Nieuws

15 Juni 2018:
NATO Chess Championship 2018 Lubbock Texas

In de week van vier tot en met acht juni werd in Lubbock in Texas het NAVO schaakkampioenschap van 2018 gehouden. Dat was een lange reis zeg. Negen uur vliegen van Schiphol naar Dallas zonder tussenstop. Vervolgens ruim een uur vliegen van Dallas naar Lubbock. Maar de vlucht was geannuleerd. We zagen ons genoodzaakt een auto te huren. Dat betekende enkele uren rijden over een min of meer rechte weg, vijfhonderd km lang. Af en toe een boerderij, ranch of jaknikker passerend.

Dit was mijn eerste bezoek aan de VS. Wat is me opgevallen? De hitte in Texas: overdag tussen de 30 en 40 graden Celsius. De ruimte in het land: brede wegen, grote gebouwen. Het aantal mensen met obesitas, zo op het eerste gezicht bedreigend voor de gezondheid. Dat Amerikanen vriendelijke, behulpzame mensen zijn.

Het aantal (Europese) deelnemers was beduidend lager dan voorgaande jaren. Dat laat zich gemakkelijk verklaren: afstand en/of kosten. De formule van het kampioenschap was niet veranderd. Individueel kampioenschap over zeven rondes Zwitsers en geen partijen tussen landgenoten; het  landenkampioenschap waarbij het resultaat van een land de som van de resultaten van de vier best scorende spelers was en het individueel blitz kampioenschap over tien rondes.

Het individuele toernooi begon ik matig. Na vier rondes op 50%. Een eindsprint van drie uit drie bracht mijn score op vijf uit zeven. Dit resulteerde in een gedeelde vierde tot en met elfde plaats. Het Nederlands team kwam via een score van +1 uit op een zevende plaats. Het snelschaken tenslotte. Tijdens de eerste twee partijen gaf ik op kinderlijke wijze stukken weg of liet ik me mat zetten. Uiteindelijk kwam ik op zeven uit tien; een zesde plaats bij zesenveertig deelnemers.

Het was zoals voorgaande keren een aangenaam toernooi. Misschien hier en daar niet perfect maar dat hoeft niet. Volgend jaar is het kampioenschap dichter bij huis: Berlijn.

Arie Werksma

Uitslagen

Individueel
1. Anastasios Pavlidis (Griekenland)
2. Damian Graczyk (Polen)
Elijah Everett  (Duisland)

Landen
1. Polen
2. Duitsland
3. Griekenland

Blitz    
1. Elijah Everett (Duitsland),


,