Nieuws

24 November 2017:
Promotie 1 – DD 2: Nipte nederlaag

Kuiper (w.-B3) speelde het Blackmar-Diemergambiet. Naar eigen zeggen vergat hij het theoretische Lf4 te spelen en hij kreeg het meteen moeilijk. Zwart wist lang te rocheren en toen Leo te lang wachtte om hetzelfde te doen werd zijn koning van alle kanten onder vuur genomen en was het pleit snel beslecht. 0-1 (1-0)

Hariz (zw.-B6) speelde Scandinavisch. Hij offerde een pion, liet een dubbele aanval op f7 toe en maakte er een wilde partij van. De witte koning bleef vastzitten in het centrum, terwijl Haissam het hele bord overgejaagd werd. Beide partijen hadden kansen, maar na vele verwikkelingen trok wit aan het langste eind. 1-0 (2-0)

Bodaan (w.-B7) bouwt in een Grünfeldachtige opening een sterke stelling op. Het wordt een positioneel middenspel en het ziet er goed uit voor Ton. Iets te optimistisch overziet hij dat zwart met tempowinst via de c-lijn zijn stelling kan binnendringen en dan is het ineens snel uit. 0-1 (3-0)

Van Dijk (w.-B1) offert in de klassieke Tarrasch van het Frans pion d4. Zwart (oud-clublid Ahlers) probeert voortdurend stukken te ruilen en verliest tijd. Hij komt niet aan rochade toe en Onno trekt ten aanval. Hij opent de f-lijn en dringt onder voortdurende dreigingen met dame en loper beslissend de zwarte stelling binnen. 1-0 (3-1)

Van Orsouw (w.-B5) speelt een mooie aanvalspartij in de Swesjnikov. Zie partij. 1-0 (3-2)


,


Smeele (zw.-B4) komt in een flankopening wat passief te staan. Lc8 is ingesloten en hij heeft weinig ruimte. Wit opent de stelling en Pieter geeft een pion voor lopers ongelijke kleur. Het ziet er voortduren erg dreigend uit voor Pieter, maar hij weet elke keer de witte dreigingen net te pareren. Uiteindelijk resteert een D+L+3pi vs. D+L+2pi dat voor wit niet te winnen is. ½-½ (3½-2½)

Nu wordt het spannend.

Koelmans (zw.-B8) speelt het Hollands. Zijn tegenstander wringt zich in vele bochten, maar krijgt geen grip op de zwarte stelling. Jan-Willem manoeuvreert rustig en dwing wit steeds meer in het defensief. Uiteindelijk wint hij de witte a-pion, maar het resterende eindspel met beiden P+L is niet gemakkelijk. Het beste is waarschijnlijk de a-pion te geven om te proberen met de koning de witte koningsvleugel binnen te wandelen. Jan-Willem kiest een ander plan dat hem dicht bij de winst brengt, maar het is net niet genoeg. ½-½ (4-3)

Henke (zw.-B2) verrast zijn tegenstander (oud-clublid Van Zetten) na 1. d4 met Pc6 en d6, om vervolgens zijn e-pion te laten staan, lang te rocheren en met h6 en g5 ten aanval te trekken. Zijn tegenstander weet er geen raad mee en Alexander krijgt een prachtige stelling die ergens gewonnen moet zijn. Hij weet de winst echter net niet te vinden en zijn voordeel vervlakt. Wit houd dapper vol en manoeuvreert handig naar een eindspel met voor hem een goed paard tegen een slechte loper. In vliegende tijdnood is het voor Alexander niet meer te houden. Heel jammer! 1-0 (5-3).

Eric Koreman