Nieuws

03 November 2019:
HSB klasse 2b: DD 4 Lierse 1 7-1  Een eclatante zege

Het was een gedenkwaardige avond. Verleden seizoen wonnen wij met 7-1 van Lierse 2, nu met 7-1 van Lierse 1, dat is pas progressie. Wij hebben een goede slag geslagen. Het zag er in de loop van de avond al goed uit, maar niet dat het zou zou aflopen. Op drie borden zag het er goed uit en die werden gewonnen (Casper Sterk, Ernst Roscam Abbing en Frans van Kampen), waarbij ook Max van Herpen zich voegde, die verrast werd door een kwaliteitsoffer, maar dat bleek alleen visueel sterk. Frans Engering speelde een boeiende en spannende partij op het topbord tegen Frans-Pieter van den Bos en werd in tijdnood van zijn tegenstander gewonnen (zie partij). Jinan stond lang met zijn rug tegen de muur en bij Rein de Ruiter zag het er ook niet goed uit. Jinan wist uiteindelijk te winnen en Rein kreeg zomaar een toren aangeboden. Op naar het kampioenschap dan maar.

Frans Engering (zie partij)


,


Ernst Roscam Abbing: De partij verliep vrij rustig. Mijn opponente koos steeds degelijke, maar wat defensieve zetten, waardoor ik geleidelijk toch in het voordeel kwam. Zoals zo vaak gaat het dan opeens snel en moest zij in hopeloze stelling opgeven. Een van de moeilijkheden van zwart was dat de koning eer niet in slaagde om te rokeren en dat wit de e-lijn in bezit kreeg een daarover met zijn zware stukken binnenviel.

Max van Herpen: Met zwart speelde ik de Taimanov Siciliaan tegen. Op de 13e zet nam wit een toren plus 2 pionnen voor een paard en een loper. Mijn idee was dat ik weer een behoorlijke blunder had begaan, maar het viel allemaal mee. Toen het spel een beetje open was geworden, maakte mijn tegenstander toch wel een aantal essentiële fouten, waardoor ik tamelijk eenvoudig materiaal kon winnen, mijn positie verbeteren en uiteindelijk mat kon zetten.

Jinan Shin: "My game was not easy from the beginning because of my opening mistake. My 10th move Nd4b5 was a horrible move. Then my poor Knight was just kicked to a3 by quiet 11...a6 pawn push. From then on, my development was too slow and my opponent's two knights were dominating the center on e5 and f6. But all of a sudden, my strong opponent castled long side because she was afraid of my bishop- queen battering ram even though there was no actual threat from my pieces. From that moment, white has quite an advantage (+1.3 by Stockfish 10 engine). There was long and sharp fight until the ending game. It was scary position to white but my two bishops were getting stronger as time goes on. But the game still went up and down due to many mistakes from both sides. Fortunately, I could manage to have a winning endgame around 11.30 p.m."

Frans van Kampen: "Sinds dit jaar speel ik met wit 1. Pf3, meestal gevolgd door fianchettering van de koningsloper. Bij het oprukken van de witte pionnen op de damevleugel (of het dreigen daarmee) ontstaan al gauw wat ingewikkeldheden in de hoek “linksboven” (veld b7). Mijn tegenstander deed het daar dus niet goed en ging een pion verliezen. Hij koos in plaats daarvan voor een kwaliteitsoffer met als enig aanwijsbare compensatie het loperpaar. Verdere druk op de zwarte damevleugel leidde tot loperruil en dameruil. Daarna kon zwart zijn damevleugel echter voldoende verdedigen. Om verder te komen  moest ik een open lijn in het centrum of op de koningsvleugel scheppen door het opspelen van pionnen. Dat lukte goed en na het openen van de stelling hadden de torens het goed naar hun zin en was het snel uit.

Casper Sterk had met zijn zware stukken het beste van het spel tegen een geïsoleerde d-pion en tegen de witte koningsstelling na die met ...Lxh3 geopend te hebben. Vooralsnog blijft onduidelijk of wit dit offer niet had kunnen aannemen. Daarna was alles in zwarts voordeel.

Rein de Ruiter kwam redelijk/goed uit de opening en tot in het middenspel, daarna moet er iets mis zijn gegaan, de tegenstand stond een kwaliteit voor met een ver opgerukte vrijpion, twee torens tegen een toren en een loper. Maar ja, even niet opletten en de laatste toren werd weggegeven.

Frans Wentholt


2019-10-29
 DD 41578-Lierse 116167 -1  
1F. Engering1657-F.P. van den Bos18021-0 
2E.W. Roscam Abbing1599-S. v/d Berg15781-0 
3 (Reglementair) -G. de Jong-v/d Berg16210-1R
4F.F. van Kampen1569-T. van Dijk16231-0 
5C. Sterk1551-D.J.G. Valk16011-0 
6J. Shin1571-A. Voorberg-v/d Wel16231-0 
7M. van Herpen1630-W. Poot14641-0 
8R. de Ruiter1468-J. Tamerus16161-0