Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com.

De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Jeugdzonden: S. Postma Leeuwarden, 2014 €5,-  Foto
Jeugdzonden: S. Postma, Artisan, Leeuwarden 2014, paperback, 160 pagina's, als nieuw, algebrai. notatie. Uit de serie Jeugdschaak heeft Siep Postma (1929-2016) een aantal figuren opnieuw tot leven geroepen, omdat hij als geen ander de jeugd wist te interesseren voor het schaakspel. Zo trekt een bonte rij figuren in dit uit 5 delen bestaande boek met elkaar ten strijde op het schaakbord. In het eerste deel Fantasieverhalen komt U tovenaars en Sinterklaas tegen en grootmeesters als Rubinstein en Zukertort. Jeugd en simultaan behandelt met namen als Sila, Bargehassus, leuke openingen en valstrikken van o.a. het Frans, Spaans, Italiaans en het Siciliaans. In Schakende stripfiguren is Postma echt op dreef met Gijs Hollebolle, Donald Duck en Ollie B. Bommel. De laatste twee delen bestaan uit Schaken met tv-figuren waar de Muppets en uit de Fabeltjeskrant onder andere Bor de Wolf en Ed en Willem Bever tegen elkaar strijden. In Schaken in het oude Friesland tenslotte neemt de schrijver zijn geboorteland op de hak. Postma was drie keer kampioen van Friesland, maar ook een begenadigd auteur van columns, artikelen en schaakboeken.
Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch Groningen, 1947 €8,-  Foto
Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch, Niemeijer's uitgeversmaatschappij, Groningen 1947, gebonden en in redelijke staat, 388 pagina's, algebraische notatie.Het was een mirakel dat een dergelijk groot toernooi georganiseerd kon worden, 15 maanden na de oorlog. Het was ook het eerste toernooi waar een nieuwe lichting Russische grootmeesters aan de deur klopte. En ze waren zeer succesvol. Botvinnik veroverde de eerste plaats met 14½ uit 19, Smyslov werd derde, Isaac Boleslavsky en Salo Flohr gedeeld zesde en zevende. Het was tevens het begin van de Russische hegemonie in het internationale schaak. Euwe behaalde een prachtige tweede plaats. In dit boek staan 190 partijen met licht commentaar van de oud-wereldkampioen en zijn secondant.
From London to Elista: E. Bareev & I. Levitov Alkmaar, 2007 €20,-  Foto
From London to Elista: E. Bareev & I. Levitov, New In Chess, Alkmaar 2007, paperback, 400 pagina's, als nieuw, figurine notatie. Dit fascinerende boek gunt ons een kijkje in de schaakwereld op het allerhoogste niveau. De twee schrijvers onthullen alles over de drie wedstrijden om het wereldkampioenschap tegen Kasparov, Leko en Topalov: de voorbereiding, voortgang en nasleep, strategie en stress. Evgeny Bareev, een voormalig secondant van wereldkampioen Kramnik, verzorgde tevens de uitmuntende analyses bij alle partijen. Winnaar English Chess Federation 2008 Book-of-the-Year Award, een belangrijke prijs op schaakgebied. Het boek bevat een groot aantal foto's.
Second Piatigorsky Cup: I. Kashdan New York, 1977 €3,-  Foto
Second Piatigorsky Cup: I. Kashdan, Dover, New York 1977, intens gebruikt, paperback, 240 pagina's, Engelse notatie. Tien van 's werelds beste schakers streden in 1966 in een van het sterkste dubbelrondige toernooi dat tot dan toe in Amerika werd gehouden en alle tien werkten mee aan de samenstelling van dit boek. Daardoor zijn alle 90 potjes zijn van commentaar voorzien door Donner, Fischer, Ivkov, Larsen, Najdorf, Petrosian, Portisch, Reshevsky, Spassky en Unzicker. Spassky speelde het mooiste schaak in die jaren en kwam op de eerste plaats met 11½ punt, Fischer tweede met 11 punt en Donner behaalde 6 punt en werd laatste.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index


Ludieke Uren: J. J. Lindner Zutphen, 2005 € 5,-  Foto
Ludieke Uren: J. J. Lindner, Walburg Pers, Zutphen 2005, paperback, als nieuw, 248 pagina's. Ludieke Uren is geen gewoon spelletjesboek. Geen overvloed aan doorgaans onleesbare spelregels, maar een subjectieve, culturele en historische benadering van het spelen. Lindner, voormalig journalist van de Volkskrant en ruim vijftig jaar lid van Discendo Discimus, beoefent zelf een aantal denksporten en is zijn hele leven al gek van spelletjes. In Ludieke Uren beoordeelt hij tientallen bekende en minder bekende spellen. Risk, Monopoly en kolonisten van Catan uiteraard, maar ook Pandoeren, Kruisjassen en Triktrak; vergeten spellen, waar onze (over)grootouders zich mee vermaakten. De auteur speelde vele jaren schaak in de hoofdklasse en is tegenwoordig actief voor DD 3. Met dit boek verweeft hij zijn eigen ruime spelervaring met geschiedenis, literatuur en anekdotes.
The Gruenfeld Defense: L. Shamkovich & J. Cartier Dallas, 1997 € 3,50  Foto
The Gruenfeld Defense: L. Shamkovich & J. Cartier, Hays Publishing, Dallas 1997, paperback, goede staat, 192 pagina's, repertoireboek, algebrai. notatie. Leonid Shamkovich (1923-2005) was een Russische GM en kwam na veel omzwervingen in Amerika terecht waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Hij licht in dit boek zeven verschillende systemen toe die gebaseerd zijn op de Grunfeld, waaronder de afruilvariant en de Russische variant met 5.Db3. Over Jan Cartier valt weinig te vertellen, de twee werkten eerder samen aan een boek met als titel Tactical Chess Training. Met veel diagrammen en een index, maar ook met veel ruimte tussen de regels, iets waar Amerikaanse uitgeverijen zich vaak aan schuldig maken.
Schaakmat!: G. Kasparov Alkmaar, 2005 € 5,-  Foto
Schaakmat!: G. Kasparov, New In Chess, Alkmaar 2005, hardcover, 98 pagina's, algebrai. notatie, als nieuw. Vierkante uitgave waarin het schaakspel van het begin af aan wordt uitgelegd. Er wordt aandacht besteed aan: het bord, gang van stukken en hun waarde, en passant slaan, rokade, notatie, winnen, remise, vork, penning en aanval, combinaties, mat, pat, principes van de opening, eenvoudige matvoeringen. Bij de meeste onderwerpen staan ook goed gekozen opgaven met antwoorden. Tot slot volgt een lijst met schaaktermen. Per twee bladzijden wordt theorie gegeven, waarbij in een gekleurd kader een samenvatting is opgenomen. De presentatie is aantrekkelijk met hoofdstukken in felle kleuren en zowel ruimtelijke als klassieke diagrammen. De uitleg is uitstekend te volgen, ook door jonge tieners. Wat beter behandeld wordt dan in veel andere eerste schaakleerboeken, is welke zetten fout zijn en waarom. Met name bij de behandeling van de opening wordt een aantal slechte zetten waartoe beginners geneigd zijn, besproken, gevolgd door goed opgezette opgaven waarbij de kwaliteit van enkele alternatieve zetten wordt besproken. Fraai en stevig uitgevoerd boek dat als eerste schaakleerboek duidelijk boven de middelmaat uitsteekt. Vanaf ca. 12 jaar.
Sizilianisch mit Lb5: R. Kraut Schwieberdingen, 1996 € 5,-  Foto
Sizilianisch mit Lb5: R. Kraut, Schachverlag Kania, Schwieberdingen 1996, paperback, gebruikt, algebrai. notatie, 352 pagina's, repertoireboek. De Duitse IM Rainer Kraut (1966) is verantwoordelijk voor de samenstelling van dit boek. Het bestaat uit twee delen, het eerste deel handelt over de variant 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 en het tweede deel over 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.Lb5. Weinig verschil zal men zeggen, maar het schaakspel is doordrenkt van kleine nuances. In ieder geval heeft de schrijver er een hoop tijd en werk ingestopt met het idee om de bekendere varianten in het Siciliaans te omzeilen. De uitleg en toelichting is leesbaar, maar de gemiddelde lezer moet zijn ogen wat meer inspannen wat betreft de partijfragmenten. Achterin zijn als bonus 11 complete partijen afgedrukt die ooit werden gespeeld in de Duitse Bundesliga.


Wit Begint...: J. v. d. Weijer & E. Habers Venlo, 1991 € 4,-  Foto
Wit Begint...: J. v. d. Weijer & E. Habers, Van Spijk, Venlo 1991, paperback, 64 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Dit boekje biedt de zwartspeler een zestal weinig voorkomende systemen (vier tegen 1.e4 en twee tegen 1.d4), geïllustreerd met partijen die, geheel volgens de doelstelling van deze uitgave, voor het merendeel door zwart worden gewonnen. In alle gevallen ontstaat in de opening scherp spel, maar het is niet zo dat de zwartspeler het ei van Columbus krijgt voorgeschoteld. Men is geneigd te denken dat het 'verrassingseffect' van de zwarte zetten wellicht een grotere rol speelt dan de toelichtingen suggereren. Overigens een aardig boekje voor clubschakers die in hun (competitie)partijen met zwart enige risico's niet schuwen. De twee auteurs doken in de volgende openingen: Bird (Spaans), Schots gambiet, Ulvestadvariant, Nimzowitsch verdediging, Fajarowiczvariant en de Tsjigorin verdediging. Van elke opening worden een aantal complete partijen in korte notatie afgedrukt.
Sicilian Defence Moscow Variant: M. Skoko Belgrado, 1998-99 € 4,50  Foto
Sicilian Defence Moscow Variant: M. Skoko, Best Chess Editions, Belgrado 1998-1999, goede staat, figurine notatie, totaal 256 pagina's. De Moskouse variant of Rossolimovariant met 3.Lb5 is op drie manieren tegen te spelen, met 3..Pd7, 3...Ld7 en 3...Pc6. De Servische IM Milan Skoko stelde over deze speelwijze 2 boekjes samen. Het deeltje met 3...Pc6 bevat 44 uitvoerig geanalyseerde potjes en 45 partijen met alleen de notatie. De inhoud aangaande de afwijking met 3...pd7 bestaat uit 20 nauwkeurig bekeken partijen en 39 partijen waarvan de notatie. Een aantal Bulgaarse en voormalige Joegoslavische spelers was verantwoordelijk voor de analytische arbeid, samen €4,50.
Learn from the Grandmasters: R. Keene Londen, 1975 € 2,-  Foto
Learn from the Grandmasters: R. Keene, Batsford, Londen 1975, paperback, gebruikt en met notities, Engelse notatie, 120 pagina's. Het uitgangspunt van dit boek was dat 14 grootmeesters twee partijen uitvoerig analyseren - een overwinning van zichzelf, die om de een of andere reden in zijn geheugen gegrift staat - en een overwinning van een andere speler, die een grote indruk maakte. In verschillende gevallen was dit een partij waarin de desbetreffende schrijver zelf verslagen werd. Spelers als o.a. Tal, Timman, Browne, Ree, Gufeld en Larsen laten in totaal 28 potjes zien, elk met zijn eigen geschiedenis en achtergrond. De Nederlandse editie kwam in 1977 op de markt onder de naam Schaken met Grootmeesters.


Lehr- und Handbuch der Endspiele 1: A. Chéron Hamburg, 1960 € 7,-  Foto
Lehr- und Handbuch der Endspiele 1: A. Chéron, Schach-Archiv, Hamburg 1960, paperback, 354 pagina's, algebraische notatie, goede staat. Tweede herziene druk. In dit deel komen diverse toren-eindspelen en toreneindspelen tegen lichte stukken aan bod. André Chéron (1895-1980) was een Frans speler, eindspelspecialist en maker van eindspelstudies. Hij was kampioen van Frankrijk in 1926, 1927 en 1929 en speelde voor Frankrijk op de Olympiade van 1929. Deze titel is het eerste deel van in totaal vier over het eindspel. Wat opvalt aan de inhoud is de enorme diepgang en nauwkeurigheid. De lezer zal al zijn aandacht nodig hebben, want de auteur was nogal een diepzeeduiker en gek op lange varianten. Oorspronkelijk in het Frans verschenen vanaf 1952, en enige jaren later vertaald naar het Duits. Voor de schaker die meer wil weten over de laatste fase van het schaakspel.
Endspiele: J. Averbach Berlijn, 1989 € 4,-  Foto
Endspiele: J. Averbach, Sportverlag Berlin, Berlijn 1989, hardcover, goede staat, 384 pagina's, figurine notatie. De nog oudst levende GM (1922) schreef in 1981 dit boek waarin hij uitlegt hoe men paard tegen lopereindspelen en toren tegen een licht figuur moet behandelen. In 1989 werd het in het Duits vertaald. Met veel voorbeelden uit de toernooipraktijk en afgeleide studies en problemen door erkende eindspelvorsers. De typografie is overzichtelijk en daardoor makkelijk leesbaar. Wie aandacht heeft voor dit ondoorgrondelijke onderdeel van het schaakspel zal gegrepen worden door de soms wonderbaarlijke wendingen.
Chess Player Trio: Chess Player Nottingham, 1981 € 3,-  Foto
Chess Player Trio: Chess Player, Nottingham 1981, figurine notatie, totaal 246 pagina's, gebruikt, Engelstalig. Dit trio bestaat uit de volgende titels: 1...b6! van Kapitaniak , Torre Attack van Jimmy Adams en Sokolsky Opening van M. Thomas en A. Gillam. Alle volledige potjes die U tegenkomt in deze drie deeltjes zijn in korte notatie. Weliswaar openingen met een kwade geur, maar toch aardig om eens mee te experimenteren. Afzonderlijk verkrijgbaar voor €1,25, in 1 koop slechts €3,-
The Kings of Chess: W. Hartston Londen, 1985 € 7,-  Foto
The Kings of Chess: W. Hartston, Pavilion Books, Londen 1985, hardcover met omslag, goede staat, 192 pagina's, Engelstalig en algebrai. notatie. De oudste herkenbare versie van schaken stamt waarschijnlijk uit Perzië, maar er zijn aanwijzingen dat dit spel gebaseerd is op een nog oudere variant voor vier personen die elk aan een zijde van het bord zaten. Verschillende versies verspreidden zich naar China en Japan en westwaarts naar de Arabische wereld om via Italie en Spanje uiteindelijk in heel Europa door te dringen. De Engelse IM William Hartston (1947) schetst de geschiedenis  van het schaakspel in korte streken en gaat hoofdzakelijk dieper in op de achtereenvolgende wereldkampioenen die het spel voortbracht. Dat doet hij d.m.v. een biografie, foto's en 1 aansprekende partij. The Kings of Chess is daardoor een fijn naslagwerk geworden, met veel tekeningen, foto's en feitjes.


Pandolfini's Ultimate Guide to Chess: B. Pandolfini New York, 2003 € 6,-  Foto
Pandolfini's Ultimate Guide to Chess: B. Pandolfini, Simon & Schuster, New York 2003, paperback, iets verkleurd, 384 pagina's, algebrai. notatie. Deze titel is in de vorm gegoten als een vraag en antwoordspel tussen leerling en leraar. Pandolfini, Amerikaans NM, gidst zijn denkbeeldige pupil (en lezers) van de eerste beginselen van het schaken naar vergevorderd strategisch spel. Hij realiseert dit met veel diagrammen en een duidelijke uiteenzetting. De schrijver (1947) verstrekt informatie over een grote hoeveelheid zaken, o.a. patroonherkenning, openingrepertoire, middenspel, strategie en plannen maken. Speciaal voor de beginner die zich het Engels eigen heeft gemaakt is dit een uitermate toegankelijk en plezierig instructieboek.
Chess Openings the Easy Way: N. de Firmian New York, 2003 € 6,-  Foto
Chess Openings the Easy Way: N. de Firmian, Random House, New York 2003, paperback, 248 pagina's, algebrai. notatie, nieuwstaat. De Amerikaanse GM Nick de Firmian (1957) maakte een beknopt overzicht van de meest voorkomende openingen en geeft daarbij de onderliggende gedachte. Daarna wordt elke opening in tabelvorm overzichtelijk met varianten, subvarianten en voetnoten toegelicht. Het boek is hoofdzakelijk bedoeld om serieuze beginners een volgende stap in hun schaakontwikkeling te laten zetten. De Firmian geeft verder uitleg over het centrum, ontwikkeling der stukken en hoe materiaal te winnen. Ook komen fianchettospel, gambieten en strategische kenmerken aan de orde.
212 Endspielstudien: F. J. Prokop Praag, 1943 € 25,-  Foto
212 Endspielstudien: F. J. Prokop, Lapacek, Praag 1943, slechte staat en met notaties, paperback, 80 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. František Josef Prokop (1901-1973) was een Tsjechische schaker en eindspelcomponist en verantwoordelijk voor twee boeken op dit gebied, namelijk 212 Endspielstudien en Zauber des Schachdiagramms (1968). Ook was hij internationaal scheidsrechter. Voor dit boekje verzamelde hij 212 van zijn mooiste eindspelstudies. In alle gevallen wint wit of maakt remise. De oplossingen zijn achterin te vinden, maar helaas vond de vorige eigenaar het nodig om zijn bevindingen met een potlood van commentaar te voorzien. Redelijk obscuur en zeldzaam werkje.
The Pirc: S. Videki & H. Warzecka
€ 6,-  Foto
The Pirc: S. Videki & H. Warzecka, Caissa Chess/RD Verlag, totaal 468 pagina's, paperbacks, redelijke staat, algebrai. notatie, repertoireboeken. Dit kavel bestaat uit The Pirc Defence, Engelstalig en geschreven door de  Hongaarse IM Sandor Videki (1966) en Pirc-Dreibauernangriff door Helmut Warzecka. Het eerste boek maakt een volledige indruk en is van goed en serieus commentaar voorzien. Het tweede boek handelt uitsluitend over de z.g. driepionnenaanval, is Duitstalig en simpeler wat de inhoud aangaat. Ook is de leesbaarheid niet geweldig, maar wel heeft de schrijver 70 complete partijen toegevoegd om een idee te krijgen. De driepionnenaanval wordt tevens uitvoerig in het boek van Videki toegelicht, samen €6,-


Sizilianisch mit e7-e5: R. Schwarz Heidelberg 1978 € 4,-  Foto
Sizilianisch mit e7-e5: R. Schwarz, Schachverlag RS, Heidelberg 1978, paperback, gebruikt, 134 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. De Sveshnikov zal elke doorgewinterde schaker bekend in de oren klinken. In de jaren 70 van de twintigste eeuw hebben Evgeny Sveshnikov (1950) en Gennadi Timoshchenko (1949) baanbrekend werk verricht voor deze opening. Voor die tijd stond het bekend als Lasker-Pelikan siciliaans. Emanuel Lasker speelde het één keer in zijn match tegen Carl Schlechter en de Argentijnse schaker Jorge Pelikan speelde het een paar keer in de jaren 50 van de twintigste eeuw. Zwart accepteert structurele zwaktes in zijn stelling en hij krijgt daarvoor actief stukkenspel en een sterk pionnencentrum. Tussen al de varianten die toelichting verschaffen omtrent dit complexe systeem worden tevens 70 partijen met beknopt commentaar weergegeven.
Boost Your Chess 1: A. Joesoepov Glasgow, 2010 € 5,-  Foto
Boost Your Chess 1: A. Joesoepov, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, beduimeld en gebruikt, 270 pagina's, figurine notatie.De vorige eigenaar had veel baat bij Boost your chess 1. Dit exemplaar is door hem grondig doorgewerkt, en dat bleek een wijs besluit. Hij speelt tegenwoordig het zesde van Discendo Discimus en scoort meer punten dan in het verleden. De lezer krijgt een groot aantal opgaven in diagramvorm voorgeschoteld en moet aan het werk om de oplossing te vinden. Voor een goed antwoord worden punten vergeven en zo kan men bepalen of de leerstof is begrepen. Als de score te laag is wordt geadviseerd om het hoofdstuk nog eens door te nemen. De opgaven komen allemaal uit de praktijk en behelzen allerlei fases van het schaakspel, zoals openingen, tactiek en strategie, middenspel, eindspel en combinaties.
Budapester Gambit: O. Borik Düsseldorf, 1985 € 3,-  Foto
Budapester Gambit: O. Borik, Rau Verlag, Düsseldorf 1985, paperback, 96 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Repertoireboek. Na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4 staat het Boedapestgambiet op het bord, een ongebruikelijk speelwijze die af en toe opduikt. Niet geheel koosjer, maar misschien bruikbaar als verrassingswapen. De Duitse IM Otto Borik heeft diverse varianten en zijtakken uitgewerkt en voorzien van commentaar. 35 complete partijen geven verder een aanvullende indruk hoe deze opening toegepast kan worden.


Garry Kasparov New World Chess Champion Oxford, 1986 € 8,-  Foto
Garry Kasparov New World Chess Champion: G. Kasparov, Pergamon Press, Oxford 1986, paperback, gebruikt, 118 pagina's, algebrai. notatie, vertaling K. Neat. Kasparov en Karpov troffen elkaar voor het eerst in september 1984. Karpov was nog steeds wereldkampioen, maar kon hij zijn titel prolongeren? Na 10 partijen had Karpov vier keer gewonnen en leek het een kwestie van tijd. Kasparov wist in het resterende gedeelte terug te komen tot 5-3. In februari werd de strijd gestaakt omdat de spelers last van vermoeidheidsverschijnselen kregen, aldus de president van de F.I.D.E. Een nieuwe match vond later in 1985 plaats en deze keer wist Kasparov na 24 partijen de wereldtitel over te nemen van Karpov. Dit boek biedt inzage over de strategie en tactiek die Kasparov gedurende de tweede match toepaste. De 24 partijen worden door Kasparov verhelderend uiteengezet en achterin staan de 48 partijen van de eerste tweekamp in korte notatie.
The Queen's Gambit Accepted: I. Neishtadt Londen, 1997 € 6,-  Foto
The Queen's Gambit Accepted: I. Neishtadt, Cadogan Chess, Londen 1997, paperback, als nieuw, figurine notatie, 288 pagina's, repertoireboek. Het aangenomen damegambiet is een van de oudste en betrouwbaarste opening voor de zwartspeler. Het leidt tot dynamische stellingen en vrij stukkenspel waarin de speler met de meeste ondernemingsdrang vaak de winst grijpt. De auteur van dienst, de van origine Russische correspondentieschaker Iakov Neishtadt (1923), had 13 hoofdstukken nodig om een voortreffelijk boek over deze opening te schrijven. Het bevat voor beide kleuren een bron van informatie en inspiratie. Ook tegenwoordig zijn er prominente spelers die deze opening nog altijd toepassen, zoals Lautier en Sadler.
Skandinavisch..... Richtig Gespielt: J. Konikowski Hollfeld, 2003 € 9,-  Foto
Skandinavisch..... Richtig Gespielt: J. Konikowski, Beyer Verlag, Hollfeld 2003, hardcover, 216 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. Het vertrekpunt van deze titel is 1.e4 d5 2.exd5 Pf6. Daarna duikt de schrijver Jerzy Konikowski (1947) in de meest gangbare voortzettingen. Hij heeft hierbij de beschikking tot 24 hoofdstukken en ze worden allemaal optimaal gebruikt. Het Skandinavisch wordt op het hoogste niveau bijna niet gespeeld. De Russische en later Nederlandse schaker Sergey Tiviakov was de enige GM die het een aantal jaren geleden graag op het bord bracht. Achterin het boek zijn nog 40 partijen met volwaardig commentaar te bewonderen, maar deze zijn van minder bekende spelers en werden hoofdzakelijk bevochten in de Duitse Bundesliga.


Schaakzaken: J. Timman Amsterdam, 1990 € 6,-  Foto
Schaakzaken: J. Timman, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1990, paperback, goede staat, 216 pagina's, algebrai. notatie. Jan Timman was in zijn tijd niet alleen een groot schaker, maar ook een voortreffelijk schrijver. En een man met een scherp oog voor wat er om hem heen gebeurde. Hij wijdt een aantal gedenkwaardige passages aandacht aan de voorzitter van de F.I.D.E. Campomanes en aan zijn grootste vriend Jan Hein Donner. Tevens analyseert hij partijen uit een groot aantal grootmeestertoernooien en tweekampen, behandelt de mogelijkheden van de schaakcomputer en doet verslag van een thematoernooi. Na het lezen zal deze titel nog veelvuldig geraadpleegd worden door spelers van het schaakspel.
Matchboek K.R.O. Schaaktweekamp '85: J. Timmer Hilversum, 1986 € 4,-  Foto
Matchboek K.R.O. Schaaktweekamp '85: J. Timmer, K.R.O. Hilversum 1986, brochure, goede staat, 80 pagina's, algebrai. notatie. In december 1985 vond te Hilversum de tweekamp plaats tussen Gary Kasparov en Jan Timman.  Het was een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de Hollander verschillende topspelers tegenover zich vond, o.a. Spassky, Hongaar Portisch, Kortsjnoi en Seirawan. Timman verloor de match met 4-2, wat geen schande was aangezien Kasparov dat jaar wereldkampioen was geworden. Alle zes partijen worden in deze brochure van commentaar voorzien door Timman zelf en de GM's Adorjan, Sosonko en Ree. Verder kan de lezer notie nemen van rondeverslagen door Herman Hofhuizen en Hans Böhm, foto's, notatieformulieren en knipsels uit diverse dagbladen.
Kurt Richter Combo: K. Richter Berlijn 1955-67 € 16,-  Foto
Kurt Richter Combo: K. Richter, Walter De Gruyter, Berlijn 1955, 1961, 1967, hardcover en 2 paperback, totaal 306 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Nee, geen aankondiging voor een Jazzformatie, maar drie boekjes die werden samengesteld door Kurt Richter (1900-1969), schaker en schrijver van schaakboeken. In 1950 werd hem de titel IM verleend. Deze drie werden door hem samengesteld. In de hardcover Kombinationen worden 356 middenspelfragmenten uit de praktijk opgevoerd en de auteur geeft direct de oplossing. Hetzelfde geldt voor Schachdelikatessen. Men krijgt 122 stellingen en fragmenten voorgeschoteld uit het rijk der 64 velden en Richter toont de juiste weg naar winst. Het derde boekje Einfälle Reinfalle is op dezelfde manier vervaardigd. 191 diagrammen worden op de lezer losgelaten, maar dit keer zijn de antwoorden achterin te vinden. In totaal moet men dus 669 praktische posities doorwerken. Na het doorwerken heeft de lezer meer inzicht gekregen betreffende midden- en eindspelen. Samen €16,-
World Chess Tournament Brussels 1987 Amsterdam, 1987 € 5,-  Foto
World Chess Tournament Brussels 1987: W. Andriessen & D. J. ten Geuzendam, Interchess, Amsterdam 1987, figurine notatie, 114 pagina's, goede staat, Engelstalig. Er deden 12 deelnemers mee aan dit toernooi, waaronder Jan Timman en John van der Wiel. De toenmalig wereldkampioen Kasparov en Ljubojevic werden gedeeld eerste met 8½ punt en Karpov kwam op plek twee. Richard Meulders, een lokale held, was geen partij in dit zeer sterke veld en behaalde slechts 1 punt. Tal deed het rustig aan, hij verving Robert Hübner die te kampen kreeg met zijn gezondheid. De lezer kan genieten van rondeverslagen, foto's en sommige partijen zijn nauwgezet van uitleg voorzien door enkele deelnemers.


Build Up Your Chess 1 The Fundamentals: A. Yusupov Glasgow, 2008 € 16,-  Foto
Build Up Your Chess 1 The Fundamentals: A. Yusupov, Quality Chess, Glasgow 2008, paperback, als nieuw, 264 pagina's, figurine notatie. Deze titel is bedoeld voor schakers die hun vaardigheden willen uitbouwen op een solide basis. Artur Yusupov gidst de lezer naar een beter niveau schaakbegrip door gebruik van zorgvuldig geselecteerde stellingen en advies. De geleerde stof wordt later getest met een serie opgaven. De lezer leert de noodzakelijke beginselen van zes verschillende onderwerpen: tactiek, positiespel, strategie, varianten berekenen, opening en eindspel. De inhoud bestaat uit 24 lessen met een bepaald thema en verklarende uitleg, b.v. de penning of patmotieven, gevolgd door een aantal voorbeelden. In het tweede gedeelte van de les wordt gevraagd om 12 opgaven van het thema op te lossen. Deze handleiding is bedoeld voor clubspelers die geen trainingsmogelijkheden hebben en daardoor kan Build Up Your Chess 1 The Fundamentals dienen als alternatief.
Winning Chess Brilliancies: Y. Seirawan Redmond, 1995 € 12,-  Foto
Winning Chess Brilliancies: Y. Seirawan, Microsoft Press, Redmond 1995, paperback, keurig exemplaar, 260 pagina's, algebrai. notatie. Yasser Seirawan fungeert in dit boek als gastheer en toont 12 partijen van vooraanstaande spelers vanaf 1970. De Amerikaanse GM is een autoriteit met recht van spreken die dan weer dichterlijk, dan weer analytisch zijn mening verkondigt, inkijkjes geeft en uitleg verstrekt. Hij begint elk potje met een beschrijving hoe de schaakwereld ervoor stond (soms de wereld in zijn geheel) in de periode dat de partij werd gespeeld. Het vertrekpunt is de opening en wat de betekenis is van deze fase in de strijd. Zo werkt hij de gehele partij door, geeft commentaar en wijst op tactische en strategische mogelijkheden. Ook wordt een kort profiel van een handvol spelers geschetst. De schrijver was zo aardig om dit exemplaar van een handtekening te voorzien.
Max Euwe The Biography: A. Münninghoff Alkmaar, 2001 € 14,-  Foto
Max Euwe The Biography: A. Münninghoff, New in Chess, Alkmaar 2001, paperback, 352 pgina's, figurine notatie, als nieuw, Engelstalig. ''Ik ga zeker van Euwe winnen'', zei wereldkampioen Aljechin in 1935 en hij was niet de enige die de Hollander weinig kans gaf. Euwe's overwinning werd daarom als een schok ervaren. Dit fraaie boek laat zien dat het behalen van de wereldtitel het resultaat was van een ijzeren wil, methodische aanpak en energiek handelen gedurende alle aspecten van de match. Max Euwe werd ook wel het genie van de orde en een schaaklogicus genoemd. Hij schreef meer dan 70 boeken, waarvan vele nog steeds herdrukt worden. Ook was hij enige tijd voorzitter van de F.I.D.E., de wereldschaakbond. In die hoedanigheid bemiddelde hij in 1972 tussen Fischer en Spassky tijdens hun tweekamp om de titel. De inhoud bestaat uit een uitgebreide biografie, foto's en vele partijen, waarvan 50 met analyse van Euwe zelf. De schrijver, zelf een fanatiek schaker, was ook hier niet te beroerd om het boek te signeren.
4.d4 im Vierspringerspiel: L. Gutman Kassel, 1993 € 7,-  Foto
4.d4 im Vierspringerspiel: L. Gutman, eigen beheer, Kassel 1993, gebruikte staat, paperback, 200 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. Na de beginzetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.d4 besteedt Gutman aandacht aan de drie belangrijkste vertakkingen, namelijk de Morphy-Bogoljubowvariant met 4...Lb4, Het Belgradogambiet 4...exd4 5.Pd5 en het Schots Vierpaardenspel 4...exd4 5.Pxd4. De meeste tijd is gestoken in het analyseren van het Schots Vierpaardenspel en volgens de theoretici heeft zwart in de drie genoemde voortzettingen weinig te vrezen. De auteur probeert met dit boek aan te tonen dat wit echter het betere spel heeft. Nog altijd zijn er schakers die dit soort oude romantische openingen spelen, 4...Lb4 werd reeds in 1857 door Paul Morphy gespeeld en het Belgradogambiet beleefde zijn opkomst kort na de Tweede Wereldoorlog. Zelfs Karpov brak er ooit een lans voor, volgens hem stond garant voor opwindend en levendig spel.

» Meer boeken
» Boekenverkoop index