Nieuws

08 Oktober 2016:
DD 3 - DD 5: 5-3, DD 5 nu al remise-kampioen

In de openingswedstrijd van het seizoen van afgelopen donderdag mocht DD 5 aantreden tegen onze collega's van DD 3. Broedermoord dus, een beladen wedstrijd, maar niemand leek zich daar echt druk over te maken. Wel waren er zorgen bij DD 5 spelers over het grote rating verschil tussen de teams, zo'n 200 punten gemiddeld verschil, wat erg veel is voor dezelfde klasse. Vooraf had ik met Ruud van Manen besproken dat we onze handen mochten dichtknijpen als we met 2 punten konden wegkomen.

Iedereen was netjes aanwezig, geen lange toespraken nodig van Jos de Waard, de scheidsrechter omdat beide teams de huisregels kenden.

Op het eerste bord speelde Peter Kievoet met wit tegen Lindner, er kwam een Franse pot op het bord. Op het 2e bord speelde Tom tegen Münninghoff. Op 3 speelde Erik een Benoni tegen Van Eesteren. Er kwam een zeer gesloten centrum tevoorschijn. Op 4 speelde Ruud v Manen tegen Smeele een Koningsindische pot.

Zelf speelde ik op 5 tegen Willem Reimer. Het werd Slavisch waarbij zwart op gegeven moment dxc4 speelt. Deze variant hadden we bij het vluggeren al vaak op het bord gehad, maar nu speelde ik iets afwijkends, Pe5, en daarna Pd3. Op 6 Jan Cees Bartel tegen Slavik Koval. Interessante pot met botsende stijlen. Koval zeer aanvallende speler en Jan Kees solide speler met sterke verdediging. Koningsindisch, wat Jan Kees vaak speelt, met gesloten centrum kwam op het bord.

Op 7 speelde Frans Wentholt tegen Henn, en Frans toverde een Catalaanse opening tevoorschijn. Op 8 speelde Piet Hofstee een Siciliaanse verdediging, waarbij de witte dame op d4 terecht kwam.

Bij Peter zag ik na enige tijd tegengestelde rokades op het bord. Peter moest een halfopen h-lijn naar zijn koningsstelling in de gaten houden. Tom had nog niet gerokeerd, maar een zeer mooi paard op d4. Een kritische fase in de partij waarbij Tom een loper wint, maar zijn rokade verliest en wat pionnen. Bij Erik hadden beide partijen nog niet gerokeerd. Bij Ruud moeten nog loper en paard ontwikkeld worden en zijn tegenstander nog rokeren.

Bij mijzelf speelt Wim Reimer snel en geroutineerd de opening. Ik laat me bijna trukken maar weet nog net fouten te voorkomen. Uiteindelijk houd ik het lopervoordeel als concreet resultaat en het plan is om dit in het eindspel te gaan verzilveren. De stelling vervlakt nadat zware stukken zijn geruild en ik neem het remise aanbod aan. Zelf denk ik dat ik iets beter stond met loperpaar en gecentraliseerd, maar durf het eindspel niet aan en ben blij met snelle remise. eerste halfje binnen.

Bij Jan Cees zijn tegengestelde rokades verschenen en beiden hebben een koningsaanval. De koningsstelling van Jan Cees ziet er iets kwetsbaarder uit. In de tussentijd is Peter klaar, verloren, "in een valletje getrapt". kan gebeuren. Met 300 ratingpunten verschil had hij de moeilijkste klus.

Tom staat een loper voor, maar Alexander heeft het initiatief en een sterke vrijpion in het centrum. Tom moet diverse tactische problemen oplossen. Dames worden geruild. Uiteindelijk houdt zijn tegenstander een sterke damepion over. En de vrijpion in het centrum brengt toch de overwinning voor de tegenstander. Volgens omstanders waren er zeker remise kansen.


,

Bij Erik word de stelling zeer gesloten en het lijkt of Erik echt alles wil dichtschuiven. Jaap komt er niet door. Tot lang in de partij ging er niets van het bord af. Zijn partij was de langste vd avond. Uiteindelijk werd tot remise besloten in een vrijwel gesloten stelling.

Bij Ruud kwam er een mooie grote V-vormige pionnen struktuur op het bord die de boel aardig vastzette. Het zag er gelijkwaardig uit. Uiteindelijk werd vrij plotseling tot remise besloten, al vrij vroeg in de avond. weer een halfje.

Bij Jan Cees komt een zeer ingewikkelde en spectaculaire stelling op het bord waarbij onze speler een torenbatterij over de b-lijn heeft + dreigend paard, en Slavik een pion op e7 ondersteund door paard en zeer gevaarlijk kan inslaan op g4 met de dame met allerlei jaag mogelijkheden. Uiteindelijk moet Jan Cees een half uur bedenktijd investeren waarna hij in tijdnood uiteindelijk het loodje moet leggen.

Bij Frans lijkt het eerst alsof hij een licht stuk meer heeft. Echter Reinhard wil deze met een combinatie terugwinnen. Na verrassend loperoffer op f7 blijft Frans toch met een pion meer achter en ziet het er goed uit. Reinhard brengt een kwaliteitsoffer en krijgt daarvoor een sterke loper-dame diagonaal naar h1 toe. Een ingewikkelde situatie met open koningsstellingen volgt, schaakmogelijkheden over en weer. Uiteindelijk ziet Frans het het best en weet hij met toren-dame combinatie mat te zetten. Een spectaculaire pot en hiermee haalt Frans het enige volle punt voor DD 5 binnen.


,

Piet heeft een solide vesting in het centrum gemaakt voor zijn koning. beide partijen hebben 2 torens, maar tegengestelde lopers. Piet heeft minder ruimte maar de stelling is redelijk onkraakbaar. Na veel gemanoeuvreer over en weer word remise overeen gekomen.

Al met al heeft DD 5 een mooie 1e partij gespeeld. We hebben goed van ons afgebeten met 4 remises (!) en 1 winst. 5-3 verloren beter als aanvankelijk gevreesd. Volgens Jos de Waard was het logischer andersom: DD 3 - DD 5 niet 5-3, maar 3-5 op het uitslag formulier. misschien kunnen we remise kampioen worden.

2016-10-06
 DD 31879-DD 516815 -3  
1J.J. Lindner2084-P. Kievoet17691-0 
2A. Munninghoff1914-T. Vokurka17411-0 
3J. van Eesteren1879-E. v/d Graaf1712½-½ 
4P.F.C. Smeele1866-R.A. van Manen1686½-½ 
5W.P.J. Reimer1838-J.P. Arkesteijn1655½-½ 
6V. Koval1793-J.C.K.W. Bartel16451-0 
7R.A. Henn1844-F. Wentholt16050-1 
8E.R. de Waard1814-P. Hofstee1637½-½ 

Jaco Arkesteijn

Berichten: