Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 070-3553339, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com.

De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


5 jaargangen New In Chess Magazine Alkmaar, 2011-2015
€ 10,- p.j.
 Foto
5 jaargangen New In Chess Magazine, Alkmaar, Engelstalig: Een prominent lid van D.D. had, hem kennende, de complete inhoud in zijn hoofd opgeslagen en besloot tot een voorjaarsopruiming, gelukkig werd er niets weggegooid. Vandaar dat de jaargangen 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015 nu op deze plek worden aangeboden, maar helaas ontbreekt 1 uitgave en wel nummer 5 van 2013. Een volledige jaargang bestaat uit 8 nummers. De magazines ogen als nieuw, staan boordevol verslagen, partijen en foto's en de prijs per jaargang bedraagt €10,-
Zaschita Aljechina: V. Bagirov Moskou, 1987 € 3,50  Foto
Zaschita Aljechina: V. Bagirov, Moskou 1987, paperback, gebruikt, algebrai. notatie, Russisch, repertoireboek, 254 pagina's. De favoriete opening van Vladimir Bagirov (1936–2000) was de Aljechinverdediging die hij regelmatig speelde. Dus is het niet verwonderlijk dat alle mogelijke zijtakken en mogelijkheden in deze Russische uitgave uitgebreid aan de orde komen. Van origine was hij een Russische Let die al jong talent had voor schaken. Zijn beste resultaat was een vierde plaats in het Russisch kampioenschap van 1960. Op latere leeftijd schreef hij een aantal boeken en hield zich bezig met training van o.a. Shirov en Shabalov.  Ook deed hij in 1985 nog secondantenwerk voor Tal tijdens diens match met Timman in Montpellier. Bagirov stierf aan een hartaanval tijdens een partij in Finland.
Het Timman Matchboek 2: Samenstelling N. Paulssen Eindhoven, 1993 € 2,50  Foto
Het Timman Matchboek 2: Samenstelling N. Paulssen, Schaaknieuws, Eindhoven 1993, paperback, gebruikt, 106 pagina's, algebrai. notatie. In 1993 stond Jan Timman voor de tweede keer in zijn carrière in de finale van het kandidatentoernooi. Elke voorafgaande match leverde genoeg materiaal voor diepgaande analyses op. Dus versloeg hij eerst Hübner, Kortsjnoi en Joesoepov om tegen Short in El Escorial (Spanje) het onderspit te delven. Alle partijen die Timman speelde worden in dit boekje van commentaar voorzien door een groot aantal Nederlandse meesters en grootmeesters. Met beschouwingen, foto's en tabellen.
The Tactical Grob: C. Bloodgood Sutton Coldfield, 1976 € 3,-  Foto
The Tactical Grob: C. Bloodgood, Chess Ltd., Sutton Coldfield 1976, paperback, 52 pagina's, Engelse notatie, als nieuw, repertoireboek. Claude Bloodgood (1937–2001) was een omstreden Amerikaanse schaker. Gedurende zijn jeugd kwam hij in aanraking met justitie en werd verscheidene malen gearresteerd. In 1970 werd hij wegens moord op zijn moeder veroordeeld tot de doodstraf, maar dat werd omgezet in levenslang. Bloodgood speelde vanuit de gevangenis duizenden partijen via briefwisseling en met medegevangenen. Ook schreef hij drie boeken over openingen, o.a. The Tactical Grob (1.g4). In dit boekje staan een groot aantal partijen van Grob en Bloodgood.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index


Jaargang 1961 El Ajedrez Espanol Madrid, 1961 € 25.-  Foto
Jaargang 1961 El Ajedrez Espanol: Madrid 1961, gebonden in groen linnen, fraaie band, Spaanse notatie. Het officiële tijdschrift van de Spaanse schaakbond en met ruime aandacht voor Spaanse spelers en hun lotgevallen in binnen- en buitenland. Verder bestaat de inhoud uit veel potjes, foto's, toernooiverslagen en andere rubrieken. Enige kennis van de Spaanse taal is vereist, vooral het naspelen van de partijen kan problemen opleveren.
The Scotch Game: P. Wells Londen, 1998 € 5,-  Foto
The Scotch Game: P. Wells, Batsford, Londen 1998, paperback, gebruikt, figurine notatie, 160 pagina's. Dit onderhoudende boek over de Schotse opening behandelt drie belangrijke varianten en wel de Schmidtvariant 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4.Pxd4 Pf6, de klassieke variant 4...Lc5 en andere vierde zetten voor zwart, zoals de zet van Steinitz 4...Dh4 en andere voortzettingen. De Engelse auteur gebruikt 88 partijen als voorbeeld en geeft daarbij toelichting met kennis van zaken.
Groningen 1996, 1997 en 1998 Groningen € 16,-  Foto
Groningen 1996, 1997 en 1998: 3 toernooiboeken, paperback, goede staat, Nederlandstalig, figurine notatie. Deze delen bevatten veel interviews met diverse spelers, rondeverslagen en foto's en de meeste partijen zijn weergegeven in korte notatie. Groningen 1997 bestaat uit drie delen: alle partijen uit het knock-outtoernooi dat Anand won en de partijen tegen wereldkampioen Karpov in Lausanne, de kandidatenwedstrijd vrouwen en het open toernooi. Groningen 1996 bestaat uit potjes die werden gespeeld in het grootmeestertoernooi/open grootmeestertoernooi. Het toernooi 1998 was iets soberder, namelijk een invitatietoernooi en een open grootmeestertoernooi. Deze 3 fraaie toernooiboeken zijn te koop voor €16,-


Endspielpraxis Im Schach: L. Pachman Munchen, 1977 € 1,50  Foto
Endspielpraxis Im Schach: L. Pachman, Heyne Verlag, Munchen 1977, pocket, redelijke staat, 198 bladzijden, algebrai.notatie. In het eindspel gaat het om sterk vereenvoudigde stellingen die drie karakteristieke kenmerken bevatten: de actieve rol van de koning, de pionpromotie - belangrijkste strategische doel, en strategie overstijgt tactiek. GM Ludek Pachman laat elementaire eindspelstellingen zien uit de praktijk en geeft de oplossingen. Uiterst leerzaam en verhelderend.
Schaakpartijen van Dr. M. Euwe: Lod. Prins Den Haag, 1939 € 15,-  Foto
Schaakpartijen van Dr. M. Euwe: Lod. Prins, Van Goor Zonen, Den Haag 1939, gebonden, 252 pagina's, in goede staat. Dit boek met partijen van Euwe is uit het Engels bewerkt door Lodewijk Prins. De inleidingen bij de partijen verzorgde de Amerikaanse auteur Fred Reinfeld en het gedegen commentaar bij de potjes nam Euwe zelf voor zijn rekening. De partijen die in dit boek staan werden gespeeld tussen 1920 en 1939, een periode van toenemende schaakkracht die resulteerde in de wereldtitel. Het boek is verdeeld in een aantal hoofdstukken: leertijd, opkomst, volle ontwikkeling, de eerste match om het wereldkampioenschap, wereldkampioen, de tweede match om het wereldkampioenschap, ex-wereldkampioen. De 75 partijen in dit boek zijn het nog steeds waard om nagespeeld te worden. En ook een manier om eer te bewijzen aan de enige Nederlandse wereldkampioen.


Lehreiche Kurzpartien: J. Benzinger Hamburg, 1964 € 3,-  Foto
Lehreiche Kurzpartien: J. Benzinger, Rattman Schacharchiv, Hamburg 1964, paperback, 196 pagina's, goede staat, Duitstalig. Een hoop mensen vinden het amusant om korte partijtjes na te spelen. In dit boekje staan 300 ''kurzpartien''. De schrijver geeft bij elke pot commentaar d.m.v. voetnoten waar de partij van de rails gaat,
en ook aanbevelingen waar men slimmer had kunnen voortzetten. Hij was tevens zo vriendelijk ook een aantal van zijn eigen partijen op te nemen, maar geen nullen... Het boekje put uit 91 openingen waarin een speler de draad kwijt raakt. Leuk en leerrijk om na te spelen, en het overkomt ons allemaal wel eens.
Pirc-Ufimzew Verteidigung: G. Friedstein Heidelberg, 1981 € 3,-  Foto
Pirc-Ufimzew Verteidigung: G. Friedstein, Schmaus Schachverlag, Heidelberg 1981, paperback, 188 pagina's, algebraische notatie, Duitstalig, redelijk. Openingsboek, samengesteld door German Friedstein (1911-2001). In de 80er jaren van de vorige eeuw was dit hét boek over de Pirc, 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6. Spelers als Timman, Hartoch, Ree en Donner hadden het waarschijnlijk op hun nachtkastje liggen. In Rusland spreekt men van de Ufimzew-verdediging, genoemd naar Anatoli Ufimzew (1914-2000), een speler uit Kazachstan die met dit systeem begon te experimenteren, maar dan met 3...c6. Achterin staan 13 voorbeeldige partijen.
Verflixte Fehler: A Mazukevitsj Berlin, 1989 € 3,50  Foto
Verflixte Fehler: A Mazukevitsj, Sportverlag Berlin 1989, hardcover met omslag, prima staat, 236 pagina's. Elke schaakspeler loopt wel eens tegen een hele snelle nul aan. Clubspelers natuurlijk vaker dan profs. In dit boek staan 500 partijen die in een klein aantal zetten werden beslist. Kurzpartien, dus. Ze zijn op opening ingedeeld en de schrijver heeft er wat licht commentaar bijgeleverd. Voor naspelenden leerrijk en vermakelijk, en natuurlijk komt er ook wel wat leedvermaak om de hoek kijken. Degene met interesse kunnen dit amusante boekje op de kop tikken voor €3,50
Typische Fehler: A. Suetin Berlijn, 1980 € 3,50  Foto
Typische Fehler: A. Suetin, Sportverlag Berlin, Berlijn 1980, gebonden met omslag, redelijke staat, 188 pagina's, algebrai. notatie. Dit boek van de Russische GM Suetin behandelt thema's die verband houden met het maken van fouten tijdens een partij. Hij onderzoekt welke oorzaken ten grondslag liggen van fouten tijdens een partij, o.a. doorrekenen varianten, stellingsoordeel, indeling bedenktijd, positiegevoel. Voor dit boek heeft Suetin een groot aantal partijen bijeen vergaard die dienen als voorbeeld. Uitleg bij de verschillende onderdelen kunnen bijdragen om een betere prestatie te leveren.


Botwinnik - Tal: L. Abramov & S. Flohr Hamburg, 1960 € 4,-  Foto
Botwinnik - Tal: L. Abramov & S. Flohr, Wildhagen Verlag, Hamburg 1960, Duitstalige brochure, geniet en vergeeld, 68 pagina's. Salo Flohr analyseerde alle 21 partijen in deze brochure, waarin wordt uiteengezet hoe Tal de wereldtitel overnam van Botwinnik. Het boekje is rijkelijk voorzien van diagrammen, maar dat is traditie bij deze uitgeverij. De sfeertekeningen en indrukken tijdens de partijen zijn opgetekend door Lev Abramov, dezelfde persoon die in 1970 captain was van het Russische team tijdens de match tegen de rest van de wereld. Maar dat was weer een ander verhaal...
Queen's Indianpaar: E.Geller & J. Aagaard Londen, 1992/2002 € 16,-  Foto
Queen's Indianpaar: E.Geller & J. Aagaard, Batsford/Everyman, Londen 1992/2002, totaal 438 pagina's, beide paperbacks, goede staat, figurine notatie, Engelstalig. Het Dame-Indisch ontstaat na de zetten 1. d4 Pf6 2. c4 e6 3.Pf3 b6. De Oekraïnse schaker Efim Geller (1925-1998), ooit kandidaat voor de wereldtitel, schreef in 1992 The Complete Queen's Indian, een puur repertoireboek. Hij legt in twaalf hoofdstukken de meest voorkomende varianten uit die vanuit deze speelwijze kunnen ontstaan. Het andere boek heeft als titel Queen's Indian Defence en werd samengesteld door de Schotse schaker en uitgever Jacob Aagaard. In dit ietwat recentere werk besteedt hij aandacht aan de vele positionele en taktische ideeën voor zowel wit als zwart. Door het fileren van meer dan zestig partijen van vooraanstaande GM's zoals o.a. Karpov, Timman en Kortsjnoi loodst hij de lezer door moderne hoofdvarianten en achterbakse afwijkingen en maakt hij hem deelgenoot van zijn conclusies. Samen €16,-
Schakend Nederland 1977 1977 € 7,-  Foto
Schakend Nederland 1977: K.N.S. B. 1977, bijna complete jaargang, alleen december 1977 ontbreekt, gebonden in groen linnen, goede staat, algebrai. notatie. Met veel partijen, eindspel- en brievenrubriek, foto's, tabellen en toernooiverslagen. Wilt U graag weten wat er zich allemaal afspeelde op schaakgebied in Nederland precies veertig jaar geleden? U komt meer te weten voor de vriendelijke som van €7,-
Die Russische Verteidigung: B. Toth Bazel, 1987 € 2,50  Foto
Die Russische Verteidigung: B. Toth, Praxis Verlag, Bazel 1987, paperback, keurige staat, 100 pagina's, algebrai. notatie. Het eerste gedeelte bestaat uit een theoretische onderbouwing van de Russische opening. Verder zijn er 33 partijen meegenomen, waaronder enkele van de schrijver. Bela Toth is Hongaar van origine, 73 jaar en was vijf keer kampioen van Italië.


Die Eröffnung 1. b2-b4: A. P. Sokolsky Hamburg, 1964 € 3,-  Foto
Die Eröffnung 1. b2-b4: A. P. Sokolsky, Rattmann, Hamburg 1964, paperback, 156 pagina's, ietwat vergeeld, algebraische notatie. De auteur van dit boek, van origine Russisch, heeft recht van spreken want het opspelen van de b-pion staat ook bekend als de Sokolskyopening. Er staan in zijn totaliteit 61 volledig uitgewerkte potjes in dit boekje en ijdelheid is hem niet vreemd, aangezien hij verantwoordelijk is voor een groot aantal winstpartijen. Sokolsky speelde mee in vier Russische kampioenschappen en was ook correspondentieschaker. Hij werd twee keer kampioen van Oekraine. Met varianten, toelichting en aanvullend commentaar.
3 Jaargangen Schaakbulletin Amsterdam 1979-1982 € 18,- p.s.
 Foto
3 Jaargangen Schaakbulletin: Amsterdam 1979, 1981 en 1982, gebonden in rood linnen, prima staat, algebrai. notatie. Schaakbulletin zag het levenslicht in 1968. Aanvankelijk bevatte dit tijdschrift vooral een opsomming van partijen. In 1970 kwamen Jan Timman en J. H. Donner bij dit blad, waarna steeds meer commentaren en partijanalyses werden opgenomen. In 1984 verscheen het laatste nummer van Schaakbulletin samen met het eerste nummer van New In Chess, dat nog steeds bestaat. De inhoud van deze drie jaargangen Schaakbulletin bestaat uit een veelvoud aan partijen uit binnen- en buitenland, toernooiverslagen, interviews, brievenrubriek, impressies, tabellen en foto's. De jaargangen kosten per stuk €18,-
4 Jaargangen New in Chess Alkmaar 1985-1988 € 18,- p.s.
 Foto
4 Jaargangen New in Chess: Alkmaar 1985, 1986, 1987, 1988, gebonden in rood linnen, uitstekende staat, figurine notatie, Nederlands/Engelstalig. Dit tijdschrift bestaat inmiddels al 33 jaar en het verschijnt acht keer per jaar. De inhoud van het blad is in de loop der jaren weinig veranderd en bestaat uit annotaties door de (toenmalige) beste spelers, toernooireportages, interviews, eindspelen, foto's en tekeningen en nog meer zaken die gerelateerd zijn met schaken. In 1986 werd het tijdschrift Engelstalig.  Deze vier jaargangen uit een roemrijk verleden hebben een prijskaartje van €18,- per stuk.


Grünfeld Exchangeduo: M. Pein & A. Dempsey Londen/Nottingham, 1981/1989 € 3,-  Foto
Grünfeld Exchangeduo: M. Pein & A. Dempsey, Batsford/Chess Player, Londen/Nottingham 1981/1989, paperback, gebruikt, totaal 207 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. Dit stel bestaat uit de titels Grünfeld Defence: Exchange Variation van IM Pein (1960) en Modern Exchange Grünfeld van A. Dempsey. De eerstgenoemde behandelt de 7. Lc4-variant, terwijl Dempsey de lezer verhaalt op de 7. Pf3-variant. Wat direct opvalt aan het boek van The Chess Player is de wanordelijke brij aan varianten. Voor degene die wat moeite wil doen en deze opening graag speelt, samen €3,-
De Nordwalder Variant: S. Bücker Zutphen, 1986 € 1,50  Foto
De Nordwalder Variant: S. Bücker, Thieme Zutphen 1986, paperback, 88 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Het Koningsgambiet is altijd al een geliefd aanvalswapen voor de witspeler geweest. De opmars van de f-pion, reeds op de tweede zet, heeft zo'n strijdlustig karakter, dat er onvermijdelijk een hevig gevecht op het schaakbord  zal ontbranden. Met 2...Df6!, de Nordwalder variant, in 1980 door de auteur voor het eerst gespeeld, wordt de onmiddellijke tegenaanval ingeleid. Deze moderne conceptie leidt tot ongewone stellingen die in deze uitgave uitvoerig worden behandeld. F.I.D.E.-meester Bücker heeft al een reeks verrassende openingsideeën in de toernooipraktijk gebracht en in publicaties gemotiveerd.
4...Pe4 in der Französischen Verteidigung: D. Konca & J. Przewoznik Würzburg, 1994 € 3,-  Foto
4...Pe4 in der Französischen Verteidigung: D. Konca & J. Przewoznik, Olbrich Verlag, Würzburg 1994, paperback, 120 pagina's, nette staat, algebrai. notatie, repertoireboek, vertaald uit het Pools. Het is nooit aan te raden om twee keer met hetzelfde stuk te spelen. De twee auteurs proberen na 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pd2 Pf6 4. e5 Pe4 aan te tonen dat de vierde zet van zwart toch speelbaar is. 8 partijen zijn uitvoerig geanalyseerd en 17 partijen zijn afgedrukt in korte notatie. Het repertoiregedeelte is gebaseerd op ontmoetingen en ervaringen tussen voornamelijk Poolse spelers.
Leer Schaken met Jan Timman en Hans Böhm 1979 € 7,50  Foto
Leer Schaken met Jan Timman en Hans Böhm: M.C.R. Productions 1979. Deze box bevat een schaakbordje en stukjes, een instruktieboekje en een langspeelplaat. Op kant 1 van de puntgave l.p. worden de invloed van het centrum en de Spaanse opening besproken en op kant 2 volgt een analyse van een partij Browne-Ljubojevic uit 1978. De ondersteunende muziek is van P. Tschaikowsky en wel symphonie nummer 4, opus 36. Dit opmerkelijke stuk schaakgeschiedenis kost €7,50


Das Angenommene Königsgambit: A. Bangiev Ludwigshafen, 1996 € 3,-  Foto
Das Angenommene Königsgambit: A. Bangiev, Dreier Verlag, Ludwigshafen 1996, hardcover, 160 pagina's, goede staat, repertoireboek. De auteur Alexander Bangiev (1946) is een specialist in het Koningsgambiet en gaat dieper in op de verschillende soorten verdedigingen die zwart ter wille staan. Hij verzamelde veel complete partijen uit de Duitse competitie en die doen dienst als verwijzing tussen de tekst. Het Kieseritzkygambiet en de Fischer-, Becker-, Winawer-, Schallop-, Cunningham- en Moderne verdediging worden uitvoerig besproken,  maar wat spijtig is dat men zich door een brei van varianten heen moet worstelen. Maar zonder inzet geen resultaat.
8 deeltjes E.C.O.: Moravian Chess Olomouc 1996-1999 € 1,- p.s.
 Foto
8 deeltjes E.C.O.: Moravian Chess, Olomouc 1996-1999, geniete brochure, goede staat, figurine notatie. Elke brochure bestaat uit ongeveer 450 partijen in korte notatie. De openingen die aan bod komen zijn het aangenomen Smith-Morra gambiet, Siciliaans Sveshnikov 9. Lf6:, Siciliaans Alapin 2. c3 Pf6 3. e5 Pd5 4. d4 cxd4 5. Pf3 deel 1 en 2, Grünfeld-Indisch 1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. Pf3 Lg7 5. Lg5, Grünfeld-Indische afruilvariant 7. Pf3 i.p.v. 7. Lc4, Koningsindisch 5. g3 en Schots zonder 4....Pf6 en 4...Lc5. Ze zijn ook los verkrijgbaar en kosten €1,- per stuk. Bij afname van alle deeltjes is de prijs €7,-
Schaakkampioenschap van Nederland 1972: B. Withuis Amsterdam, 1972 € 2,-  Foto
Schaakkampioenschap van Nederland 1972: B. Withuis, K.N.S.B./Schaakbulletin, Amsterdam 1972, paperback, 110 pagina's, algebrai. notatie, nette staat. Aan dit kampioenschap deden 12 spelers mee, waaronder de broeders Timman en Hans Ree. Na een spannend verloop en een bewogen slotronde ging IM Coen Zuidema aan de haal met de eerste prijs. De analyses in dit boekje zijn van Jan Timman en de winnaar. Met inbegrip van foto's en rondeverslagen zijn alle potjes van dit Nederlands kampioenschap na te spelen.
Is Schaken Alleen Logisch Denken?: F. Naerebout Amsterdam € 8,-  Foto
Is Schaken Alleen Logisch Denken?: F. Naerebout, Van Goor, Amsterdam, brochure, 36 pagina's, keurige staat. Een beknopte psychologische studie voor gevorderde schakers. De schrijver, ooit lid van het Amsterdamse V.A.S., heeft een uitgesproken mening over onderwerpen die de lezer bekend zullen voorkomen, zoals onderschatting, tegen het bord spelen, concentratie, angst-bluf, remise-perikelen, tijdnood en stijl. Ook over eigenschappen van karakter zegt de auteur herkenbare dingen in dit gedateerde, maar toch lezenswaardige boekje.


The complete Semi-Slav: P. Wells Londen, 1994 € 3,-  Foto
The complete Semi-Slav: P. Wells, Batsford, Londen 1994, paperback, beduimeld, iets vergeeld en gebruikt, 304 pagina's, figurine notatie, repertoireboek, Engelstalig. Het uitgangspunt ontstaat na de zetten 1. d4 d5 2.c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 e6. Daarna gaat Wells dieper in op de varianten na 5. Lg5, komt de Meranerverdediging 1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 e6 5. e3 Pbd7 6. Ld3 dxc4 aan bod en als laatst de vertakkingen en zijvarianten zoals 6. Dc2 Ld6 7. g4. De Engelse schaker en schrijver Peter Wells (1965) is niet meer actief, maar voor dit boek bekeek hij minutieus 37 partijen van elitespelers die tussen 1984 en 1993 werden gespeeld.
Die Katalanische Eroffnung: A. Raetski & M. Chetverik Schwieberdingen, 2001 € 4,-  Foto
Die Katalanische Eroffnung: A. Raetski & M. Chetverik, Kania, Schwieberdingen 2001, hardcover, goede staat, figurine notatie, 208 pagina's, Duitstalig. Het Catalaans wordt gekenschetst als vreedzaam, maar de werkelijkheid is dat de strijd positioneel gestreden wordt. De kleinste fout kan tot een hopeloze en passieve stelling leiden. De twee Russische auteurs hebben de aandacht toegespitst op diverse verdedigingszetten voor zwart: 5..Pc6/..a6/..b5/..c6/..Ld7/..Pbd7/..c5/..Lb4/..Le7. Het Catalaans is een flexibele opening, het kan worden gebruikt om het Orthodox Damegambiet en Indische systemen te bestrijden. Typografisch overzichtelijk en inhoudelijk gedegen, maar ietwat saai om door te nemen.
Testbuch der Eröffnungsfallen: G. Treppner Hollfeld, 1988 € 3,-  Foto
Testbuch der Eröffnungsfallen: G. Treppner, Beyer Verlag, Hollfeld 1988, 126 pagina's, prima staat, Duitstalig. De opzet van dit boek is simpel: de lezer krijgt 120 stellingen te zien. Bij elke stelling worden drie vragen gesteld, multiple choice dus en slechts 1 antwoord is juist. Zoals de titel aangeeft gaat het hier om stellingen die vanuit de opening snel uit de rails liepen. De antwoorden en desbetreffende toelichtingen zijn achterin te vinden. De aandachtige student krijgt op deze manier een idee en het bijbehorende fingerspitzengefühl wat wel en wat niet afkeurenswaardig is. Een uitstekend boek voor clubspelers.


Queen's Pawn, Moravian Chess Olomouc, 1999 € 1,-  Foto
Queen's Pawn, Moravian Chess, Olomouc 1999, brochure, 64 pagina's, goede staat, figurine notatie. 24 verschillende vertakkingen kan men in deze brochure over het Damepionspel vinden. Dat komt neer op 414 complete partijen, geen tekst en korte notatie. De grootste hoeveelheid werd gespeeld tussen 1990 en 1996.
13e ECI Schaaktoernooi Sas van Gent, 1986 € 2,-  Foto
13e ECI Schaaktoernooi: Sas van Gent 1986, brochure, 80 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. In 1986 werd er in Sas van Gent een kleine meestergroep georganiseerd. Er deden 10 spelers mee, waaronder drie Zuiderburen, en daarnaast was er het open internationale jeugdtoernooi met 24 deelnemers uit 20 landen. De Nederlandse schaker Frans Borm won de meestergroep. In dit toernooiboekje kunt U alle partijen vinden en zonodig naspelen. De meeste potjes zijn afgedrukt in korte notatie, maar sommige deelnemers vonden het noodzakelijk om een toelichting te verschaffen in de vorm van een analyse. Ook met enige foto's.
Schaakschakeringen 1982-1985 1982-1985 € 8,-  Foto
Schaakschakeringen 1982-1985: gebonden in geel linnen, prima staat, 588 pagina's, algebrai. notatie. Schaakschakeringen was het orgaan van de Nederlandse correspondentieschaakbond. De inhoud van deze bundeling van vier opeenvolgende jaargangen bestaat uit uitslagen en berichten, aankondigingen, bespiegelingen en rubrieken, foto's en vooral zeer veel correspondentiepartijen met vakkundige uitleg.
Wolga-Benkogambit: R. Schwarz Heidelberg, 1977 € 3,-  Foto
Wolga-Benkogambit: R. Schwarz, Schachverlag Rudi Schmaus, Heidelberg 1977, paperback, gebruikt en met aantekeningen, 156 pagina's, algebrai. notatie. Dit gambiet ontstaat na de zetten 1. d4 Pf6 2. c4 c5 3. d5 b5. De Tsjechische schaker Karel Opočenský (1892-1975) was de eerste die in 1936 met deze opening begon te experimenteren. De schrijver is er van overtuigd dat het zwart kansrijk en veelbelovend spel geeft. De genaturaliseerde spelers Pal Benko en Lev Alburt hebben in de 60/70er jaren veel gedaan om de theorie omtrent deze opening in kaart te brengen. Het boekje verschaft de nodige kennis en biedt tevens 75 partijen die in bovengenoemde periode werden gespeeld.


Rook Endings: G. Levenfisch & V. Smyslov Londen, 1975 € 6,-  Foto
Rook Endings: G. Levenfisch & V. Smyslov, Batsford, Londen 1975, gebonden met omslag, vergeeld, 224 pagina's, Engelse notatie. De twee Russische grootmeesters verstrekten met dit boek een belangrijke bijdrage tot de meest voorkomende en minst begrepen eindspelen, toreneindspelen. Grigori Levenfisch (1889-1961), kampioen van Rusland in 1934 en 1937, schreef het manuscript in 1956 en benaderde Smyslov om het te laten controleren op fouten. In 1957 verscheen het in Rusland met als (vertaalde) titel The Theory of Rook Endings met de namen van beide auteurs. Valeri Smyslov (1921-2010) verklaarde later openlijk dat het meeste werk was gedaan door Levenfisch. Vooral toren- en pioneindspelen zijn moeilijk, maar komen relatief vaak op het bord. Clubschakers en de liefhebber van het artistieke zullen aan dit boek plezier beleven. Ook voor jongere spelers is het aanbevelenswaardig, omdat dit soort eindspelen het zwakste gedeelte van hun techniek vormen.
Spanisch 1: R. Schwarz Hamburg, 1981 € 4,-  Foto
Spanisch 1: R. Schwarz, Rattman, Hamburg 1981, gebonden in groen linnen, goede staat, algebrai. notatie, 240 pagina's, repertoireboek, Duitstalig. De schrijver hield zich in de 60er en 70er jaren van de vorige eeuw bezig met het schrijven van een reeks openingsboeken en heeft in totaal 144 partijen voor dit deel verzameld en er zijn bevindingen op losgelaten. Het thema is de Spaanse ruilvariant in drie vormen: 4. Lxc6, 5. Lxc6 en 6. Lxc6. Er zijn slechts 4 partijen opgenomen met 5. Lxc6, drie daarvan werden gewonnen door wit. Bij de andere twee systemen heeft wit de overhand, maar zwart kan vechten.
Sizilianisch IV: R. Schwarz Hamburg, 1984 € 9,-  Foto
Sizilianisch IV: R. Schwarz, Rattmann, Hamburg 1984, gebonden in groen linnen, iets vergeeld, algebrai. notatie, 440 pagina's, Duitstalig, repertoireboek. Het is een wonder dat er profschakers zijn die de hoofdvarianten van het Siciliaans niet schuwen. Dit volk moet zich constant op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Voor een clubschaker is dit een schier onmogelijke taak. Het bovenstaande standaardwerk is wellicht te hoog gegrepen voor gewone stervelingen en compleet gewijd aan de Richter-Rauzervariant van het Siciliaans, 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 d6 6. Lg5 e6 7. Dd2 Le7 8. 0-0-0. Er zijn twee vertakkingen die behandeld worden, zonder afruil op d4 en met afruil op dit veld. Maar voor de liefhebbers die dit complexe systeem willen gaan spelen zijn er 226 grootmeesterlijke partijen verzameld.
Zakschaakspelletje
€ 8,-  Foto
Zakschaakspelletje van plastic met rode en witte stukjes, compleet en in uitstekende staat, 14 cm breed, 17 cm lang en 3 cm hoog. Voor de speler die graag na afloop van een partij een bepaalde stelling nader wil bekijken. Het spelletje met deksel bevat ook twee sleuven waarin de geslagen stukjes kunnen worden opgeborgen.


Die Alapin-Variante in der Spanischen Eröffnung: B. Lach Schwieberdingen, 1995 € 1,-  Foto
Die Alapin-Variante in der Spanischen Eröffnung: B. Lach, Kania Verlag, Schwieberdingen 1995, paperback, gebruikt, 62 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. De Russische speler Semion Alapin (1856-1923) had een excentrieke stijl en speelde ooit na 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 de zet Lb4? Euwe had er vele jaren later geen goed woord voor over en ook Keres veroordeelde de zet omdat het de ontwikkeling van de tegenstander ten goede komt. Alapin echter had nog nooit van deze twee spelers gehoord en behaalde er redelijke resultaten mee, en dus besloot de Zweedse schaker Johnny Hector het rond 1990 ook te gaan spelen. Het resultaat was rampzalig. Geen groots boek, er worden slechts fragmenten getoond en hier en daar een oordeel wie het beste spel heeft. Meer bestemd als verrassingswapen.
Leningrad Dutchduo: B. Ivkov & M. Skoko/J. Ehlvest 1990/1993 € 6,-  Foto
Leningrad Dutchduo: B. Ivkov & M. Skoko/J. Ehlvest, Belgrado 1990/Batsford 1993, paperbacks, totaal 320 pagina's, gebruikt, algebrai./figurine notatie, repertoireboeken, Engelstalig. Beide boeken besteden aandacht aan de hoofdvariant 1.d4 f5 2.g3 Pf6 3.Lg2 g6 4.Pf3 Lg7 5.0-0 0-0 6.c4 d6 7.Pc3 De8. Ivkov en Skoko behandelen de acht voornaamste varianten, Ehlvest heeft er zeven onder de microscoop gelegd. Door de teksten te vergelijken kan men zich een oordeel vormen over de speelbaarheid van een bepaalde variant. In Leningrad Dutch 1, co-auteur Borislav Ivkov (1933), staan achterin als bonus 15 complete partijen. De Est Jaan Ehlvest (1962) zag hiervan af, maar verzamelde veel materiaal over deze complexe opening. Samen €6,-


Schaken met Grootmeesters: R. Keene Amsterdam, 1977 € 4,50  Foto
Schaken met Grootmeesters: R. Keene, Andriessen bv., Amsterdam 1977, paperback, 160 pagina's, algebrai. notatie, prima conditie. Het uitgangspunt van dit boek was dat 15 grootmeesters twee partijen uitvoerig analyseren - een overwinning van zichzelf, die om de een of andere reden in zijn geheugen gegrift staat - en een overwinning van een andere speler, die een blijvende indruk maakte. In verschillende gevallen was dit een partij waarin de schrijver zelf verslagen werd. Spelers als o.a. Tal, Timman, Browne, Ree, Gufeld en Larsen laten in totaal 30 potjes zien, elk met zijn eigen geschiedenis en achtergrond.
The Complete Grunfeld: A. Suetin Londen, 1991 € 5,-  Foto
The Complete Grunfeld: A. Suetin, Batsford, Londen 1991, paperback met enige aantekeningen, figurine notatie, 306 pagina's, repertoireboek. Alexei Suetin's boek behandelt de belangrijkste varianten van deze populaire en tweesnijdende opening. De eerste 6 hoofdstukken zijn gewijd aan de afruilvariant, daarna volgen 9 hoofdstukken over verschillende verwante systemen. Het werk vult een leemte in de schaakliteratuur d.m.v. een moderne en veelomvattende behandeling en is ideaal voor een ieder, wit of zwart, die deze opening wil gaan spelen.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index