Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Deutsche Schachzeitung 1892: H. von Gottschall 1892 € 24,-  Foto
Deutsche Schachzeitung 1892: H. von Gottschall, Verlag von Veit & Comp., vergeeld en in slechte staat, algebrai. notatie. De Deutsche Schachzeitung verscheen vanaf 1846 tot 1988 maandelijks in Berlijn en omstreken. In deze complete jaargang van het jaar 1892 kan de lezer partijen, opgaven, probleemschaak en eindspelen aantreffen. In het augustusnummer is een foto van Siegbert Tarrasch opgenomen, voor die tijd erg ongebruikelijk. Herman von Gottschall, Duits schaker en problemist (1862-1933), was hoofdredakteur van het blad van 1892 tot 1896. Complete jaargang €24,-
Tidskrift för Schack: Helsinki 1890 Helsinki, 1890 € 50,-  Foto
Tidskrift för Schack: Helsinki 1890, redelijke staat, enige potloodnotities, Zweedstalig, algebrai. notatie. Uitgave van de Helsingfors Schackklubb. 7 Losse nummers 2 tot 9 aansluitend uit het jaar 1890. Met enkele partijen, probleemschaak en nieuws uit binnen- en buitenland.
Paul Morphy Sein Leben und Schaffen: M. Lange Leipzig, 1894 € 70,-  Foto
Paul Morphy Sein Leben und Schaffen: M. Lange, Von Veit & Comp. Leipzig 1894, derde druk, gebonden, redelijke staat, algebrai. notatie, potloodnotities, 416 pagina's. Max Lange had een groot ontzag voor het Amerikaanse schaakgenie Paul Morphy en dat komt tot uiting in de 364 partijen die hij in dit boek van uitgebreid commentaar heeft voorzien. Helaas heeft de vorige eigenaar veelvuldig gebruik gemaakt van een potlood, maar een vlakgom kan wonderen verrichten. Per slot van rekening mogen de meeste partijen van Paul Morphy ook zo worden aangemerkt, als wonderen.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index


Schachmentor: L. Bachmann Ansbach, 1909 € 40,-  Foto
Schachmentor: L. Bachmann, C. Brügel & Sohn, Ansbach 1909, hardcover, 160 pagina's, redelijke staat, iets vergeeld, algebrai. notatie. 169 antieke fragmenten uit de wedstrijdpraktijk die de student behulpzaam kunnen zijn in de juiste behandeling van moeilijke midden- en eindspelen. Ook offerwendingen, gelukte en mislukte valstrikken, ontsnappingen en verzuimde winstmogelijkheden komen in dit aardige en handzame boekje voor het voetlicht.
Schachjahrbuch 1907, 1909, 1910: L. Bachmann Ansbach € 45,-  Foto
Schachjahrbuch 1907, 1909, 1910: L. Bachmann, Ansbach, Verlag von Brügel & Sohn, hardcover in linnen, redelijke staat, maar vergeeld, algebrai. notatie, Duitstalig, totaliteit ongeveer 1000 pagina's. Een bijzondere verzameling schaakpartijen uit diverse Duitse toernooien, opgaven en eindspelen en observaties over het schaakleven in Duitsland voor de Eerste Wereldoorlog. Van het jaar 1907 is deel 3 aanwezig,  van 1909 deel 1 en van 1910 delen 1 en 2. Deze 4 unieke boekjes zijn los verkrijgbaar, maar kunnen uiteraard ook in zijn geheel worden aangeschaft. Prijs per deeltje €45,-


Schachjahrbuch 1908: L. Bachmann Ansbach, 1909 €60,-  Foto
Schachjahrbuch 1908: L. Bachmann,  C. Brügel & Sohn, Ansbach 1909, hardcover in blauw linnen met witte lettering, 228 pagina's, enigszins vergeeld en zeldzaam, algebrai. notatie, Duitstalig. De inhoud van dit jaarboek bestaat uit een selectie van 60 opvallende partijen en bijbehorende analyses die in 1908 werden gespeeld. Het hoofdbestanddeel van deze titel is echter ingeruimd voor de match om de wereldtitel tussen wereldkampioen Emanuel Lasker en uitdager Siegbert Tarrasch. Alle 16 partijen zijn door beide van uitvoerig commentaar voorzien en een foto van de twee is voorin te bewonderen. De strijd vond plaats in Düsseldorf en later in München en werd toendertijd met grote belangstelling gevolgd. Lasker won uiteindelijk afgetekend met +8 -3 =5.
Führer durch die Schachtheorie: O. Cordel Berlijn, 1888 € 45,-  Foto
Führer durch die Schachtheorie: O. Cordel, Julius Springer, Berlijn 1888, gebonden in rood linnen, gouden lettering op omslag, redelijke staat, enige potloodnotities, 342 pagina's, algebrai. notatie. Gids voor de openingstheorie d.m.v. van tabellen en voetnoten. De inhoud is gewijd aan de ''romantische openingen'', zoals Spaans, Koningsgambiet, italiaans, Evansgambiet en Schots en slechts een aantal pagina's aan openingen die beginnen met d4. Vergelijkbaar met Handbuch des Schachspiels van Von Bilguer, echter kleiner van formaat en dus handzamer. Oscar Cordel (1843-1913) was een Duitse schaakmeester en auteur en nam nooit deel aan een groot toernooi. Hij was van mening dat in elke stelling slechts 1 beste zet mogelijk was en daarna 3 bijna gelijkwaardige zetten. In de Spaanse partij zijn het Cordelgambiet en de Cordelvariant naar hem vernoemd.

 
Amateur wordt Meester: M. Euwe & W. Meiden Ijmuiden, 1976 € 4,-  Foto
Amateur wordt Meester: M. Euwe & W. Meiden, Vermande, Ijmuiden 1976, paperback, gebruikt, 204 pagina's, algebrai. notatie. In Amateur wordt Meester zijn 25 partijen verzameld en uitvoerig door de schrijvers besproken met het doel na te gaan waar de scheidingslijn ligt tussen meester en amateur. Over welke talenten  beschikt de meester, die de amateur mist? En wat kan deze doen om zijn spel te verbeteren? De inhoud is gekozen voor hen die een niveau hebben bereikt waarop zij geen voor de hand liggende tactische fouten meer maken en geleerd hebben sterke zetten te doen en ernstige blunders te vermijden.
Schaakstukken Spelen U Voor: H. Bouwmeester Den Haag, 1955 € 3,-  Foto
Schaakstukken Spelen U Voor: H. Bouwmeester, Van Goor, Den Haag 1955, paperback, gebruikt, 155 pagina's, algebrai. notatie. Deze 76 eindspelstudies zijn niet in de eerste plaats bestemd voor hen die zich hiermee bezighouden, maar ook voor jonge talenten en zij die alleen partijen bestuderen. Teneinde het verband met de praktijk zoveel mogelijk te behouden zijn alleen composities opgenomen waarvan de beginstelling natuurlijk aandoet. Ook is er naar gestreefd een maximum aan schoonheid te bieden met een minimum aan materiaal. De oplossingen worden door Hans Bouwmeester (1929) kritisch en helder verklaard.


Openingsfouten en Finesses: A. van der Tak Amsterdam, 1976 € 3,-  Foto
Openingsfouten en Finesses: A. van der Tak, Andriessen bv., Amsterdam 1976, paperback, 208 pagina's, algebrai. notatie, redelijke staat. In dit boek legt een expert op het gebied van openingen, Bram van der Tak, de nadruk op de taktiek. De 250 korte partijen zijn op opening en openingsvariant gerangschikt en geven aan waar de gevaren schuilen en welke fouten moeten worden vermeden.
Test en Train Uzelf: V. Golenitsjev Amsterdam, 1975 € 3,-  Foto
Test en Train Uzelf: V. Golenitsjev, Keesing, Amsterdam 1975, paperback, 176 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Dit boek is bedoeld voor de opleiding van schaakleerlingen in klassikaal verband. Het studiemateriaal wordt steeds afgesloten met series opgaven (meer dan 200 in totaal). Door een puntensysteem is de lezer in staat de bestaande en nieuw verworven kennis te toetsen en kan hij nagaan welk tekort in zijn spel bijgewerkt dient te worden.
Schaken voor Huisvrouwen: K. van der Weide Amsterdam, 2008 € 4,-  Foto
Schaken voor Huisvrouwen: K. van der Weide, Arbeiderspers, Amsterdam 2008, paperback, als nieuw, 130 pagina's. De mensen vragen zich wel eens af: wat doet zo'n profschaker de hele dag? Zouden zulke lieden zich niet beter nuttig kunnen maken voor de maatschappij? Kun je van schaken leven? Deze en vele andere vragen worden in klare taal zonder jargon beantwoord in dit boek. Verder behandelt het de wording van de hoofdpersoon tot profschaker na het stranden van zijn academische loopbaan. Zijn vader diende in beide gevallen als voorbeeld. Karel van der Weide is een GM in ruste en behoorde een aantal jaren tot 's lands betere schakers.


Razvitie etjudnykh idej: G. Kasparjan Yerevan, 1979 € 4,-  Foto
Razvitie etjudnykh idej: G. Kasparjan, Ajastan, Yerevan 1979, gebonden en in slechte staat, 344 pagina's. Samensteller Gendrik Kasparjan toont studies en problemen van eigen hand, maar de inhoud bestaat tevens uit het beste van andere vooraanstaande namen die zich met deze vorm van schaken hebben beziggehouden. Al met al kregen 1380 eindspelstudies en problemen toestemming van Kasparjan om opgenomen te worden. Uiteraard staan de oplossingen genoteerd en zijn achterin te vinden.
Katalonskoe Natshalo: J. I. Neishtadt Moskou, 1986 € 3,50  Foto
Katalonskoe Natshalo: J. I. Neishtadt, Fizkultura i Sport, Moskou 1986, paperback, 303 pagina's, gebruikt, Russischtalig. De meest voorkomende varianten van het Catalaans worden door Neishtadt (1923) beoordeeld. Het is echter gemakkelijk om te verdwalen in het web van varianten dat in dit boek wordt gesponnen, dus concentratie is vereist. De lezer heeft een keus in de populairste methodes tussen drie voortzettingen: beter, iets beter of ongebruikelijk. Katalonskoe Natshalo is met veel enthousiasme geschreven en is bedoeld voor de serieuze student. Het werd omstreeks 1987 vertaald naar het Engels onder de naam Play the Catalan.


The Alekhine for the Tournament Player: L. Alburt & E. Schiller Londen, 1991 € 3,-  Foto
The Alekhine for the Tournament Player: L. Alburt & E. Schiller, Batsford, Londen 1991, paperback, iets vergeeld, figurine notatie, repertoireboek, 144 pagina's, Engelstalig. De twee Amerikaanse schrijvers hebben vijftien hoofdstukken nodig om de belangrijkste openingsvarianten van de Aljechinverdediging te duiden. Zo werden de moderne variant, de vierpionnenaanval en de ruilvariant aan een onderzoek onderworpen. Lev Alburt (1945) was in de jaren negentig een topspeler en speelde graag de Aljechinverdediging met de zwarte stukken. Aan het begin en het eind van deze titel zijn verschillende illustrerende partijen opgenomen.
Deep Thinking: G. Kasparov,  John Murray Londen, 2017 € 8,-  Foto
Deep Thinking: G. Kasparov,  John Murray, Londen 2017, gebonden, Engelstalig, als nieuw, 304 pagina's. De wereld keek in mei 1997 verbijsterd toe hoe Garry Kasparov, de beste schaker ter wereld, werd verslagen door de supercomputer van IBM, Deep Blue. Het was een keerpunt in de geschiedenis van technologie: kunstmatige intelligentie was gearriveerd op een punt waar het kon winnen van menselijke intelligentie. In dit boek vertelt Kasparov voor het eerst hoe het was om een strategie te moeten bedenken tegen een onverbiddelijke en onvermoeibare vijand, de fouten die hij maakte en de redenen dat de kansen tegen hem waren. Kasparov spreekt vrijuit over kunstmatige intelligentie, hoe hij het heeft leren waarderen en gebruiken als schaker en in het dagelijks leven, hij neemt deel aan gesprekken met filosofen die vrezen voor menselijke waarden, praat met programmeurs over zelflerende neurale netwerken en ontwerpers van robotica. Hij probeert antwoord te geven op de vraag hoe om te gaan met kunstmatige intelligentie in een wereld die hoe langer hoe meer afhankelijk wordt op het gebruik ervan.


Holländisch: R. Schwarz Hamburg, 1964 € 7,-  Foto
Handbuch der Schach-Eroffnungen 12/ Holländisch: R. Schwarz, Rattmann, Hamburg 1964, Duitstalige paperback, gebruikt, 392 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. De openingsboeken van Rolf Schwarz waren zestig jaar geleden befaamd en werden veel gelezen. Over bijna elke opening verscheen een naslagwerk en dat was wel zo handig in een tijd waarin de Informator en de computer of smartphone nog geen rol speelden. De inhoud van deze titel bestaat uit speelbare en minder speelbare varianten, beoordeling, aanbevelingen en adviezen, fragmenten en 185 complete partijen. Een namenregister is achterin te vinden.


Melody Amber 1992: Schaaknieuws 1992 € 5,-  Foto
Melody Amber 1992: Schaaknieuws, 124 pagina's, gebonden en in goede staat, algebrai. notatie. Dit toernooi dat in februari 1992 aan de Franse Rivièra gehouden werd, was om meerdere redenen een speciaal toernooi. Om te beginnen was het een snelschaaktoernooi met een tempo dat garant stond voor spectaculair schaak op hoog niveau, en dubbelrondig bovendien. Winnaar Ivantsjoek leverde een slijtageslag met Anand en greep pas in de laatste ronde de leiding. Het bijzondere was dat alle spelers uitgenodigd werden door sponsor Joop van Oosterom die met dit toernooi de geboorte van zijn dochter Melody Amber vierde. Met rondeverslagen, foto's en analyses van de deelnemers Kortsjnoi, Speelman, Adams, Larsen, Seirawan, Polugajevsky, Ljubojevic, Judit Polgar, Piket en Karpov.
Sizilianische Verteidigung: S. Gligoric & V. Sokolov Wenen, 1967 € 4,-  Foto
Sizilianische Verteidigung: S. Gligoric & V. Sokolov, Wiener Schachverlag, Wenen 1967, paperback, gebruikt en niet in grootse staat, 192 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. De twee schrijvers hebben zes hoofdstukken nodig om de belangrijkste varianten te kunnen beoordelen die kunnen ontstaan vanuit de Siciliaanse opening. En de lezer krijgt waar voor zijn geld, aan de inhoud merk je dat de twee auteurs zeer nauwkeurig te werk zijn gegaan. Een veelvoud aan fragmenten, succesvolle en mindere varianten, locatie en spelers en waardevolle adviezen zijn in deze interessante titel terug te vinden.

 
Het Schaakcongres Beverwijk 1946: H. Kmoch Beverwijk, 1946 € 5,-  Foto
Het Schaakcongres Beverwijk 1946: H. Kmoch, Eigen Beheer, Beverwijk 1946, paperback, 80 pagina's, algebrai. notatie, in redelijke staat, vergeeld. In 1946 moest het schaakleven weer op gang komen na vijf turbulente jaren. Voor deze editie werden 8 sterke Nederlandse spelers uitgenodigd en twee buitenlanders, n.l. Stoltz en O'Kelly. Deze laatste won het toernooi met zeven punten. Alle partijen staan met licht commentaar van de schrijver in dit toernooiboek afgedrukt.
English Opening: B. Cafferty Nottingham, 1977 € 1,50  Foto
English Opening: B. Cafferty, The Chess Player, Nottingham 1977, 152 pagina's, intensief gebruikt, Engelse notatie, repertoireboek. De Engelse opening ontstaat na de zet 1.c4. De meest gangbare antwoorden zijn 1. ...e5, 1. ...Pf6 en 1. ...c5. In de 19e eeuw werd deze opening veel gespeeld door Howard Staunton en andere Britse schakers. De oorspronkelijke Russische versie werd geschreven door Boris Shatskes (1931-1985), een pianoleraar en speler van meesterklasse uit de omgeving van Moskou en vertaald door de Engelse IM Bernard Cafferty. In 18 hoofdstukken doet deze verslag van de bevindingen van Shatskes.
The Budapest Gambit: A. van der Tak Alkmaar, 1993 € 1,-  Foto
The Budapest Gambit: A. van der Tak, New in Chess, Alkmaar 1993, brochure, 64 pagina's, net exemplaar, figurine notatie. Behalve een theoretisch gedeelte bevat deze brochure ook een groot aantal partijen. De tekst is te volgen in het Nederlands, Duits en Engels.
Hollandisch mit g6: E. Bhend Bazel, 1984 € 1,50  Foto
Hollandisch mit g6: E. Bhend, Praxis Verlag, Bazel 1984, paperback, goede staat, 96 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. De Zwitser IM Edwin Bhend (1931) geeft zijn oordeel over 11 varianten in het Hollands waarin 3...g6 een vaste waarde is. Veel partijfragmenten, namen en plaatsen waar het een en ander zich afspeelde, maar geen complete partijen. Al met al enigszins middelmatig in samenstelling en jammer dat Bhend er zich zo gemakkelijk vanaf heeft gemaakt.

 
111 Suomalaista Lopputehtävää: A. Dunder & A. Hinds Jyvaskyla, 1948 € 8,-  Foto
111 Suomalaista Lopputehtävää: A. Dunder & A. Hinds, Suomen Shakki, Jyvaskyla 1948, 104 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Deze titel met de onuitsprekelijke naam begint met een historisch overzicht wie zich vanaf 1475 tot 1925 met het schaakprobleem en de studie bezig hielden. Ook opgaven van mensen als Kubbel, Rinck en Troitzky zijn uiteraard opgenomen. De resterende 75 pagina's komen Finse componisten, bijna allemaal onbekend, op dit specifieke gebied van het schaakspel aan bod. Er is vooral aandacht voor hun productiviteit gedurende de jaren tussen 1890 en 1946. Zoals men uit de titel kan opmaken worden er 111 opgaven weergegeven.
Siciliansk Gambit: S. Jonasson Uppsala, 1979 € 2,-  Foto
Siciliansk Gambit: S. Jonasson, Schackbulletinens Forlag, Uppsala 1979, brochure, redelijke staat, algebrai. notatie, Zweedstalig, 66 pagina's. Wie eens iets anders wil kan het Siciliaanse gambiet proberen. Na 1.e4 c5 2.b4 of met inlassing van 2.pf3 en dan 3.b4 staat dit systeem op het bord. Zelfs een speler als Paul Keres was niet te beroerd om er zijn opponenten mee te verrassen, en met veel succes. Degene die geen of weinig interesse hebben in het Zweedstalige theoretische gedeelte kunnen achterin 55 partijen uit de praktijk aantreffen.
Duo Grünfeld: K. Richardson & F. Boyd 1976 & 1994
€ 4,-  Foto
Duo Grünfeld Exchange Variation & Grünfeld: K. Richardson & F. Boyd, Chess Praxis/Higher Bebington 1976, s1 Editrice/Bologna 1994, totaal 266 pagina's, figurine notatie, enige aantekeningen, Engelstalig. De tweede titel blinkt uit door gedegenheid en werd samengesteld door twee Engelse correspondentieschakers. De 60 verschillende beginvarianten die zijn onderverdeeld in hoofdstukken A/H worden horizontaal weergegeven. Verder veel fragmenten met een oordeel wie kan bogen op het beste spel en 270 praktische partijen, geen correspondentiepotjes. The Grünfeld Exchange Variation telt 74 pagina's en is een repertoireboek. De inhoud bestaat uit 4 hoofdstukken waarin 13 verschillende beginvarianten worden beoordeeld op hun waarde en is minder spectaculair. Het bevat enige notaties van de vorige eigenaar. Samen €4,-


Das Schach-Archiv 49: L. Gutman & H. Warzecha Hamburg, 1999 € 6,-  Foto
Das Schach-Archiv 49: L. Gutman & H. Warzecha, Uitgeverij Kurt Rattmann, Hamburg 1999, als nieuw, figurine notatie, 160 pagina's. In dit deeltje aandacht voor vier onderwerpen op openingsgebied en wel de Sevillavariant van het Grünfeld-Indisch, Göringgambiet, Winckelmann-Reimergambiet dat ontstaat na de zetjes 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 4.a3 Lxc3 5.bxc3 dxe4 6.f3 c5 en het Hollands, specifiek na 1.d4 f5 2.g4?! Deze laatste opening schijnt een bijzonder kwade geur te verspreiden, er worden slechts vier pagina's aan besteed. Het grootste gedeelte van de overvloedige en grondige uitgewerkte varianten is voorbehouden aan het Göringgambiet. GM Lev Gutman is verantwoordelijk voor de analyses betreffende het hoofdstuk over het Grünfeld-Indisch.
Damengambit: L. Pachman Leipzig, 1965 € 4,-  Foto
Damengambit: L. Pachman, Sportverlag Berlin, Leipzig 1965, gebruikt, algebrai. notatie, 318  pagina's, Duitstalig, theorie. Compleet overzicht betreffende het Damegambiet, samengesteld door Ludek Pachman. De auteur geeft een waardeoordeel bij varianten die kunnen ontstaan uit het orthodox damegambiet en ongebruikelijke systemen, het Catalaans, Slavisch- en halfslvisch, aangenomen damegambiet, onregelmatige verdedigingen en het damepionspel.

 
3 deeltjes Encyclopaedia of Chess Openings Olomouc, 1996-98 € 4,-  Foto
3 deeltjes Encyclopaedia of Chess Openings: Olomouc, 1996-1998, brochures met code B 22/B 87/B 93, goede staat, totaal 188 pagina's, figurine notatie. 1227 partijen in korte notatie, allemaal Siciliaans. In deze drie deeltjes komen Najdorf, Alapin- en Sozinpotjes in een rijke hoeveelheid voorbij. Het grootste aantal werd in de jaren negentig gespeeld. De lezer zal bekende namen herkennen, maar ook onbekende schakers waagden zich aan deze scherpe opening. En veel partijen vonden binnen 20 zetten een vroegtijdig einde vanwege het complexe karakter en te weinig kennis over het Siciliaans. Misschien kunnen deze boekjes uitkomst bieden ter voorkoming van dit soort ''bedrijfsongevallen''? Samen €4,-
Closed System of the Sicilian Defence: A. Schneider Kecskemet, 1999 € 2,50  Foto
Closed System of the Sicilian Defence: A. Schneider, Caissa Chess Books, Kecskemet 1999, figurine notatie, 140 pagina's, redelijke staat. De Hongaarse auteur stelde over het gesloten Siciliaans dit boekje samen. hij verzamelde in totaal 220 partijen die bijna allemaal werden gespeeld tussen de jaren 1980 en 1990. Het boekje bestaat uit 16 hoofdstukken en in elk hoofdstuk wordt 1 specifieke variant  uitvoerig geanalyseerd. Daarna volgen een groot aantal potjes in korte notatie waarin dezelfde openingsvariant werd gespeeld. Een goed overzicht voor hen die graag gesloten Siciliaans willen gaan spelen.
Winning Against Flank Openings: E. Tangborn Dallas, 1994 € 2,-  Foto
Winning Against Flank Openings: E. Tangborn, Chess Digest, Dallas 1994, goede staat, 80 pagina's, algebrai. notatie. Wanneer de witspeler zijn toevlucht neemt tot een flankopening weet men dikwijls niet hoe dit te moeten bestrijden. Deze titel moet uitsluitsel geven op de gestelde vraag en is geschreven als handreiking voor de zwartspeler. Dat het niet altijd zo werkt is vers twee. De Amerikaanse IM en schrijver Eric Tangborn (1961) geeft uitgebreid commentaar op 38 partijen. De openingen die in zeven hoofdstukken worden behandeld zijn het Engels, Siciliaans, 1.f4 en 1.b3/b4.


Practische Schaaklessen 1-4: H. den Hertog & M. Euwe Den Haag, 1928-36
€ 18,-  Foto
Practische Schaaklessen Deel 1 t/m 4: H. den Hertog & M. Euwe, Van Goor & Zonen, Den Haag 1936, 1933, 1936 en Gouda 1928, gebonden en in goede staat, algebrai. notatie, ongeveer 830 pagina's, enige potloodnotities. De inhoud van dit uit vier delen bestaande boek bestaat uit een veelvoud van de volgende onderwerpen: de eerste beginselen zoals de loop en waarde der stukken en de notatie, combinaties, valstrikken en dreigingen, partijen van beroemde spelers met toelichting door Max Euwe, openingen en hun kenmerken, verklarende partijen van Greco tot Steinitz, diverse soorten eindspelen zoals pion- en toreneindspelen en de aanval op de damevleugel/koningsvleugel. Geschikt voor beginners en een ieder die de moeite wil nemen om zijn schaken naar een hoger niveau te brengen.
Neue Eröffnungswege: G. Gunderam Berlijn, 1961 € 5,-  Foto
Neue Eröffnungswege: G. Gunderam, Engelhardt Verlag, Berlijn 1961, paperback, gebruikt, 144 pagina's, algebrai. notatie. Gerhart Gunderam (1904-1992) was een Duitse theoreticus die gecharmeerd was van obscure schaakopeningen. In dit eerste boek van zijn hand beschrijft hij zijn ervaringen met het zelden gespeelde 1. e2–e4 e7–e5 2. Sg1–f3 Dd8–e7 en het Blackmar-Diemergambiet. Na de zetten 1.d2–d4 d7–d5 2.e2–e4 d5xe4 3.Pb1–c3 Pg8–f6 4.f2–f3 e4xf3 5.Pg1xf3 trachtte hij Emil Joseph Diemer te overtuigen dat 5...Lf5 een goede zet voor zwart was. Diemer was de betere schaker en had geloof in ''zijn opening'', daardoor gingen de meeste potjes voor Gunderam verloren. Dit geschil vormt een groot deel van de inhoud. Ondanks fouten in de analyses verkochten Gunderam's boeken goed, omdat het Blackmar-Diemergambiet altijd populair gebleven is onder clubschakers. Ook over het Spaans, Lettisch gambiet, Caro-Kann en het Konings-Indische vierpionnenspel heeft hij specifieke denkbeelden te melden.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index