Nieuws

10 Januari 2014:
DD 6 Rijswijk 3: 3½-4½

Voor de tweede thuiswedstrijd in deze competitie-jaargang heeft Het Zesde het derde van Rijswijk op bezoek gekregen. Een formatie die op voorhand garant staat voor een schaakavond met boeiende partijen. Dat zou deze avond waargemaakt worden met zeer goede uitzicht op minimaal één matchpunt voor Het Zesde.

Het team van Rijswijk heeft vooraf aan deze wedstrijd de wedstrijden tegen WSC en Haeghe Ooievaar met duidelijke marge gewonnen, maar ging zelf onderuit tegen de Scheveningers van RSC / Belgisch Park.

Nog voor 2013 om was heeft Cor Tesselaar duidelijk gemaakt een partij tegen de kopman van Rijswijk 3 wel te zien zitten, waarop hij op bord 1 opgesteld werd. Het mocht niet zover komen. Bij het aanzien en inschatten van de situatie zag zijn beoogde tegenstander de strijd niet zitten en vroeg bij zijn teamleider om een ander bord. Nu trof Cor oud-clubgenoot Rosanne Bakels als beheerder van de witte formatie en ontstond er een strijd die lange tijd gelijk opging. Een subtiele onzorgvuldigheid gaf wit de mogelijkheid open lijnen en -diagonalen in handen te krijgen, met materiaalwinst als rendement. Als vervolgens dameruil niet te ontwijken is, zijn er geen zwarte stukken meer op het bord om nog enig tegenspel te creëren. De bezoekers staan met 0 - 1 voor.

Op bord 8 heeft Erik Frima een goede stelling bereikt in zijn partij tegen Raymond Swinkels met een actieve toren en stukken die op het grondgebied van de opponent actief zijn, terwijl de zwarte formatie niet meer kan rokeren. Maar heeft wel een toren op de zesde rij. Het levert een pion op, maar zwart kan deze terugwinnen zodra ook een witte toren de zesde rij bereikt: een schijnoffer die de pion plukt kan niet aangenomen worden, omdat de bezoeker dan de witte koningsvleugel kan gaan ruimen. De zwarte formatie bereikt dat dienst passieve toren afgeruild wordt tegen de witte actieve toren. Na verdere vereenvoudiging staan er drie pionnen tegenover elkaar, gesteund door een witte loper en zwart paard. Een stelling die uitnodigt tot het tekenen van de vrede: ½ - 1½.

Theo van Vorselen weet de zwarte formatie van Winston van Ee op bord 4 gedurende de hele partij met een passieve dameloper en -toren op te zadelen. Als dan een actief zwart stuk voor drie witte pionnen afgeruild wordt is er vrij spel voor de witte formatie om de zwarte koning in te sluiten. Het is een korte samenvatting van een drie uur durende strijd die tot de gelijkmaker leidt: 1½ - 1½.

Met deze stand wordt er op nog vijf borden tot de laatste minuten gestreden. Henk van Bellen zet op bord 7 een invasie aan de koningsvleugel op de witte formatie van Hans Knigge op, maar de bezoeker slaagt er in dit te neutraliseren en bereikt een vrijpion aan de andere kant van het bord. Henk weet dit niet binnen de tijd te neutraliseren, waardoor de bezoekers weer op voorsprong staan: 1½ - 2½.

Op bord 3 neemt Max van Herpen het op tegen Kees den Otter. Eind 2013 nog winnaar van de B-groep tijdens het Persoonlijk Kampioenschap van de Haagse Schaakbond. De zwarte formatie van Max weet een gedekte vrijpion op de 5e rij in het centrum te krijgen, maar die pionnen staan ver vooruit en kwetsbaar. Kees weet met zijn witte stukken via de open diagonalen en open lijnen de kwetsbaarheid achter die vooruitgeschoven pionnen op de proef te stellen. Max weet de uiteindelijke invasie goed op te vangen, waarna er materieel evenwicht resteert en beide spelers kunnen leven met een remise: 2 - 3.

Op bord 2 treft Ruben Wiegerink de zwarte formatie van Rijswijks kopman Bart van Strien aan en weet met een vroege dameruil de zwarte koning in het centrum te houden voor een open lijn, waardoor de druk flink opgevoerd kan worden. De aanpak van de bezoeker is zorgvuldig, waardoor een aanval niet doorslaat maar waarbij ook tegenkansen geneutraliseerd worden. Waardoor Ruben een prima resultaat bereikt met een remise: 2½ - 3½.

Frans van Kampen bereikt op bord 5 tegen Floris Lantzendörffer een elementair pionneneindspel met ieder een toren, waarbij Frans' zwarte pionnen een veld verder opgeschoten zijn dan die van zijn opponent. Met positioneel gemanoeuvreer en verdere vereenvoudiging gaat het via drie zwarte tegen twee witte naar twee zwarte tegen nul witte pionnen, waarna het voor de Rijswijker geen houden aan is en er opnieuw een gelijkmaker gescoord wordt: 3½ - 3½

Resteert nog bord 6, waar Jaco vanuit goede stelling de zwarte dame van Henk van der Tol weet te veroveren, maar deze weet de schade meteen te reduceren door een kwaliteit terug te veroveren. Blijkbaar is de witte formatie hierdoor dusdanig uit balans geraakt dat zwart de partij naar zich toe kan trekken en de dame terug vordert. Met materieel evenwicht volgt er nog een remise-aanbod door de Rijswijker. Ook nadat zwart nog een pion weet te veroveren. Doch vervolgens weet zwart nog meer wit materiaal in te slaan, waardoor Rijswijk met twee matchpunten terug kan reizen.

Paul Koks

Berichten: