling een schaaktoernooi gehouden. De organisator was de Italiaan Enrico Paoli (1908-2005). De laatste editie vond plaats in 2011-2012. Aan het toernooi in 1988-1989 deden 10 spelers mee en de Rus Mikhail Gurevich kwam uiteindelijk als winnaar te voorschijn. Onder de deelnemers namen als Anand, Sax, Ivantsjoek en Ribli. De B-groep werd een prooi voor de Kroatische schaker Vladimir Bukal. Alle potjes uit beide groepen zijn in korte notatie weergegeven.


Neue Schacheroffnungen: T. Schuster Heidelberg, 1979 € 2,-  Foto
Neue Schacheroffnungen: T. Schuster, Falken Verlag, Heidelberg 1979, paperback, 120 pagina's, nette staat. De Duitse schaker Theo Schuster richt in deze titel zijn aandacht op vijf openingen die de zwartspelers kansen bieden om te winnen. Hij breekt een lans voor de Engelse verdediging, de Dameindische verdediging, de Pirc, Frans met Ld7-Lc6 en het damegambiet. Het is jammer dat er alleen openingsfragmenten van toenmalige topspelers aan bod komen, de resterende zetten en de techniek die daarbij komt kijken worden niet gegeven, maar uitslagen nog net wel. Met wat moeite van de schrijver was de term oppervlakkig achterwege gebleven.
Moeilijkheden uit de Schaakpartij: L. Prins Den Haag, 1934 € 5,-  Foto
Moeilijkheden uit de Schaakpartij: L. Prins, Van Goor & Zonen, Den Haag 1934, brochure, algebrai. notatie, goede staat, 46 pagina's. Dit boekje dient in de eerste plaats om de beginner vertrouwd te maken met de schaakpartij. Enig systeem is niet gevolgd, evenmin wordt volledigheid nagestreefd. Veelvuldig voorkomende wendingen vormen het materiaal. Aan de stellingen werd, indien mogelijk,  een ontstaanswijze toegevoegd. Op grond van de overtuiging dat iedere schaker zijn loopbaan dient aan te vangen met het spelen van open spelen en gambieten worden situaties toegelicht die uit zulke openingen kunnen ontstaan. Een beknopt en aardig boekje, waar ook de gevorderde speler iets aan heeft, €5,-


Zauberwelt der Kombination: J. Neistadt
€ 2,-  Foto
Zauberwelt der Kombination: J. Neistadt, Ullstein Sachbuch, pocket, redelijke staat, 186 pagina's, figurine notatie. Wie wil er geen artiest worden in de wereld van combinaties en tactische grappen? Als deze titel is doorgenomen ben je aardig op weg. De Rus Jakow Neistadt verzamelde 357 opgaven uit de wedstrijdpraktijk en sorteerde ze naar thema. Afleiding, blokkade, penning en ruiming zijn enkele van de onderwerpen die in de opgaven aan de orde komen. En mocht het oplossen moeite kosten dan zijn de antwoorden achterin te vinden.
Nieuwe Schaakcuriosa: T. Krabbé Amsterdam, 1977 € 0,50  Foto
Nieuwe Schaakcuriosa: T. Krabbé, Andriessen bv, Amsterdam 1977, paperback, 224 pagina's, redelijke staat. Al sinds jaren in Schaakbulletin (en sinds 1975 in het Amerikaanse Chess Life & Review) vermaakt Krabbé zichzelf en zijn lezers met zijn Schaakcuriosa. Een eerste verzameling daarvan kwam in 1974 in boekvorm uit. In deze nieuwe verzameling verhalen over collectieve blunders, de dolle toren, de gratis zet van Nimzowitsch (de Zwickmühle), de door Troitzky bestudeerde meest zonderlinge capita der eindspeltheorie, en een hoofdstuk over toeval, bluf, mystificatie, wraak en plagiaat. Dat alles geillustreerd met een overstelpende hoeveelheid fraaie partijen, problemen en eindspelstudies uit de schaakliteratuur. Het meest nieuw; de lezer van Schaakbulletin zal in dit boek meer dan 80% materiaal vinden dat niet eerder door Krabbé werd bijeengebracht.
Boost Your Chess 2: A. Joesoepov Glasgow, 2010 € 7,-  Foto
Boost Your Chess 2: A. Joesoepov, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, redelijke staat, 286 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. Artur Joesoepov schreef een serie leerboeken met het idee om de sterkte van amateurs en clubspelers te verbeteren. Na de beginselen, The Fundamentals, volgde Beyond the Basics. In dit tweede deel van deze reeks, Boost Your Chess 2, krijgt de lezer een groot aantal opgaven en moet aan het werk om de oplossing te vinden. Voor een goed antwoord worden punten vergeven. Als de score te laag is wordt geadviseerd om het hoofdstuk nog eens door te nemen. De opgaven komen allemaal uit de praktijk en behelzen allerlei fases van het schaakspel, zoals openingen, tactiek en strategie, middenspel, eindspel en combinaties.
Slavisch Duo: J. Donaldson, J. Silman & G. Flear Summit/Batsford 1988 € 4,-  Foto
Slavisch Duo: J. Donaldson, J. Silman & G. Flear, Summit/Batsford 1988, gebruikt, paperbacks, totaal 333 pagina's, algebrai./figurine notatie, repertoire. Dit duo bestaat uit Semi-Slav Defense Non-Meran Variations en The Slav for the Tournament Player. De Amerikaanse IM's John Donaldson en Jeremy Silman schreven de eerste titel en de Engelse GM Glenn Flear nam het andere boek voor zijn rekening. Allerlei mogelijkheden aan varianten worden besproken, maar aan de Meraner en het Botwinniksysteem wordt voorbijgegaan. The Slav for the Tournament Player leest prettig en is overzichtelijk in zijn opmaak, helaas kan dit niet gezegd worden over het product van onze Amerikaanse vrienden, samen €4,-.


Moderne Endspielstudien: J. Mieses Leipzig, 1919 € 10,-  Foto
Moderne Endspielstudien: J. Mieses, Curt Ronniger, Leipzig 1919, brochure, 80 pagina's, slechte staat, algebrai. notatie, enige potloodaantekeningen. De Duitse schaker Jacques Mieses verzamelde 100 verschillende soorten eindspelstudies van mensen als Rinck, Lazard, Kubbel en Emanuel Lasker en is verantwoordelijk voor de samenstelling, tekst en uitleg. Helaas niet in optimale staat, maar wie is dat wel na 99 jaar?


Man & Paard Schaakstudies: R. Timmer De Bilt, 1994 € 1,50  Foto
Man & Paard Schaakstudies: R. Timmer, Cantecleer, De Bilt 1994, paperback, goede staat, 96 pagina's, algebrai. notatie. Een bundeling van 130 schaaktechnische hoogstandjes, eerder verschenen in de KRO-Mikrogids. Harmonische meesterwerkjes, die door hun bijzondere eenvoud de rijkdom en magische schoonheid van het schaakspel illustreren. Het oplossen ervan is een plezierige bezigheid en zal het inzicht en vaardigheid zeker ten goede komen.
80 Eindspelstudies: C. J. De Feijter Den Haag, 1938 € 10,-  Foto
80 Eindspelstudies: C. J. De Feijter, Van Goor, Den Haag 1938, paperback, keurige staat, 94 pagina's, algebrai. notatie. De helft van de studies die hier worden behandeld zijn gewijd aan de zogenaamde minorpromotie. De oplossing staat op dezelfde pagina als het diagram, dus voor degene met een nieuwsgierig karakter is er de mogelijkheid om het antwoord met iets te bedekken en zelf aan het puzzelen te slaan. 80 jaar oud werkje en betrekkelijk zeldzaam.
77 losse nummers Engels tijdschrift Chess 1938-1964 €32,-  Foto
Een stapeltje van ongeveer 77 losse nummers van het Engelse tijdschrift Chess, Sutton Coldfield, redelijke staat, nietjes enigszins roestig, Engelse notatie. Dit blad verscheen in 1935 voor het eerst en bestaat nog altijd. B. H. Wood (1909-1989) was de stichter en hoofdredacteur tot 1988. De inhoud bestaat uit foto's, toernooi- en partijverslagen, diverse rubrieken, columns en schaaknieuws, maar de nadruk ligt natuurlijk op het schaken in Engeland. Deze losse uitgaven bestrijken een periode van oktober 1938 tot Kerstmis 1964, maar helaas zijn de jaargangen niet compleet en ontbreken een aantal nummers, €32,-
8 en 9de OHRA GM-toernooi 1989/1990: Eigen beheer 1989/1990 € 4,-  Foto
8 en 9de OHRA GM-toernooi 1989/1990: Eigen beheer, goede staat, totaal 180 pagina's, algebrai. notatie. In vroeger tijden werd er in Nederland nog wel eens een hoogwaardig schaaktoernooi georganiseerd. Daar is tegenwoordig niet zo vaak meer sprake van. Deze twee toernooien vonden eind jaren 80 plaats in Amsterdam en de bijbehorende bulletins bevatten ongeveer 285 potjes in korte notatie. Er werd in die dagen geschaakt in een Kroongroep en een grootmeestergroep. Met klinkende namen als Anand, Judit Polgar, Van Wely, Nunn en Kortsjnoi. Sfeerfoto's, rondeverslagen en een overvloed aan diagrammen, samen €4,-.


How to Play the Queen's Gambit Exchange Variation: K. Wicker Nottingham, 1976 € 1,50  Foto
How to Play the Queen's Gambit Exchange Variation: K. Wicker, Chess Player, Nottingham 1976, gebruikt, Engelse notatie, 96 pagina's, repertoireboek. De ruilvariant van het damegambiet wordt vaak door topspelers gehanteerd, ook in matches om het wereldkampioenschap. Ook clubspelers maken er graag gebruik van omdat uitgebreide analyses uit de weg worden gegaan. De Engelsman Kevin Wicker (1953) legt de lezer de onderliggende ideeën voor zowel wit als zwart uit aan de hand van 11 complete partijen uit de grootmeesterpraktijk. Dus ook spelers als Botwinnik, Bronstein, Petrosjan en Uhlmann hadden de afruilvariant in hun arsenaal.
Theorie der Schach-Eroffnungen 10 Spanisch/Drei- und Vierspringerspiel: M. Euwe Hamburg, 1982 € 4,-  Foto
Theorie der Schach-Eroffnungen 10 Spanisch/Drei- und Vierspringerspiel: M. Euwe, Rattmann, Hamburg 1982, paperback, redelijke staat, 332 pagina's. Dit deel werd volledig bewerkt door de Duitse speler en schaaktrainer Samarian. Aan de orde komt het Spaans met zijn vele vertakkingen, zoals de open en gesloten verdediging en het drie- en vierpaardenspel. Ook hier kan de lezer kennismaken met veel diagrammen, fragmenten uit diverse wedstrijden en toernooien, wie tegen elkaar speelden + locatie en oordeel en conclusie wie de beste kansen heeft. Tevens staan tussen het tekstgedeelte complete partijen afgedrukt die smeken om nagespeeld te worden en zaken kunnen verduidelijken.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index