Nieuws

12 April 2015:
DD 2 verliest uit van Charlois

Met twee invallers, Pieter Smeele en Lothar v.d. Sluijs, reisden we af naar Rotterdam. Daniil is bezig met een eindexamen en Theo deed mee in ons eerste wegens ziekte van Arie Werksma. Gelukkig was Lukasz weer van de partij, maar we wisten dat we op bezoek gingen naar een team dat een maatje te groot voor ons zijn. Hun eerste team is bemand met huurlingen en dus is het tweede sterk. Maar we waren al veilig en hadden dus geen zorgen!

Een kort verslag:

1. Bij Henk kwam het aloude Damegambiet op het bord, later overgaand in de ruilvariant. Al snel won Henk een pion, maar dan ben je er nog niet. Het was voor mij leerzaam om te zien hoe Henk behoedzaam en zorgvuldig met dit voordeeltje om ging. Maar het duurde toch nog uren voordat hij de vis op het droge had. Het bleek onze enige één te zijn…

2. Lukasz verdedigde zich standaard. Maar de stelling zag er na een paar uur toch enigszins ongemakkelijk uit voor zwart. Tegengestelde rokade’s, maar wit had het betere spel. Wit veroverde de kleine kwaliteit en alhoewel Lukasz tot het bittere einde bleef proberen, wit kreeg het punt.
 
3. Russisch. Onno speelde op de vierde zet een toch wel ongewone zet. Het paard ging terug naar c4. Zwart verbruikte veel tijd en liep behoorlijk achter in ontwikkeling. Ik keek tevreden toe. Maar uiteindelijk toch remise.

4. Ook hier de ruilvariant van het damegambiet. Er ontstond een stelling waarin wit misschien wel iets beter stond, maar Pieter speelde heel inventief tegen. Uiteindelijk bezweek hij toch onder de druk. Ook wit verdient een pluim voor zijn spel. Volgens Pieter had hij laat in de middag toch een verkeerde keus gemaakt en had remise er wel degelijk ingezeten.

5. Jos verbruikte veel tijd. En bovendien vond ik de witte stelling twijfelachtig. Maar zwart zag geen kans gebruik te maken van de situatie en ik was opgelucht toen er, redelijk vroeg in de middag, tot remise werd besloten.

6. Alexander, met zwart, speelde de versnelde Draak, die later over ging in de klassieke Draak, met de loper ontwikkeling naar b7. Wit kon geen vuist maken en Alexander die op tijd naar huis moest vroeg me of hij remise mocht aanbieden. Gezien de omstandigheden had doorspelen geen doel. Remise dus.

7. Jan Willem bouwde rustig een mooie stand op. Er dreigde e5, maar na f6 van zwart koos hij voor f5. Zwart had het moeilijk en investeerde veel tijd. Het leek een vol punt op te gaan leveren, maar zoals zo vaak, één moment van onoplettendheid en je bent ineens aan het keepen. Zelfs een remise zat er niet meer in. Jammer!

8. Klassieke Pirc. Lang niet duidelijk, maar Lh6 moet wit wel verrast hebben. Ik vond het een vondst. Maar Lothar werd toch langzamerhand in een onaangename stelling gemanoeuvreerd. Op een gegeven moment dreigde materiaalverlies en vond Lothar het welletjes.

5½-2½ ja, een duidelijke nederlaag. Maar het ratingverschil was zodanig dat het mij niks verbaasde. De laatste wedstrijd op 25 april is ook uit en wel tegen kampioen Philidor Leiden. Ook heuvel op, maar er staat niets op het spel! We hebben ons goed gehandhaafd en daar kunnen we ons aan laven.

Theo van Vorselen