Nieuws

25 Januari 2016:
“The underdog strikes again, and again, and again”

SHTV 3 – DD 5: 3-5. Wij hebben nu twee gelijke spelen en een overwinning op de drie topteams geboekt. Het wordt nu moeilijk om de underdog-positie vast te houden, maar wij gaan ons best doen om ons zo kansloos mogelijk te voelen in de nog komende twee wedstrijden. De druk ligt bij de tegenstander.

Slavik had een volgens hem gemakkelijke partij. Het was een Spaanse opening gelijk aan die van zijn buurman Jan-Kees (maar met wit dan). Zijn tegenstander speelde een verkeerde zetvolgorde en verloor een pion zonder compensatie. De partij naar winst voeren ging Slavik gemakkelijk af.

Jan-Kees: Mijn tegenstander verloor in de opening (Spaans, gelijk aan de buurman) een paar tempi en was daarna duidelijk op remise uit. Gelet op mijn bordpositie had ik daar geen bezwaar tegen. Na een grote afruil bleef een stelling over met alle pionnen nog op het bord, die mij (te) weinig perspectief op direct voordeel bood.

Tom kwam niet helemaal goed uit de opening (met g3 de lange diagonaal openen, waar de zwarte loper al op b7 stond), dit leidde tot een pion achterstand. Met behulp van het loperpaar kon hij de stelling redelijk in evenwicht houden.

Max kwam al snel goed te staan met kansen om het centrum te openen met d4-d5 en/of op koningsaanval te spelen. Tijdens de partij leek zwart geen kans te hebben al zal Max niet altijd de snelste methode hebben gevonden. (zie partij)


,

Peter: was wederom ontevreden over zijn spel in de opening. In zijn eigen woorden: “Het kost me vaak een half uur voor ik voldoende opgewarmd ben om echt scherp te kunnen spelen en daar had ik ook nu last van. Soms kost me dat de partij en dat had hier ook kunnen gebeuren want ik gaf zomaar een pion weg. In nota bene een klassieke Rus, een opening die ik al jaren speel. Enfin, boos op mezelf begon ik na de opening wel scherp te spelen. Mijn stukken waren ontwikkeld en beweeglijk, terwijl hij weinig bewegingsruimte had. Ik richtte mijn stukken op de koningsvleugel en mijn tegenstander speelde met een (centrum)pion meer op snelle ruil van zoveel mogelijk stukken. Toen hij dat weer eens aanbood, had ik wat dieper in de tactische combinatie gekeken dan hij. En zo gingen de dames van het bord maar kon ik met lichte stukken wel de aanval op de koningsvleugel ontketenen. Er waren verschillende verdedigingslijnen voor hem maar hij koos daarin een voortzetting die een vol stuk kostte. Volgens mij was met een andere voortzetting een pion geven ook afdoende geweest om de aanval te ontkrachten, maar goed. Dankbaar wikkelde ik daarna snel af naar een gewonnen eindspel.

Ortwin altijd in een soort combinatie tussen een rustige en agressieve opzet van de partij creëerde wat dreiging op de koningsvleugel en in het centrum om vervolgens op de damevleugel toe te slaan waar op het slot twee verbonden vrijpionnen niet tegen te houden waren., Zijn tegenstander moet het niet altijd even handig gespeeld hebben.

De winst weer binnen, wie meegeteld heeft komt nu tot 5 punten. “The underdog did it again”.

Ikzelf had lang een wat minder tot gelijke stelling. Ik kon zijn vrijpion eraf slaan en had dat ook moeten doen, ik onderschat nog weleens mijn stelling en mogelijkheden. Nu besliste die vrijpion uiteindelijk de partij.

Mehdi probeerde gezien de tussenstand om een gelijk staande stelling nog wat te ondernemen, maar dat liep niet goed af.

Frans Wentholt

2016-01-14
 Schaakcombinatie HTV 31687-DD 516573 -5  
1M. Tamminga1779-H.O. Noija17120-1 
2B.X.A. Spierings1706-F. Wentholt16231-0 
3E. Olvers1734-J.C.K.W. Bartel1665½-½ 
4T. Bovenlander1759-V. Koval17290-1 
5E.F. Coers1611-M. van Herpen16130-1 
6E.F.S. Alvares1596-P. Kievoet17180-1 
7P. Sikkes1660-T. Vokurka1718½-½ 
8R.T. Wiegerink1652-M. Vosooghi Dizaji14761-0 

Berichten: