Nieuws

15 Maart 2015:
Overschie – DD 2  4½-3½

Evenals vorig jaar was dit voor beide clubs een belangrijke wedstrijd. In een mooie ruime zaal, tegen plezierige tegenstanders, gingen we er goed voor zitten. Want winst zou betekenen dat evt. degradatiezorgen voorbij zouden zijn en we de komende drie ronden vrijuit zouden kunnen spelen. Het mocht niet zo zijn.

We traden aan met twee invallers. Alexander en Lukasz waren niet beschikbaar en werden vervangen door Lothar en op het laatste moment Remko. Waarvoor dank!

Het werd een buitengewoon spannende middag met een constant wisselend perspectief. Het begon goed met een snelle overwinning voor Daniil. Er kwam een Aljechinverdediging op het bord en lange tijd bleef de stand onduidelijk. Zwart kreeg druk, maar verslikte zich op zeker moment en dat kostte materiaal. Een mooi begin in korte tijd.

Aan bord twee kwam de doorschuifvariant van het Frans op het bord. Wit had meer ruimte. Veel gemanoeuvreer daar is Henk goed in – leidde uiteindelijk tot remise.

De tegenstander van Onno kwam een half uur te laat. Dit was voor mij, en voor Onno denk ik, een plezierige bijkomstigheid. Maar in de loop van de middag ebde dit voordeel langzaam weg en kreeg ik het nog aardig benauwd, toen Onno ondanks materiaal voordeel, veel tijd nodig had om de weg naar winst te vinden. Met nog drie minuten op de klok wist hij de klus te klaren…

Aan bord 4 verdedigde Jos zich met zijn lijfvariant. Tegengestelde rokades, onduidelijke stand. Jammer genoeg ging het langzamerhand bergafwaarts en dat resulteerde in een nul. Maar goed 2½ punt uit vier aan de eerste vier borden is natuurlijk heel mooi.

Invaller Remko speelde Italiaans en zijn tegenstander verdedigde zich met loper e7. Hongaarse verdediging heet dat geloof ik en je vermijdt daar een hoop theorie mee! Wit kreeg veel druk langs de f-lijn, maar verbruikte ook veel tijd en daar maakte ik me toch wel zorgen over. Uiteindelijk resulteerde een eindspel waarin Remko zeer nauwkeurig - met weinig tijd dus - moest spelen om het halfje veilig te stellen.

Lothar verdedigde zich met de Pirc. Wit speelde een vroeg h4, met duidelijke bedoelingen. Lothar rokeerde toch kort, kwam met een plus dubbelpion op de h-lijn te zitten. En toen werd het keepen. Dat ging lang goed, maar de stelling was heel moeilijk en misschien wel te houden. Maar met een pion minder ging het uiteindelijk toch mis en moest hij opgeven. Ik denk dat hij ‘s avonds nog lang naar de stand gekeken zal hebben…

Slavisch bij Jan Willem. We zijn nu aan  bord 7 toe en weer een moeilijke stand. Moest wit nou op h7 nemen of niet. Hij deed het niet en koos voor druk op de zwakke zwarte pionnen. Het werd remise.

Theo, met zwart spelend, stond onder zware druk. Wit had een ijzersterk paard op f5, maar de open g-lijn gaf misschien tegenkansen. Was Tg6 nodig, misschien beter Pd5!? De computer zal het antwoord moeten geven. Theo zag iets over het hoofd en verloor.

Dat betekende dus één uit vier en een kleine nederlaag.

De komende wedstrijd tegen De Pion wordt heel belangrijk!

Theo van Vorselen