Nieuws

25 November 2018:
Haeghe Ooievaar 3 DD 4: 3½-4½, maar het had net zo goed omgekeerd kunnen zijn.

De avond begon positief met twee vlotte overwinning van Jinan Shin en Gerrit Horst. De overwinning van Gerrit was vooral vlot omdat hij met drie kwartier vertraging aankwam in de speelzaal, hij won snel wat materiaal, de torens drongen binnen en mat volgde. Jinan speelde een Draak, maar kwam met weinig complicaties in een gewonnen stand terecht, startende met een agressief ...Db6. Dame en paard hielde de witte damevleugel onder druk en zwart controleerde met verdubbelde torens de c-lijn, zwart had het initiatief en een pion, wit had geen tegenkansen.

Ik zelf had mijn partij goed opgezet en was steeds aan de positieve zijde van de computer en mijn eigen beoordeling, Zwarte koning in het midden, dus lijnen openen en mat zetten of materiaal veroveren, zo gezegd, maar niet zo gedaan. Te optimistische zetten en en de tegenstander vergeten werd afgestraft. (1-2) Rein de Ruiter zat een moeilijk middenspel te verdedigen, verloor twee pionnen, maar wist met zijn toren in de witte stelling in te breken en een vrije h-pion deed tot remise besluiten. Hetzelfde gold voor de partij  van Hans Smallenbroek: " Mijn tegenstander speelde de Caro-Kann. De doorschuifvariant met  loper f5 kwam op het bord. Op de koningsvleugel ontstond  in het begin van het middenspel een scherpe situatie, die voor wit kansrijk was. Wit verloor evenwel het voordeel toen hij koos voor de voorzichtige voortzetting. Stukken en pionnen werden geruild, waarna een vrijwel gelijk eindspel ontstond. Het remisevoorstel van zwart werd geaccepteerd. " (2-3)

Nog drie partijen aan de gang en het leek dat wij aan de goed kant van de score stonden, maar dat begon toch hoe langer de avond vorderde te veranderen. Frans van Kampen had het loperpaar met evenveel pionnen, kwam in moeilijkheden en verloor een pion, de resterende ongelijke lopers leiden onvermijdelijk tot remise. Ernst Roscam Abbing: "In een al snel voor mij gewonnen stelling vooral door zwakke zetten van mijn tegenstander, ontstaan vanuit een Pirc-achtige-verdediging, durfde ik twee pionnen niet te winnen, omdat ik een niet bestaande weerlegging meende te zien. Vervolgens voerde ik een onjuiste combinatie uit die in één zet wel kon worden weerlegd. Toch kreeg ik nog vier pionnen voor een stuk en had dus nog steeds winstkansen. Maar opnieuw meende ik met een stukoffer een pion en een stuk te kunnen terug winnen, maar ook hier de allersimpelste weerlegging niet gezien. Tenslotte een verloren eindspel met vijf pionnen tegen twee lopers, waarin ik verzuimde de enige pion van mijn tegenstander af te ruilen.

Frans Engering kwam met initiatief uit de opening en probeerde dat de rest van de partij vol te houden, links en rechts enig risico nemend. Uiteindelijk werd zwart mat gezet.

Dat maakt 3½-4½, een benauwde overwinning. De volgende wedstrijd is tegen de op papier sterkste tegenstander, een gewaarschuwd mens schaakt voor twee.

Frans Wentholt

2018-11-14
 Haeghe Ooievaar 31430-DD 415743½-4½ 
1R.A. Warmenhoven1542-F. Engering16330-1 
2W. de Groot1646-E.W. Roscam Abbing 1-0 
3J.J.E. Hendriks1418-J.C.J. Smallenbroek1600½-½ 
4R.N.M. Bes1545-F.F. van Kampen1558½-½ 
5R.C.M. Denie1348-F. Wentholt15741-0 
6L.A.G.M. Wulffers1297-J. Shin16070-1 
7A.G.M. Middeldorp1285-G. Horst16080-1 
8J.C. Croes1357-R. de Ruiter1435½-½