DD 1 lijdt forse nederlaag tegen Schaakstad ApeldoornHad DD 2
“een willige dame”, in Dordrecht (5-3 winst), wij troffen “een
dwarsliggend heer” in Apeldoorn (7½-2½ tegen). De nederlaag tegen dit
vorig seizoen uit de meesterklasse gedegradeerde team was weliswaar
verwacht, maar hier en daar een halfje meer was prettig geweest.
Peter Gelpke bemande dit maal het topbord en trof daar de sterke Merijn van Delft. In een 1. g3 d5 geopende partij weet hij lange tijd het evenwicht te handhaven, maar moet uiteindelijk het hoofd buigen. Peter voorziet de partij zelf van commentaar op de website.
John van der Wiel, bord 2, toont in een Siciliaanse partij zijn klasse en weet als enige de overwinning te behalen in een zwaar bevochten partij.
Aan bord 3 weet Arie Werksma in een Siciliaanse partij met e6 lange tijd de zaken gelijk te houden, maar begaat in de slotfase helaas een onnauwkeurigheid en moet in de nederlaag berusten.
Edgar Blokhuis heeft aan bord 4 meer succes in een Schots geopende partij. Edgar zet alle zeilen bij en weet met paard + loper tegen toren en voor hem pion minder remise te houden.
Maarten van Zetten speelt op zijn verzoek aan bord 5 met wit en was als eerste klaar. In een Slavische partij met snel Dc2 behaalt hij een half punt door middel van zetherhaling in een gecompliceerde stand.
Buurman Rogier van Egmond, bord 6, had het duidelijk moeilijker en na een moeizame strijd met lange tijd een pion minder weet hij uiteindelijk remise te bereiken.
In een Koningsindische partij ontstaat bij Ron Dickhoff, bord 7, een bijzondere materiële verhouding. Ron heeft dame + stuk tegen opponent toren + drie stukken. Kundig weet de tegenstander door tactisch spel met onafwendbare matdreiging de overwinning te behalen.
Aan het achtste bord bedient Lars Vistisen zich in het Spaans van de Siesta–variant en krijgt zware druk tegen op de Koningsvleugel. Een en ander doet de kwaliteit verloren gaan, hetgeen voldoende is voor een Apeldoornse overwinning.
Bij Gerrit Prakken aan bord 9 gaat zich in een Koningsindische partijopzet tijdnood aftekenen en helaas moet Gerrit in de nederlaag berusten, maar dit staat in geen verhouding wat zich aftekende aan het staartbord bij Martijn Otten. In een Franse partij, Guimard variant, ontstaat een zinderend tijdnoodduel met ca. 5 minuten voor Martijn en iets meer dan 1 minuut voor de tegenstander. Onze man komt op een bepaald moment beslist gewonnen te staan, maar door grotere slagvaardigheid toont de Apeldoorner zich de sterkere en dwingt daarmee de overwinning af.
7½-2½ tegen is pittig, maar laat ons één ding tot troost zijn. Met een ELO variërend van 2258 tot 2422 hebben wij hier vermoedelijk het team getroffen dat wel eens kampioen van klasse 1B zou kunnen worden.
Willem Reimer