Nieuws

30 April 2015:
Een gehavend DD 2 ten onder tegen Philidor Leiden

Dat we het tegen de kampioen moeilijk zouden krijgen, was te verwachten. Maar zonder onze nummers 1, 2 en 3 waren we kansloos. Een 6½-1½ nederlaag was het resultaat. Maar dat wil niet zeggen dat er niet meer in had gezeten. Alexander en Reinhard stonden lange tijd minstens gelijk, maar een kleine onachtzaamheid deed beiden de das om.

Maar misschien is dat wel inherent aan het verschil in rating. Allereerst verdient Onno aan bord 1 een compliment voor zijn winst op Guido Bakker. Deze talentvolle jonge speler was nog ongeslagen, maar werd in de Spaanse variant van de Siciliaan, zonder slaan op c6, maar met het klassieke c3, aan de kant gezet. Het zat hem niet lekker, dat was wel duidelijk.

Ook Jan Joost speelde een goede partij aan het tweede bord. Hij speelde natuurlijk zo gauw hij kon f5 en toen zijn tegenstander “vergat” te rokeren wist hij de druk op de witte stelling meer en meer te vergroten. Wit kwam ook nog behoorlijk in tijdnood en dat gaf hoop. Maar jammer genoeg  kon Jan Joost  de finale klap niet uitdelen en werd het remise.

Aan bord 3 kwam Alexander, enigszins onverwacht, tegenover Nico Kuijf te zitten. Wit speelde het Catalaans, hetgeen door Kuijf op een wonderlijke manier - voor mij althans - werd behandeld. Maar Alexander liet zich niet intimideren en kreeg een stand die er hoopvol uit zag. Jammer genoeg maakte een blunder aan alles een eind. Maar anderhalf uit drie aan de eerste drie borden is natuurlijk gewoon goed.

Tja en nu de harde werkelijkheid. Nul uit vijf. Voor alle partijen geldt: na de opening een vrijwel gelijke stand en dan ergens in het middenspel pion of kwaliteit verlies. Hevig tegenstribbelen, ik denk aan Pieter, maar dan toch verlies tegen een qua rating sterkere tegenstander. Het zij zo.

Terugblikkend stel ik vast dat we met het tweede een redelijk tot goed resultaat hebben behaald. In ieder geval geen moment angst voor degradatie, dat was vorig seizoen wel anders! We moeten ons echter wel goed realiseren dat er een drietal teams in onze groep zaten die erg zwak waren. We zullen ons dus op tijd moeten bezinnen op het komende seizoen. Mensen benaderen, ook van buiten, zodat we met een representatief tweede team, DD waardig, aan de slag kunnen.  

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om het team hartelijk te danken voor de inzet. De invallers  veel te veel naar mijn mening te bedanken voor hun bereidwilligheid om mij, en DD dus, uit de brand te helpen! En verder dank aan een ieder voor hun bijdrage aan de gezelligheid die steeds aanwezig was.

Theo van Vorselen