Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Estetika shakhmat: I. Linder Moskou, 1981 € 5,-  Foto
Estetika shakhmat: I. Linder, Sovetskaja Rossija, gebonden, keurige staat, 240 pagina's, Moskou 1981, algebrai. notatie. Toen Rusland veertig jaar geleden nog een grootmacht was in het schaken beschreef de historicus Isaac Linder (1920-2015) in tientallen boeken de creativiteit van Russische topspelers. De inhoud van deze titel is een mix van bekende en relatief onbekende partijfragmenten, recent maar ook uit een ver verleden en ook aandacht voor studies en problemen.
Anglijskoe Natshalo: V. Bagirov Moskou, 1989 € 4,-  Foto
Anglijskoe Natshalo: V. Bagirov,  Fizkultura i sport, paperback, Moskou 1989, slechte staat, 464 pagina's, algebrai. notatie. De Russisch-Letse GM Vladimir Bagirov (1936-2000) stelde dit boek over het symmetrisch Engels samen. In totaal twaalf hoofdstukken zijn de meest gangbare en speelbare varianten van commentaar voorzien. Het eindresultaat is een uitermate gedetailleerd werk over deze moeilijke en complexe opening.
Shakhmatnaja kompozitsija v Donbasse Donetsk, 1969 € 7,50  Foto
Shakhmatnaja kompozitsija v Donbasse: N. Zelepukin, I. Dorokhov, A.S. Kakovin en A.Tutlajants, Izdatelstvo Donbass Donetsk 1969, gekartonneerd en in redelijke staat, 192 pagina's. De Donbass is een regio in het zuiden van Oekraine en vruchtbare grond voor studieproblemisten en experts in het eindspel . De inhoud bestaat uit o.a. fairychess en 419 eindspelstudies en problemen van voornamelijk Oekrainse origine, aangevuld met korte biografische schetsen. De vier samenstellers tonen ook veel eigen werk. Vertaald zou de titel De Schaakcompositie in de Donbass kunnen luiden.
444 Srazhennyh Korolja: A. Roizman Minsk, 1987 € 4,-  Foto
444 Srazhennyh Korolja: A. Roizman, Polumja, Minsk 1987, gebonden, 272 pagina's, algebrai. notatie en in goede staat. De Wit-Russische schaker Abram Roizman (1932-2015) verzamelde van heinde en ver 444 partijen waarbij wit of zwart zijn koning snel moest omleggen. Deze ''bedrijfsongevallen'' ontstonden uit verschillende openingen en is het bewijs dat het maken van fouten op het hoogste niveau voor komt. Een amusant boekje.


Zashtshita Grjunfelda: M. Botwinnik & J. Estrin Moskou, 1979 € 4,-  Foto
Zashtshita Grjunfelda: M. Botwinnik & J. Estrin, Fizkultura i Sport, Moskou 1979, paperback in redelijke staat, 272 pagina's, repertoireboek, algebrai. notatie. Overzicht van de meest voorkomende varianten in de Grunfeld-Indische verdediging, met uitgebreide uitleg en analyses door twee spelers waaraan niet getwijfeld hoeft te worden qua deskundigheid, oud-wereldkampioen Botwinnik en oud-wereldkampioen correspondentieschaak Estrin. 31 complete partijen vormen het sluitstuk van dit boek.
Debjut Reti: V. Osnos Moskou, 1990 € 4,-  Foto
Debjut Reti: V. Osnos, Fizkultura i Sport, paperback in redelijke staat, Moskou 1990, 316 pagina's, repertoireboek, algebrai. notatie. De Russische IM, trainer en auteur Vyacheslav Osnos (1935-2009) stelde dit boek over de Reti-opening samen. Hij analyseerde de meest voorkomende varianten en had daar 15 aparte hoofdstukken voor nodig. De lezer krijgt hierdoor een goed overzicht over deze manier van spelen. Als bonus zijn 16 complete potjes toegevoegd.
Neischerpaemye Shakhmaty: A. Karpov & E. Gik Moskou, 1983 € 6,-  Foto
Neischerpaemye Shakhmaty: A. Karpov & E. Gik, MGU, gebonden in redelijke staat, Moskou 1983,  algebra. notatie, 320 pagina's. Anatoli Karpov stelde met Evgeni Gik (1943-2016) dit boek samen. In het eerste gedeelte wordt teruggeblikt op de match om de wereldtitel in Merano die Karpov winnend afsloot tegen Kortsnoj. Verder bestaat de inhoud uit middenspelposities van toenmalig toppers en worden analyses losgelaten op recente partijen en potjes uit een ver verleden. Ook combinaties en problemen en studies worden niet geschuwd. Maar Karpov is toch wel het middelpunt van attentie en dat wordt in deze titel breed uitgemeten.
On My Great Predecessors Part 1: G. Kasparov Londen, 2003 € 14,-  Foto
On My Great Predecessors Part 1: G. Kasparov, Everyman Chess, Londen 2003, gebonden met omslag in redelijke staat, 464 pagina's, figurine notatie. De partijen van de eerste vier wereldkampioenen Steinitz, Lasker, Capablanca en Aljechin werden voor dit eerste deel nauwkeurig geanalyseerd en van commentaar voorzien. Ook gaat Kasparov dieper in op de stijl die kenmerkend was voor elk van de vier spelers. De inhoud bestaat uit totaal 148 partijen, €14,-


Margate 1938: Salm & Co.
€6,-  Foto
Margate 1938: Salm & Co., brochure, redelijke staat, totaal 64 pagina's, algebrai. notatie. Dit boekje bevat 45 partijen in korte notatie uit een ver verleden. Spelers aan dit roemruchte Engelse toernooi waren voornamelijke lokale schakers, maar aan deze editie namen ook buitenlandse toppers als Keres, Fine, Reshevsky en Aljechin deel. Wereldkampioen Aljechin won Margate met dezelfde score. Hastings 1938 heeft inmiddels een nieuw tehuis gevonden, €6,-
Sicilian Defence B80: samenstelling R. Hübner Belgrado, 1994 €3,-  Foto
Sicilian Defence B80: samenstelling R. Hübner, Chess Informant, Belgrado 1994, paperback, redelijke staat, 160 pagina's, repertoireboek, figurinenotatie. Deze monografie is in zijn geheel gewijd aan de Scheveningse variant van de Siciliaanse verdediging. Naast een overvloed aan partijfragmenten met vermelding van spelers, datum en plaats zijn er 100 complete partijen van de toenmalige wereldtop in opgenomen. Ook is er gebruik gemaakt van een tabellensysteem om overzicht te houden bij de diverse vertakkingen. De Duitse GM Robert Hübner was  verantwoordelijk voor de samenstelling van deze bloemlezing.
Siciliaans 2.f4/Keresaanval: New in Chess/Olomouc 1996
€3,-  Foto
Siciliaans 2.f4/Keresaanval: New in Chess/Olomouc 1996, brochure, goede staat, figurine notatie. Twee deeltjes over twee specifieke systemen van het Siciliaans. Het eerste handelt over de speelwijze 1.e4 c5 2.f4, maar deze zet kan ook geschieden na inlassing van 2.Pf3/2.Pc3. De theorie acht dit systeem niet bijzonder geschikt om openingsvoordeel te behalen en op het hoogste niveau wordt het weinig gespeeld. Toch komt de lezer tussen de 83 uitgewerkte partijen een aantal bekende namen tegen. De Keresaanval ontstaat na de zetten 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 e6 6.g4. Dit agressieve systeem werd voor het eerst gespeeld in 1943 door Paul Keres tegen Efim Bogoljubow en is nog steeds populair. 416 potjes met deze variant zijn in deze tweede brochure te vinden, beide voor €3,-

 
'Meneer' Caïssa: M. Euwe & B. Spaak Amsterdam, 1955 € 6,-  Foto
'Meneer' Caïssa: M. Euwe & B. Spaak, De Bezige Bij, Amsterdam 1955, gebonden, 154 pagina's,redelijke staat. Uit de bron van ervaringen en herinneringen van Max Euwe is dit boek ontstaan. Doch hoewel er voor iedere schaker wat uit te leren valt, is het beslist geen leerboek. Het anekdotische element overheerst. Het vertelt over de grootmeesters Reshevsky en Najdorf, over Euwe's machtigste tegenstander Aljechin en vele anderen. Het houdt zich bezig met de kwellingen van het blindschaken en schaakblindheid; het biedt interessante partijen en stellingen, het geeft de lezer een boeiende kijk op de wonderlijke gemeenschap van grote en kleine schakers. Max Euwe haalt in samenwerking met journalist Bob Spaak reisherinneringen op en vertelt van mensen en dingen. Een aardig boek om de tijd mee te verpozen.


Mijn Beste Schaakpartijen 1924-1937: A. Aljechin Lochem, 1940 € 10,-  Foto
Mijn Beste Schaakpartijen 1924-1937: A. Aljechin, De Tijdstroom, Lochem 1940, gebonden, enigszins vergeeld, maar nog in redelijke staat, 248 pagina's, algebrai. notatie. De inhoud van deze partijenverzameling bestaat uit vier delen: deel 1 1924-1927, partijen en matches met eeuwige Cubaanse rivaal Capablanca, deel 2 1929-1934, partijen en matches met de Duitse schaker Bogoljubow, deel 3 1934-1937, partijen en matches met Max Euwe en het vierde deel bestaat uit partijen die Aljechin speelde tegen diverse tegenstanders tussen 1924 en 1933. In totaal komen 120 partijen voorbij en ze worden allemaal nauwkeurig van commentaar voorzien door de oud-wereldkampioen.


Euwe-Aljechin 1937: A. Aljechin & M. Euwe Leiden, 1938 € 6,-  Foto
Euwe-Aljechin 1937: A. Aljechin & M. Euwe, A. W. Sijthoff, Leiden 1938, Nederlandse paperback zonder stofomslag, redelijke staat, 122 pagina's, algebraische notatie. Eind 1935 stond Nederland op zijn kop. Max Euwe deed het schier onmogelijke en behaalde de wereldtitel schaken door de Rus Aljechin te verslaan, met medewerking van Koning alcohol. Maar 2 jaar later herpakte een 'nuchtere' Aljechin zich en wist met 15½-9½ te winnen. Na afloop van de match werden er voor de vorm nog 5 exhibitiepartijen gespeeld. In dit boek komen alle dertig partijen nog een keer voorbij, voorzien van commentaar door de twee hoofdrolspelers.
De Schaakwereld 1936: Hoofdredactie E. Liket c.s. Amsterdam, 1936 € 8,-  Foto
De Schaakwereld 1936: Hoofdredactie E. Liket c.s., Uitgeverij Cepumij, Amsterdam 1936, gebonden en in redelijk staat, algebrai. notatie. Na het behalen van de wereldtitel door Max Euwe was er een toenemende vraag naar een schaaktijdschrift. Het eerste nummer van De Schaakwereld verscheen op 10 juli 1936 voor het eerst en was een zegen voor het Hollandse schaak. Het had een aantal vaste medewerkers zoals M. Euwe, L. Gans, H. Kmoch, P. F. van Hoorn, G. Oskam, Th. Kok en J. H. Wertheim. Men kon er veel lezenswaardigs in vinden zoals de vaste column van de nieuwe wereldkampioen, de schijnwerper, bij den chirurg, de vraagrubriek en wat nu?? Ook toernooi- en wedstrijdverslagen, foto's, tekeningen en een probleemrubriek waren vaste items. Het blad verscheen tot 1942 en daarna ging het ter ziele.


The B.C.C.A. Magazine: Jaargang 1949 1949 € 16,-  Foto
The B.C.C.A. Magazine: Jaargang 1949, hardcover gebonden in groen linnen band, Engelse notatie, goede staat. Tijdschrift voor Engelse Correspondentieschakers. De British Correspondence Chess Association werd in 1906 opgericht en een en ander leidde in 1949 tot een tijdschrift. De uitgifte was oorspronkelijk zes nummers per jaar, maar werd spoedig teruggebracht naar vier. In deze eerste jaargang veel aandacht voor de partijen van leden en ander nieuws dat betrekking heeft op het spelen van correspondentieschaak. Het tijdschrift heet vanaf 1963 Correspondence Chess en verschijnt tegenwoordig twee keer per jaar.
Kevesbabos Magyar Feladvavyok: G. Bakcsi Boedapest, 1982 € 7,-  Foto
Kevesbabos Magyar Feladvavyok: G. Bakcsi, Sport, Boedapest 1982, hardcover, 320 pagina's, nette staat, Hongaars. Sinds 1948 publiceerde György Bakcsi (1933) meer dan 1200 schaakopgaven, voornamelijk zelfmatproblemen in twee en drie zetten. Hij verzamelde 840 problemen en eindspelstudies van diverse landgenoten. Het boek bestaat uit twee gedeelten zoals miniaturen, zelfmat/helpmat, fairy chess en eindspelen met oplopende zetten (2, 3, 4 of meerdere zetten). In het tweede gedeelte vindt men problemen met 8 tot 12 stukken, zelfmat/helpmat, fairy chess en eindspelen met oplopende zetten. Zoals gebruikelijk zijn de oplossingen achterin op te zoeken.
В поисках красоты: G. Nadareishvili Tbilisi, 1986 € 7,-  Foto
В поисках красоты: G. Nadareishvili (გია ნადარეიშვილი), Sabtshota Sakartvelo, 208 pagina's, Tbilisi 1986, paperback, gebruikt, Russischtalig. De Georgische eindspelcomponist en neuroloog Gia Nadareishvili (1921-1991) stelde vele boeken over eindspelen en studies samen, waaronder 312 opgaven die van commentaar werden voorzien door een aantal grootmeesters. De inhoud van deze titel, waarvan de vertaling losjes Op Zoek naar Schoonheid luidt, bestaat uit 256 opgaven die ooit een weg vonden naar Russische tijdschriften en kranten. Oud-wereldkampioenen Botwinnik en Euwe waren bewonderaars en staan met de auteur afgebeeld op enkele foto's.
Shakhmatnye Tsadatshi-Miniatjury: A. Tishkov & Tsepiznyj Moskou, 1987 € 5,-  Foto
Shakhmatnye Tsadatshi-Miniatjury: A. Tishkov & Tsepiznyj, Fizkultura i sport, 336 pagina's, Moskou 1987, gebruikt, Russischtalig. De twee auteurs stelden 892 studies en problemen samen die een periode bestrijken van 1876 tot 1987. De eerste 364 opgaven gaat het om mat in 2 te geven. Daarna 332 opgaven waarin naar mat in 3 gevraagd wordt. De resterende opgaven hebben meerdere zetten nodig voordat het mat is gevonden. Elke pagina bevat 4 diagrammen en de oplossingen zijn desnoods op te zoeken.


600 Okontshanij: L. Portisch & F. Sarkozi Moskou, 1979 € 5,-  Foto
600 Okontshanij: L. Portisch & F. Sarkozi, Fizkultura i sport, gebruikt, Moskou 1979, 237 pagina's, paperback, Russischtalig. De Hongaarse schaker Lajos Portisch (1937) behoorde lange tijd tot de wereldtop en stond niet bekend als auteur. Hij had het te druk met schaken en was actief tussen 1956 en 2016. Toch stelde hij met zijn landgenoot Ferenc Sarkozi dit boekje samen met daarin 600 opgaven. Hij kijkt met een schuin oog naar de bedenksels van befaamde schaakcomponisten, maar laat ook fragmenten uit de toernooipraktijk zien. Partijen uit een ver verleden, maar ook momenten waarin Portisch kritisch is op zijn eigen spel.


Shakhmatnye okontshanija, Slon protiv konja: Y. Averbach Moskou, 1981 € 6,-  Foto
Shakhmatnye okontshanija, Slon protiv konja, ladja protiv legkoj figury: Y. Averbach, Fizkultura i sport, Moskou 1981, 288 pagina's, goede staat, Russischtalig. De inhoud bestaat uit totaal 612 eindspelen, waarvan 319 opgaven loper tegen paard met pion(nen), 173 opgaven loper tegen toren en pion(nen) en het resterende gedeelte toren tegen paard en pion(nen). Bij elke opgave is een diagram geplaatst en Averbach verstrekt de lezer de oplossing en toont de belangrijkste varianten.
Shakhmatnye okontshanija, Slonovye i konevye: Y. Averbach Moskou, 1980 € 6,-  Foto
Shakhmatnye okontshanija, Slonovye i konevye: Y. Averbach, Fizkultura i sport, Moskou 1980, prima staat, 239 pagina's, Russischtalig. €6,- In deze titel gaat Averbach dieper in op ongelijke materiaalverhoudingen zoals loper tegen meerdere pionnen, loper en pion tegen koning, loper en pion tegen koning en pion, lopers van ongelijke en gelijke kleur en paardeindspelen met enkele en meerdere pionnen. In zijn totaliteit heeft Averbach 548 opgaven in petto, sommige uit de praktijk en andere uit de wereld van de eindspelstudie en de problematiek, met uiteraard uitleg en toelichting.


Шахматный ежегодник 1960 Moskou, 1962 € 8,-  Foto
Шахматный ежегодник 1960: schaakjaarboek 1960, Moskou 1962, Fiskultura i Sport, gebonden met gekartoneerde omslag, redelijke staat, 496 pagina's. In het verleden publiceerde de Russische schaakbond elk jaar een boek waarin werd vermeld welke prestaties hun topspelers dat jaar hadden verricht. Ook in 1960 was dit het geval. Zo is er aandacht voor de match Botwinnik -Tal die een nieuwe wereldkampioen zou opleveren. Het Russisch kampioenschap, landenwedstrijden en verscheidene tabellen, maar ook minder bekende Russische spelers en hun partijen komen aan bod. Dit laatste levert een mooi beeld op welk hoog peil het schaken in Rusland zich bevindt. 146 partijen met commentaar en analyses zijn opgenomen, waaronder ontmoetingen tussen schaakclubs als Spartak, Dynamo en Locomotief. Een selectie met problemen en studies sluit het boek af.


David Janovski: S. Voronkov & D. Plisetsky Moskou, 1987 € 7,-  Foto
David Janovski: S. Voronkov & D. Plisetsky, Fizkultura i sport, Moskou 1987, gebonden in bruin linnen, goede staat, 416 pagina's, Russischtalig. De schaakjournalisten Sergey Voronkov en Dmitry Plisetsky schreven een boek over een van de origineelste spelers van zijn tijd - David Janovski (1868-1927). Zijn briljante stijl en onbevreesde combinaties hebben mede bijgedragen tot zijn populariteit. Helaas was zijn karakter en persoonlijkheid dermate temperamentvol dat hij zich wel eens overschatte. Een deel van de 175 partijen werd door Janovski zelf geanalyseerd, en de sporadische toelichting en aanvulling op zijn partijen door tegenstanders als Lasker, Tarrasch en Capablanca.
Triumf Sovetskogo Shakhmatnogo Etjuda: F. S. Bondarenko Kiev, 1984 € 4,-  Foto
Triumf Sovetskogo Shakhmatnogo Etjuda: F. S. Bondarenko, Zdorovja, Kiev 1984, paperback, gebruikt, 173 pagina's. Deze titel beslaat de geschiedenis van de schaakcompositie vanaf 1925 tot 1944, toen Russische componisten veel succes hadden op dit onderdeel. Maar ook fameuze buitenlanders en hun werk zijn met in totaal 352 voorbeelden vertegenwoordigd. De Nederlandse vertaling van de titel is Triomf van de Russische schaakstudie en werd samengesteld door Filip Bondarenko (1905-1993), een beroepsmilitair en studiecomponist afkomstig uit Oekraïne.
300 шахматных партий : З. Taррaш Moskou, 1988 € 8,-  Foto
300 шахматных партий: З. Taррaш, Fiskultura i Sport, Moskou 1988, gebonden in blauw linnen, goede staat, 432 pagina's, Russischtalig. In deze Russische editie van 300 Schachpartien toont Tarrasch een groot aantal partijen zien die hij speelde gedurende een periode tussen 1862 en 1894. In het voorwoord spreekt hij over 'een schaakleerboek met de nadruk op het middenspel, zonder systeem en planmatige orde'. Hij analyseert niet alleen gewonnen partijen, maar ook meerdere verliespartijen. Ook interessante autobiografische passages maken het lezen tot een boeiende bezigheid, als men tenminste de Russische taal vaardig is. Zo niet, dan zijn er de partijen die het waard zijn bestudeerd te worden. Deze editie is beknopter dan de oorspronkelijke Duitse versie.


Deutsche Schachzeitung 1892: H. von Gottschall 1892 € 24,-  Foto
Deutsche Schachzeitung 1892: H. von Gottschall, Verlag von Veit & Comp., vergeeld en in slechte staat, algebrai. notatie. De Deutsche Schachzeitung verscheen vanaf 1846 tot 1988 maandelijks in Berlijn en omstreken. In deze complete jaargang van het jaar 1892 kan de lezer partijen, opgaven, probleemschaak en eindspelen aantreffen. In het augustusnummer is een foto van Siegbert Tarrasch opgenomen, voor die tijd erg ongebruikelijk. Herman von Gottschall, Duits schaker en problemist (1862-1933), was hoofdredakteur van het blad van 1892 tot 1896. Complete jaargang €24,-
Tidskrift för Schack: Helsinki 1890 Helsinki, 1890 € 50,-  Foto
Tidskrift för Schack: Helsinki 1890, redelijke staat, enige potloodnotities, Zweedstalig, algebrai. notatie. Uitgave van de Helsingfors Schackklubb. 7 Losse nummers 2 tot 9 aansluitend uit het jaar 1890. Met enkele partijen, probleemschaak en nieuws uit binnen- en buitenland.
Paul Morphy Sein Leben und Schaffen: M. Lange Leipzig, 1894 € 70,-  Foto
Paul Morphy Sein Leben und Schaffen: M. Lange, Von Veit & Comp. Leipzig 1894, derde druk, gebonden, redelijke staat, algebrai. notatie, potloodnotities, 416 pagina's. Max Lange had een groot ontzag voor het Amerikaanse schaakgenie Paul Morphy en dat komt tot uiting in de 364 partijen die hij in dit boek van uitgebreid commentaar heeft voorzien. Helaas heeft de vorige eigenaar veelvuldig gebruik gemaakt van een potlood, maar een vlakgom kan wonderen verrichten. Per slot van rekening mogen de meeste partijen van Paul Morphy ook zo worden aangemerkt, als wonderen.


Schachmentor: L. Bachmann Ansbach, 1909 € 40,-  Foto
Schachmentor: L. Bachmann, C. Brügel & Sohn, Ansbach 1909, hardcover, 160 pagina's, redelijke staat, iets vergeeld, algebrai. notatie. 169 antieke fragmenten uit de wedstrijdpraktijk die de student behulpzaam kunnen zijn in de juiste behandeling van moeilijke midden- en eindspelen. Ook offerwendingen, gelukte en mislukte valstrikken, ontsnappingen en verzuimde winstmogelijkheden komen in dit aardige en handzame boekje voor het voetlicht.
Schachjahrbuch 1907, 1909, 1910: L. Bachmann Ansbach € 45,-  Foto
Schachjahrbuch 1907, 1909, 1910: L. Bachmann, Ansbach, Verlag von Brügel & Sohn, hardcover in linnen, redelijke staat, maar vergeeld, algebrai. notatie, Duitstalig, totaliteit ongeveer 1000 pagina's. Een bijzondere verzameling schaakpartijen uit diverse Duitse toernooien, opgaven en eindspelen en observaties over het schaakleven in Duitsland voor de Eerste Wereldoorlog. Van het jaar 1907 is deel 3 aanwezig,  van 1909 deel 1 en van 1910 delen 1 en 2. Deze 4 unieke boekjes zijn los verkrijgbaar, maar kunnen uiteraard ook in zijn geheel worden aangeschaft. Prijs per deeltje €45,-


Schachjahrbuch 1908: L. Bachmann Ansbach, 1909 €60,-  Foto
Schachjahrbuch 1908: L. Bachmann,  C. Brügel & Sohn, Ansbach 1909, hardcover in blauw linnen met witte lettering, 228 pagina's, enigszins vergeeld en zeldzaam, algebrai. notatie, Duitstalig. De inhoud van dit jaarboek bestaat uit een selectie van 60 opvallende partijen en bijbehorende analyses die in 1908 werden gespeeld. Het hoofdbestanddeel van deze titel is echter ingeruimd voor de match om de wereldtitel tussen wereldkampioen Emanuel Lasker en uitdager Siegbert Tarrasch. Alle 16 partijen zijn door beide van uitvoerig commentaar voorzien en een foto van de twee is voorin te bewonderen. De strijd vond plaats in Düsseldorf en later in München en werd toendertijd met grote belangstelling gevolgd. Lasker won uiteindelijk afgetekend met +8 -3 =5.
Führer durch die Schachtheorie: O. Cordel Berlijn, 1888 € 45,-  Foto
Führer durch die Schachtheorie: O. Cordel, Julius Springer, Berlijn 1888, gebonden in rood linnen, gouden lettering op omslag, redelijke staat, enige potloodnotities, 342 pagina's, algebrai. notatie. Gids voor de openingstheorie d.m.v. van tabellen en voetnoten. De inhoud is gewijd aan de ''romantische openingen'', zoals Spaans, Koningsgambiet, italiaans, Evansgambiet en Schots en slechts een aantal pagina's aan openingen die beginnen met d4. Vergelijkbaar met Handbuch des Schachspiels van Von Bilguer, echter kleiner van formaat en dus handzamer. Oscar Cordel (1843-1913) was een Duitse schaakmeester en auteur en nam nooit deel aan een groot toernooi. Hij was van mening dat in elke stelling slechts 1 beste zet mogelijk was en daarna 3 bijna gelijkwaardige zetten. In de Spaanse partij zijn het Cordelgambiet en de Cordelvariant naar hem vernoemd.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index