Nieuws

16 Oktober 2017:
DD 2 – Almere 1: Leve de zwarte koning, hoera!, hoera!, hoera!

Opnieuw een wonderlijke overwinning voor ons tweede team en wel dankzij drie zwarte koningen: Invaller Smeele (w.-B8) verloor in een Meraner een pion. De tegenstander verbruikte veel tijd om een winstplan te vinden en bood uiteindelijk maar remise aan. U begrijpt dat dat met genoegen werd aangenomen: ½-½ (½-½).


,

De eerste zwarte koning: Invaller Hariz (w.-B6) kwam in een Konings-Indiër wat gedrongen te staan, maar kon zich, door een kwaliteit tegen twee pionnen te offeren, bevrijden. Vervolgens maakte hij er een volle toren van om eeuwig schaak af te dwingen. De zwarte koning meende echter rustig de witte stelling in te kunnen lopen om dit eeuwig schaak te vermijden. Daar had hij helemaal gelijk in want hij werd mat gezet. 1-0 (1½-½).

Van Orsouw (zw.-B3) leek in een Rossolimo enigszins in de knel te komen. Twee witte paarden domineerden de stelling. Theo probeerde zich met kracht te bevrijden en trok flink ten aanval. Hij offerde een kwaliteit en nog wat meer, maar het leverde niet het gewenste resultaat op: 1-0 (1½-1½).

Koelmans (w.-B4) kreeg in de Nimzo na 5. Pge2 een nieuwtje van Jan Gustafsson … c6 voorgeschoteld. De zwarte loper gaat dan na a3 via a5 naar c7. Jan-Willem vond niet het goede plan, miste een kans om een pion te offeren voor zeer actief spel en werd geleidelijk in een kansloos eindspel gemanoeuvreerd. 0-1 (1½-2½).

De tweede zwarte koning: Henke (zw.-B5) kreeg een Pirc op het bord. Hij kreeg na een zet of 15 remise aangeboden, maar wilde graag doorspelen. De tegenstander hield de stelling netjes in evenwicht en Alexander moest zijn stelling toch wel forceren om op winst te spelen. Uiteindelijk offerde hij een loper voor drie pionnen om een ingesloten toren te bevrijden. Toen zijn tegenstander verzuimde om met zijn vrije h-pion door te stomen en die vervolgens opgaf om wat pionnetjes terug te winnen, wandelde de zwarte koning de witte stelling binnen en forceerde de winst! 0-1 (2½-2½).

Invaller Bodaan (zw.-B6) kreeg het in het Slavisch zwaar te verduren. Witte paarden sprongen de zwarte stelling binnen en namen Ton flink in de tang. Door geduldig en nauwkeurig verdedigen wist hij beslissend nadeel te voorkomen. Wit bleef te lang op winst spelen, kwam een pion achter en verloor uiteindelijk een technisch lastig eindspel dat Ton keurig uitspeelde! 0-1 (3½-2½).

De derde zwarte koning: Van Dijk (zw.-B1) kreeg een Pirc op het bord, die langzaam in een Siciliaan leek over te gaan. Onno offerde een pion voor de lange termijn en kreeg een positioneel betere stelling. Met een fijne combinatie won Onno zijn pion terug en wandelde met zijn koning, net als Alexander, in een enkel toreneindspel de witte stelling binnen om de winst af te dwingen. Fraai gespeeld tegen een op papier zeer sterke tegenstander (2316)! 0-1 (4½-2½).


,

De Waard (w.-B2) bracht een London-systeem op het bord. Zwart counterde met een vroeg h6 en g5 en wist ook op de damevleugel druk op de witte stelling uit te oefenen. Jos had duidelijk ruimtegebrek en ondanks een actieve toren die op de derde rij heen en weer wipte , kon hij pion- en partijverlies niet verhinderen. (4½-3½).

Een goede start met veel wind in de rug voor DD 2: Twee overwinningen, mede dankzij succesvolle invallers. Volgende ronde is uit tegen Promotie 1 dat 2x gelijk heeft gespeeld.

Eric Koreman

Berichten: