Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Moderne Endspielstudien: J. Mieses Leipzig, 1919 € 10,-  Foto
Moderne Endspielstudien: J. Mieses, Curt Ronniger, Leipzig 1919, brochure, 80 pagina's, slechte staat, algebrai. notatie, enige potloodaantekeningen. De Duitse schaker Jacques Mieses verzamelde 100 verschillende soorten eindspelstudies van mensen als Rinck, Lazard, Kubbel en Emanuel Lasker en is verantwoordelijk voor de samenstelling, tekst en uitleg. Helaas niet in optimale staat, maar wie is dat wel na 99 jaar?


Man & Paard Schaakstudies: R. Timmer De Bilt, 1994 € 1,50  Foto
Man & Paard Schaakstudies: R. Timmer, Cantecleer, De Bilt 1994, paperback, goede staat, 96 pagina's, algebrai. notatie. Een bundeling van 130 schaaktechnische hoogstandjes, eerder verschenen in de KRO-Mikrogids. Harmonische meesterwerkjes, die door hun bijzondere eenvoud de rijkdom en magische schoonheid van het schaakspel illustreren. Het oplossen ervan is een plezierige bezigheid en zal het inzicht en vaardigheid zeker ten goede komen.
80 Eindspelstudies: C. J. De Feijter Den Haag, 1938 € 10,-  Foto
80 Eindspelstudies: C. J. De Feijter, Van Goor, Den Haag 1938, paperback, keurige staat, 94 pagina's, algebrai. notatie. De helft van de studies die hier worden behandeld zijn gewijd aan de zogenaamde minorpromotie. De oplossing staat op dezelfde pagina als het diagram, dus voor degene met een nieuwsgierig karakter is er de mogelijkheid om het antwoord met iets te bedekken en zelf aan het puzzelen te slaan. 80 jaar oud werkje en betrekkelijk zeldzaam.
77 losse nummers Engels tijdschrift Chess 1938-1964 €32,-  Foto
Een stapeltje van ongeveer 77 losse nummers van het Engelse tijdschrift Chess, Sutton Coldfield, redelijke staat, nietjes enigszins roestig, Engelse notatie. Dit blad verscheen in 1935 voor het eerst en bestaat nog altijd. B. H. Wood (1909-1989) was de stichter en hoofdredacteur tot 1988. De inhoud bestaat uit foto's, toernooi- en partijverslagen, diverse rubrieken, columns en schaaknieuws, maar de nadruk ligt natuurlijk op het schaken in Engeland. Deze losse uitgaven bestrijken een periode van oktober 1938 tot Kerstmis 1964, maar helaas zijn de jaargangen niet compleet en ontbreken een aantal nummers, €32,-
8 en 9de OHRA GM-toernooi 1989/1990: Eigen beheer 1989/1990 € 4,-  Foto
8 en 9de OHRA GM-toernooi 1989/1990: Eigen beheer, goede staat, totaal 180 pagina's, algebrai. notatie. In vroeger tijden werd er in Nederland nog wel eens een hoogwaardig schaaktoernooi georganiseerd. Daar is tegenwoordig niet zo vaak meer sprake van. Deze twee toernooien vonden eind jaren 80 plaats in Amsterdam en de bijbehorende bulletins bevatten ongeveer 285 potjes in korte notatie. Er werd in die dagen geschaakt in een Kroongroep en een grootmeestergroep. Met klinkende namen als Anand, Judit Polgar, Van Wely, Nunn en Kortsjnoi. Sfeerfoto's, rondeverslagen en een overvloed aan diagrammen, samen €4,-.


How to Play the Queen's Gambit Exchange Variation: K. Wicker Nottingham, 1976 € 1,50  Foto
How to Play the Queen's Gambit Exchange Variation: K. Wicker, Chess Player, Nottingham 1976, gebruikt, Engelse notatie, 96 pagina's, repertoireboek. De ruilvariant van het damegambiet wordt vaak door topspelers gehanteerd, ook in matches om het wereldkampioenschap. Ook clubspelers maken er graag gebruik van omdat uitgebreide analyses uit de weg worden gegaan. De Engelsman Kevin Wicker (1953) legt de lezer de onderliggende ideeën voor zowel wit als zwart uit aan de hand van 11 complete partijen uit de grootmeesterpraktijk. Dus ook spelers als Botwinnik, Bronstein, Petrosjan en Uhlmann hadden de afruilvariant in hun arsenaal.
Theorie der Schach-Eroffnungen 10 Spanisch/Drei- und Vierspringerspiel: M. Euwe Hamburg, 1982 € 4,-  Foto
Theorie der Schach-Eroffnungen 10 Spanisch/Drei- und Vierspringerspiel: M. Euwe, Rattmann, Hamburg 1982, paperback, redelijke staat, 332 pagina's. Dit deel werd volledig bewerkt door de Duitse speler en schaaktrainer Samarian. Aan de orde komt het Spaans met zijn vele vertakkingen, zoals de open en gesloten verdediging en het drie- en vierpaardenspel. Ook hier kan de lezer kennismaken met veel diagrammen, fragmenten uit diverse wedstrijden en toernooien, wie tegen elkaar speelden + locatie en oordeel en conclusie wie de beste kansen heeft. Tevens staan tussen het tekstgedeelte complete partijen afgedrukt die smeken om nagespeeld te worden en zaken kunnen verduidelijken.
Lender Combinations Baruch Lender and His Chess Problems: U. Avner Tel Aviv, 1996 € 20,-  Foto
Lender Combinations Baruch Lender and His Chess Problems: U. Avner, P. Einat & Y. Aloni, Variantim, Tel Aviv 1996, hardcover met omslag, als nieuw, 172 pagina's, Engelstalig. Baruch Lender leefde van 1913 tot 1994 en was een zeer productief componist van studies en schaakproblemen. In dit boek staat een vrij uitgebreide biografie en 148 staaltjes van zijn kunnen. De samenstellers zijn drie Israelische GM's uit de wereld van de schaakproblematiek. Lender begon op relatief late leeftijd met deze hobby en zijn eerste bedenksel werd in 1946 gepubliceerd in de Palestine Post, een Israelische krant. Veel terugkerende thema's zijn zelfmat, reflexmat en helpmat. Een klein gedeelte achterin het boek is geschreven in het Hebreeuws.


Theorie der Schach-Eroffnungen 3 Damengambit: M. Euwe Berlijn, 1966 € 3,-  Foto
Theorie der Schach-Eroffnungen 3 Damengambit: M. Euwe, Engelhardt Verlag, Berlijn 1966, paperback, redelijke staat, 200 pagina's. In dit deel behandelt de oud-wereldkampioen de familie van het damegambiet, zoals het half-Slavisch damegambiet, Slavisch damegambiet, onregelmatig damegambiet, Albins tegengambiet, aangenomen damegambiet, damepionspelen (Colle) en vele andere vertakkingen. Duitstalig, met veel diagrammen, fragmenten van diverse ontmoetingen, welke spelers en locatie en oordeel en conclusie wie het beste spel heeft.
Is Schaken Alleen Logisch Denken?: F. Naerebout Amsterdam € 7,-  Foto
Is Schaken Alleen Logisch Denken?: F. Naerebout, Van Goor, Amsterdam, brochure, 36 pagina's, keurige staat. Een beknopte psychologische studie voor gevorderde schakers. De schrijver, ooit lid van het Amsterdamse V.A.S., heeft een uitgesproken mening over onderwerpen die de lezer bekend zullen voorkomen, zoals onderschatting, tegen het bord spelen, concentratie, angst-bluf, remise-perikelen, tijdnood en stijl. Ook over eigenschappen van karakter zegt de auteur herkenbare dingen in dit gedateerde, maar toch informatieve boekje.
The French Defence: N. Short Londen, 1990 € 2,-  Foto
The French Defence: N. Short, Thomas Press, Londen 1990, paperback, gebruikt, figurine notatie, 120 pagina's. Een verzameling van 110 Franse partijen waar de Engelse GM Nigel Short zijn visie op geeft. De Winawer,  klassieke variant, Tarrasch en de doorschuifvariant zijn de vier mogelijkheden met elk zijn eigen kenmerken en dynamiek. Het merendeel van de potjes werd eind jaren 80 gespeeld. Short zelf speelde graag Frans en van hem zijn verscheidene ontmoetingen met topschakers opgenomen.
Das Schachspiel: S. Tarrasch Berlijn, 1931
€ 20,-  Foto
Das Schachspiel: S. Tarrasch, Deutsche Buch Gemeinschaft, Berlijn 1931, hardcover, redelijke staat, algebrai. notatie, 484 pagina's. Systematisch leerboek voor beginners en gevorderden. Eerste editie van een klassieker in de schaakliteratuur en het meest succesvolle boek dat de goede dokter tijdens zijn leven schreef. Siegbert Tarrasch (1862-1934) was arts van beroep en een van de sterkste en invloedrijkste Duitse spelers van de late 19de en vroege 20ste eeuw. Das Schachspiel is vele malen herdrukt en de inhoud bestaat uit het eindspel, het middenspel en de openingen, en wel in deze volgorde.


Klassisches Nimzoindisch 4.Dc2: N. Heymann Ludwigshafen, 1995 € 3,-  Foto
Klassisches Nimzoindisch 4.Dc2: N. Heymann, Dreier Verlag, Ludwigshafen 1995, 176 pagina's, keurige staat, figurine notatie, repertoireboek. Na 1.d4 pf6 2.c4 e6 3.pc3 Lb4 staat het Nimzo-Indisch op het bord. Er zijn een viertal mogelijkheden om het tegen te spelen en wel met 4.a3, 4.e3, 4.Dc2 en 4.Lg5. Deze titel handelt uitsluitend over de 4.Dc2 variant, ook wel het Capablanca-systeem genoemd. Bij de uitleg van de verschillende vertakkingen laat de schrijver fragmenten en complete partijen zien. Het boekje is overzichtelijk weergegeven en geeft een behoorlijke indruk wat de mogelijkheden zijn als men deze variant wil gaan toepassen.
Tips & Trucs uit Schaaktoernooien: T. Schuster & H. Franke Zutphen, 1984 € 1,50  Foto
Tips & Trucs uit Schaaktoernooien: T. Schuster & H. Franke, Thieme, Zutphen 1984, gebruikt, 120 pagina's, algebrai. notatie. De twee Duitse auteurs geven de wedstrijdspeler tips voor openingsnieuwtjes uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ze hebben daarvoor de hele schaakpraktijk afgegraasd:  van onderbond tot wereldkampioenschap. Vrijwel elke opening wordt behandeld en ook worden partijen met verklarende tekst aangeleverd. Ondanks dat het ietwat gedateerd aandoet, is het toch een aardig boekje. En de rijke ervaringen van de schrijvers kunnen van waarde zijn voor elke toernooi- en clubspeler.


 
Skandinavisch: E. Varnusz Mannheim, 1992 € 1,50  Foto
Skandinavisch: E. Varnusz, Dreier Verlag, Mannheim 1992, paperback, 170 pagina's, algebrai. notatie, enkele losse bladzijden provisorisch geplakt, repertoireboek, Duitstalig. Een van de vele titels over de Skandinavische opening. De variant 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Pc3 Da5 4.d4 Pf6 wordt door de Hongaarse schrijver Egon Varnusz (1933-2008) in samenwerking met twee anderen tegen het licht gehouden. Verder worden diverse zijpaden van deze beginvariant behandeld. De veelvoud aan partijfragmenten zijn vaak afkomstig van Hongaarse spelers. 33 complete potjes met toelichting zijn achterin te vinden.
The Neo-Sveshnikov: J. Silman Coroapolis, 1991 € 1,50  Foto
The Neo-Sveshnikov: J. Silman, Chess Enterprises, Coroapolis 1991, gebruikt, algebrai. notatie, 114 pagina's, repertoireboek. Deze titel is eigenlijk een vervolg op The Labourdonnais System in the Sicilian Defence B32 van A. Neuman, welke U ook op deze boekensite kunt aantreffen. In The Neo-Sveshnikov van Silman draait het om posities die kunnen ontstaan na de zetten 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 e5. Maar hoe nu verder? Er zijn 6 mogelijkheden en wel 5.Pf5, 5.Pe2, 5.Pf3, 5.Pb3, 5.Pxc6 en 5.Pb5 en Silman heeft zijn oordeel klaar.


Der Letzte Fehler: K. Trautmann Schwieberdingen, 1999 € 4,50  Foto
Der Letzte Fehler: K. Trautmann, Kania Verlag, Schwieberdingen 1999, hardcover, als nieuw, figurine notatie, 158 pagina's. Trautmann verzamelde 128 voorbeelden over een vreemd maar niet ongebruikelijk fenomeen - het opgeven van een partij op grond van een verkeerde beoordeling. In elf hoofdstukken worden de schaaktechnische en psychologische achtergronden van deze handelswijze doorgelicht. Hoogtepunten zijn klassieke partijen als Von Popiel - Marco of Deep Blue - Kasparov. Maar ook op een lager niveau willen spelers nog wel eens te snel opgeven, terwijl er nog redding mogelijk was. Op onderhoudende wijze begeleidt de schrijver de lezer door deze komedie van fouten en verwarring.
The Chess Players: F. P. Keyes Londen, 1961 € 5,-  Foto
The Chess Players: F. P. Keyes, Eyre & Spottiswoode, Londen 1961, hardcover met omslag, redelijke staat, 542 pagina's, Engelstalig. The Chess Player is een historische roman gebaseerd op het leven van Paul Morphy, het Amerikaanse schaakfenomeen. De schrijfster, Frances Parkinson Keyes (1885-1970), woonde lange tijd in New Orleans en gebruikte haar indrukken van het sociale leven en verwerkte die vaak in haar romans. In de vijftiger jaren kocht zij Beauregard House in New Orleans en nam regelmatig deel aan het uitgaansleven. Het huis was gebouwd door de grootvader van Paul Morphy, wiens leven het onderwerp is in The Chess Players. Ook de bouw en zijn eerste bewoners spelen een rol, alsmede de burgeroorlog waarin Amerika gewikkeld was.
Sie Sind am Zug: R. Teschner München, 1979 € 2,50  Foto
Sie Sind am Zug: R. Teschner, Goldmann Verlag, München 1979, pocket, 128 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Een aardig boekje voor wie zijn combinatoire en taktische vaardigheden wil aanscherpen. De Duitse schaker en publicist Rudolf Teschner (1922-2006) verzamelde 300 opgaven die in de wedstrijdpraktijk op het bord kwamen. De fragmenten zijn afkomstig uit de jaren 60 van de vorige eeuw, de verantwoordelijken waren toonaangevende GM's die inmiddels al bijna in het vergeetboek geraakt zijn. Bij elke opgave wordt een diagram verstrekt en de oplossingen kunnen achterin gevonden worden.


Schachmatt: K. Richter Berlijn, 1958 € 4,-  Foto
Schachmatt: K. Richter, Walter de Gruyter, Berlijn 1958, paperback, 96 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Slechts 96 pagina's telt dit boekje, maar niet het vele is goed, maar het goede is veel. Kurt Richter was een schrijver die zijn lezers altijd wist te boeien met zijn schrijfsels. Welke rechtgeaarde schaker wil er nou niet meer weten over mat zetten met  lichte en zware stukken, of met een pion? Doorbreken via de f-lijn, het dameoffer, het tweepaardenmat, mataanval aan de rand en in het midden en het magische veld f6? Sla het open en wordt binnengezogen in een wereld van fantasierijke wendingen die zich afspelen op het schaakbord. Natuurlijk ook opgaven en de bijbehorende oplossingen en veel grappige "kurzpartien'' van veelal onbekende Duitse spelers die als voorbeeld dienen bij de bovengenoemde thema's.
Ungarische Schachprobleme mit Wenigen Steinen: G. Bakcsi Frankfurt, 1985 € 5,-  Foto
Ungarische Schachprobleme mit Wenigen Steinen: G. Bakcsi, Deutsch Verlag, Frankfurt 1985, paperback, 302 pagina's, algebrai. notatie, nette staat. Deze titel over de Hongaarse schaakproblematiek bevat opgaven met 8 tot 12 stukken en miniaturen, opgaven met slechts 7 stukken. De samensteller, journalist en IGM  György Bakcsi (1933) verzamelde in totaal 840 problemen, studies en zelfmatopgaven van Hongaarse schaakcomponisten. De oplossingen zijn achterin het boek te vinden. Bakcsi had van 1976 tot 1985 een rubriek over probleemschaak in het tijdschrift ''Sakkelet'' en schreef een aantal boeken over het onderwerp.
Dutch Defence: M. Gurevich Belgrado, 1994 € 2,-  Foto
Dutch Defence: M. Gurevich, Chess Informant, Belgrado 1994, 160 pagina's, figurine notatie, paperback, gebruikt. Deze monografie handelt uitsluitend over de variant 1.d4 f5 2.c4 Pf6 3.g3. Het grootste gedeelte is gewijd aan partijfragmenten + jaar en namen spelers, nummer informator waar de complete partij is te vinden en een evaluatie. 100 partijen die werden gespeeld tussen 1980 en 1997 zijn in het boek opgenomen en worden samen met een index van namen achterin aangetroffen.


The Labourdonnais System in the Sicilian Defence B32: A. Neumann Bologna, 1995 € 6,-  Foto
The Labourdonnais System in the Sicilian Defence B32: A. Neumann, S1 Editrice, Bologna 1995, paperback, 270 pagina's, goede staat, figurine notatie. In dit boek draait het om posities die kunnen ontstaan na de zetten 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 e5. De zet die het verschil maakt is 4...e5, in de Sveshnikov speelt zwart eerst 4...Pf6 en dan e5.Over de Duitse samensteller valt niet veel te melden, behalve dat hij een grote hoeveelheid partijen bij elkaar heeft gezocht die gespeeld werden gedurende de jaren negentig van de vorige eeuw. Ook is er niet bezuinigd op diagrammen en staan er talrijke partijen en zijvarianten ter beschikking tot de lezer.
Neuerungen Im Rétisystem: A. Kuligowski Nürnberg, 1987 € 1,50  Foto
Neuerungen Im Rétisystem: A. Kuligowski, Münster-Verlag, Nürnberg 1987, brochure, 60 pagina's, algebrai. notatie, gebruikt. De klassieke Réti is een opening die begint met 1. Pf3 d5 2. c4. Het plan voor wit is om d5 onder vuur te nemen vanaf de flank, of om de pion te verlokken naar d4 te komen. Wit combineert dit door de loper naar g2 te spelen om druk uit te oefenen op de centrumvelden. In deze brochure zijn 100 partijen afgedrukt in korte notatie en de Poolse schaker Kuligowski geeft af en toe zijn visie op bepaalde varianten. Ook de koningsindische aanval komt aan bod, dit systeem kan via een omweg tot stand komen. De titel is misleidend, alles werd midden jaren '80 gespeeld en niet door de minste van de toenmalige spelers.
Schnellkurs der Schacheroffnungen Theorie: J. Konikowski Hollfeld, 2002 € 8,-  Foto
Schnellkurs der Schacheroffnungen Theorie: J. Konikowski, Beyer Verlag, Hollfeld 2002, gebonden, 300 pagina's, figurine notatie, als nieuw. Wie enige basiskennis wil vergaren hoe een bepaalde opening moet worden gespeeld kan veel informatie halen uit deze titel. De Poolse veelschrijver Jerzy Konikowski heeft alle openingen op een rijtje gezet en geeft theoretische beschouwingen en kenmerken die van belang kunnen zijn. Complete partijen komen niet voor, wel erg veel variantenreeksen. Daarom is het nogal moeizaam om helemaal door te nemen, maar degene die aan een breed repertoire wil werken kan er misschien iets nuttigs in vinden.
Chess Treasury of the Air: T. Tiller Londen, 1966 € 2,50  Foto
Chess Treasury of the Air: T. Tiller, Penguin, Londen 1966, pocket, 286 pagina's, algebrai. notatie,  gebruikt. Voordat de televisie zijn intrede deed maakte BBC radio tussen 1958 en 1964 een uitmuntende serie programma's over het schaakspel. De schaakexperts aan deze onderneming waren een wie is wie van de Britse schaakwereld: Gerald Abrahams, Bob Wade, C. H. O’ D. Alexander, Leonard Barden en Harry Golombek, maar ook schakers uit het buitenland verleenden hun medewerking, zoals Euwe en Gligoric. In 1966 verscheen deze bloemlezing met o.a. simultaan- en olympiadepartijen van beroemde spelers, ongekroonde koningen (summiere karakteristieken van Rubinstein, Schlechter, Levenfisch), consultatie potjes (1.a3?!), matches tegen luisteraars, blunders en favoriete schermutselingen, sportiviteit en vermakelijke verhalen die met het schaakspel van doen hebben. Bobby Fischer wordt in het voorwoord bedankt voor zijn bijdrage, maar dat zal een truc geweest zijn om de verkoop te bevorderen. Toch vlot geschreven en onderhoudend.


The Symmetrical English: C. Hansen Londen, 2000 €6,-  Foto
The Symmetrical English: C. Hansen, Gambit, Londen 2000, paperback, 256 pagina's, figurine notatie, gebruikt, repertoireboek. Het symmetrische Engels bestrijkt een groot deel van de moderne theorie. De strategische verscheidenheid die men in dit boek aantreft is overweldigend: van het ingetogen symmetrisch tot de woeste gambietvarianten van de Anti-Benoni, en alles wat daar tussen zit! Het verstrekt gedetailleerde informatie over alle zijtakken die ontspringen na 1.c4 c5 en vele varianten die ontstaan uit verschillende openingen, zoals de Semi-Tarrasch, of wanneer wit de Benko of Benoni wil vermijden. Ook is er aandacht voor het egelsysteem, een populair werkpaard onder het toernooivolk. Carsten Hansen (1971), Deens FM, toont aan dat het symmetrische Engels niet het etiket verdient vervelend en oninteressant te zijn.
The Four Knights: J. Pinski Londen, 2003 €8,-  Foto
The Four Knights: J. Pinski, Everyman Chess, Londen 2003, paperback, als nieuw, 192 pagina's, figurine notatie. Het Vierpaardenspel is een van de oudste opening in de geschiedenis van het schaakspel. Ondanks zijn serene voorkomen kan het Vierpaardenspel leiden tot ruig gambietspel, maar ook tot kalm positiespel. De Poolse IM Jan Pinski (1979) behandelt in dit boek drie belangrijke systemen en wel in deel 1 het Spaans Vierpaardenspel met 4.Lb5 Lb4 of 4...Pd4 en afwijkingen, in deel 2 het Schots Vierpaardenspel dat ontstaat na 4..d4 exd4 5..Pxd4, zijvarianten na 7...d5 en zijvarianten na 5.Pxd4, en in het derde deel andere systemen zoals 4.d4 Lb4, Belgradogambiet en diverse systemen die werden uitgevogeld door Igor Glek, wiens naam in dit boek veelvuldig voorkomt.


Matten 1: D. J. ten Geuzendam Alkmaar, 2007 € 1,50  Foto
Matten 1: D. J. ten Geuzendam, Alkmaar 2007, paperback, redelijke staat, 128 pagina's. In dit inmiddels ter ziele gegane magazine verhalen, interviews en enkele andere zaken over schaken en schakers geillustreerd met zwart-witfoto's en enkele karikaturale tekeningen. In het eerste nummer 13 vragen aan Loek van Wely,  het schaakleven van Lodewijk Prins door Lex Jongsma, een bijdrage van Mart Smeets (die over alles wel een mening heeft), schrijfster Laurie Langenbach en haar aanbidding voor Jan Timman en nog veel meer. De bijdragen zijn lezenswaardig geschreven en door de grote variatie is er voor een ieder die enigszins geinteresseerd is in het schaakwereldje wel iets (soms veel) van zijn/haar gading te vinden.
Schachtaktik Zug und Bereich: E. Voellmy 1946 € 10,-  Foto
Schachtaktik Zug und Bereich: E. Voellmy, Heinrich Majer Verlag 1946, gebonden en in goede staat, 128 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Schachtaktik Zug und Bereich bestaat uit 2 delen en Voellmy geeft een uitgebreide toelichting bij thema's als bezetting nieuwe/verlaten oude velden, ruimtewerking, veelzijdige zetten en slaan/niet slaan. Enkele fraaie partijen dienen als voorbeeld. Erwin Voellmy (1886-1951) was een sterk Zwitsers schaker en wiskundeleraar. Hij verzorgde 40 jaar een schaakrubriek voor een krant in zijn woonplaats Basel en schreef diverse schaakboeken. Ook was hij drie keer kampioen van Zwitserland en wel in 1911 (gedeeld), 1920 and 1922.


Chess Opening Essentials 4: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2010 € 17,-  Foto
Chess Opening Essentials 4: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2010, paperback, als nieuw, 256 pagina's. Vierde deel van een toegankelijke handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle mogelijke openingen die met 1.Pf3 en 1.c4 beginnen uiteengezet en de lezer krijgt zodoende veel basisinformatie over de Reti, Koningsindische aanval en de Engelse opening. Maar ook zonderlinge openingen zoals de Reaganaanval 1.h4, Sokolsky 1.b4 en en de Ware opening 1.a4 worden toegelicht. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het basale karakter. Zet de plannen voor beide kleuren uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geillustreerd met een aantal partijen. Het helpt de beginner en gevorderde speler in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar stijl en smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index