Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Practische Schaaklessen 1-4: H. den Hertog & M. Euwe Den Haag, 1928-36
€ 18,-  Foto
Practische Schaaklessen Deel 1 t/m 4: H. den Hertog & M. Euwe, Van Goor & Zonen, Den Haag 1936, 1933, 1936 en Gouda 1928, gebonden en in goede staat, algebrai. notatie, ongeveer 830 pagina's, enige potloodnotities. De inhoud van dit uit vier delen bestaande boek bestaat uit een veelvoud van de volgende onderwerpen: de eerste beginselen zoals de loop en waarde der stukken en de notatie, combinaties, valstrikken en dreigingen, partijen van beroemde spelers met toelichting door Max Euwe, openingen en hun kenmerken, verklarende partijen van Greco tot Steinitz, diverse soorten eindspelen zoals pion- en toreneindspelen en de aanval op de damevleugel/koningsvleugel. Geschikt voor beginners en een ieder die de moeite wil nemen om zijn schaken naar een hoger niveau te brengen.
Neue Eröffnungswege: G. Gunderam Berlijn, 1961 € 5,-  Foto
Neue Eröffnungswege: G. Gunderam, Engelhardt Verlag, Berlijn 1961, paperback, gebruikt, 144 pagina's, algebrai. notatie. Gerhart Gunderam (1904-1992) was een Duitse theoreticus die gecharmeerd was van obscure schaakopeningen. In dit eerste boek van zijn hand beschrijft hij zijn ervaringen met het zelden gespeelde 1. e2–e4 e7–e5 2. Sg1–f3 Dd8–e7 en het Blackmar-Diemergambiet. Na de zetten 1.d2–d4 d7–d5 2.e2–e4 d5xe4 3.Pb1–c3 Pg8–f6 4.f2–f3 e4xf3 5.Pg1xf3 trachtte hij Emil Joseph Diemer te overtuigen dat 5...Lf5 een goede zet voor zwart was. Diemer was de betere schaker en had geloof in ''zijn opening'', daardoor gingen de meeste potjes voor Gunderam verloren. Dit geschil vormt een groot deel van de inhoud. Ondanks fouten in de analyses verkochten Gunderam's boeken goed, omdat het Blackmar-Diemergambiet altijd populair gebleven is onder clubschakers. Ook over het Spaans, Lettisch gambiet, Caro-Kann en het Konings-Indische vierpionnenspel heeft hij specifieke denkbeelden te melden.
Bishop's Opening: T. D. Harding Nottingham, 1973 € 1,50  Foto
Bishop's Opening: T. D. Harding, The Chess Player, Nottingham 1973, paperback, gebruikt, 116 pagina's, Engelse notatie, enige potloodnotities. Na de zetten 1.e4 e5 2. Lc4 kan men spreken over het loperspel. Natuurlijk kan na deze zet het spel overgaan in verschillende openingen, bijvoorbeeld het Weens of het Koningsgambiet. In dit theoretische pamflet worden de belangrijkste mogelijkheden besproken en uitgelegd. De Deense schaker Bent Larsen had in de jaren zestig van de vorige eeuw veel succes met deze opening. Hij ging er van uit dat zijn tegenstanders deze antieke' speelwijze niet bestudeerd hadden en dat klopte. Bishop's Opening bevat veel partijfragmenten.
Works of Simkhovitch: H. Grondijs Arves, 1990 € 10,-  Foto
Works of Simkhovitch: H. Grondijs, Arves 1990, gebonden met kleine scheur in omslag, 164 pagina's, algebrai. notatie, Engelstalig. From Markovitch Simkhovitch (1896-1945) werd geboren in Kishinev, tegenwoordig de hoofdstad van Moldavië. Hij maakte tussen 1913 en 1941 schaakproblemen en eindspelstudies en in dit boek dat in een kleine oplage werd vervaardigd (dit is nummer 26) komen zijn eindspelstudies aan de orde. Bij elke opgave is een verklarende tekst te lezen. Simkhovitch was verantwoordelijk voor nieuwe ideeën in de kunst van schaakcompositie zoals de 'positionele remise' en het thema van de 'ondermijnende velden'. Een van zijn studies werd door Alexei Troitzky, een wereldberoemd eindspelcomponist, als volgt omschreven: ''welke composities hebben nog recht op een prijs na dit prachtige werkstuk?''. De nadruk bestaat voornamelijk op de eindspelstudies en minder op de problemen. Toch zijn hiervan enkele fraaie staaltjes te bewonderen.

De Nordwalder Variant: S. Bücker Zutphen, 1986 € 1,50  Foto
De Nordwalder Variant: S. Bücker, Thieme Zutphen 1986, paperback, 88 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Het Koningsgambiet is altijd al een geliefd aanvalswapen voor de witspeler geweest. De opmars van de f-pion, reeds op de tweede zet, heeft zo'n strijdlustig karakter, dat er onvermijdelijk een hevig gevecht op het schaakbord  zal ontbranden. Met 2...Df6!, de Nordwalder variant, in 1980 door de auteur voor het eerst gespeeld, wordt de onmiddellijke tegenaanval ingeleid. Deze moderne conceptie leidt tot ongewone stellingen die in deze uitgave uitvoerig worden behandeld. F.I.D.E.-meester Bücker heeft al een reeks verrassende openingsideeën in de toernooipraktijk gebracht en in publicaties gemotiveerd.
VIII Interzonal Chess Tournament 1970: W. Kuhnle & H. Schaufelberger 1971 € 4,-  Foto
VIII Interzonal Chess Tournament 1970: W. Kuhnle & H. Schaufelberger, eigen beheer 1971, paperback, 134 pagina's, omslag en achterzijde licht beschadigd, algebrai. notatie, tweetalig Duits/Engels. De schaakwereld
stond versteld toen Bobby Fischer winnaar was geworden van het interzonale toernooi in Palma de Mallorca. Hij behaalde een score van 18½ uit 23 partijen en dat was een grote stap in de richting om ooit wereldkampioen te worden. Voor dit boekje werden 276 partijen verzameld, de meeste in korte notatie. Uitgebreider commentaar bij sommige potjes is afkomstig van enkele deelnemers.  O.a. Geller, Ivkov, Filip, Reshevsky, Portisch, Gligoric en Smyslov deden een poging om de Amerikaan bij te benen, maar Fischer was tot de tanden gewapend en was een klasse apart.
Schacheröffnungen: K. Richter & R. Teschner Zurich, 2000 € 5,-  Foto
Schacheröffnungen: K. Richter & R. Teschner, Edition Olms, Zurich 2000, paperback, gebruikt, 272 pagina's, figurine notatie. Deze titel geldt al decennia als standaardwerk wat schaakopeningen betreft en stond vroeger
bekend als ''de kleine Bilguier''.  Het behandelt elke denkbare opening met de gebruikelijke beginzetten en is voor deze uitgave opnieuw herzien en bewerkt. Bezienswaardige partijen van elitespelers en minder bekende
schakers zijn van uitgebreid commentaar voorzien en volgen na het theoretische gedeelte. Om snel een speler of opening te vinden is achterin een handig namenregister bijgevoegd.


Chessboard Delights: C. Mansfield Londen, 1976 € 1,-  Foto
Chessboard Delights: C. Mansfield, Routledge & Kegan, Londen 1976, paperback, gebruikt, Engelse notatie. Comins Mansfield (1896 – 1984), eerste Engelse GM in schaakproblematiek, beheerde 18 jaar een schaakrubriek in de Sunday Telegraph. 116 opgaven uit de jaren 1964-1974 zijn in dit boekje verzameld en de lezer wordt uitgedaagd om de cruciale zet te vinden. Bij elke opgave staat een inleidende tekst, dan het diagram en onderaan de pagina de oplossing. In veel gevallen is een verrassend offer de kortste weg naar winst. Leerzaam en leuk en een goede training om het combinatievermogen aan te scherpen.
Alekhine Defence: L. Krizsany & S. Videki Kecskemet, 1999 € 2,50  Foto
Alekhine Defence: L. Krizsany & S. Videki, Caissa Chess Books, Kecskemet 1999, paperback, goede staat, 278 pagina's, algebrai. notatie, repertoire. De twee Hongaarse auteurs behandelen 8 van de belangrijkste varianten die gebruikelijk zijn in de Aljechinverdediging. Er komen veel partijfragmenten aan de orde en een veelvoud aan varianten wordt beoordeeld of ze de moeite van het spelen waard zijn. Als bijkomstigheid wordt vermeld wie bij een variantenreeks de desbetreffende schakers zijn en waar en in welk jaar het zich afspeelde.
De Schaakstudie der Nieuw-Russische Grootmeesters: A. O. Herbstman Lochem, 1937 € 7,-  Foto
De Schaakstudie der Nieuw-Russische Grootmeesters: A. O. Herbstman, De Tijdstroom, Lochem 1937, hardcover, algebrai. notatie, goede staat, 188 pagina's. In dit boek wordt een bepaalde historische etappe in de ontwikkeling van de Russische studie behandeld: het tijdperk van groei en ontwikkeling in de diepte en breedte (1922-1933). Naast de portretten van gevestigde namen zoals Troitzki, de gebroeders Platow en Grigorjew zijn ook de hersenproducten van jonge componisten geplaatst. De nieuwe garde zoals Kaminer, Bron en Herbstman is rijkelijk vertegenwoordigd in deze titel, die uit het Russisch werd vertaald door G. Oskam.
The Grünfeld Indian Exchange variation: Uitgeverij Sl Editrice Bologna, 1994 € 1,50  Foto
The Grünfeld Indian Exchange variation: Uitgeverij Sl Editrice, Bologna 1994, 76 pagina's, redelijke staat, figurine notatie, enige notaties, repertoireboekje. De variant waar het in deze titel om draait begint met de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.cxd5 Pxd5 5.e4 Pxc3 6.bxc3 Lg7 7.Pf3 c5 8.Le3. De meest logische antwoorden van zwart, 8...Pc6, 0-0, Lg4 en Da5  worden uitvoerig belicht. Er komen ongeveer  250 partijfragmenten voorbij en incidenteel worden deze tot het slot uitgespeeld, maar niet altijd. Ook gebruikelijk is dat een stellingsoordeel is toegevoegd. Het merendeel van de potjes werden in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw gespeeld.


The Pawn Alphabet 1/5/6/7/8: M. Verburg Goes, 1984-1988 € 20,-  Foto
The Pawn Alphabet 1/5/6/7/8: M. Verburg, Goes 1984-1988, brochure, goede staat, pagina's 1-44/133-317, algebrai. notatie. De auteur doet in het eerste deel een poging om het eindspel koning en pion tegen zwarte koning volledig in kaart te brengen. Ook legt hij het codesysteem waarmee hij werkte uit. De lezer zal in het begin moeite moeten doen, maar de oplossingen staan in de vorm van uitgewerkte varianten onder elk betreffende diagram. In deze vijf deeltjes komt het eindspel witte koning en pion tegen zwarte koning en pion ter sprake. Marinus Verburg moet er een hele klus aan gehad hebben, maar alles is keurig gerubriceerd en uitgewerkt. In het bijzonder bedoeld voor de liefhebbers van pioneindspelen, samen €20,-
Grünfeld-Indische Verteidigung - Richtig Gespielt: A. Adorjan & J. Dőry Hollfeld, 1991 € 6,-  Foto
Grünfeld-Indische Verteidigung - Richtig Gespielt: A. Adorjan & J. Dőry, Beyer Verlag, Hollfeld 1991, paperback, goede staat, 200 pagina's, Duitstalig, repertoire. 45 complete partijen door topspelers worden in dit boek van commentaar voorzien door de twee Hongaarse auteurs. GM Andras Adorjan was jarenlang secondant van Kasparov en was in 1987 aanwezig in Sevilla tijdens de match om het wereldkampioenschap tussen Karpov en Kasparov. De Duitse GM Lev Gutman werd bereid gevonden om de 9 Grünfeld-Indische potjes die de twee kanonnen speelden logisch en aannemelijk te maken voor de lezer.
Pawn Promotion: H. van der Heijden Alkmaar, 1996 € 2,50  Foto
Pawn Promotion: H. van der Heijden, New in Chess, Alkmaar 1996, nette staat, 80 pagina's, figurine notatie. Minorpromotie naar een toren of loper is een gebeurtenis die in de praktijk niet vaak voorkomt. De eindspelspecialist Harold van der Heijden heeft toegang tot een van de grootste database met eindspelstudies. Daarin staan 1500 eindspelen met minorpromotie naar toren of loper. Dit boek bevat een selectie van dergelijke eindspelen en is tevens een historisch overzicht. Toen Ignazio Calvi (1797-1872) in 1836 het thema minorpromotie verwerkte in zijn studies, hebben latere eindspelcomponisten dit herhaald vanwege de verbluffende mogelijkheden. Pawn Promotion vormt een welkome aanvulling op de lijst die Tim Krabbé eerder over dit onderwerp samenstelde.
The Safest Grünfeld: A. Delchev & E. Agrest Bulgarije, 2011 € 8,-  Foto
The Safest Grünfeld: A. Delchev & E. Agrest, Chess Stars, Bulgarije 2011, paperback, gebruikt met aantekeningen, 348 pagina's, figurine notatie, repertoire. U herinnert zich dat Alexander Delchev (1971) een boek schreef met als titel The Safest Sicilian? Hierin nam hij het op voor het Taimanovsysteem. Maar zijn er verschillende vormen in de Grünfeld? Niet zoals bij het Siciliaans. Delchev is echter van mening dat er keus is tussen een scherp en veranderlijk systeem en een dat als stabiel kan worden beschouwd. Hij neigt in dit boek dan snel naar het laatste. Beide schrijvers hebben een rating van omstreeks 2600 en Delchev was zelfs drie keer kampioen van Bulgarije. In het algemeen kan de lezer kiezen tussen twee verschillende antwoorden op de witte aanpak en een ervan is meestal scherp van aard.


Kunstschach in der Schweiz: H. Henneberger Luzern, 1980 € 5,-  Foto
Kunstschach in der Schweiz: H. Henneberger, Vereinigung der Schweizer Kunstschachfreunde, Luzern 1980, 154 pagina's, Duitstalige paperback, redelijke staat. Schaakproblemen en studies van Zwitserse problemisten vanaf 1966 tot 1976. Dit boek bevat 266 opgaven die zijn op te lossen d.m.v. twee of meerdere zetten. Ook zijn er hoofdstukken te vinden over zelfmatproblemen en studies.
Die Kunst der Sowjetrussischen Schachschule: M. Botwinnik Kecskémet, 1950 € 7,-  Foto
Die Kunst der Sowjetrussischen Schachschule: M. Botwinnik, Magyar Sakkvilág, Kecskémet 1950, 20 pagina's, Duitstalig. Oud-wereldkampioen Botwinnik is in deze vertaling uit het Russisch niet bescheiden. Hij bewierookt zichzelf en diverse Russische schakers zoals Tsjigorin, Aljechin en Flohr. Maar hij geeft ook interessant commentaar bij cruciale stellingen van enkele partijen die hij speelde. Zijn eindconclusie is dat de Russische schaakschool superieur is aan die van andere landen en dat die een flinke achterstand hebben opgelopen. En natuurlijk krijgt de toenmalige president van de Sovjet-Unie, Josef Stalin, veel dank toebedeeld. Een bijzonder werkje.


The Grünfeld Defence Vol. 2: B. Avrukh Glasgow, 2011 € 14,-  Foto
The Grünfeld Defence Vol. 2: B. Avrukh, Quality Chess, Glasgow 2011, hardcover, 260 pagina's, goede staat, figurine notatie, met notaties. De Israelische GM Boris Avrukh (1978) biedt de zwartspeler een repertoire aan tegen 1.d4 en met name de Grünfeldverdediging. Zijn vorige twee Grandmaster repertoireboeken voor spelers met de witte stukken kregen goede recensies en bleken van grote invloed voor schakers op allerlei niveaus. In dit  tweede deel behandelt hij de belangrijkste varianten die kunnen ontstaan na 4.cd5:, de zogenaamde afruilvariant. De vorige eigenaar heeft de inhoud zorgvuldig geraadpleegd en voorzien van aantekeningen met een gele marker/zwarte fineliner. Afgezien daarvan is het in prima staat, overzichtelijk en voorzien van veel diagrammen.
Verenigde Spaarbanktoernooi 1987 Utrecht, 1987 € 2,-  Foto
Verenigde Spaarbanktoernooi 1987: Eigen beheer, Utrecht 1987, 72 pagina's, redelijke staat, algebrai. notatie. Anatoli Karpov, Jan Timman, John van der Wiel en Viktor Kortsjnoi waren de vier spelers die aan dit minitoernooi deelnamen. Alle partijen staan in het boekje afgedrukt en verantwoordelijk voor de rondeverslagen is Max Pam. De Hollandse GM's Hans Ree en Genna Sosonko namen de analyses en het bijbehorende commentaar voor hun rekening. Karpov en Timman werden gedeeld eerste met 4 punten, en de laatste jaren voor D.D. uitkomende Van der Wiel laatste met 1½ punt. Het toernooi werd georganiseerd ter nagedachtenis aan Max Euwe en bevat ook veel foto's, diagrammen en krantenknipsels.
Nimzo-Indian Defence E32-39: I. Sokolov Belgrado, 1997 € 3,-  Foto
Nimzo-Indian Defence E32-39: I. Sokolov, Chess Informant, Belgrado 1997, 208 pagina's, redelijke staat, figurine notatie, repertoire. Alle mogelijkheden na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.Dc2 d5 worden in deze monografie door de Bosnische en tegenwoordig in Nederland verblijvende GM Ivan Sokolov (1968) kritisch beoordeeld. Ook geeft hij bij de fragmenten de namen van spelers, plaats en jaartal en een uitsluitsel over de desbetreffende stelling. 100 partijen in korte notatie van toenmalige topschakers en een index van spelers completeren het geheel.
Eindspelen door Henri Weenink Margraten € 6,-  Foto
Eindspelen door Henri Weenink: samenstelling J. van Reek, Eigen beheer, Margraten, jaar onbekend, paperback, algebrai. notatie. Tussen 1921 en 1931 produceerde Weenink 54 opstellen voor de Oprechte Haarlemsche Courant over het praktische, theoretische en gecomponeerde eindspel. Deze artikelen zijn voor dit boek zonder grote wijzigingen herdrukt. Voor het eerst wordt er op een theoretisch interessant niveau over de studie geschreven. Materiaal uit de rubrieken van Weenink werd voor van Reek verzameld in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De meeste artikelen verschenen eerder in het gedenkboek 'H.G.M. Weenink' dat na diens dood in 1932 verscheen.

 
The Sicilian Defence: L. Ftacnik Glasgow, 2010 € 14,-  Foto
The Sicilian Defence: L. Ftacnik, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, als nieuw, 430 pagina's, figurine notatie, enige aantekeningen. De Slowaak Lubomir Ftacnik (1957) heeft veel ervaring met de zwarte kant van het Siciliaans en besloot er een boek aan te wijden. In dit deel onthult hij een tipje van de ijsberg en verstrekt een repertoire tegen 1.e4 met 1...c5. Agressieve lieden kiezen al snel voor de Najdorfvariant en de auteur heeft voor dit systeem een groot aantal hoofdstukken ingeruimd. Het is geen toevalligheid dat grote spelers als Fischer, Kasparov, Anand en Topalov zich vaak met zwart van dit wapen bedienden. Maar ook andere mogelijkheden voor wit, zoals 2.c3, 2.Pf3 d6, 3.Lb5, Morragambiet en het gesloten Siciliaans worden door Ftacnik op duidelijk wijze van commentaar voorzien. Er is ruim gebruik gemaakt van diagrammen en de vormgeving is smaakvol en overzichtelijk.
The Grünfeld: D. Vigorito Londen, 2013 € 7,50  Foto
The Grünfeld: D. Vigorito, Everyman Chess, Londen 2013, paperback, 400 pagina's, gebruikt en met notities, algebrai. notatie. De belangrijkste 51 partijen van de afgelopen jaren werden voor dit boek aan een onderzoek onderworpen door de Amerikaanse IM David Vigorito (1970). De tekst bestaat uit planning, strategie, tips en kritisch commentaar en is in zijn algemeenheid bedoeld voor de wit- als zwartspeler. De vorige eigenaar heeft nogal de reputatie als een Grünfeldautoriteit en heeft sommige passages met een gele marker bewerkt.


Test en Train Uzelf: V. Golenitsjev Amsterdam, 1975 € 3,-  Foto
Test en Train Uzelf: V. Golenitsjev, Keesing bv, Amsterdam 1975, paperback, 176 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Dit boek is bedoeld voor de opleiding van schaakleerlingen in klassikaal verband. Het studiemateriaal wordt steeds afgesloten met series opgaven (meer dan 200 in totaal). Door een puntensysteem is de lezer in staat de bestaande en nieuw verworven kennis te toetsen en kan hij nagaan welke lacunes in zijn spel bijgewerkt dienen te worden.
The Grünfeld: V. Bogdanov Londen, 2009 € 10,-  Foto
The Grünfeld: V. Bogdanov, Gambit, Londen 2009, paperback, als nieuw, 128 pagina's, figurine notatie. De Grünfeld is een van de meest agressieve openingen die zwart tot zijn beschikking heeft. Hij verstoort het evenwicht en het plan is om het witte centrum aan te vallen met alles wat beschikbaar is. Een slap antwoord van wit leidt tot gelijkspel, dus is het zaak om doortastend op te treden: hij vormt een breed pionnencentrum als basis voor een later offensief. Omdat de theorie van de Grünfeld een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt is er een consistente draad die door het boek loopt: de Grünfeld is een opening met grote ideeën, waarbij begrip van theorie en resulterende posities van belang zijn. Inhoudelijk bestaat het uit 25 partijen met uitvoerig commentaar waarbij alle hoofdvarianten aan bod komen en GM Viacheslav Eingorn een partij levert over de afruilvariant met Tb1. IM Valentin Bogdanov (1947) komt uit Oekraine en is schaaktrainer.
The Grünfeld Defence Vol. 1: B. Avrukh Glasgow, 2011 € 14,-  Foto
The Grünfeld Defence Vol. 1: B. Avrukh, Quality Chess, Glasgow 2011, hardcover, 350 pagina's, goede staat, figurine notatie. De Israelische GM Boris Avrukh biedt de zwartspeler een repertoire aan tegen 1.d4 en met name de Grünfeldverdediging. Zijn vorige twee Grandmaster repertoireboeken voor spelers met de witte stukken kregen lovende recensies en bleken van grote invloed voor schakers op allerlei niveaus. In dit deel behandelt hij het Fianchettosysteem, de Russische variant met 4.Pf3 en 5.Db3, 4.Lf4 of 4.Lg5 en andere witte opties. De vorige eigenaar heeft de inhoud zorgvuldig bestudeerd en voorzien van aantekeningen met een gele marker/zwarte fineliner. Afgezien daarvan is het in prima staat, overzichtelijk en met veel diagrammen en zijn de notaties een extra stimulans om het aan te schaffen.
The Open Sicilian 1: M. Pavlovic Glasgow, 2010 € 9,-  Foto
The Open Sicilian 1: M. Pavlovic, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, als nieuw, 168 pagina's, figurine notatie, met enkele notaties van de vorige eigenaar. Milos Pavlovic (1964) is een Servisch GM en werd in 2002 kampioen van Joegoslavië. In dit boek geeft hij uitleg over diverse systemen die zijn oorsprong vinden vanuit het open Siciliaans. In bijzonder 3 scherpe variantenreeksen waaronder het stukoffer 13.Pb5 in de Sveshnikov, de Rauzer, verschillende zijtakken die kunnen ontstaan vanuit de Draak (Topalovvariant)en de Taimanov. Ook is er een klein gedeelte gewijd aan het Kansysteem. In het verleden leverde Pavlovic bijdragen voor New In Chess en Chess Informant. The Open Sicilian 1 is daardoor, doordat er veel gebruik wordt gemaakt van diagrammen, een overzichtelijke gids aangaande verschillende zijtakken van een opening die nog steeds aan verandering onderhevig is.


Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker Heidelberg, 1961 € 2,50  Foto
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker, Rau Verlag, Heidelberg 1961, redelijke staat, 64 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker, wereldkampioen van 1894 tot 1921, was een pragmatische speler. Zijn fixatie lag niet op het aanwenden van openingsfinesses, maar de strijd op het bord en dan hoofdzakelijk tijdens het middenspel en eindspel waar hij taaiheid en vindingrijkheid combineerde. Hij was er zich door zijn filosofische karakter van bewust dat de mensheid het spel niet perfect kon spelen. In nadelige stellingen kwam vaak zijn sterkte tot uiting, waarna hij zijn tegenstanders met precies spel tot fouten verlokte en de partij wist te redden of won. Dit boek, oorspronkelijk in het Engels met als titel Common Sense In Chess, werd pas in 1925 in het Duits gepubliceerd. Zoals Lasker het zelf aangaf moet het als een poging gezien worden om alle fases van een schaakpartij met behulp van algemene principes te behandelen. Het hoofdstuk over openingen is bewust onveranderd gelaten.
Batsford Siciliaans Antiek: M. Chandler & J. Nunn/M. Stean Londen, 1981/1982 € 4,-  Foto
Batsford Siciliaans Antiek: M. Chandler & J. Nunn/M. Stean, Batsford, Londen 1981/1982, gebruikte paperbacks, totaal 314 pagina's, figurine notatie, theorieboeken. Twee oude ''beestjes'' uit de Batsfordstal: Sicilian 2.c3 van Murrray Chandler en Sicilian Defence: Najdorf Variation van John Nunn & Michael Stean. Aan Sicilian 2.c3 werden in 1996 hoofdstukken toegevoegd en kreeg toen de titel The Complete c3 Sicilian. Dit is dus de oeruitgave. Sicilian Defence: Najdorf Variation behandelt elke verschillende zesde zet die de witspeler tot zijn beschikking heeft, zoals 6. Lc4, f4, Le2, Le3 en Lg5, maar ook andere systemen worden door de twee auteurs diepgaand en veelomvattend besproken. Ook is er een aantal hoofdstukken gewijd aan de 'vergiftigde pionvariant', samen €4,-.
Eindspel: F. Brady Amsterdam, 2011 € 14,-  Foto
Eindspel: F. Brady, Thomas Rap Amsterdam 2011, paperback, prima staat en als nieuw, 480 pagina's. Bobby Fischer (1943-2008) was een van de grootste schakers aller tijden. Als veertienjarige werd hij schaakkampioen van Amerika. Hij stond niet alleen bekend om zijn overwinningen, maar ook om zijn paranoia. Later trok hij zich terug uit het publieke leven, sloot zich aan bij een religieuze sekte, werd achtervolgd door de F.B.I. en verbaasde de wereld met antisemitische uitspraken (terwijl hij zelf joods was). Biograaf Frank Brady voerde in de loop der jaren talloze gesprekken met Fischer, diens familie en vele schaakdeskundigen. Hij had toegang tot uniek archiefmateriaal. In deze monumentale biografie laat hij de lezer kennismaken met de omstreden Bobby Fischer.


A Hastings-i Nemzetközi Sakkverseny: G. Maroczy Kecskemét, 1924 € 12,-  Foto
A Hastings-i Nemzetközi Sakkverseny: G. Maroczy, Kecskemét 1924, Hongarije, brochure, geniet, slechte staat en vergeeld, met plakband hersteld, 56 pagina's, algebrai. notatie. Het schaaktoernooi te Hastings werd eind 1923 gewonnen door een piepjonge Max Euwe met 7½ uit 9. Op de tweede plaats kwam de Hongaar Maroczy en hij is verantwoordelijk voor de analyses in dit toernooiboekje. 49 partijen zijn in het Hongaars afgedrukt, maar voor Michel-Euwe is plotseling de Nederlandse taal gebruikt en voor Colle-Euwe het Duits. In het midden van de brochure staat een foto afgebeeld van de ontmoeting Euwe-Maroczy.
Smith-Morra Gambit Declined Olomouc, 1996 €6,-  Foto
Smith-Morra Gambit Declined: Olomouc 1996, paperback, figurine notatie, gebruikt, 508 pagina's. De zetten waar het in het geweigerd Morragambiet om draait beginnen met 1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 Pf6. Alle 2081 partijen zijn in korte notatie weergegeven. De periode waarin deze potjes werden gespeeld bestrijken een tijdvak van ongeveer 1954 tot 1996. Elke redelijke variant of mogelijke afwijking die speelbaar is bevonden wordt in deze titel behandeld. Veel namen zijn onbekend, maar er komen ook personen voorbij die een bijdrage aan deze avontuurlijke variant hebben geleverd, zoals voormalige topspelers Kortsjnoj, Polugajevsky, Sveshnikov, Speelman, Browne en Gufeld.
Die Franzosische Verteidigung: H. Tiemann Ludwigshafen, 1998 € 3,-  Foto
Die Franzosische Verteidigung: H. Tiemann, Dreier Verlag, Ludwigshafen 1998, hardcover, goede staat, 208 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. Bijna alle mogelijkheden na de zetten 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 zijn door de schrijver (1934) aan een gedegen onderzoek onderworpen. De partijen die in het boek voorkomen werden medio jaren negentig gespeeld.En degene die het wil doorwerken krijgt waar voor zijn geld, omdat alle pagina's stampvol staan met diagrammen, begeleidende tekst en conclusies. Bovendien staan achterin nog 36 complete potjes en een variantenoverzicht.
Reggio Emilia 1988-1989: E. Paoli
€ 2,50  Foto
Reggio Emilia 1988-1989: E. Paoli, eigen beheer, toernooibulletin, 74 pagina's, redelijke staat, algebrai. notatie. Vanaf 1958 werd in de Italiaanse plaats Reggio Emilia elk jaar rond de jaarwisseling een schaaktoernooi gehouden. De organisator was de Italiaan Enrico Paoli (1908-2005). De laatste editie vond plaats in 2011-2012. Aan het toernooi in 1988-1989 deden 10 spelers mee en de Rus Mikhail Gurevich kwam uiteindelijk als winnaar te voorschijn. Onder de deelnemers namen als Anand, Sax, Ivantsjoek en Ribli. De B-groep werd een prooi voor de Kroatische schaker Vladimir Bukal. Alle potjes uit beide groepen zijn in korte notatie weergegeven.


Neue Schacheroffnungen: T. Schuster Heidelberg, 1979 € 2,-  Foto
Neue Schacheroffnungen: T. Schuster, Falken Verlag, Heidelberg 1979, paperback, 120 pagina's, nette staat. De Duitse schaker Theo Schuster richt in deze titel zijn aandacht op vijf openingen die de zwartspelers kansen bieden om te winnen. Hij breekt een lans voor de Engelse verdediging, de Dameindische verdediging, de Pirc, Frans met Ld7-Lc6 en het damegambiet. Het is jammer dat er alleen openingsfragmenten van toenmalige topspelers aan bod komen, de resterende zetten en de techniek die daarbij komt kijken worden niet gegeven, maar uitslagen nog net wel. Met wat moeite van de schrijver was de term oppervlakkig achterwege gebleven.
Moeilijkheden uit de Schaakpartij: L. Prins Den Haag, 1934 € 5,-  Foto
Moeilijkheden uit de Schaakpartij: L. Prins, Van Goor & Zonen, Den Haag 1934, brochure, algebrai. notatie, goede staat, 46 pagina's. Dit boekje dient in de eerste plaats om de beginner vertrouwd te maken met de schaakpartij. Enig systeem is niet gevolgd, evenmin wordt volledigheid nagestreefd. Veelvuldig voorkomende wendingen vormen het materiaal. Aan de stellingen werd, indien mogelijk,  een ontstaanswijze toegevoegd. Op grond van de overtuiging dat iedere schaker zijn loopbaan dient aan te vangen met het spelen van open spelen en gambieten worden situaties toegelicht die uit zulke openingen kunnen ontstaan. Een beknopt en aardig boekje, waar ook de gevorderde speler iets aan heeft, €5,-

» Meer boeken
» Boekenverkoop index»