Nieuws

07 November 2013:
WSC 6 DD 8: 2½-5½

DD 8 wint de 2e wedstrijd uit tegen het 6e team van de Westlandse Schaakcombinatie in Naaldwijk. We speelden afgezonderd in een zaaltje in de Ontmoetingskerk, lekker rustig. Het werd een voor ons gunstige 5½-2½ overwinning, maar wel geflatteerd.

Toon (bord 4, zwart) haalde het eerste punt binnen. Hij speelde snel en wist duidelijk waar hij mee bezig was (Hollands met Le7). Z'n tegenstander ging er in mee, maar zwarts stukken/spel waren duidelijk actiever, met het loperpaar op sterke lijnen (Le7 naar f6, en Ld7 via e8 naar g6, Dame op f7). Wit kwam in de problemen en moest een stuk geven, probeerde nog terug te vechten met torens en dame op de h- en g lijnen, maar moest zich er bij neerleggen (zie partij, wel leerzaam).

–
,

Paul's (bord 3, wit) tegenstander speelde ook Hollands met Le7. Na ruil van 2 lichte stukken en de 2 torens (elk nog 7 pionnen tegenover elkaar, en de dame, zwart had het loperpaar) zag geen van beide nog winstkansen en werd het remise.

Bij Jos (bord 8, zwart) kwam het Damegambiet op het bord, waarbij wit c4-c5 speelde en erna b4. er ging iets mis en Jos verloor vrij vlug z'n c6 pion. Hij kwam minder te staan door het pionnen overwicht op de dame vleugel, maar wit vergat te rokeren, en Jos koos er slim voor met z'n centrum pionnen op te trekken ondersteund door een sterke toren op de d-lijn. De d-lijn kwam open, en een zwart paard mocht ongehinderd naar e3 komen, ondersteund door z'n dame op g5. plotseling had hij een sterk initiatief en wit ging prompt de fout in door een ongedekte toren op c1 te plaatsen. met de witte koning nog op e1, en de witte dame op e2, werkten de zwarte stukken perfect samen en wit kon niet meer aan dame verlies ontkomen (zie gedeelte partij).

–
,

Bij Niels (bord 7, wit) ontstond er een bizarre partij. Binnen de kortste keer stonden er witte pionnen op b5, c4 en d4, waarbij er nog maar 1 stuk ontwikkeld was. Zwart raakte helemaal de kluts kwijt door Niels z'n spel en door de manier waarop Niels noteerde, eerst de zet opschrijven en dan pas uitvoeren. Volgens z'n tegenstander niet volgens de regels en hij verliet het zaaltje enige tijd om vermoedelijk verhaal te halen bij de wedstrijdleider, maar speelde erna toch verder (Niels was logisch helemaal verbaasd door deze actie). Ondertussen stond zwart 2 pionnen achter en Niels kreeg alle ruimte om het met z'n dame en enkele pionnen af te maken.

Dimitri (bord 5, wit) en z'n tegenstander speelden een prachtige pot. Z'n tegenstander speelde de Aljechin wat je niet vaak ziet. Je weet dan dat hij er bekend mee is, en jij moet improviseren. Dimitri gebruikte dan ook veel tijd in de opening, maar ontwikkelde goed tegenspel. Z'n probleem was de sterke witte loper van zwart die z'n rokade verhinderde. Hij wist bij z'n tegenstander ook rokade te voorkomen en kon plotseling z'n paard en toren zo actief maken dat zwart zich midden op het bord mat liet zetten (partij bijgevoegd).

–
,

Zomaar een 4.5-0.5 voorsprong om 22u.

Bij Maurice (bord 1, wit) leek alles normaal te lopen bij z'n favoriete systeem. Zwart speelde wel sterk en kreeg ruimte en actieve lopers. Het leek me dat wit niet helemaal kreeg wat hij wilde en dat het moeilijker werd. De loper op b2 verliet z'n lijn en werd geruild voor een zwart paard. Zwart had het loperpaar en kreeg een sterke loper op c3 (met pionnen op b4 en a5). Maurice bleef zoeken naar actief spel, maar verloor onverwacht een stuk door een blunder. Z'n tegenstander speelde het verder goed uit.

Tom (bord 2, zwart) speelde z'n bekende solide, rustige spel (e4-e5 opening). zwarte loper naar e7, witte loper naar e6, dame naar d7, en later lange rokade. Hij won vrij snel een pion door met z'n loper in te slaan op h3. Zwart durfde het stuk niet aan te nemen, bang voor Dxh3 en verdere gevolgen. Na de lange rokade begon wit met al z'n stukken een sterk initiatief in het centrum. De koning verdedigde mee, en na de grote ruil won wit z'n pion terug in het centrum. In het eindspel begon tijdnood steeds meer mee te spelen en Tom miste waarschijnlijk de beste voortzetting. Uiteindelijk promoveerde eerst een zwarte en erna een witte pion. waarschijnlijk zat er nog steeds winst in maar door de tijddruk vond hij het niet en bleef het bij schaakjes geven en remise (zie gedeelte partij).

–
,


De partij van Hans (bord 6, zwart) kreeg een onverwacht gunstig einde. Opening (e4-c5, en Lc4) ging normaal met ook een solide opstelling (z'n zwarte loper naar g7). Met pionnen op e7 en d6 speelde hij le6, gevolgd door lxe6-fxe6. Op een gegeven moment stonden de pionnen op a6, b7, c5, d6, e7, e6, g6, h6. Tijdens de partij volgde z'n b8 paard een opvallende route. Pb8-d7-b6-c8 (na a5 van wit)-a7-b5-d4 (waar het geruild werd). Hierna kwam hij in de problemen via de half-open b-lijn en kon wit met een toren binnendringen en won de b7 pion. Wit kreeg groot voordeel, maar verzuimde om het af te maken, ook omdat Hans in tijdnood goeie zetten bleef doen. Wit ging steeds meer twijfelen, werd onmachtig en stond uiteindelijk pat toe op h8 met twee verbonden pionnen + koning tegen alleen de koning.

Kees van Hulst    

Berichten: