Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com.

De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Chess Opening Essentials 2: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2009 € 17,-  Foto
Chess Opening Essentials 2: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2009, paperback, als nieuw, 288 pagina's. Tweede deel van een toegankelijke handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle mogelijke openingen die met 1.d4 beginnen uiteengezet. Het grootste deel van het boek schenkt aandacht aan het Damegambiet in al zijn verschijningen, vormen en varianten. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het basale karakter. Zet de plannen voor beide kleuren uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geillustreerd met een aantal partijen. Het helpt de beginner en gevorderde speler in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar stijl en smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.
An Opening Repertoire for the Attacking Player: R. Keene & D. Levy Londen, 1976 € 3,-  Foto
An Opening Repertoire for the Attacking Player: R. Keene & D. Levy, Batsford, Londen 1976, algebrai. notatie, gebruikt, 124 pagina's. De gemiddelde club- of toernooispeler heeft weinig tijd om de uitdijende theorie van het schaakspel te studeren, maar wil voor alles een speelbaar middenspel. Dit boek verstrekt veel wat voor de fantasierijke schaker interessant kan zijn om scherpe posities te bereiken en goede vooruitzichten te bieden. De twee auteurs hadden aan 19 hoofdstukken voldoende om de meest voorkomende openingen uit te diepen. GM Raymond Keene heeft vele schaakboeken op zijn naam, zoals "How to Play the Nimzo-Indian"en "Batsford Chess Openings". IM David Levy is een specialist in scherpe varianten, zoals  "Sicilian Dragon: Classical and Levenfish Variations"en "How to Play the King's Indian Defence".
Die Tarrasch-Verteidigung: H. Keilhack Ludwigshafen, 1993 € 4,-  Foto
Die Tarrasch-Verteidigung: H. Keilhack, Dreier Verlag, Ludwigshafen 1993, paperback, enige notaties, 298 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. De Tarraschverdediging is een universeel verdedigingssysteem dat niet alleen in zijn oervorm 1.d4 d5 2.c4 e6 3.pc3 c5, maar ook tegen de openingszetten 1.pf3, 1.c4 en g3 aangewend kan worden. De Duitse schaker Siegbert Tarrasch had een heilig geloof in zijn eigen opening en latere spelers als Spassky en Kasparov pasten de Tarraschverdediging graag toe. Harald Keilhack onderzocht de vele mogelijkheden die deze opening herbergt en stelde dit boek samen.


Wen die Götter Lieben...: H. Wieteck Bad Bramstedt € 4,-  Foto
Wen die Götter Lieben...: H. Wieteck, NORD, Bad Bramstedt, 64 pagina's, paperback, figurine notatie, redelijke staat. Een selectie partijen van vroeg gestorven schaakspelers. De Duitse samensteller Helmut Wieteck begint bij Greco en eindigt met Janos Flesh, een Hongaarse schaker die omkwam bij een auto-ongeluk in Engeland. Een ietwat morbide boekje, maar de potjes die erin staan zijn zeer de moeite waard om na te spelen. Jammerlijk is dat voor de tekstletter een zeer klein corps is gebruikt, maar een goede leesbril kan dit euvel verhelpen.
De Najdorfvariant: T. Hosking, B. Wade, N. Heymann
€4,-  Foto
De Najdorfvariant: T. Hosking, B. Wade, N. Heymann, Rochade Europa, totaal 160 pagina's, brochure, figurine notatie, prima staat. Het eerste boekje is uit de serie Developments in the Sicilian en bestaat uit een selectie van 120 Najdorfpotjes die tussen 1985 en 1987 werden gespeeld. Het werd samengesteld door Tony Hosking en Bob Wade, ook zijvarianten worden in dit deeltje toegelicht. Het tweede boekje is getiteld Schnellkurs in Sizilianisch en de samensteller is de Duitse schaker Norbert Heymann. Hij verzamelde een groot aantal bekende en ook onbekende Najdorfpartijen uit de jaren '90 van de vorige eeuw. Uitleg bij de partij is summier, maar het geeft een aardig beeld over deze opening. Samen €4,-.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index


Chess Opening Essentials 3: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2009 € 17,-  Foto
Chess Opening Essentials 3: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2009, paperback, als nieuw, 336 pagina's. Derde deel van een toegankelijke handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle Indische openingen uiteengezet. Het verstrekt een solide basis en is veelomvattend omdat het alle varianten belicht die kunnen opduiken. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het basale karakter van het boek. Zet de plannen voor beide kleuren uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geillustreerd met een groot aantal partijen. Het helpt de beginner in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar stijl en smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.


The Soviet Chess School: A. Kotov & M. Yudovich Moskou, 1982 € 7,-  Foto
The Soviet Chess School: A. Kotov & M. Yudovich, Raduga Publishers, Moskou 1982, hardcover, 192 pagina's, algebrai. notatie. “The Soviet Chess School” verschilt van “The Soviet School of Chess” zoals appels met peren. “The Soviet Chess School” is geen verbeterde versie, herziening of vervolg van “The Soviet School of Chess”. De twee boeken zijn afwijkend, hoewel de auteurs en naam bijna hetzelfde zijn. “The Soviet Chess School” bevat levensbeschrijvingen en foto's en partijen van spelers zoals Kasparov, Karpov en Spassky, terwijl deze spelers niet worden genoemd in het 32 jaar eerder verschenen “The Soviet School of Chess”. Niet vreemd, Spassky was toen 14 jaar oud. “The Soviet School of Chess”werd in Rusland uitgegeven in 1951 en vertaald in het Engels in 1958. “The Soviet Chess School”werd in 1983 uitgegeven in Moskou en later vertaald. Dit boek bestrijkt een bredere periode en gaat dieper in op de uitvinding van het schaakspel. Verder kunnen spelers als Botwinnik, Smyslov, Tal, Petrosjan en Geller geen kwaad doen en worden uitgebreid in het zonnetje gezet d.m.v. partijen en talloze fragmenten.
Matten 7: D. J. ten Geuzendam c.s. Alkmaar, 2010 € 3,-  Foto
Matten 7: D. J. ten Geuzendam c.s., New In Chess, Alkmaar 2010, magazine, 134 pagina's, goede staat. Matten is de "Hard Gras" over schaken. Het staat vol met leesverhalen over schaken en schakers. Dus geen partijen, geen analyses, en slechts een enkel diagram. Grimmige, vrolijke en ontroerende verhalen over genieën en zij die minder verstandelijk beredenerend zijn. Met foto’s en cartoons. Matten is er niet alleen voor de actieve schaker, maar voor iedereen met een brede belangstelling, of met een sluimerende liefde voor het spel. In dit nummer bijdragen van o.a. Jan Timman/Op bezoek bij Judit Polgar, Franka van der Loo/Over Laurie Langenbach en haar fascinatie voor Timman, John Kuipers/Erika Sziva en het leven als één groot loslatingsproces, Rob van Vuure/Het notatieformulier van Judit Polgar-Garry Kasparov, Linares 1994 en Adri Plomp/Het korte leven van Salo Landau.


Lasker, Volume 11: L. Rellstab Hamburg, 1958 €16,-  Foto
Lasker, Volume 11: L. Rellstab, Wildhagen Verlag, Hamburg 1958, hardcover in rood linnen, iets vergeeld, verder in goede staat, 570 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker (1868-1941) was een Duits wiskundige en schaakgrootmeester. Van 1894 tot 1921 was hij wereldkampioen schaken. Toen hij 11 jaar was werd hij door zijn vader naar Berlijn gestuurd om de kost te verdienen. Hij wist zich staande te houden en verdiende een goede boterham met schaken in koffiehuizen. Op zijn twintigste schreef hij zich in voor een sterk toernooi in Breslau. Hij kwam daar als winnaar tevoorschijn en besloot zich nog meer in het schaken te verdiepen. In 1894 werd hij wereldkampioen en wist zijn titel te behouden in tweekampen tegen talrijke sterke grootmeesters. In 1921 moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Cubaan Capablanca. Lasker speelde nog een aantal sterke toernooien maar het kwam niet meer tot een revanche. In 1937 verhuisde hij naar Amerika waar hij in 1941 overleed. In dit deel dat werd samengesteld door de Duitse speler Ludwig Rellstab staan alle serieuze, vrije en simultaanpartijen die Lasker tussen 1889 en 1937 speelde.
Ajedrez Stawton No. 4
€34,-  Foto
Ajedrez Stawton No. 4: De naam van dit fraaie en complete schaakspelletje is waarschijnlijk afgeleid van het Stauntonmodel. Het oorspronkelijke doosje is bijgeleverd. De elegante en in goede staat verkerende kunststof stukken zijn voorzien van een vilten voetje. De koningshoogte is 7,2 cm en de hoogte van de dame is 6,5 cm. De firma José Oriol Escardibul die sinds 1840 werkzaam zijn in Barcelona en vanaf de vroege jaren '20 van de vorige eeuw schaakspellen vervaardigd is verantwoordelijk voor dit aardige en relatief unieke setje stukken.


Jeugdzonden: S. Postma Leeuwarden, 2014 €5,-  Foto
Jeugdzonden: S. Postma, Artisan, Leeuwarden 2014, paperback, 160 pagina's, als nieuw, algebrai. notatie. Uit de serie Jeugdschaak heeft Siep Postma (1929-2016) een aantal figuren opnieuw tot leven geroepen, omdat hij als geen ander de jeugd wist te interesseren voor het schaakspel. Zo trekt een bonte rij figuren in dit uit 5 delen bestaande boek met elkaar ten strijde op het schaakbord. In het eerste deel Fantasieverhalen komt U tovenaars en Sinterklaas tegen en grootmeesters als Rubinstein en Zukertort. Jeugd en simultaan behandelt met namen als Sila, Bargehassus, leuke openingen en valstrikken van o.a. het Frans, Spaans, Italiaans en het Siciliaans. In Schakende stripfiguren is Postma echt op dreef met Gijs Hollebolle, Donald Duck en Ollie B. Bommel. De laatste twee delen bestaan uit Schaken met tv-figuren waar de Muppets en uit de Fabeltjeskrant onder andere Bor de Wolf en Ed en Willem Bever tegen elkaar strijden. In Schaken in het oude Friesland tenslotte neemt de schrijver zijn geboorteland op de hak. Postma was drie keer kampioen van Friesland, maar ook een begenadigd auteur van columns, artikelen en schaakboeken.
Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch Groningen, 1947 €8,-  Foto
Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch, Niemeijer's uitgeversmaatschappij, Groningen 1947, gebonden en in redelijke staat, 388 pagina's, algebraische notatie.Het was een mirakel dat een dergelijk groot toernooi georganiseerd kon worden, 15 maanden na de oorlog. Het was ook het eerste toernooi waar een nieuwe lichting Russische grootmeesters aan de deur klopte. En ze waren zeer succesvol. Botwinnik veroverde de eerste plaats met 14½ uit 19, Smyslov werd derde, Isaac Boleslavsky en Salo Flohr gedeeld zesde en zevende. Het was tevens het begin van de Russische hegemonie in het internationale schaak. Euwe behaalde een prachtige tweede plaats. In dit boek staan 190 partijen met licht commentaar van de oud-wereldkampioen en zijn secondant.
From London to Elista: E. Bareev & I. Levitov Alkmaar, 2007 €20,-  Foto
From London to Elista: E. Bareev & I. Levitov, New In Chess, Alkmaar 2007, paperback, 400 pagina's, als nieuw, figurine notatie. Dit fascinerende boek gunt ons een kijkje in de schaakwereld op het allerhoogste niveau. De twee schrijvers onthullen alles over de drie wedstrijden om het wereldkampioenschap tegen Kasparov, Leko en Topalov: de voorbereiding, voortgang en nasleep, strategie en stress. Evgeny Bareev, een voormalig secondant van wereldkampioen Kramnik, verzorgde tevens de uitmuntende analyses bij alle partijen. Winnaar English Chess Federation 2008 Book-of-the-Year Award, een belangrijke prijs op schaakgebied. Het boek bevat een groot aantal foto's.


Ludieke Uren: J. J. Lindner Zutphen, 2005 € 5,-  Foto
Ludieke Uren: J. J. Lindner, Walburg Pers, Zutphen 2005, paperback, als nieuw, 248 pagina's. Ludieke Uren is geen gewoon spelletjesboek. Geen overvloed aan doorgaans onleesbare spelregels, maar een subjectieve, culturele en historische benadering van het spelen. Lindner, voormalig journalist van de Volkskrant en ruim vijftig jaar lid van Discendo Discimus, beoefent zelf een aantal denksporten en is zijn hele leven al gek van spelletjes. In Ludieke Uren beoordeelt hij tientallen bekende en minder bekende spellen. Risk, Monopoly en kolonisten van Catan uiteraard, maar ook Pandoeren, Kruisjassen en Triktrak; vergeten spellen, waar onze (over)grootouders zich mee vermaakten. De auteur speelde vele jaren schaak in de hoofdklasse en is tegenwoordig actief voor DD 3. Met dit boek verweeft hij zijn eigen ruime spelervaring met geschiedenis, literatuur en anekdotes.
The Gruenfeld Defense: L. Shamkovich & J. Cartier Dallas, 1997 € 3,50  Foto
The Gruenfeld Defense: L. Shamkovich & J. Cartier, Hays Publishing, Dallas 1997, paperback, goede staat, 192 pagina's, repertoireboek, algebrai. notatie. Leonid Shamkovich (1923-2005) was een Russische GM en kwam na veel omzwervingen in Amerika terecht waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Hij licht in dit boek zeven verschillende systemen toe die gebaseerd zijn op de Grunfeld, waaronder de afruilvariant en de Russische variant met 5.Db3. Over Jan Cartier valt weinig te vertellen, de twee werkten eerder samen aan een boek met als titel Tactical Chess Training. Met veel diagrammen en een index, maar ook met veel ruimte tussen de regels, iets waar Amerikaanse uitgeverijen zich vaak aan schuldig maken.
Schaakmat!: G. Kasparov Alkmaar, 2005 € 5,-  Foto
Schaakmat!: G. Kasparov, New In Chess, Alkmaar 2005, hardcover, 98 pagina's, algebrai. notatie, als nieuw. Vierkante uitgave waarin het schaakspel van het begin af aan wordt uitgelegd. Er wordt aandacht besteed aan: het bord, gang van stukken en hun waarde, en passant slaan, rokade, notatie, winnen, remise, vork, penning en aanval, combinaties, mat, pat, principes van de opening, eenvoudige matvoeringen. Bij de meeste onderwerpen staan ook goed gekozen opgaven met antwoorden. Tot slot volgt een lijst met schaaktermen. Per twee bladzijden wordt theorie gegeven, waarbij in een gekleurd kader een samenvatting is opgenomen. De presentatie is aantrekkelijk met hoofdstukken in felle kleuren en zowel ruimtelijke als klassieke diagrammen. De uitleg is uitstekend te volgen, ook door jonge tieners. Wat beter behandeld wordt dan in veel andere eerste schaakleerboeken, is welke zetten fout zijn en waarom. Met name bij de behandeling van de opening wordt een aantal slechte zetten waartoe beginners geneigd zijn, besproken, gevolgd door goed opgezette opgaven waarbij de kwaliteit van enkele alternatieve zetten wordt besproken. Fraai en stevig uitgevoerd boek dat als eerste schaakleerboek duidelijk boven de middelmaat uitsteekt. Vanaf ca. 12 jaar.
Sizilianisch mit Lb5: R. Kraut Schwieberdingen, 1996 € 5,-  Foto
Sizilianisch mit Lb5: R. Kraut, Schachverlag Kania, Schwieberdingen 1996, paperback, gebruikt, algebrai. notatie, 352 pagina's, repertoireboek. De Duitse IM Rainer Kraut (1966) is verantwoordelijk voor de samenstelling van dit boek. Het bestaat uit twee delen, het eerste deel handelt over de variant 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 en het tweede deel over 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.Lb5. Weinig verschil zal men zeggen, maar het schaakspel is doordrenkt met kleine nuances. In ieder geval heeft de schrijver er een hoop tijd en werk ingestopt met het idee om de bekendere varianten in het Siciliaans te omzeilen. De uitleg en toelichting is leesbaar, maar de gemiddelde lezer moet zijn ogen wat meer inspannen wat betreft de partijfragmenten. Achterin zijn als bonus 11 complete partijen afgedrukt die ooit werden gespeeld in de Duitse Bundesliga.


Wit Begint...: J. v. d. Weijer & E. Habers Venlo, 1991 € 4,-  Foto
Wit Begint...: J. v. d. Weijer & E. Habers, Van Spijk, Venlo 1991, paperback, 64 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Dit boekje biedt de zwartspeler een zestal weinig voorkomende systemen (vier tegen 1.e4 en twee tegen 1.d4), geïllustreerd met partijen die, geheel volgens de doelstelling van deze uitgave, voor het merendeel door zwart worden gewonnen. In alle gevallen ontstaat in de opening scherp spel, maar het is niet zo dat de zwartspeler het ei van Columbus krijgt voorgeschoteld. Men is geneigd te denken dat het 'verrassingseffect' van de zwarte zetten wellicht een grotere rol speelt dan de toelichtingen suggereren. Overigens een aardig boekje voor clubschakers die in hun (competitie)partijen met zwart enige risico's niet schuwen. De twee auteurs doken in de volgende openingen: Bird (Spaans), Schots gambiet, Ulvestadvariant, Nimzowitsch verdediging, Fajarowiczvariant en de Tsjigorin verdediging. Van elke opening worden een aantal complete partijen in korte notatie afgedrukt.
Sicilian Defence Moscow Variant: M. Skoko Belgrado, 1998-99 € 4,50  Foto
Sicilian Defence Moscow Variant: M. Skoko, Best Chess Editions, Belgrado 1998-1999, goede staat, figurine notatie, totaal 256 pagina's. De Moskouse variant of Rossolimovariant met 3.Lb5 is op drie manieren tegen te spelen, met 3..Pd7, 3...Ld7 en 3...Pc6. De Servische IM Milan Skoko stelde over deze speelwijze 2 boekjes samen. Het deeltje met 3...Pc6 bevat 44 uitvoerig geanalyseerde potjes en 45 partijen met alleen de notatie. De inhoud aangaande de afwijking met 3...pd7 bestaat uit 20 nauwkeurig bekeken partijen en 39 partijen waarvan de notatie. Een aantal Bulgaarse en voormalige Joegoslavische spelers was verantwoordelijk voor de analytische arbeid, samen €4,50.
Learn from the Grandmasters: R. Keene Londen, 1975 € 2,-  Foto
Learn from the Grandmasters: R. Keene, Batsford, Londen 1975, paperback, gebruikt en met notities, Engelse notatie, 120 pagina's. Het uitgangspunt van dit boek was dat 14 grootmeesters twee partijen uitvoerig analyseren - een overwinning van zichzelf, die om de een of andere reden in zijn geheugen gegrift staat - en een overwinning van een andere speler, die een grote indruk maakte. In verschillende gevallen was dit een partij waarin de desbetreffende schrijver zelf verslagen werd. Spelers als o.a. Tal, Timman, Browne, Ree, Gufeld en Larsen laten in totaal 28 potjes zien, elk met zijn eigen geschiedenis en achtergrond. De Nederlandse editie kwam in 1977 op de markt onder de naam Schaken met Grootmeesters.


Lehr- und Handbuch der Endspiele 1: A. Chéron Hamburg, 1960 € 7,-  Foto
Lehr- und Handbuch der Endspiele 1: A. Chéron, Schach-Archiv, Hamburg 1960, paperback, 354 pagina's, algebraische notatie, goede staat. Tweede herziene druk. In dit deel komen diverse toren-eindspelen en toreneindspelen tegen lichte stukken aan bod. André Chéron (1895-1980) was een Frans speler, eindspelspecialist en maker van eindspelstudies. Hij was kampioen van Frankrijk in 1926, 1927 en 1929 en speelde voor Frankrijk op de Olympiade van 1929. Deze titel is het eerste deel van in totaal vier over het eindspel. Wat opvalt aan de inhoud is de enorme diepgang en nauwkeurigheid. De lezer zal al zijn aandacht nodig hebben, want de auteur was nogal een diepzeeduiker en gek op lange varianten. Oorspronkelijk in het Frans verschenen vanaf 1952, en enige jaren later vertaald naar het Duits. Voor de schaker die meer wil weten over de laatste fase van het schaakspel.
Endspiele: J. Averbach Berlijn, 1989 € 4,-  Foto
Endspiele: J. Averbach, Sportverlag Berlin, Berlijn 1989, hardcover, goede staat, 384 pagina's, figurine notatie. De nog oudst levende GM (1922) schreef in 1981 dit boek waarin hij uitlegt hoe men paard tegen lopereindspelen en toren tegen een licht figuur moet behandelen. In 1989 werd het in het Duits vertaald. Met veel voorbeelden uit de toernooipraktijk en afgeleide studies en problemen door erkende eindspelvorsers. De typografie is overzichtelijk en daardoor makkelijk leesbaar. Wie aandacht heeft voor dit ondoorgrondelijke onderdeel van het schaakspel zal gegrepen worden door de soms wonderbaarlijke wendingen.
Chess Player Trio: Chess Player Nottingham, 1981 € 3,-  Foto
Chess Player Trio: Chess Player, Nottingham 1981, figurine notatie, totaal 246 pagina's, gebruikt, Engelstalig. Dit trio bestaat uit de volgende titels: 1...b6! van Kapitaniak , Torre Attack van Jimmy Adams en Sokolsky Opening van M. Thomas en A. Gillam. Alle volledige potjes die U tegenkomt in deze drie deeltjes zijn in korte notatie. Weliswaar openingen met een kwade geur, maar toch aardig om eens mee te experimenteren. Afzonderlijk verkrijgbaar voor €1,25, in 1 koop slechts €3,-
The Kings of Chess: W. Hartston Londen, 1985 € 7,-  Foto
The Kings of Chess: W. Hartston, Pavilion Books, Londen 1985, hardcover met omslag, goede staat, 192 pagina's, Engelstalig en algebrai. notatie. De oudste herkenbare versie van schaken stamt waarschijnlijk uit Perzië, maar er zijn aanwijzingen dat dit spel gebaseerd is op een nog oudere variant voor vier personen die elk aan een zijde van het bord zaten. Verschillende versies verspreidden zich naar China en Japan en westwaarts naar de Arabische wereld om via Italie en Spanje uiteindelijk in heel Europa door te dringen. De Engelse IM William Hartston (1947) schetst de geschiedenis  van het schaakspel in korte streken en gaat hoofdzakelijk dieper in op de achtereenvolgende wereldkampioenen die het spel voortbracht. Dat doet hij d.m.v. een biografie, foto's en 1 aansprekende partij. The Kings of Chess is daardoor een fijn naslagwerk geworden, met veel tekeningen, foto's en feitjes.


Chess Openings the Easy Way: N. de Firmian New York, 2003 € 6,-  Foto
Chess Openings the Easy Way: N. de Firmian, Random House, New York 2003, paperback, 248 pagina's, algebrai. notatie, nieuwstaat. De Amerikaanse GM Nick de Firmian (1957) maakte een beknopt overzicht van de meest voorkomende openingen en geeft daarbij de onderliggende gedachte. Daarna wordt elke opening in tabelvorm overzichtelijk met varianten, subvarianten en voetnoten toegelicht. Het boek is hoofdzakelijk bedoeld om serieuze beginners een volgende stap in hun schaakontwikkeling te laten zetten. De Firmian geeft verder uitleg over het centrum, ontwikkeling der stukken en hoe materiaal te winnen. Ook komen fianchettospel, gambieten en strategische kenmerken aan de orde.
212 Endspielstudien: F. J. Prokop Praag, 1943 € 25,-  Foto
212 Endspielstudien: F. J. Prokop, Lapacek, Praag 1943, slechte staat en met notaties, paperback, 80 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. František Josef Prokop (1901-1973) was een Tsjechische schaker en eindspelcomponist en verantwoordelijk voor twee boeken op dit gebied, namelijk 212 Endspielstudien en Zauber des Schachdiagramms (1968). Ook was hij internationaal scheidsrechter. Voor dit boekje verzamelde hij 212 van zijn mooiste eindspelstudies. In alle gevallen wint wit of maakt remise. De oplossingen zijn achterin te vinden, maar helaas vond de vorige eigenaar het nodig om zijn bevindingen met een potlood van commentaar te voorzien. Redelijk obscuur en zeldzaam werkje.
The Pirc: S. Videki & H. Warzecka
€ 6,-  Foto
The Pirc: S. Videki & H. Warzecka, Caissa Chess/RD Verlag, totaal 468 pagina's, paperbacks, redelijke staat, algebrai. notatie, repertoireboeken. Dit kavel bestaat uit The Pirc Defence, Engelstalig en geschreven door de  Hongaarse IM Sandor Videki (1966) en Pirc-Dreibauernangriff door Helmut Warzecka. Het eerste boek maakt een volledige indruk en is van goed en serieus commentaar voorzien. Het tweede boek handelt uitsluitend over de z.g. driepionnenaanval, is Duitstalig en simpeler wat de inhoud aangaat. Ook is de leesbaarheid niet geweldig, maar wel heeft de schrijver 70 complete partijen toegevoegd om een idee te krijgen. De driepionnenaanval wordt tevens uitvoerig in het boek van Videki toegelicht, samen €6,-


Sizilianisch mit e7-e5: R. Schwarz Heidelberg 1978 € 4,-  Foto
Sizilianisch mit e7-e5: R. Schwarz, Schachverlag RS, Heidelberg 1978, paperback, gebruikt, 134 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. De Sveshnikov zal elke doorgewinterde schaker bekend in de oren klinken. In de jaren 70 van de twintigste eeuw hebben Evgeny Sveshnikov (1950) en Gennadi Timoshchenko (1949) baanbrekend werk verricht voor deze opening. Voor die tijd stond het bekend als Lasker-Pelikan siciliaans. Emanuel Lasker speelde het één keer in zijn match tegen Carl Schlechter en de Argentijnse schaker Jorge Pelikan speelde het een paar keer in de jaren 50 van de twintigste eeuw. Zwart accepteert structurele zwaktes in zijn stelling en hij krijgt daarvoor actief stukkenspel en een sterk pionnencentrum. Tussen al de varianten die toelichting verschaffen omtrent dit complexe systeem worden tevens 70 partijen met beknopt commentaar weergegeven.
Boost Your Chess 1: A. Joesoepov Glasgow, 2010 € 5,-  Foto
Boost Your Chess 1: A. Joesoepov, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, beduimeld en gebruikt, 270 pagina's, figurine notatie.De vorige eigenaar had veel baat bij Boost your chess 1. Dit exemplaar is door hem grondig doorgewerkt, en dat bleek een wijs besluit. Hij speelt tegenwoordig in het zesde van Discendo Discimus en scoort meer punten dan in het verleden. De lezer krijgt een groot aantal opgaven in diagramvorm voorgeschoteld en moet aan het werk om de oplossing te vinden. Voor een goed antwoord worden punten vergeven en zo kan men bepalen of de leerstof is begrepen. Als de score te laag is wordt geadviseerd om het hoofdstuk nog eens door te nemen. De opgaven komen allemaal uit de praktijk en behelzen allerlei fases van het schaakspel, zoals openingen, tactiek en strategie, middenspel, eindspel en combinaties.
Budapester Gambit: O. Borik Düsseldorf, 1985 € 3,-  Foto
Budapester Gambit: O. Borik, Rau Verlag, Düsseldorf 1985, paperback, 96 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Repertoireboek. Na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4 staat het Boedapestgambiet op het bord, een ongebruikelijk speelwijze die af en toe opduikt. Niet geheel koosjer, maar misschien bruikbaar als verrassingswapen. De Duitse IM Otto Borik heeft diverse varianten en zijtakken uitgewerkt en voorzien van commentaar. 35 complete partijen geven verder een aanvullende indruk hoe deze opening toegepast kan worden.


Garry Kasparov New World Chess Champion Oxford, 1986 € 8,-  Foto
Garry Kasparov New World Chess Champion: G. Kasparov, Pergamon Press, Oxford 1986, paperback, gebruikt, 118 pagina's, algebrai. notatie, vertaling K. Neat. Kasparov en Karpov troffen elkaar voor het eerst in september 1984. Karpov was nog steeds wereldkampioen, maar kon hij zijn titel prolongeren? Na 10 partijen had Karpov vier keer gewonnen en leek het een kwestie van tijd. Kasparov wist in het resterende gedeelte terug te komen tot 5-3. In februari werd de strijd gestaakt omdat de spelers last van vermoeidheidsverschijnselen kregen, aldus de president van de F.I.D.E. Een nieuwe match vond later in 1985 plaats en deze keer wist Kasparov na 24 partijen de wereldtitel over te nemen van Karpov. Dit boek biedt inzage over de strategie en tactiek die Kasparov gedurende de tweede match toepaste. De 24 partijen worden door Kasparov verhelderend uiteengezet en achterin staan de 48 partijen van de eerste tweekamp in korte notatie.
The Queen's Gambit Accepted: I. Neishtadt Londen, 1997 € 6,-  Foto
The Queen's Gambit Accepted: I. Neishtadt, Cadogan Chess, Londen 1997, paperback, als nieuw, figurine notatie, 288 pagina's, repertoireboek. Het aangenomen damegambiet is een van de oudste en betrouwbaarste opening voor de zwartspeler. Het leidt tot dynamische stellingen en vrij stukkenspel waarin de speler met de meeste ondernemingsdrang vaak de winst grijpt. De auteur van dienst, de van origine Russische correspondentieschaker Iakov Neishtadt (1923), had 13 hoofdstukken nodig om een voortreffelijk boek over deze opening te schrijven. Het bevat voor beide kleuren een bron van informatie en inspiratie. Ook tegenwoordig zijn er prominente spelers die deze opening nog altijd toepassen, zoals Lautier en Sadler.
Skandinavisch..... Richtig Gespielt: J. Konikowski Hollfeld, 2003 € 9,-  Foto
Skandinavisch..... Richtig Gespielt: J. Konikowski, Beyer Verlag, Hollfeld 2003, hardcover, 216 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. Het vertrekpunt van deze titel is 1.e4 d5 2.exd5 Pf6. Daarna duikt de schrijver Jerzy Konikowski (1947) in de meest gangbare voortzettingen. Hij heeft hierbij de beschikking tot 24 hoofdstukken en ze worden allemaal optimaal gebruikt. Het Skandinavisch wordt op het hoogste niveau bijna niet gespeeld. De Russische en later Nederlandse schaker Sergey Tiviakov was de enige GM die het een aantal jaren geleden graag op het bord bracht. Achterin het boek zijn nog 40 partijen met volwaardig commentaar te bewonderen, maar deze zijn van minder bekende spelers en werden hoofdzakelijk bevochten in de Duitse Bundesliga.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index