Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com.

De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


De Wereld van Caïssa: L. Jongsma Amsterdam, 1991 € 3,50  Foto
De Wereld van Caïssa: L. Jongsma, Teleboek  bv, Amsterdam 1991, paperback, goede staat, figurine notatie, 200 pagina's. De mensen uit ''De Wereld van Caïssa'' zijn allen die ooit het gezegende maar ook vervloekte schaakbord ter hand hebben genomen. Dit boek gaat over de wereldkampioenen, de grootmeesters en de meesters. Een groot aantal partijen wordt op de voet gevolgd en becommentarieerd. Lex Jongsma (1938-2013) werd in 1957 jeugdkampioen van Nederland en verzorgde lange tijd een schaakrubriek in De Telegraaf. Ook was hij bij ettelijke schaaktoernooien aanwezig om op vaak humoristische wijze uitleg te geven bij de partijen.
Openingen Vademecum: F. Roessel Zutphen, 1965 € 3,-  Foto
Openingen Vademecum: F. Roessel, Thieme, Zutphen 1965, paperback, 175 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Men moet een handig en beknopt boekje ter beschikking hebben, waarin men vlot en snel kan vinden welke varianten precies bij elke opening van belang zijn. De doorsnee-speler moet van de openingen méér weten. Boeken als b.v. de Informator zijn voor studie, napluizen, analyseren schitterend, maar voor dagelijks praktisch gebruik te groot. Tussen de werken voor beginners en de grotere studiewerken gaapt een leemte, waarin dit vademecum voorziet.
Schaaklezen: D. J. ten Geuzendam Amsterdam, 2000 € 2,50  Foto
Schaaklezen: D. J. ten Geuzendam, Veen, Amsterdam 2000, paperback, goede staat, 160 pagina's. Schaaklezen is een bundeling van schaakstukken die de auteur de afgelopen jaren schreef voor Vrij Nederland. Lezers weten dat Ten Geuzendam (1957) als geen ander is ingevoerd in het selecte groepje grootmeesters dat globetrottend van toernooi naar toernooi reist. Als hoofdredacteur van het vakblad New in Chess staat hij in direct contact met alle topspelers. In een stijl die herinneringen oproept aan Lex Jongsma gunt Schaaklezen de lezer een kijkje achter de schermen van een besloten wereld. Voor de liefhebber eindigt ieder stuk met een geannoteerde partij.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index


How to Win at Chess: I. A. Horowitz New York, 1968 € 12,-  Foto
How to Win at Chess: I. A. Horowitz, McKay, New York 1968, hardcover, goede staat, Engelse notatie, 800 pagina's. Dit lijvige boek bestaat uit vier delen: How to win in the chess openings, Modern ideas in the chess openings, How to win in the middle game of chess en How to win in the chess endings.  Al Horowitz schreef 10 jaar een schaakrubriek voor The New York Times en was ook eigenaar en hoofdredacteur van het tijdschrift Chess Review van 1933 tot 1969. De United States Chess Federation (U.S.C.F) nam het over en veranderde het in Chess Life. De schrijver was een vooraanstaand speler gedurende de jaren 1930 en 1940. Hij kon bogen op de titel open kampioen van Amerika in 1936, 1938 en 1943 en nam deel aan vier Olympiades, waarin 3 keer de eerste plaats werd behaald. Horowitz greep altijd naast het 'echte' Amerikaans kampioenschap, niet vreemd met spelers als Fine en Reshevsky in de buurt. Hij was in 1951 met het boek begonnen en in 1969 werden de vier delen samengevoegd. Het herbergt een overvloed aan tips en adviezen over de diverse openingen, middenspelen en eindspelen. Gedateerd, maar nog steeds relevant en de vele, vrij onbekende partijen die Horowitz heeft opgenomen (waaronder enkele van zichzelf) maken het zeker de moeite waard.
The Complete Book of Chess Strategy: J. Silman Los Angeles, 1998 € 11,-  Foto
The Complete Book of Chess Strategy: J. Silman, Siles Press, Los Angeles 1998, paperback, goede staat, 360 pagina's, algebrai. notatie.Dank zij de overstelpende hoeveelheid strategische en tactische ideeën worden grote hoeveelheden schaakboeken gekocht, maar hebben studenten moeite met het scheiden van belangrijke momenten. Jeremy Silman (1954) onderkende dit probleem en stelde de eerste strategische gids in woordenboekvorm samen. Alle aspecten van strategie, tactiek, basale openings- en eindspelkennis, zelfs psychologie worden toegankelijk gemaakt voor spelers van allerlei niveau. Elk thema is op alfabetische volgorde gezet, vergezeld van een duidelijke uitleg en een voorbeeld. Studeren was nog nooit zo makkelijk! Neem dit boek mee naar het werk, op vakantie, of naar de toernooien waaraan U mee doet. 's Werelds beste spelers maken regelmatig gebruik van deze kennis en nu kunt ook U over deze techniek beschikken. IM Jeremy Silman is een bekend leraar, schrijver en speler en winnaar van ettelijke toernooien, voornamelijk aan de Westkust van Amerika.
Praktische Schaaklessen 2/3: M. Euwe Den Haag, 1975/77 € 10,-  Foto
Praktische Schaaklessen 2/3: M. Euwe, Van Goor & Zn., Den Haag 1975/1977, hardcover, als nieuw, totaal 552 pagina's, algebrai. notatie. De inhoud van deel 2 bestaat uit een bespreking van de drie fasen: opening, middenspel en eindspel. Op de voorgrond staan de algemene regels voor elk van deze fasen. Dus geen behandeling van uitgebreide zetten van varianten van bepaalde openingen, maar het signaleren van taktische wendingen die in vele openingen optreden en wetmatigheden die algemeen geldig zijn. Ook geen systematische behandeling van de belangrijkste eindspelsoorten, maar zoveel mogelijk richtlijnen die, ofschoon niet van toepassing op alle eindspelen, karakteristiek zijn voor bepaalde groepen. Tussen de begin- en eindfase staat het middenspel dat zich goed leent voor uiteenzettingen. Daarbij is bijzondere aandacht geschonken aan de grondregel van Steinitz en de toepassingen daarvan: ''Maak een plan in overeenstemming met de kenmerken van de stelling''. Na de bestudering van deel 2 staan de hogere klassen voor de lezer open en zal hij als clubschaker geen gek figuur slaan. Het derde deel geeft een specialisatie der openingen en hiermee kan het openingsspel worden geperfectioneerd, samen €10,-
Winning Chess Tactics: Y. Seirawan & J. Silman Washington, 1992 € 10,-  Foto
Winning Chess Tactics: Y. Seirawan & J. Silman, Tempus Books, Washington 1992, paperback,  gebruikt en in goede staat,  254 pagina's, algebrai. notatie, Engelstalig. Aanvallen? Verdedigen? Wachten tot je tegenstander een blunder maakt? Laat de tactiek van beroemde schakers het werk voor je doen. Kies uit de dubbele aanval, de penning,  de afwijking, lokkertjes, verleidingen en nog veel meer beproefde strategieën. Je zult met meer zelfvertrouwen gaan spelen dan je ooit voor mogelijk hield! 4-voudig Amerikaans kampioen Yasser Seirawan  (GM, 1960) laat zien hoe je je partij kunt opzetten vanaf de eerste zet, hoe stap voor stap vooruit te denken en om posities te krijgen die rijp zijn voor een combinatie of een eindspelvoordeel. Klassieke stellingen zijn gerangschikt op tactische thema's en oefeningen en opdrachten helpen mee om vooruitgang in het spel te boeken.


Das Schachphänomen Robert Fischer: H. Kramer & S. Postma Amsterdam, 1966 € 8,-  Foto
Das Schachphänomen Robert Fischer: H. Kramer & S. Postma, W. ten Have Verlag, Amsterdam 1966, paperback, 326 pagina's, algebraische notatie, in redelijke staat. In dit Duitstalige boek staan 108 mooie partijen die de 23-jarige Bobby Fischer tot dan had gespeeld. Het was oorspronkelijk geschreven door Haje Kramer en Siep Postma, maar werd naar het Duits vertaald door IM Ludwig Rellstab. De partijen worden voorzien van gedegen commentaar en uitgebreide analyses, de naspelende krijgt zo een indruk waartoe Fischer al op jonge leeftijd in staat was. Maar er staan niet alleen potjes in dit boek, er staan ook rondeverslagen van diverse toernooien en matches waaraan hij meedeed in beschreven.
Winning Chess Strategies: Y. Seirawan Redmond, 1994 € 12,-  Foto
Winning Chess Strategies: Y. Seirawan, Microsoft Press, Redmond 1994, paperback, keurig exemplaar, 258 pagina's, algebrai. notatie. Het geheime wapen van de sterkere schaker is strategie. Als U schaken leuk vindt, maar een hekel aan gedetailleerde varianten in het hoofd te stampen dan is dit boek iets voor U. GM Yasser Seirawan deelt zijn ervaringen en toont hoe flexibele strategische principes toegepast kunnen worden tijdens elke fase van de strijd. Ook leert U om krachtiger en intelligenter te spelen in elke situatie. Seirawan's simpele en effectieve planning en analysetechniek stelt in staat om elke partij met zelfvertrouwen en energie tegemoet te treden. Troef de vijand af met scherpe openingszetten, plan een strategie alvorens het middenspel, begrijp de motivatie achter zetten van de tegenstander en verschaf een winnend eindspel. De vele diagrammen illustreren bepaalde stellingen en een gedeelte is gewijd aan potjes van beroemde schaakstrategen, €12,-
Breaking Through, S. Polgar & P. Truong Londen, 2005 € 18,-  Foto
Breaking Through, S. Polgar & P. Truong, Everyman Chess, Londen 2005, hardcover met omslag, als nieuw, 318 bladzijden, figurine notatie. Dit is het levensverhaal van de Hongaarse zusters Polgar. Vanaf hun tienertijd behaalden zij opzienbarende resultaten en veroverden de schaakwereld. Breaking Through is een getuigenis van hun ontwikkeling en de successen in juniorentoernooien, Olympiades en tenslotte het werldkampioenschap bij de vrouwen. Niet alleen veranderden de zusters het publieke idee dat over schaken bestond, maar braken ook door grenzen met betrekking tot geslacht en leeftijd. Dat werd bereikt door van topspelers te winnen en moesten zaken als schijnheiligheid en afkeer van de trainingsmethoden van hun ouders worden overkomen. Deze titel bestaat uit een selectie van geanalyseerde partijen en fragmenten en persoonlijke observaties en beschouwingen van Susan, Sofia en Judit.
Starting Out: Queen's Gambit Declined, N. McDonald Londen, 2006 € 9,-  Foto
Starting Out: Queen's Gambit Declined, N. McDonald, Londen 2006, Everyman Chess, paperback, als nieuw, 192 pagina's, algebrai. notatie. Het geweigerd Damegambiet (1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pc3 Pf6 4.Lg5 Le7 5.e3 0-0) heeft een belangrijke geschiedenis en is het fundamentele antwoord op 1.d4. Vanaf het begin eist zwart een steunpunt in het centrum op, hetgeen lastig te ondermijnen is voor wit. Dit steunpunt is echter wel de basis voor zwart's verdere strategie. Het geweigerd Damegambiet is in de loop der jaren een betrouwbare opening gebleken en een lange lijst van GM's hebben zich ervan bediend, zoals Kasparov, Karpov, Kramnik en Short. De Engelse schaker en schaaktrainer Neil McDonald heeft voor dit boek 50 partijen verzameld en verstrekt adviezen, commentaar en analyses.


Göring-gambiet: D. Smit Amsterdam, 1973 € 4,-  Foto
Het Göring-gambiet: D. Smit, Moussault, Amsterdam 1973, paperback, 112 pagina's, redelijke staat, algebrai. notatie. De Duitser Carl Theodor Göring (1841-1879) paste in 1877 voor het eerst deze speelwijze toe tegen Louis Paulsen. Het ontstaat na de zetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.d4 exd4 4.c3 en voor beginnende schakers en clubspelers is dit gambiet aantrekkelijk omdat het zonder overgang naar andere varianten te bereiken is. Naast het schaken was Göring filosoof en professor. Daan Smit, een correspondentiespeler, heeft voor het samenstellen duizenden partijen verzameld en doorgenomen, en aangevuld met eigen ervaringen.
Kasparov's Winning Chess Tactics: B. Pandolfini New York, 1986 € 7,50  Foto
Kasparov's Winning Chess Tactics: B. Pandolfini, Simon & Schuster, New York 1986, paperback, prima staat, 204 pagina's, algebrai. notatie. Gary Kasparov inspireerde fans en doorgewinterde schakers met zijn briljante begrip van tactiek. Hij bezat op jonge leeftijd het hele scala van een simpele vork tot de kracht van een penning, van subtiel laveren tot diepe combinaties. Met al deze wapens was het geen wonder dat zijn ster snel steeg. Deze tactische schaakbijbel volgt het spoor van de ex-wereldkampioen vanaf zijn schooltijd tot zijn ontmoetingen met de wereldtop. Bruce Pandolfini (1947) begint met een korte biografische schets en legt uit hoe Kasparov gespeeld zou kunnen hebben in 150 actuele of hypothetische stellingen. Op elke pagina staat een stelling afgebeeld en een analyse van de diverse mogelijkheden. Uw tactische vaardigheden worden geactiveerd door de oplossing af te dekken en zelf met een antwoord te komen, €7,50


De Koning: J. H. Donner Amsterdam, 1990 €17,-  Foto
De Koning: J. H. Donner, Bert Bakker, Amsterdam 1990, paperback, prima staat, 398 pagina's. De Koning is een bloemlezing waarin men meer dan dertig jaar schaakgeschiedenis de revue ziet passeren, en waarin men Donner langzaam van schaker-schrijver tot schrijver-schaker ziet worden. Zijn geliefde thema's komen uitgebreid aan bod: Fischer, de blunder, schaken als geluksspel, waarom vrouwen niet kunnen schaken, krankzinnigheid en Lodewijk Prins. Er wordt veel beledigd in dit boek; men kan rustig stellen dat iemand die nooit door Donner beledigd is, niets in het Nederlandse schaakleven te betekenen had. Maar met zijn gevit maakte de schrijver zich juist ook geliefd. Ongetwijfeld was dat omdat ook zijn grootste woedeaanval een kern van waarheid bevatte, en omdat zijn in azijn en ironie gedrenkte bombast zo meesterlijk beschreven was. Een geweldig boek.
How to Play Against 1.e4: N. McDonald Londen, 2008 € 9,-  Foto
How to Play Against 1.e4: N. McDonald, Everyman Chess, Londen 2008, paperback, 238 pagina's, figurine notatie, als nieuw. Het is niet eenvoudig om een antwoord op 1.e4 klaar te hebben, zeker niet als het aan tijd ontbreekt om te studeren. Als u voor moderne openingen kiest is het vaak nodig om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Dit boek verstrekt de oplossing. De Engelse GM Neil McDonald (1967) verdedigt zijn favoriete opening, de Franse verdediging, in acht zakelijke hoofdstukken. McDonald strooit met tips en adviezen, geeft waarschuwingen en toont 54 complete partijen uit de praktijk. Daardoor is het een ideaal boek geworden voor de speler die niet slaafs achter de laatste openingstheorie aanloopt. Voor meer ervaren spelers heeft McDonald nog een tweede repertoire tegen aanvalszetten als 3.Pc3 en 3.Pd2 in petto.
Praktijk van de Opening: L. Pachman Amsterdam, 1978 € 1,50
 Foto
Praktijk van de Opening: L. Pachman, Elsevier, Amsterdam 1978, paperback, gebruikt, algebrai. notatie, 152 pagina's. Een goede opening is een onmiskenbaar begin voor elke schaakpartij. Alleen de speler die de opmars van zijn strijdkrachten goed weet voor te bereiden en een sterke pionnenformatie kan opbouwen, heeft kans op een gunstige voortzetting van de partij. Dit praktische en systematische leerboek vormt voor allen die een beter inzicht willen krijgen in de aanpak van het begin van een partij (zowel met wit als met zwart) een noodzakelijke steun. Bij 22 zorgvuldig gekozen partijen wordt commentaar gegeven dat het spelpeil van de lezer zal verbeteren. Het gaat vooral om begrip te kweken voor de bedoeling en de achtergrond van de eerste tien, twintig zetten.


Beyerduo: D. King & G. Treppner Hollfeld, 1998 € 10,-  Foto
Beyerduo: D. King & G. Treppner, Beyer Verlag, Hollfeld 1998, gebonden en als nieuw, totaal 304 pagina's, Duitstalig, algebrai. notatie. Twee leerboeken barstensvol opgaven en wijze raad voor de beginner en gevorderde speler. De titels zijn Schachhandbuch für Fortgeschrittene en Wie man im Schach gewinnt en werden samengesteld door Gerd Treppner en Daniel King. In het eerste boek worden combinaties, positiespel, openingen en eindspelen op luchtige wijze verklaard en de lezer aangewakkerd om een groot aantal opgaven op te lossen. Het andere boek, een vertaling uit het Engels, legt uitsluitend iets uit over de opening, het middenspel en eindspel en is meer voor beginners. Met veel diagrammen, taken en opgaven, samen €10,-.
Secrets of the Russian Chess Masters 1: L. Alburt & L. Parr New York, 1997 € 18,-
 Foto
Secrets of the Russian Chess Masters 1: L. Alburt & L. Parr, W. W. Norton & Company, New York 1997, hardcover, als nieuw, 286 pagina's, algebrai. notatie, Engelstalig. Vergroot Uw vaardigheden en begrip van het schaakspel met de lessen die werden gebruikt bij de opleiding van Russische schakers. Rusland's overheersing in het spel is gebaseerd op een uniek en succesvol leerprogramma. Dit programma werd aangepast voor de Amerikaanse markt en dit leverde een drietal boeken op. De twee auteurs, vooraanstaande schaakexperts,  behandelen vele aspecten door middel van vraag en antwoord. Lev Alburt was drie keer kampioen van Amerika. Deel 1 behandelt de eerste beginselen van het spel, van notatie, simpele strategie, tactiek tot energieke eindspelen. Leer vanaf het begin niet alleen hoe de stukken bewegen, maar ook waarom en waarheen.


Die Kunst der Vereinfachung 1: Y. Razuvajev & G. Nesis Heidelberg, 1982 € 4,-  Foto
Die Kunst der Vereinfachung 1: Y. Razuvajev & G. Nesis, Schmaus Verlag, Heidelberg 1982, paperback, 104 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Een lastige kwestie is de volgende: wanneer moet men in een partij stukken ruilen? In dit boekje van de Russen Yuri Razuvayev (1945-2012) en Gennady Nesis wordt dit haarfijn uitgelegd. Zij laten praktische voorbeelden zien die betrekking hebben op de volgende thema's: overgang eindspel na een materieel/positioneel voordeel, ruilen om winstkansen tegenstander te verkleinen en de eigen verdediging te ordenen en de typische problemen van overgang naar middenspel/eindspel. De diverse fragmenten worden rijkelijk toegelicht.
Auf Spurensuche mit Schachfiguren: A. Wotawa Berlijn, 1965 € 4,-  Foto
Auf Spurensuche mit Schachfiguren: A. Wotawa, De Gruyter & Co., Berlijn 1965, paperback, gebruikt, 206 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Voor dit boekje verzamelde Wotawa 150 eindspelen, onderverdeeld in toreneindspelen, eindspelen met lopers, toren samen met lichte stukken, lichte stukken tegen elkaar en de zwarte dame. Alois Wotawa (1896-1970) was een Oostenrijkse componist van problemen en eindspelstudies. De 150 diagrammen staan achter elkaar afgebeeld en er wordt slechts de aanwijzing wint of remise gegeven, dus het is aan de lezer om uit te zoeken welke kleur gaat winnen. Het zijn lastige hersenbrekers, maar de oplossingen staan volledig uitgewerkt achterin het boek.
Nigel Short: Chess Prodigy: D. Short Londen, 1981 € 9,-  Foto
Nigel Short: Chess Prodigy: D. Short, Faber & Faber, Londen 1981, hardcover met omslag, als nieuw, 258 pagina's, algebrai. notatie, inleiding Leonard Barden. Nigel's leven als opgroeiende jongen en wonderkind worden in dit boek levendig beschreven door vader David Short, die hem vergezelde tijdens vele toernooien in Engeland. De 67 partijen werden van analyses voorzien door George Botterill. De 10-jarige Short veroorzaakte in 1975 een sensatie door tijdens een simultaan Kortsjnoi te verslaan. Hij werd grootmeester op 19-jarige leeftijd en speelde in 1993 om de wereldtitel tegen Gary Kasparov die verloren ging met 12½-7½. Short is inmiddels 52 jaar en nog steeds actief als professioneel schaker.
Paul Morphy & the Evolution of Chess Theory: M. Shibut Yorklyn, 1993 € 35,-  Foto
Paul Morphy & the Evolution of Chess Theory: M. Shibut, Caissa Editions, Yorklyn 1993, hardcover in rood linnen, als nieuw, 342 pagina's, algebrai. notatie, Engelstalig. Paul Morphy wordt door velen beschouwd als de beste schaker van de 19de eeuw. De auteur analyseerde voor dit boek Morphy's partijen en posities om begrip te krijgen over het wezenlijke van zijn stijl. Ook bespreekt en vergelijkt Shibut de kenmerken van twee andere spelers van die periode (Adolf Anderssen en  Wilhelm Steinitz). Een klein hoofdstuk is ingeruimd voor Morphy's zeldzame blunders en fouten en een groot hoofdstuk voor geselecteerde eindspelen en openingen. Steinitz schreef in 1885 een artikel van 27 bladzijden over Morphy en de lezer kan van dit essay alsnog kennis nemen. Een reeks brieven tussen Aljechin en Eugene Znosko-Borovsky waarin zij argumenteren over Morphy's stijl besluit het boek. Een fraai en compleet werk over een legendarische schaker.


Guimard Variation 3...Pc6: E. Schiller Coroapolis, 1991 € 2,-  Foto
Guimard Variation 3...Pc6: E. Schiller, Chess Enterprises, Coroapolis 1991, paperback, omslag iets beschadigd, 92 pagina's, algebrai. notatie. De Guimardvariant van de Franse Tarrasch (1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pd2 Pc6) biedt zwart de mogelijkheid om de uitgekauwde varianten die kunnen ontstaan na 3....c5 te ontwijken. En een nevenvoordeel is dat bepaalde varianten die in de belangstelling staan niet op het bord verschijnen. Eric Schiller heeft voor dit boekje 150 complete partijen verzameld, geeft zijn mening bij de potjes en doet suggesties. Carlos Guimard (1913-1998) was een Argentijnse GM en hij besloot na de oorlogsjaren de Franse Tarrasch met 3...Pc6 te bestrijden. Ook andere spelers zoals Botwinnik, Petrosian, Larsen, Short en Vaganian volgden later zijn voorbeeld.
An Opening Repertoire for White: R. Keene Londen, 1984 € 2,50  Foto
An Opening Repertoire for White: R. Keene, Batsford, Londen 1984, paperback, 160 pagina's, goede staat, maar vergeeld, figurine notatie, repertoireboek. De Engelsman Raymond Keene stelde deze titel samen voor de gemiddelde schaker en is gebaseerd op de zetten 1.d4/2.c4. Hij verdeelde het in vijf hoofdstukken: Damegambiet, Indische verdedigingen, gambieten en ....c5 verdedigingen, asymmetrisch en ongewone verdedigingen. 1 partij van 10 verschillende spelers die graag gebruik maakten van 1.d4/2.c4 vormt de afsluiting. Keene zette in 1984 Garry Kasparov op de eerste plaats, met als onderliggende gedachte dat dit de verkoop goed zou doen. Of dat het geval was is niet meer te achterhalen, Kasparov werd in 1985 wel wereldkampioen.


Queen's Pawn Veresov System: R. Bellin Londen, 1983 € 1,50  Foto
Queen's Pawn Veresov System: R. Bellin, Batsford, Londen 1983, paperback, sterk vergeeld, 90 pagina's, figurine notatie, repertoire. De Veresov is een energieke opening die voert naar onevenwichtige stellingen, uitermate geschikt voor de witspeler. IM Robert Bellin (1952, kampioen van Engeland in 1977, beschrijft na 1.d4 d5 2.Pc3 Pf6 3.Lg5 menig illustratieve partij en toont belangrijke ideeën. De geestelijk vader van dit systeem was IM Gavrill Veresov (1912-1979), een Russische schaker. Hij kreeg enige aandacht na de oorlog en is bekend geworden vanwege de opening die zijn naam draagt. Hij werd vijf keer kampioen van Wit-Rusland.
Test Tube Chess: A. J. Roycroft Londen, 1972 € 20,-  Foto
Test Tube Chess: A. J. Roycroft, Faber & Faber Ltd., Londen 1972, hardcover + omslag, gebruikt, 370 pagina's, algebrai. notatie. Heeft U wel eens overwogen om het competitie-element vaarwel te zeggen? Het wetenschappelijke en artistieke element blijft over, en er is geen tegenstander die tegenover U zit. Wat rest er dan verder? Het antwoord kan de eindspelstudie zijn. Sommigen vinden het een verwaarloosde tak van het schaken, maar voor de ware liefhebber bevat het boek een rijkdom aan materiaal. De beginner krijgt in het eerste stadium eenvoudige studies op te lossen. Maar naar mate het boek vordert toont A. J. Roycroft (1929) buitengewone stellingen die ook voor de praktische speler van betekenis kunnen zijn. Test Tube Chess is in 1981 opnieuw herzien uitgegeven onder de naam The Chess Endgame Study en wordt beschouwd als een van de beste Engelstalige boeken over dit onderdeel van het schaakspel.
Queen's Indian Defence: S. Anapolsky 1996-97 € 2,50 p.s.  Foto
Queen's Indian Defence: S. Anapolsky, Kiev 1997, paperback, gebruikt, 238 pagina's, repertoireboek, figurine notatie. IM Sergey Anapolsky (1975) gaf in Oekraine Queen's Indian Defence E15-E19 in eigen beheer uit. Hij behandelt uitsluitend het fianchettosysteem 4.g3 en door de droge opsomming aan varianten en saaie opmaak is het minder toegankelijk dan de uitgave van Lalic, waarvan de omslag bovenin te zien is. Dit boek is echter overgegaan in andere handen, maar het boekje van Anapolsky is nog altijd te koop, €2,50


New Sicilian Gambits: A. Soltis Dallas, 1993 € 2,50  Foto
New Sicilian Gambits: A. Soltis, Chess Digest, Dallas 1993, paperback, goede conditie, 126 pagina's, algebrai. notatie. In dit werkje worden een aantal gambietvarianten in de Siciliaan bekeken die beginnen met rustige derde zetten, zoals 3.c3 en 3.Lb5. In 5 hoofdstukken komen het 2-pionnengambiet, Moskouvariant 1 en 2, Rossolimo en het Fischerachtige 6.b4 aan de orde, verduidelijkt met 23 bijbehorende partijen. Zoals gewoonlijk bij uitgeverij Chess Digest wordt er vaak gebruikt gemaakt van 'wit' en ruimte tussen de passages, maar dat is niet echt storend en de vele diagrammen vergemakkelijken het naspelen van de amusante potjes.
Middenspel: hardcover Hengelo 1962-4 € 12,-  Foto
Middenspel: hardcover, goede staat, 400 pagina's, een uitgave van de Losbladige Schaakberichten,  Hengelo 1962-1964. Schakers waren in het verleden aangewezen op de Losbladige Schaakberichten. Tegenwoordig kan men gebruik maken van computers, laptops en mobieltjes. En databases waar een paar miljoen potjes op terug te vinden zijn. Deze ouderwetse papieren uitgave bevat 230 complete grootmeesterlijke partijen die gespeeld werden tussen 1961 en 1964 en het commentaar is van Euwe, Bouwmeester, Muhring en van den Berg. Voor personen die hun middenspel willen verbeteren is dit een informatief boek. De meeste partijen zijn onbekend en werden in diverse toernooien gespeeld. De nadruk ligt op allerlei thema's die voorkomen in het middenspel, zoals koning in het midden, koningsaanval, zwakke pionnen, voorsprong ontwikkeling, loper tegen paard enz. De lezer krijgt een kleine inleiding en daarna onderricht in middenspelposities.
Das 1 x 1 des Endspiels: H. Staudte & M. Milescu Berlijn, 1981 € 6,-  Foto
Das 1 x 1 des Endspiels: H. Staudte & M. Milescu, De Gruyter & Co., Berlijn 1981, paperback, keurig exemplaar, Duitstalig, 188 pagina's, algebrai. notatie. ''Het eindspel is vervelend'', zeggen sommigen, maar dat oordeel kan na het lezen van dit aardige boekje worden bijgesteld. De inhoud bestaat uit 256 diagrammen met een bepaald eindspel en de volledige oplossing van het probleem. Maar het oplossen blijkt achter het bord met een tikkende klok helemaal niet eenvoudig. De vreselijkste blunders ontsnappen aan handen, partijen die gewonnen staan worden opgegeven en paadjes naar remise of pat totaal over het hoofd gezien. De meeste eindspelen in dit boek kwamen voor in de wedstrijdpraktijk en bieden alles wat het schaakspel aan vreugde, maar ook aan leed kan brengen. Hans Hilmar Staudte (1911-1979) was een eindspelcomponist en speelde voor het Duitse team op de schaakolympiade van Dubrovnik in 1950.


Das Klassische Damengambit 2: R. Schwarz Hamburg, 1971 € 7,50  Foto
Das Klassische Damengambit 2: R. Schwarz, Rattman, Hamburg 1971, gebonden in groen linnen, prima staat, 238 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. De inhoud bestaat uit 111 partijen met uitvoerig analyses en commentaar. De meeste potjes werden gedurende de jaren vijftig en zestig gespeeld, maar het boek kan van belang zijn voor degene die zijn geluk wil beproeven met deze speelwijze. De volgende vier systemen komen aan de orde: A. Cambridge-Springs, Anti-Cambridge en Manhattanverdediging, B. afruilvariant, C. gambietsysteem en D. half-klassiek systeem.
Diverse titels Franse Verdediging

 Foto
Diverse titels Franse Verdediging: vier verschillende auteurs schreven in het verleden een paperback over de Franse Verdediging. Het eerste boek is The French Defence, een Engelse vertaling dat oorspronkelijk werd samengesteld door Svetozar Gligoric, de Joegoslavische GM. Het is een kloek repertoireboek, gebruikt en niet in grootse staat en voorzien van de Engelse notatie. Het telt 314 pagina's en behandelt de meest voorkomende systemen van het Frans. Het verscheen bij uitgeverij RHM in 1975 en ook Wolfgang Uhlmann, kenner bij uitstek van deze opening, heeft meegewerkt aan de totstandkoming. Verder krijgt de lezer 72 potjes aangeleverd met toelichting. Voor de verdere 3 achtereenvolgende boeken is de algebraische notatie gebruikt. Het tweede boek heeft als titel Play the French en werd geschreven door John Watson, Amerikaans IM. Repertoireboek en dus geen partijen, gebruikt, jaar van uitgave 1984, uitgeverij van dienst Cadogan Chess en 224 pagina's dik. Watson staat bekend als een autoriteit wat betreft deze opening. De belangrijkste hoofdstukken gaan over de doorschuifvariant, de ruilvariant, Tarrasch en het doolhof van de Winawer. Titel nummer 3 is getiteld Französische Verteidigung en is van B. Slotnik. Het verscheen in 1982 bij Rudi Schmaus in Heidelberg, repertoireboek met 168 bladzijden en is door de vorige eigenaar flink onder handen genomen. Verschillende varianten worden beknopt uiteengezet, zoals klassiek, Aljechin-Chatard, Anderssenaanval, McCutcheon, Steinitz, Tarrasch en Winawer. Het laatste en vierde boek is van Rolf Schwarz en heet Die Französische Verteidigung. Het werd uitgegeven in 1952 door Sportverlag Berlin, telt 208 pagina's en is in redelijke staat. In dit curieuze repertoireboek zijn de meest buitenissige vormen van de Franse verdediging te vinden, zoals Guimard's 3...pc6, Diemergambiet, Haberditz 3..f5 en nog veel meer scherpe en mindere scherpe frivoliteiten. De boeken kosten in volgorde €5,-, €4,50, €3,- en €4,-
Queens Gambit Accepted & Declined: J. Watson & J. Konikowski Coraopolis 1985/6 € 4,-  Foto
Queens Gambit Accepted & Declined: J. Watson & J. Konikowski, Chess Enterprises, Coraopolis 1985-1986, algebrai. notatie, Engelstalig, gebruikt. De Amerikaanse expert John Watson presenteert een openingrepertoire dat spelers met de witte stukken kunnen hanteren tegen het Aangenomen Damegambiet of het Slavisch. De zetvolgorde garandeert een gecompliceerd middenspel met aanvalsmogelijkheden in tegenstelling tot andere varianten die kunnen leiden tot saai spel en een tendens tot snelle remises. In het boekje over het geweigerd Damegambiet, om precies te zijn de ruilvariant,  heeft de Poolse auteur Jerzy Konikowski (1947) 36 complete partijen toegevoegd. Deze twee boekjes mogen naar een nieuwe bestemming voor €4,-

» Meer boeken
» Boekenverkoop index